Recension: Helhetshälsa MSM – Ett naturligt kosttillskott för hud, hår, och ledhälsa

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

9/10
PRIS
9/10
LIVSLÄNGD
5/10
DESIGN
10/10
KVALITET

I den här artikeln ska vi gå närmare in på vad MSM är och vilka hälsofördelar det har. Som utgångspunkt har vi valt MSM från det svenska hälsokostföretaget Helhetshälsa.

MSM är numera en vanlig produkt i hälsokostaffärer och i hälsobutiker online. Men vet du vad MSM är? Jo, det är en naturlig svavelkälla som finns i bland annat frukt och gröna växter.

Många med allt från ledbesvär till allergier säger sig ha blivit hjälpta av produkten. Vi bestämde oss för att undersöka saken närmare ta reda på vad MSM egentligen är.

Vad är MSM?

MSM, eller svavel, är en en förkortning av MetylSulfonylMetan. Svavel är en viktig beståndsdel i vår kropp och bygger bland annat upp senor, brosk, skelett, hud, hår och naglar. MSM underlättar också naturlig bildning av kollagen i kroppen. Kollagen är det protein som vår hud till största delen består av och som gör huden spänstig och slät.

Förutom att bygga upp bindväv och och skelett, påverkar också MSM upptaget av B-vitaminer i kroppen. Det underlättar också cellförnyelse och produktionen av dopamin, alltså hjärnans belöningssystem. MSM är bra för mage och tarm och kan faktiskt hjälpa och underlätta om du har drabbats av magåkommor, såsom IBS eller stressmage.

MSM från Helhetshälsa

MSM finns att köpa från många tillverkare och och vi har här valt att titta närmare från på MSM från företaget Helhetshälsa. Företaget är svenskt, vilket ger en del kvalitetsgarantier när det kommer till hälsokostpreparat. Helhetshälsa är också ett välkänt företag som tillverkar högkvalitativa produkter.

MSM från Helhetshälsa är ett relativt billig kosttillskott, om man jämför med många andra typer av produkter. MSM förvaras torrt, mörkt, och i rumstemperatur. Generellt brukar hållbarheten vara lång, se exakt information om detta på produkten.

Helhetshälsa har en ganska intetsägande och tråkig design på sina burkar och förpackningar. Helhetshälsa använder sig av ett rent och högkvalitativt MSM från OptiMSM.

Vilka hälsofördelar har MSM-pulver från Helhetshälsa?

Organiskt svavel eller MSM har många hälsobringande egenskaper som vi människor faktiskt känt till i många hundra år. De gamla romarna badade i svavelhaltiga, heta källor för att läka sina skador och återhämta dig.

Att bada i svavelhaltiga källor är numera vanligt i hela Europa och sägs kurera allt från reumatism till besvär med huden, såsom psoriasis och eksem. Det är också så ett ämne som används vid problem med akne. MSM används också som en tillsats i mjällschampo, eftersom det balanserar och vårdar hårbotten.

MSM

Helhetshälsa samarbetar med OptiMSM, som är en amerikansk producent av svavel. Pulvret från Helhetshälsa är extra finmalet och löser dig därför lätt upp i vatten. Det har en svag, besk bismak som lätt kan trollas bort i en smoothie eller i ett glas juice.

Föredrar du MSM som kapslar, tillgodoser Helhetshälsa det behovet också och du kan köpa burkar med kapslar av samma preparat. Helhetshälsa är beläget i den lilla byn Borghamn vid Vätterns strand. De sätter en hög standard när det gäller att tillverka kosttillskott och preparat med rena och välkontrollerade ingredienser.

Inga ingredienser i deras produkter får vara genmodifierade och alla förpackningar som företaget använder är återvinningsbara. MSM från Helhetshälsa är veganskt och innehåller inga tillsatser överhuvudtaget.

Får jag inte i mig tillräckligt med svavel ifrån kosten?

Behövs verkligen ett tillskott av MSM, eller får vi i oss tillräckligt med svavel genom att äta bra och balanserat? Organiskt svavel är något som vi får i oss mindre och mindre av genom kosten.

Våra jordar är idag hårt bearbetade och det betyder att jorden blivit mer och mer utarmad. Jordbruken behöver inte tillsätta svavel i jorden enligt EU:s direktiv, något som krävs med flera andra ämnen.

Det resulterar i att vi helt enkelt riskerar få i oss för lite svavel, eftersom att kroppen inte själv kan producera ämnet. Ett tillskott av MSM kan därför ha många fördelar för hälsan.

Ett rent ämne som minskar i kroppen när vi åldras

Ju äldre vi blir, desto mer minskar våra MSM-reserver i kroppen. Våra åldrande kroppar får också allt svårare att ta upp svavlet i kroppen. MSM i pulverform har visat sig underlätta upptaget effektivt.

Helhetshälsa MSM

När du blandar ihop pulvret i ett glas vatten eller juice, är det bara för tarmen att suga åt sig ämnet och det blir alltså mycket lättillgängligt för kroppen.

Fördelar med MSM

MSM har många effekter på kroppen. Håret kan bli tjockare och glansigare, naglarna blir starkare och huden mjukare. MSM har också den otroliga förmågan att dämpa allergiska reaktioner från pollen, damm, päls och mat. Har du problem med allergier eller eksem av olika slag, kan en extra daglig dos av MSM hjälpa till att minska problemen.

Om du är drabbad av pollenallergier under en viss period under året, bör du börja ta MSM i god tid innan pollensäsongen börjar, så att kroppen hinner bygga upp immunförsvaret med hjälp av svavlet.

Fördelarna med MSM från Helhetshälsa är som vi beskrivit i den här artikeln många. MSM kan användas som ett generellt hälsopreparat för allmän hälsa och förebyggande av framtida besvär. Inte minst kan MSM från Helhetshälsa vara mycket effektivt och värt att prova för den som är drabbad av reumatism eller artros.

MSM är även mycket bra för huden och kan med fördel användas som ett kosttillskott när du vill stärka hud, hår och naglar generellt. MSM från Helhetshälsa kan också tas av personer med eksem och psoriasis för att att få lindring.

MSM för utvärtes bruk

MSM från Helhetshälsa är också enkelt att ta utvärtes, genom att du själv kan blanda pulvret i din favoritkräm eller exempelvis i ekologisk kokosolja. Det går också utmärkt att blanda ut den med vatten och använda det som spray.

MSM

Det fungerar både som sårvård och som återfuktande medel eller som lindrande spray för kliande eksem. MSM från Helhetshälsa återfuktar och återställer också slemhinnorna och kan användas som nässpray.

Nackdelar med MSM från Helhetshälsa

MSM från Helhetshälsa har har en bismak som kan göra att vissa personer har svårt att ta den. Bismaken är dock, enligt de flesta, väldigt svag. Du kan blanda den i en frukt- eller grönsaksjuice och på så vis enkelt få bort bismaken. Du kan också blanda ut den i yoghurt eller liknande.

MSM från Helhetshälsa kan ge biverkningar när du börjar med tillskottet. Dessa biverkningar kan vara kraftiga och det gäller att inte börja med för stor dos. Biverkningarna beror på att lever och njurar kickstartar igång reningsprocessen och börjar rensa kroppen på toxiner och gifter i högre takt än vad vad kroppen hinner göra sig av med.

Symptom som då kan uppstå framförallt illamående, gasig mage, dålig hy och huvudvärk. Det är inte farligt, utan betyder att preparatet verkligen fungerar. Efter några dagar brukar symptomen klinga av. Tar du MSM från Helhetshälsa för några specifika besvär, kan du uppleva att dessa blivit bättre, att hyn fått mer lyster och att hår och naglar blivit starkare.

Mer om MSM

MSM är ett spännande ämne, därför kände vi att vi ville gräva djupare och lära oss mer om kosttillskottet. Fortsätt läsa för mer information om kosttillskottet, samt tips på hur du kan detoxa med MSM.

Detoxa med MSM

Våra kroppar behöver även MSM för att avgiftnings-systemet ska fungera effektivt. MSM hjälper levern när den renar vårt blod från gifter och fungerar den inte, kan vi drabbas av olika sjukdomar.

MSM

Enligt kostrådgivare och näringsterapeut Cecilia  Lassfolk på hälsobloggen Motosliv kan en detox med MSM ge kroppen en skonsam avgiftning som påverkar hälsan i positiv riktning. Kroppen får en kickstart och påbörjar en utrensning av toxiner och slaggprodukter.

Dosering vid MSM detox enligt hälsobloggen Morotsliv:

Vecka 1: ett kryddmått MSM om dagen

Vecka 2: två kryddmått MSM om dagen

Vecka 3: tre kryddmått MSM om dagen

Vecka 4: en tesked om dagen 

Om du vid en tesked blivit av med sina besvär, kan du ligga du kvar på den här dagsdosen.

MSM-upptaget i kroppen ökar om du tar ett tillskott av c-vitamin på samma gång. I början kan magen reagera på MSM och då är det bäst att ta sin dagsdos i samband med en måltid eller genom att du äter något litet samtidigt.

MSM och rheumatism

MSM har sedan länge en god och dokumenterad effekt på reumatiska problem av olika slag. Redan på 30-talet kom forskning fram till att det i reumatikers vävnad finns mycket mindre svavel än i friska människors vävnad. Flera studier har visat att MSM har en smärtstillande effekt för personer med problem i lederna.

Det är inte ovanligt att en bra svavelkälla för kroppen saknas hos personer som har reumatiska problem eller artros. Med ett tillskott av MSM tillför du så att säga nytt byggnadsmaterial till kroppen och besvären kan minska.

Hår, hud, och naglar

Tester har konstaterat det att MSM som kosttillskott under en period, visar spänstigare hy, färre rynkor och ökad hårtillväxt. Hårkvaliteten ökade också, i form av mer glans och styrka på håret. MSM är också bra för att stärka naglarna och få dem att växa snabbare.

MSM och biverkningar

När du börjar att ta MSM är det viktigt att du trappar upp intaget successivt. Biverkningar kan vara orolig mage och huvudvärk, på grund av den utrensningseffekt som MSM har. Du kan börja försiktigt så som beskrivs i detoxanvisningarna här ovan.

MSM i pulverform eller kapslar

MSM säljs både som pulver och i kapslar. Båda har sina för- och nackdelar, men många rekommenderar att du använder ett pulver, även om det kräver ett något större merarbete. Kapslar är jättesmidiga att använda och du kan enkelt ta dem med dig, men ofta behöver du reglera sin dagsdos, särskilt i början.

Då är det lämpligt med pulver, så att du själv kan styra intaget. Vill du använda MSM utvärtes, till exempel i salvor eller i sprayform, bör du också välja pulvret.

Produktfakta

  • Ingredienser: Destillerat OptiMSM
  • Ett kryddmått ger 700 mg MSM
  • En tesked ger 4 gram MSM

Rekommenderad dagsdos: ett kryddmått - en tesked dagligen. Blandas i vatten, smoothie, eller juice.

  • Registrerad av Vegan Society
  • Förvaras torrt i rumstemperatur
  • Förvaras utom räckhåll för barn

Sammanfattning

MSM är ett multifunktionellt kosttillskott, som inte består av något annat än organiskt svavel. Historiskt sett har vi fått i oss det svavel vi behöver genom kosten. Men med allt större bristande mängd näringsämnen i våra utarmade jordar, finns det inte särskilt mycket svavel kvar i växter och grödor längre. Svavel har blivit en brist hos många personer.

Brist på organiskt svavel i kroppen kan leda till ökade besvär med lederna och större mottaglighet för allergier och hudåkommor. Många som börjar ta MSM upplever stora förbättringar efter en tids användning om de är drabbade av just dessa åkommor.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals