Bästa Hårvitaminerna 2024 – En boost för ditt hår ger mer spänst och vitalitet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Känns ditt hår frissigt och livlöst? Kanske upplever du att håret har börjat växa långsammare och din hårkvalitet försämrats. Hår, hud, och naglar brukar vara en av de första sakerna som märks på utseendet om du inte riktigt är i toppform.

Som tur är finns det effektiva hårvitaminer (kallas även hårtillskott eller hårtabletter) som gör att du kan få ett mycket mer välmående hår och ditt vackra hårsvall tillbaka.

Efter många timmars efterforskning så har jag kommit fram till att Original Silicea är de bästa hårvitaminerna för de flesta. Huvudingrediensen kisel ger ditt hår styrka, flexibilitet och elasticitet. Förutom att vara bra för håret så hjälper den även din hud och dina naglar att må bra.

Testvinnare – Bästa hårvitaminerna (2024)

 1. Bästa hårtillskottet i premiumsegmentet: Original Silicea
 2. Bästa hårtillskottet i mellansegmentet: New Nordic Hair Volume
 3. Bästa hårtillskottet i budgetsegmentet: Original Silicea Beauty Shots
 4. Priorin 60 Kapslar
 5. Gevita Hår, Hud, och Naglar
 6. Stora Hårkuren Kosttillskott
 7. Maxosol Vitamintillskott
 8. Hårkontroll 120 Tabletter Kosttillskott
 9. Hair Supply Elexir Pharma
 10. Imedeen Hair & Nails

1. Bästa hårtillskottet i premiumsegmentet: Original Silicea

Silica är en riktig klassiker vid det här laget och blev stor på 90-talet när den tog marknaden med storm. Efter detta har den varit marknadsledande när det gäller hår, hud, och naglar.

Det har gjorts många kliniska studier på produkten och den har dessutom en väldigt gynnsam effekt på mag- och tarmhälsan. Produkten är helt fri från gluten, konserveringsmedel, och socker.

Den verksamma ingrediensen i silikon är högkoncentrerat kiseldioxid. Den är i mycket finfördelad form så att den kan tas upp av blodet och sedan föras vidare till hårrötterna och hårstrået.

Kisel är något som finns överallt i vår natur. Det är ett ämne som ger styrka, flexibilitet, och elasticitet till håret, huden, och naglarna. I produkten finns också biotin och zink som även ger en extra boost till håret.

Som du kan se är det här en riktig näringsbomb för ditt hår! Det bästa är att köra en kur på 8 till 12 veckor för att låta håret förnya sig ordentligt. Du kan fortsätta ända upp till ett halvår om du vill.

Produkten är väldigt enkel att ta; det är en kapsel om dagen som gäller, det är allt. Ett paket innehåller med 90 kapslar.

2. Bästa hårtillskottet i mellansegmentet: New Nordic Hair Volume

Hair Volume är ett svenskproducerat hårtillskott. I Hair Volume finns ett spännande ämne som kallas procyanidin B2. Detta kommer från äpple. I övrigt innehåller hårtillskottet biotin och zink.

Detta är näringsämnen som hårbotten älskar att ta upp och tillföra hårstråna och hårsäckarna. Ämnet koppar som finns i produkten har den intressanta funktionen att den bidrar till att håret kan behålla sin naturliga färg.

Övriga intressanta ämnen i produkten är åkerfräkenextrakt, kisel, och zink. Det senaste är ett klassiskt tillskott för håret och bidrar till elasticitet och styrka. Doseringen är en tablett om dagen.

Produkten har också genomgått apotekets kvalitetskontroll. Detta innebär att du som konsument kan känna dig trygg med att du fått en produkt av bästa möjliga kvalitet.

Som dessutom så minimalt som möjligt har en negativ effekt på miljön och är producerad enligt etiska regler.

3. Bästa hårtillskottet i budgetsegmentet: Original Silicea Beauty Shots

Precis som vår premiumvinnare har Octean också tagit fram de här spännande Beauty Shotsen. Det är en bra minikur om du vill köra en intensiv boost för håret.

Dessa består av en dospåse som du antingen kan ta direkt eller blanda ut med vatten. Du ska inte överskrida dagsdosen utan hålla dig till en shot per dag.

Silicea Beauty shots smakar gott av hallon, blåbär, och jordgubbar, så den passar även dig som är lite kräsen av dig. Produkten innehåller selen och framförallt kisel.

Kiseln är söndersmulad för att lätt kunna tas upp av kroppen och är helt ren och fri från tillsatser och konserveringsmedel.

4. Priorin 60 Kapslar

Om ditt hår lätt går av och känns skört kan det vara värt att testa en kur Priorin. Produkten är en noga sammansatt kombination av vitamin B5, hirsextrakt, aminosyra, zink, och Biotin.

Kosttillskottet ger verkligen näring från insidan och blodcirkulationen transporterar allt detta till hårsäckarna, så de kan sätta igång att producera friska och starka hårstrån.

Alla ämnen i Priorin är redan beprövade och testade, så att det här är en effektiv produkt är det verkligen ingen tvekan om. Det som är spännande med Priorin är ingrediensen hirsextrakt.

Det är tack vare den som produkten innehåller B5 och hirs bidrar också med fosfor, zink, och järn. Hirs är glutenfritt så du som är överkänslig mot det behöver inte avstå från att testa de här tabletterna.

Observera att produkten innehåller gelatin, så det är ingen vegansk produkt.

5. Gevita Hår, Hud, och Naglar

Gevita Hår, Hud, och Naglar är en tablett som består av biotin, zink, åkerfräken, och kisel. Övriga verksamma ingredienser är öljäst, selen, koppar, och riboflavin. Den har genomgått apotekets kvalitetskontroll och är godkänd att använda även för ammande och gravida.

En god nyhet för den gruppen eftersom det är väldigt vanligt att man tappar hår under den här perioden i livet. Gevita hårtillskott är också vegansk.

6. Stora Hårkuren Kosttillskott

Stora Hårkuren är ett hårtillskott som innehåller kelp, nässla, propolis, och åkerfräken. Den bidrar med en rad näringsämnen som gör håret starkt och vitalt. Vi hittar kisel, järn, och D-vitamin i produkten.

Havsalg stimulerar hårväxten extra effektivt. På köpet får du mer elastisk hud och starkare naglar. Hårtillskottet är mycket prisvärt.

7. Maxosol Vitamintillskott

Har du hört talas om Maxosol i samband med att du tittat efter tillskott som skyddar huden mot stark sol? Maxosol är också ett fantastiskt hårtillskott om du inte redan visste det!

Maxosol innehåller både zink och biotin som är det mest potenta ämnet man kan ta när det gäller hårtillskott. Dessutom har du många skyddande antioxidanter i produkten; bland annat vitamin C och E.

Du får ett fantastiskt skydd för håret och tappar du mycket hår återställer sig hårbalansen efter några veckors användning. Även naglarna får sig en riktigt boost av Maxosol.

8. Hårkontroll 120 Tabletter Kosttillskott

Hårkontroll från Svenskt Kosttillskott är speciellt framtaget för håret och naglarna. Hårtillskottet innehåller zink och selen som jobbar för hårets hälsa och biotin som främjar hårsäckarnas produktion av nya hårstrån.

I Hårkontroll finns spännande extrakt av bambu och hirs. Hirs innehåller mycket vitaminer och inte minst vitamin B5. Bambu är extra kiselrik och bidrar effektivt till din hårhälsa.

9. Hair Supply Elexir Pharma

Hair Supply är ett hårtillskott som innehåller magnesium, kalk, vitamin K2, och B-vitaminer. Produkten har dessutom åkerfräken och nässla på innehållsförteckningen.

En bonus med den här produkten är att kalken och magnesiumet bidrar till en normal och stark benstomme. Du tar två tabletter dagligen i samband med måltid.

10. Imedeen Hair & Nails

Imedeen har funnits i många decennier på marknaden och varumärket är mycket väletablerat inom hälsokostindustrin. I de här hårtillskotten får du zink, vitamin B2, samt biotin.

Även naglarna får en rejäl boost och många ser också goda effekter på hårhälsan efter en månads förbrukning av hårtillskottet. En förpackning innehåller en kur på två månader.

Köpguide – Hitta bästa hårvitaminerna för ditt hår

Fungerar hårtillskott verkligen?

Alla företag som tillverkar hårtillskott hävdar förstås att deras produkt gör håret tjockt och glansigt. Men fungerar de överhuvudtaget? Det korta svaret är, att det beror på vad kosttillskotten innehåller. Det finns gott om näringsämnen där det vetenskapligt kunnat fastställas att de fungerar för att främja bland annat hårets hälsa. 

Det beror också på vad din utgångspunkt är rent hälsomässigt. Är ditt hår i väldigt dåligt skick och du har näringsbrist och uttömda näringsdepåer, kommer det att ta längre för dig att återställa håret, även om du har riktigt högkvalitativa kosttillskott. Ett kosttillskott är heller ingen snabb mirakelkurer i sig, utan kräver sin tid för att resultatet ska märkas. 

En stor fördel med hårtillskott är att det är ett väldigt enkelt och effektivt sätt att vårda och återställa håret på. Det är lätt att få rutin på intaget, genom att ta tillskottet tillsammans med en måltid. Är du glömsk av dig kan du till och med ha burken eller förpackningen stående framme på köksbordet, så att du säkerligen kommer ihåg att ta det. 

Kom ihåg att det är viktigt att vara konsekvent här. Du måste verkligen ta din dos varje dag, om du ska kunna se resultat på några veckor. 

Ett annat plus är definitivt att hårtillskott ofta för med sig andra positiva effekter, än att bara ge näring till håret. De innehåller nämligen samma typ av vitaminer och näringsämnen som också påverkar hud och naglar i positiv riktning. Det finns alltså väldigt goda chanser att det samtidigt både stärker naglarna och ger mer spänst och lyster i hyn.

Håret speglar den allmänna hälsan

Även om det kan det kännas smådeppigt med ett hår som är livlöst och inte verkar må bra, så finns det faktiskt också en fördel med det: Det är ett meddelande från kroppen om att din hälsa rent generellt kanske inte är på topp och att din kropp behöver lite extra omsorg. 

Både stress och hormonella obalanser kan göra så att vi får allvarlig näringsbrist, till den grad att det påverkar håret.  

Därför är det viktig att försöka ta hand om hälsan rent generellt. Inte minst våra kost- och sömnvanor. Det tar lång tid för kroppen att återställa sig och det gäller att inte falla tillbaka i negativa mönster igen. Fördelen med kosttillskott är att du kan boosta näringsintaget i kroppen i högre takt, än vad som är möjligt med enbart kostförändringar.

Den yttre hårvården

Det är också viktigt att du tar hand om håret även på utsidan. Tvättar du håret med duschtvål och inget annat så kommer ett kosttillskott att behöva rätt lång tid på sig, för att ge bra effekt. Men sköter du om håret riktigt väl, med näringsrika produkter som schampobalsaminpackninghögkvalitativa stylingprodukter och en riktigt bra hårborste, har du kommit väldigt långt. 

Kom ihåg att också överdrivet intensiva behandlingar av olika slag, sliter väldigt mycket på håret. Värmestyling och starka hårprodukter försämrar alltid hårkvaliteten. Att färga håret, inte minst med blondering, är också något som skadar hårets kvalitet i hög utsträckning.

Hur kan jag påskynda hårväxten?

Nu vet du hur du ska gå tillväga för att ge håret näring, så att det blir friskt och hälsosamt. Vi har också redogjort för vad du ska undvika för att göra det sämre. Men finns det något sätt att också få håret att växa snabbare? 

Ett hår kan växa från 0,5-1,7 mm per månad. Variationerna är alltså stora från individ till individ. Rent vetenskapligt är det omtvistat huruvida det går att öka på takten som håret växer i.

Ofta hävdas att det inte går att få håret att växa snabbare än vad det gör. Men det finns en mängd knep och huskurer som förespråkarna rekommenderar, så vi listar därför några av dem här:

Öka proteinintaget

Proteiner är en av kroppens viktigaste byggstenar, inte minst hår, hud och naglar. Det kan alltså gå att öka hårtillväxten genom att också äta mer proteiner. Det spelar ingen roll vilka proteinkällorna är, bara proteinintaget är fullvärdigt. Proteinet måste innehålla alla nödvändiga aminosyror, för att kunna ge en komplett näringsprofil.

Drick mycket vatten

Ett balanserat vätskeintag är viktigt för att cellerna ska kunna upprätthålla sin förmåga att transportera näringsämnen i kroppen. 

Det är alltså viktigt att inte låta kroppen torka ut, utan se till att dricka ordentligt. Mängden varierar här, beroende på vem du frågar. Vanliga råd är 1,5-3 liter om dagen. Här får du helt enkelt testa och se hur mycket du klarar av och vad du tror är lagom för dig.

Borsta håret

Många borstar håret väldigt lite, men faktum är att det egentligen är en utmärkt och naturlig metod som bidrar till hårhälsan och kanske till och med till att det växer snabbare. 

Fördelen med att borsta håret är att det stimulerar hårbotten och hårsäckarna ordentligt. Det främjar blodcirkulationen som i sin tur är bra för håret. Men se till att du har en borste i riktigt bra material som inte skadar håret. 

Att borsta håret ordentligt gör också att näringen som sitter i hårbotten fördelas över hela håret. Du får alltså en naturlig hårinpackning full med näring, bara genom att borsta det.

De bästa hårtillskotten för alla budgetar

Håret är viktigt för oss. Det vet marknadskrafterna om, och det finns gott om hårtillskott att välja mellan. I vår köpguide har vi ansträngt oss för att hitta kosttillskott som passar alla plånböcker. Kvaliteten har varit lika viktig i alla kategorier, så även de billigare kosttillskotten håller hög kvalitet. 

Valen har vi gjort på basen av inhämtad kunskap från nätet. Vi har läst en stor mängd bloggar och tester, där tillskott för håret provats. Vi har också läst en stor mängd kundomdömen och recensioner och tagit reda på fakta om produkterna på företagens egna hemsidor. Utifrån den här informationen har vi valt ut produkterna, i form av några några favoriter och ett antal utmanare.

Hur lång tid tar det för hårtillskott att verka?

Det krävs att du äter tillskottet minst en månad och allra oftast två, innan du ser riktigt bra resultat. Därefter är det viktigt att du fortsätter med det, för att upprätthålla din nyvunna hårhälsa.

Vilka är de bästa hårtillskotten?

Det finns inte någon standardiserad formula när det gäller tillskott. Varje varumärke har sin egen komposition av innehåll och näringsämnen i produkterna. Det gör att det är bra att ta sig tid att göra en del research innan du väljer kosttillskottet. Då har du större chans att hitta ett bra tillskott som fungerar för dig.

Vi vill tillägga att det till syvende och sist är individuellt, hur just du reagerar på vissa näringsämnen. Det som fungerar bra för dig fungerar kanske inte så bra för någon annan. I slutänden gäller det att prova sig fram, vilket som passar bäst utifrån de egna förutsättningarna. 

Hårtillskott finns i flera olika varianter. Du kan hitta hårtillskott som kapslar, i tablettform, som smaksatta tuggtabletter eller som shots. Väljer du tuggisar eller annat som inte sväljs direkt, kontrollera mängden tillsatser om du inte vill inta onödiga mängder socker eller konserveringsmedel.

Viktiga vitaminer och näringsämnen för hälsosam hårväxt

Bra hårtillskott kan bidra till att hårsäckarna får alla de näringsämnen som behövs, för att de ska kunna understödja en normal hårtillväxt samt en frisk och elastisk hårkvalitet. Det finns ett antal ämnen som är bra för årets hälsa och några av dem brukar ingå i de flesta tillskott. Här nedan går vi igenom de allra vanligaste, samt vilken funktion dessa har.

 • Biotin. En annan benämning för vitamin B7. Vi ska även titta närmare på B-vitaminer här nedan, men just biotin förtjänar att omnämnas alldeles särskilt. Biotin är en viktig komponent för kroppen, när det gäller dess förmåga att bygga upp de proteiner som finns i hår, hud och naglar. Ett för lågt intag av biotin, försvagar håret och ger kluvna hårtoppar.
 • B-vitaminer. Hela gruppen B-vitaminer är väldigt viktiga för håret. Inte minst folsyra bidrar till att göra håret tjockt och starkt. De flesta hårtillskott innehåller några typer av B-vitamin.
 • C-vitamin. Superantioxidanten vitamin C hjälper kroppen att producera kollagen. Just kollagenet är väldigt viktigt för att få hår- och hårbotten att må bra. C-vitaminet i sig skyddar också håret från fria radikaler och förhindrar det från att bli torrt och skört.
 • D-vitamin. Om vitamin D hjälper håret att växa snabbare är ännu inte säkerställt. Men forskning har däremot visat att låga nivåer av D-vitamin, kan leda till håravfall. Av den anledningen är det alltså viktigt att se till att du får i dig tillräckligt med D-vitamin.
 • A-vitamin. Viktigt för hela kroppens cellbildning. vitamin A bidrar till att hårbotten kan producera talg och oljor, vilka håller håret friskt och återfuktat.
 • Järn. Även järn är viktigt för många processer i kroppen, inte minst hårtillväxten. Grav järnbrist, alltså anemi, är en vanlig orsak till håravfall. Var därför noga med att få i dig tillräckligt av mineralet järn. 

Här bör också noteras att ett överskott även det kan göra dig sjuk, så det är viktigt att inte äta för mycket järn. Se därför över hela ditt järnintag så att du inte får i dig för mycket, om du till exemepel äter flera tillskott med ett innehåll av järn.

 • Zink. Hittas ofta i kosttillskott för hår, eftersom det bidrar till att hårstrået bevaras och växer. Mineralet är också bra för hårsäckarna samt en balanserad näringsproduktion i hårbotten.
 • Aminosyror. En benämning på flera olika ämnen som är oumbärliga byggstenar i proteinbildningen. Eftersom håret till största delen består av proteinet keratin, är det viktigt att du har en tillräckligt hög mängd aminosyror i kroppen, för att proteinbildningen ska kunna fungera normalt.
 • Kisel. Ett annat ämne som ofta hittas i hårtillskott. Hjälper till att återställa hårsäckarna och bidrar även till hårets glans och elasticitet.
Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals