Den ultimata guiden till hudvård (Uppdaterad 2024) – Hudtyper, hudproblem och hudvårdsprodukter

Författare
Angelica Johansson
Mats Maatson
REDAKTÖR
Mats Maatson

Innehållsförteckning

I vår stora guide om hudvård ska vi gå igenom allt som du behöver veta om huden för att kunna välja ut rätt hudvårdsprodukter. Att välja rätt krämer och rengöringar är nämligen en förutsättning för att du ska kunna få en vacker, frisk och välmående hy med mycket glow. När du har läst artikeln kommer du att veta exakt vilka typer av produkter som passar just din hud. 

Är du osäker på vilken typ av hud du har? Det är du verkligen inte ensam om! Många har svårt att få grepp om exakt vilken hudtyp de har och det gäller särskilt om du har blandhy, vilket är väldigt vanligt. Låt oss därför börja med att ttita på olika hudtyper och vad som är signifikant för dem, så att du kan säkerställa vilken hudtyp du har. 

hudvård

Olika hudtyper

Ibland har en person genomgående samma hudtyp i hela ansiktet, men inte sällan är det en blandning av flera olika hudkvaliteter. Det kan exempelvis vara så att du har en fet panna och haka, men är väldigt torr på kinderna och kring ögonen. Det kallas för t-zonen och är en typ av blandhy som är ganska vanlig. 

olika hudtyper

En person har sällan en typ av hud livet igenom. Tonår, graviditeter och klimakteriet är exempel på rent fysiska faktorer som påverkar huden. Utöver det har yttre faktorer också en inverkan. Luftföroreningar, temperaturer och solexponering påverkar även det hudens kvalitet

Innan vi börjar gå igenom den olika hudtyperna vill vi poängtera att för alla typer av hud är regelbunden exfoliering mycket viktigt. Det tar bort döda hudceller och gör så att produkterna kan vårda huden bättre. Peeling ska dock alla med akneinflammationer undvika och då endast använda syror för exfoliering. 

Normal hud

En normal hud är en välbalanserad hudtyp som varken är fet eller torr. Huden är då i balans och kan bibehålla fukt och näringsämnen på ett effektivt sätt. Här bör grundtanken vara att se till att huden fortsätter att vara välmående och i balans. 

Återfuktning som bevarar den naturliga fuktbalansen är det bästa för normal hud och också att använda sig av skonsamma ansiktsrengöringar. Milda toners efter sminkborttagningen bidrar med mycket fukt och är bra att applicera innan ansiktskrämen. Var uppmärksam på tecken på förändringar och sätt in lämpliga åtgärder direkt innan problemen blir för stora. 

Fet hud

Fet hud får du när det finns ett överskott av fett i talgkörtlarna. Det här kan bero på olika orsaker. Inte minst hormoner är en vanlig anledning till överproduktionen. En annan vanlig orsak till problem med fet hy är även att den drabbade har börjat använda väldigt uttorkande ansiktsrengöringar i sina försök att bli av med fettet. 

Det gör att talgkörtlarna försöker kompensera med att producera ännu mer fett, så några dagar efter att du applicerat den uttorkande produkten har du lika fet hud igen och kanske till och med ännu värre. Det här kan snabbt bli en ond cirkel. Du behöver alltså se över hudvårdsrutinen här och vara noggrann med vilka produkter du väljer. Grundprincipen ska vara återfuktning utan fett, inte uttorkning

Torr hud

Torr hy är ofta väldigt känslig och kan lätt reagera på yttre faktorer som UV-strålning eller kyla. En torr hy ser ofta glåmig ut, är utan lyster och det är viktigt att sköta om den på ett adekvat sätt. Bra och ändamålsenlig rengöring är viktigt, eftersom det är det som gör att fukten kan tränga in i huden bättre. Men rengöringen måste vara väldigt skonsam och utan alkohol för att inte torka ut hyn ännu mer. 

En kräm som är riktigt återfuktande är en sak som kan få bukt med torr hy. Även anpassade kosttillskott är bra att ta för att få en mer återfuktad hud. En bra ansiktsmask någon gång i veckan boostar huden ytterligare. Till natten kan det vara effektivt att använda en fet kräm eller en olja för att kapsla in fukten. 

Blandhy

Blandhy kan behöva flera typer av hudvård för olika områden i ansiktet och här kan koreansk hudvård vara bra. Den går ut på att använda hudvård i flera steg och kan anpassas efter vad just din haka, näsa eller panna behöver. Vi berättar mer om koreansk hudvård längre ner i texten.

En blandhy består ofta av den klassiska t-zonen, där panna näsa och haka är fet och de andra partierna torra. Det mest grundläggande för att sköta om en blandhy är att ha en skonsam och exfolierande rengöring som gör att återfuktande och vårdande hudkrämer kan sjunka in och balansera huden ordentligt.

Mogen hud

Mogen hy är ofta torr och känslig. Här är det bra att övergå till parfymfria och allergitestade produkter om du märker att huden börjar reagera på konventionella hudvårdsprodukter. Även här är det återfuktning som bör stå i fokus

Vidare får mogen hud olika ålderstecken, såsom rynkor och förslappning av huden. Det finns gott om hudkrämer som har åtstramande och upplyftande egenskaper och här gäller det att kombinera återfuktning med den typen av produkter. För den som har mogen hy finns det mängder med jättebra alternativ på marknaden att prova sig fram med. 

Känslig hud

Känslig hud kan du vara född med, men det är också något som kan uppstå i olika faser i livet. Känslig hud kan bli irriterad och rodnande efter att du applicerat en hudkräm eller annan produkt. Känslig hud kan också drabbas av klåda och fnasig hy om fel produkter används. 

Här är det viktigt att vara väldigt noggrann och använda sig av allergitestade och parfymfria produkter. Det gäller att ha tålamod och prova sig fram för att hitta rätt produkter. 

Yttorr hud

Huden består av tre lager: överhuden (epidermis), läderhuden (dermis) och underhuden (subcutis eller hypodermis). Att överhuden blir torr och fnasig trots att du egentligen har bland- eller normal hy är ett vanligt hudtillstånd 

En yttorr hud är inte samma sak som torr hy, vilket är en hud med låg talgproduktion. Yttorr hud kan ha balanserad talgproduktion men den torra ytan på huden kan bilda en hinna som gör att fettet från talgen hindras från att smörja in och vårda huden. På yttorr hy är pormaskar ganska vanligt eftersom flagnande hud och döda hudceller lätt täpper igen porerna och proppar från talgen bildas. 

Hudproblem

De flesta har någon typ av problem med huden under perioder i livet. Det är många faktorer som påverkar och det är svårt att alltid leva på ett sätt som är perfekt för vår inre och yttre hälsa, Men har du en hudvård som är optimal för dig kan du förebygga mycket av problemen och drabbas mindre av symptom under de perioder när huden mår sämre. 

Hudens kvalitet är också genetisk och vi har alla olika typer av hud till att börja med. Det gäller helt enkelt att acceptera det faktumet och jobba med det du har.

Akne

Akne är den vanligaste åkomman när det gäller hudproblem och kan drabba folk i olika åldrar. Puberteten är förstås en sådan ålder när huden förändras och de flesta har någon form av akne i tonåren. 

Vissa drabbas väldigt hårt och behöver medicinsk hjälp med sin akne. Akne uppstår oftast i ansiktet men är också vanlig på bröstet, axlarna och ryggen. I samband med akne är också pormaskar vanligt förekommande. 

Akne kan även drabba äldre, så kallad vuxenakne. Även för den här gruppen beror det på att talgproduktionen ökar för mycket. Det kan bero på stress, hormonrubbningar eller läkemedel. Det gäller att snabbt få kontroll på problemet så att det inte blir värre. 

Ibland behövs det medicinsk och klinisk behandling av akne. Det kan vara nödvändigt om symptomen är så kraftfulla att det finns risk för ärrbildning och att infektionen bara blir värre. Läkemedelsbehandling har dock ofta biverkningar, som att torka ut huden och göra den solkänslig. Det är alltså viktigt att kombinera preparat utskrivna av läkare med en bra hudvård

Bra produkter för huden kan bidra till att den kommer i balans igen och stärker den i längden. God hudvård kan också hjälpa till att förebygga ärr. Det är viktigt att undvika peelingkräm och ansiktsskrubbar om du har en inflammerad hud, eftersom dessa då kan bidra till att sprida bakterierna i resten av ansiktet.

Lugnande, milda produkter och rejäl återfuktning kan vara en god hjälp på vägen. Har du lindrig akne kan du oftast bli av med den om du håller dig till en lämplig hudvårdsrutin under en period. 

Det kräver dock att du testar dig fram och har tålamod för att hitta de produkter som fungerar. Börja med att läsa på så mycket som möjligt om olika produkter mot akne och bilda dig en uppfattning vilka som kan passa dig. 

Pormaskar

Pormaskar uppstår när hudens porer blir tilltäppta av döda hudceller och talg. En pormask är endast svart på ytan eftersom fettmassan har oxiderat. Orsakerna kan bero på både hormoner och hudtyp. 

I de fall du är drabbad av pormaskar är det bra att se till att peela eller exfoliera huden regelbundet. Det kan minska pormaskarna och förhindra att nya uppstår. 

Precis som med akne gäller det att undvika att behandla huden med uttorkande ämnen som sätter igång talgprodutkioner än mer och skapar fortsatta problem. Mild exfoliering och återfuktning är två grundläggande behandlingar som kan ge goda resultat. 

Rosacea

Rosacea är en hudsjukdom som oftast yttrar sig på huden i ansiktet. Vanligast är utbrotten i pannan, på kinderna och hakan. Symptomen är knottror, rodnader och ytliga blodkärl. Ibland kan till och med varblåsor uppstå. Svullna partier i ansiktet är även det ett symptom som uppstår hos en del. Rosacea drabbar oftast personer över 30 år som har ljus och känslig hy.

Det är viktigt att inte blanda ihop rosacea med akne, vilket är ganska vanligt. En skillnad att komma ihåg är att rosacea mycket sällan för med sig pormaskar eftersom hudsjukdomen inte har någonting med talgproduktionen att göra. Är du drabbad av svår akne har du ofta pormaskar också. Det här är ett ganska enkelt sätt att få förståelse för vilken typ av hudproblem du kan vara drabbad av.

Rosacea är en kronisk sjukdom som vanligtvis blossar upp periodvis med relativt besvärsfria perioder däremellan. Faktorer som triggar sjukdomen kan vara sådant som stark sol, alkohol, stress och för aktiva hudvårdsprodukter. 

Här gäller det alltså att hålla koll på livsstilen lite grann och också prova sig fram för att hitta rätt hudvård. Det finns flera varumärken som satsat på hudvårdsprodukter för just rosaceadrabbade och det kan vara en bra början att testa dessa. Naturligtvis måste du också hålla koll på livsstilen överlag så att inga andra faktorer påverkar huden för mycket. 

Rynkor

Rynkor är något som drabbar alla förr eller senare. På vilket sätt och i hur stor utsträckning är delvis genetiskt och handlar därutöver väldigt mycket om vilka hudvårdsprodukter du använder och vilken livsstil du har. Rynkor kan inte undvikas helt och hållet, men du kan få dem att uppstå senare i livet och att bli en vacker och naturlig del av utseendet, om du sköter om huden på rätt sätt. 

Återfuktning är en avgörande faktor när det gäller att hålla huden spänstig och fräsch. Torr hud blir mycket snabbare rynkig och då gäller det att sköta om huden extra mycket, så att rynkor inte uppstår i onödan.

UV-strålning är också en faktor som spelar väldigt stor roll. Att skydda huden mot solen kan förebygga rynkor effektivt. Är du en person som älskar att sola och även solar ansiktet, får du helt enkelt räkna med att det kommer att uppstå rynkor.

Att vara försiktig med solen i ansiktet och istället använda bronzer, brun utan sol och foundations i mörkare toner är ett sätt att få en klädsam solbränna, utan att behöva utsätta huden i ansiktet för sol. 

Ett plus är att det finns gott om produkter som faktiskt effektivt också hjälper huden från att bilda rynkor. Retinol, alltså a-vitamin, är ett ämne som är väldigt effektivt mot rynkor och som hittas i många anti age-produkter. Även salicylsyra används ofta för att motverka rynkor och även akne. 

Dessa ämnen stramar upp ansiktet men kan paradoxalt nog också kan torka ut huden. Det gäller att sköta återfuktningen ordentligt och gärna också kapsla in fukt med en oljig produkt till natten. 

Den som vill satsa på produkter för att motverka och förebygga rynkor kommer att hitta en massa alternativ och här gäller det snarare att ha tålamod och lägga ner tid på att sålla i utbudet och hitta produkter som passar just den egna huden. 

Eksem

Eksem är en hudinflammation som gör att huden blir känslig, torr och kliande. Den blir ofta också röd och kan strama obehagligt. Eksem kan uppstå av många olika orsaker. 

Du kan drabbas av eksem om du har torr hud där det gått så långt att hudens yttersta, skyddande lager har skadats av solen eller av andra yttre påfrestningar som kyla, vind och luftföroreningar. Olika typer av slitage på huden kan alltså ge eksem.

Du kan också vara känslig mot olika ämnen som irriterar huden och ger den eksem. Du kan få utslag om du har ätit något som du är allergisk mot. Skälen kan alltså vara väldigt många och här ska du börja med att analysera dessa faktorer. Eksem kan också vara ärftligt och uppstå även hos dig om andra nära släktingar också är drabbade av det. 

Har du eksem i ansiktet eller på kroppen är rengöringsprodukterna väldigt viktiga. Använd inte vanlig, uttorkande tvål, varken på kroppen eller i ansiktet. Satsa på parfymfria och mjukgörande produkter. För att vårda och lindra eksem behövs vanligen både mjukgörande och återfuktande ingredienser, eftersom eksem ofta gör huden fnasig och torr. 

Ålders- och pigmentfläckar

Pigmentfläckar är en typ av mörka fläckar som uppstår på huden av olika skäl. De är inte upphöjda som exempelvis födelsemärken, utan är helt enkelt en färgförändring i hudskiktet. Det här drabbar personer på väldigt olika sätt och vissa kan få mycket pigmentfläckar redan som unga vuxna. 

Pigmentfläckar är vanlig på åldrande hud och brukar öka med åren. De är helt ofarliga men alltså ett vanligt ålderstecken. 

Det effektivaste sättet att undvika pigmentfläckar är att undvika solen. UV-strålning har en väldigt stor inverkan på just hudens pigment. Tillskott med betakaroten som gör huden tåligare mot solen kan också bidra till att du får mer hudfläckar om du är väldigt ljus i hyn. 

Vissa personer med pigmentfläckar väljer att öka solningen istället, för att kontrasterna ska bli mindre mellan den ljusa huden och pigmentfläckarna. Men det här kan lätt bli en ond cirkel som gör att fläckarna bara ökar. 

Åldersfläckar klingar sakta av när du undviker solen långa perioder, men då talar vi alltså om flera månader och till och med år. Det finns också hudvårdsprodukter som kan minska pigmentfläckar långsiktigt. Den effektivaste metoden är att vara utrustad med mycket tålamod, hålla sig till de utvalda krämerna och till varje pris inte utsätta huden för UV-strålar. 

Ansiktsvård

Bra ansiktsvård är oumbärligt om du vill sköta huden på ett optimalt sätt och se till att den håller sig fräsch och spänstig. Som du säkert förstått utifrån genomgången vi gjort här ovan, behöver hudvårdsrutinen anpassas efter hudens egna förutsättningar.

Här hittar ni vår stora guide till ansiktsvård och hudvårdsrutiner.

Ansiktsrengöring

En grundläggande, nödvändig del av bra ansiktsvård är en optimalt anpassad och daglig ansiktsrengöring. Rengör du ansiktet på ett korrekt sätt och använder bra produkter är ansiktsrengöringen endast nödvändig på kvällen. På morgonen tvättar du helt enkelt av ansiktet med kallt vatten, innan du smörjer in dig och sminkar dig. 

Det här kan förstås se olika ut och ibland kan det åtminstone under perioder vara nödvändigt att använda en rengöring på morgonen också. Det kan till exempel bero på att du har inflammerad hud, akneutslag eller någon annan typ av hudsjukdom. 

ansiktsrengöring

Det finns olika typer av ansiktsrengöring och du ska alltid utgå från din kvalitet på huden. Ta alltså först reda på vilken hudtyp du har om du är osäker på det. Efter det kan du börja välja anpassade produkter. 

Att ha en mjuk ansiktsborste att använda med ansiktsrengöringen kan vara effektivt om du har fet hud med mycket öppna porer och pormaskar. Kom då ihåg att välja en bra ansiktsborste av hög kvalitet som inte sliter på huden, utan som är skonsam och rengör huden lagom hårt. 

En ansiktsskrubb är väldigt viktigt att använda i sin hudvårdsrutin, eftersom det rengör huden på djupet. Det här är dock ingenting du ska använda dagligen. En till två gånger i veckan är lagom. 

Det finns många spännande peelingkrämer på marknaden idag som passar olika typer av hudkvaliteter. Det finns återfuktande och mjukgörande skrubbar, likväl som alternativ för den som har fet och och oljig hy. 

Hudvårdsredskap för lymfa och blodcirkulation i ansiktet

Att använda ett redskap för att öka blodcirkulationen och understödja lymfans funktion är också jättebra att inkludera i den dagliga hudvårdsrutinen. Lymfan transporterar ut slaggprodukter ur kroppen och många kvinnor är drabbade av en trög lymfa med svullnader och slapp hud som resultat. 

jade roller

Två numera hypade redskap som har en tusenårig historia inom kinesisk medicin är massageredskapen gua sha och jade roller. De har blivit en stor snackis i media och bland influencers ända sedan de började lanseras hos oss i väst. De anses väldigt effektiva och är definitivt här för att stanna.

Massagemetoden har även kallats yoga för ansiktet och det finns många som anser att deras hud fått mer spänst och färre svullnader efter daglig användning av gua sha eller jade roller. 

Gua sha är en organiskt formad platta som oftast är tillverkad i rosenkvarts eller jade. Formen kan se olika ut men idén är att den ska lägga sig tätt kring ansiktskonturen när användaren för den längs med huden. Med gua sha-redskapet masserar du hela ansiktet, halsen och nacken enligt ett särskilt rörelseschema. 

På så sätt får du en djupgående stimulering av lymfan och dessutom slappnar ansiktsmusklerna av på ett sätt som bidrar till att minska rynkor och spänningar i ansiktet. 

Jade rollern har i grunden samma funktion men är en lite lättare form av massagen. Den kan också förvaras i kylen innan användning. Det gör den till en balanserande hudvård som kan minska påsar under ögonen och allmän plufsighet. En jade roller är perfekt att ta fram vid behov och använda som alternativ till ansiktsmask. 

Ansiktskrämer

Krämer är förstås en annan oumbärlig del av av hudvårdsrutinen för ansiktet. Det finns olika typer av kräm för olika syften och de flesta föredrar att ha en typ av kräm dagtid och en lite mer aktiv, fet och närande kräm under natten. 

ansiktskräm

Numera blir det allt mer vanligt att både ansiktskrämer och foundations har en solskyddsfaktor. Forskningen har numera fastställt hur skadlig solen är för vår hud och att den är den största anledningen till att vårt ansikte blir inte riktigt förutom åldrande förstås. Välj gärna därför en ansiktskräm med solskyddsfaktor om du vill ta hand om huden ordentligt. 

 • Dagkräm. Ska återfukta och balansera huden och vara ett bra underlag för den dagliga sminkningen. Använd helst en dagkräm med solskyddsfaktor större delen av året. 
 • Nattkräm. En kräm med mer näring och reparerande ingredienser. Oftast mer fet än dagkrämen.
 • Fuktkräm. Kan vara både dag- och nattkräm. Basen i krämen är ingredienser som är väldigt återfuktande. Vanliga ingredienser är hyaluronsyra, aloe vera och ros. 
 • Riklig och fet ansiktskräm. Kan användas på torr hud och som nattkräm. De aktiva ingredienserna kan vara mandel, jojobaolja eller mct-olja.

Missa inte våra stora guider till ansiktskrämer:

Ansiktsoljor

En ansiktsolja är ett superbra komplement till ansiktskrämen. Oljor innehåller nyttiga fettsyror som återställer hudens skyddande barriär. För den som har olika typer av problem med huden som torr och fnasig hy eller rodnader, kan en ändamålsenlig olja göra susen. Den extra näringen som oljan tillför ger huden lyster och fräschör. 

ansiktsolja

En ansiktsolja är bra på att kapsla in fukt i huden, vilket är en indirekt fördel med att använda oljan dagligen. Det finns gott om så kallade torra oljor som passar även dem som har fetare hy. Nyponfröolja är ett sådant exempel, som innehåller så pass mycket vitamin A att den snarare har en uttorkande effekt på huden.  

En ansiktsolja kan också blandas ut i natt- eller dagkrämen i perioder när du vill ha en rikligare ansiktskräm. Det finns en massa spännande ansiktsoljor med mängder av vitaminer och aminosyror som vårdar huden. 

Du kan använda rena oljor som exempelvis jojobaolja eller arganolja, alternativt köpa en oljeblandning. De flesta hudvårdsmärken idag har också en ansiktsolja i sortimentet. Så det är bara att börja prova sig fram och botanisera bland utbudet av oljor. 

Ansiktsserum

Ett serum kan sägas vara en typ av koncentrat. Serumet består av exceptionellt närande ämnen och eftersom molekylerna i serum är väldigt små kan de penetrera huden djupare och ge bättre resultat. Med olika serum kan du skräddarsy din hudvård och få den exakt anpassad efter just ditt hudtillstånd. 

ansiktsserum

I koreansk skönhetsvård används ofta olika typer av serum på olika delar av ansiktet, vilket är perfekt om du till exempel har en en blandhy som den klassiska t-zonen. Serumet lägger också en bra grund för resten av hudvården och bidrar till att produkterna som du lägger på efteråt bli mer effektiva. Ansiktsserum kan användas i din dagliga hudvårdsrutin eller som tillfälliga kurer, för att behandla vissa typer av problem. 

Syror för ansiktet

Alla syror exfolierar huden och gör att den får lyster och blir fastare. Exfoliering är en viktig del av hudvården eftersom om det avlägsnar torra och döda hudceller som annars hindrar fukt och näringsämnen att ta sig ner i hudlagren. Det finns många olika typer av syror och produkter med syror, både sådana som är skonsammare mot huden och de som är mer aktiva. 

syra för ansiktet

Vissa syrabaserade produkter kan du använda dagligen, medan andra syror inte bör användas mer än en gång i veckan. Syror gör huden solkänslig och det är viktigt att vara försiktigt med solandet vid användning av syror och dessutom alltid använda en ansiktskräm med hög solskyddsfaktor. Några vanliga syror är:

 • AHA. Förkortning av Alpha Hydroxy Acid och används inom hudvård för att understödja cellförnyelsen och exfoliera bort döda hudceller. AHA-syra bidrar också till att huden kan binda fukt bättre, vilket gör att huden kan upplevas som slätare och mindre rynkig. AHA-syra används ofta för att motverka rynkor och ålderstecken på huden. 
 • BHA. Beta Hydroxy Acids är en grupp av syror och salicylsyran är den vanligast förekommande i hudvård. Syran passar bra för fet hy med tilltäppta porer och inflammerad acne. Salicylsyra tar sig nämligen ner i porerna och löser upp talget där. BHA-syra ökar cellförnyelsen och används ofta inom anti-age, eftersom den kan minska rynkor och fina linjer. 
 • PHA. Står för Poly Hydroxy Acids och är mildare än AHA och BHA-syra. Den här syran kan därför vara särskilt lämplig för torr och känslig hud eller hudåkommor som rosacea och eksem. PHA-syra är verksam på samma sätt som antioxidanter och stärker och skyddar hudens barriär. 

Ansiktsmasker

En bra ansiktsmask är, precis som en ansiktsskrubb, viktig att använda regelbundet. Den ger huden en intensiv boost med näringsämnen och du kan välja en typ av ansiktsmask med egenskaper som din hud behöver just för tillfället. 

ansiktsmask

Numera finns det fantastiska så kallade sheet masks att köpa, vilket är en väldigt effektiv typ av ansiktsmask. Den här är stapelvaran i koreansk hudvård och används nu också väldigt ofta av oss i Europa.

En valfri ansiktsmask är lämplig att använda samma dag som du gjort din ansiktspeeling, eftersom din hud då är ren från döda hudceller som förhindrar de andra produkterna att tränga ner djupare i hudlagren. En till två gånger i veckan bör du använda någon form av återuppbyggande ansiktsmask.

Kosttillskott för huden

Skönhet kommer inifrån, som så många uttrycker saken och vi kan bara hålla med. Du kan använda påkostad och exklusiv hudvård i vilken utsträckning som helst, men den kommer inte att fungera särskilt effektivt om du inte också har tagit hand om insidan. 

Med rätt kosttillskott kan du öka kvaliteten på hår, hud och naglar betydligt. Det finns gott om kosttillskott med fokus på detta och för att dessa ska vara effektiva bör de ha vissa nyckelingredienser. 

Betakaroten

Betakaroten är en antioxidant och som många vet finns det mycket av ämnet i morötter. Det är betakaroten som gör som ger morötterna dess färg. Antioxidanten hittas i många av de olika brun utan sol-tabletterna som finns på marknaden och som kan tas för att göra huden mer tålig mot solen och även få solbrännan att hålla längre. 

betakaroten

Betakaroten skyddar huden inifrån och hjälper till att göra den brun. Anledningen är att betakaroten hjälper kroppen att bilda melanin, vilket är ett ämne som stärker huden mot yttre påfrestningar, däribland UV-strålning. Betakaroten har också fördelen att omvandlas till a-vitamin i kroppen, vilket är immunförstärkande och bra för kroppens slemhinnor. 

MSM

MSM, eller organiskt svavel som det också kallas mer vardagligt är ett ämne som kroppen behöver. MSM är delaktig i kroppens förmåga att producera nya celler och är också en viktig beståndsdel i proteinerna keratin och kollagen, varav den senare också kallas för hudens protein. 

Ett kosttillskott av MSM har för det mesta mycket god inverkan på hudens hälsa och stärker den inifrån. MSM anses vara ett av naturens mest rena ämnen och kan ätas kontinuerligt utan att du behöver göra uppehåll. MSM har också en stärkande effekt på leder och ligament och är ett populärt kosttillskott i den kategorin. 

Kisel

Kisel, eller silica som det också ofta kallas, är ett spårämne som har direkt koppling till hår hud och naglar. Även kisel är en viktig del av kollagenproduktionen och är också en beståndsdel i elastin. Även det är ett protein som är viktigt för hudens spänst. 

Silica finns som många typer av kosttillskott, både i flytande och i kapselform. Kisel tas även ofta som ett preparat för magens hälsa. 

Niacinamid/Vitamin B3

Niacinamid har blivit en stor snackis när det gäller hudvård och även den kända svenska hudspecialisten Johanna Gillbro (som även är författare till Hudbibeln), rekommenderar niacinamid för huden.

Niacinamid är en aktiv form av vitamin B3 som kan ha förmågan att förbättra hudens utseende genom att minska rynkor och binda fukt i huden. Niacinamid stimulerar också hudens kollagenproduktion och stärker hudens skyddande barriär. Niacinamid kan dessutom skydda huden mot UV-strålning förbättra akne. Niacinamid kan minska hudens känslighet och förebygga eksem och hudåkommor. Niacinamid finns även i många hudkrämer för att jämna ut hudtonen och minska pigmentfläckar. 

Vitamin C

C-vitamin är en kraftfull antioxidant som motverkar fria radikaler från att angripa kroppens celler. Fria radikaler har bland annat en negativ effekt på kollagenproduktionen och kan därför minska hudcellernas förmåga att förnya sig. C-vitamin används också i hudvård för att att ge en jämnare hudton, minska åldersfläckar och ge huden en härlig lyster. 

Pantotensyra/Vitamin B5

Pantotensyra är också en annan benämning på vitamin B5. Vitaminet är väldigt viktigt för energiomsättningen i kroppen, men är också populär som ingrediens i kosttillskott för huden. 

Pantotensyra används även i hudvårdsprodukter eftersom det anses förbättra hudens förmåga att binda fukt. Anledningen till det är att den den består av små molekyler och kan därför absorberas djupt ner i hudlagret. 

Pantotensyra kan också ha en gynnsam effekt på skadad hud och förbättrar läkning av ytliga sår och minskar klåda. Många kosttillskott som fokuserar på hud, hår och naglar innehåller pantotensyra. 

Kollagen

Du har redan sett oss nämna kollagen flera gånger i genomgången av ämnen som är bra för huden. Kollagen är alltså ett protein som är otroligt viktigt för hudens välmående och en tongivande byggsten för hudens hälsa. Låga nivåer av kollagen i huden gör den slapp och rynkig. Kollagenproduktionen minskar i kroppen med åren. 

Det finns kollagenprodukter för både utvärtes och invärtes bruk och kollagen överlag har fått otroligt stor uppmärksamhet inom skönhetsindustrin det senaste decenniet. 

Zink

Zink är ett spårämne som är väldigt viktigt för huden och som också har en läkande effekt. Zinksalva finns att köpa på apoteket och kan användas på irriterad och solskadad hud. Många som har fått preparat utskrivna mot acne har säkert stött på olika zinkpreparat. Men zink kan också tas som kosttillskott och är förutom stärkande för huden, även bra för immunförsvaret

Koreansk hudvård

Koreansk hudvård eller k-beauty som den också kallas är den numera världsberömda koreanska hudvårdsrutinen. Den består av 10 olika steg och handlar faktiskt inte bara om att vårda huden på ett effektivt sätt, utan också om att ge sig själv en liten extra stund för egenvård varje dag. 

Med k-beauty kan du anpassa hudvården exakt efter dina egna behov och även behandla huden punktvis. De 10 olika stegen kan verka mycket men om du själv tänker efter, har du sannolikt redan flera steg i din dagliga hudvård. Ansiktsrengöring, toner och ansiktskräm är ett minimum som många använder sig av och redan där har du tre steg. 

Vi vill också poängtera att alla 10 stegen inte ska utföras varje dag. Peelingen gör du någon gång i veckan eller vid behov och även ansiktsmasker är lämpliga att använda en till två gånger i veckan. Låt oss i korthet gå igenom de tio olika stegen. 

koreansk hudvård

Steg 1: Oljebaserad ansiktstvätt

Den mest grundläggande delen i koreansk skönhetsvård är dubbel ansiktsrengöring. Den första formulan är oljebaserad och tar bort smink, smuts och överskott av talg på huden. Kom ihåg att olja löser upp olja och faktiskt också kan vara bra för fet hud. Den här rengöringen görs endast på kvällen. 

Steg 2: Vattenbaserad ansiktstvätt

När du rengjort porerna från smuts och talg med en olja är det dags att rengöra ansiktet med en vattenbaserad rengöring. Den är skonsam och utförs både på kvällen och morgonen. 

Steg 3: Exfoliering eller mild peeling

Koreanska peelingprodukter är väldigt skonsamma mot huden och här hittar du inte några grova ansiktsskrubbar med stora korn. Ofta innehåller de syror som exfolierar huden, men det finns också gel och krämer med mycket små korn som rengör huden. Exfoliering av huden bör ske en eller högst två gånger i veckan. 

Steg 4: Toner

En toner balanserar ph-värdet på huden och bidrar med verksamma och skonsamma ingredienser som återhämtar huden. Toner är redan bekant för de flesta, eftersom det är en vanlig produkt även hos oss. 

Steg 5: Essence

För dem som inte använt koreansk hudvård innan är essence vanligen är obekant begrepp. Det här är en produkt som används före serumet för att ge huden en extra fuktboost och för att hudvårdsprodukterna ska tas upp av huden effektivare. I konsistens brukar de ligga någonstans mitt emellan toner och serum. 

En essens tar du bara några droppar av och klappar försiktigt in i huden. Det här är en suverän återfuktare som du använder morgon och kväll. En vanlig ingrediens i essenser är hyaluronsyra. 

Steg 6: Serum

Så är det dags för det magiska serumet! Med produkten kan användaren göra specifika punktinsatser och använda fuktgivande eller uppstramande serum. Eller så kanske du är besvärad av pigmentering och vill använda ett serum för det. Här finns alltså möjligheten att skräddarsy sin egen hudvård på ett optimalt sätt och varianterna är väldigt många.

Steg 7: Ansiktsmask

Här har vi ett till steg som inte ska utföras dagligen. En eller två gånger i veckan räcker utmärkt. Det intressanta i sammanhanget är att ansiktsmasken läggs på efter serumet. I normalfallet lägger säkert många av oss en ansiktsmask direkt efter rengöringen istället. 

I koreansk hudvård använder man sig uteslutande av sheet masks och med dem kapslas näringsämnena effektivt in och det gäller då också serumet. En sheet mask ska du inte tvätta bort efteråt utan massera in resterande produkt, för att göra huden extra fuktig. 

Steg 8: Ögonkräm

Att använda en bra ögonkräm som är väl anpassad för den tunna huden runt ögat är ett bra sätt att vårda huden där dagligen. Tänk på att huden kring ögonen är väldigt utsatt på grund av smink och borttagning av detsamma. Här är det extra viktigt att vårda och återställa huden så att du kan förebygga rynkor. 

Steg 9: Ansiktskräm

Nu är det dags att försegla all näring och boosta din hud genom att applicera en riktigt härlig kräm. Även här anpassar du förstås krämen efter dina behov. 

Steg 10: UV-skydd

UV-strålning är en stor bov i dramat när det gäller rynkor och andra ålderstecken. Vill du ha en fräsch och ungdomlig hy är det bästa att undvika sol. Det gör de koreanska kvinnorna till varje pris och en dagkräm med högt solskydd är given i k-beauty rutinen. 

Kroppsvård

kroppsvård

Att sköta om huden på resten av kroppen är förstås också väldigt viktigt och även här bör du åtminstone ha några grundläggande rutiner och produkter för att hålla huden fräsch och spänstig. Här listar vi några produkter som är oumbärliga för en bra hudvård för kroppen. 

 • Återfuktande duschkräm av hög kvalitet
 • Body scrub för användning ca en gång i veckan
 • Vårdande och återfuktande hudkräm som bör användas varje gång efter dusch och bad
 • En vårdande och närande kroppsolja att använda så ofta du vill, men minst två gånger i veckan

Ögonvård

ögonvård

De flesta vuxna kvinnor (och också en del män) Använder ögonsmink. Det sliter mycket på huden kring ögonen, både för att makeupen i sig gör det, men också för att du varje kväll måste ta bort sminket med produkter och pads. Det är alltså väldigt viktigt att du lägger lite extra krut på att vårda den tunna huden runt ögonen med en lämplig ögonkräm som helst ska användas både morgon och kväll. 

Läppvård

Huden på läpparna är tunn och är ett särskilt utsatt parti i ansiktet. Läpparna är också känsliga för UV-strålning så att använda ett läppcerat med en solskyddsfaktor på ca 50 under vår och sommar, är ett enkelt och effektivt knep att skydda läpparna med. Mjukgörande cerat av hög kvalitet bör användas året om. 

läppvård

Numera finns det också särskilda ansiktsmasker som är ämnade enbart för läpparna som kan vara värda att prova om du ofta drabbas av torra och nariga läppar. Kom ihåg att problem med läpparna ofta är ett symptom på andra saker och har du torra och nariga läppar kan det vara närings- eller vätskebrist. 

Blåsor och utslag på läpparna är en virusinfektion och kan ofta lindras med ett kosttillskott som gör att utbrotten uppkommer mer sällan och förhoppningsvis klingar av helt och hållet. 

Fotvård

Att vårda fötterna är superviktigt men tyvärr är det alltför många som glömmer bort det. Ha alltid en fotfil redo i duschen så att du kan använda den varje gång du tar en dusch. Det är ett enkelt knep att hålla fötterna mjuka och fina som tar nästan ingen tid alls. 

fotvård

Komplettera gärna med en vanlig nagelborste som du skrubbar naglarna och undersida foten med, varje gång du duschar. Smörja in fötterna efter varje dusch, gärna med en riktigt riklig kräm. Det går exempelvis utmärkt att använda din handkräm till det, eller din vanliga hudkräm med en droppe olja för extra boost. 

Handvård

Händerna är väldigt utsatta. Kyla, sol och nödvändig och viktig handtvätt har den nackdelen att det torkar ut händerna mycket. 

handvård

Använder du dig av återfuktande serum för ansiktet kan vi rekommendera att du alltid använder eventuella produktrester därifrån, till händerna. Det är också väldigt viktigt att alltid ha en bra handkräm med dig på jobbet, så att du kan smörja in händerna flera gånger om dagen. 

Solskydd

Det är väldigt viktigt att skydda vår hud från solen och när vårens första strålar tittar fram, bör du börja använda en ansiktskräm med solskyddsfaktor direkt. Vid solning är en en bra solkräm nödvändig för att undvika att du blir bränd. Det här är särskilt viktigt på vår och försommar när huden ännu inte vant sig med UV-strålningen.

solskydd

Fördelen med dagens solskyddskrämer är att det finns gott om produkter som har en konsistens och som inte har den där påträngande lukten av solkräm. 

Visst får du betala en extra slant för solskyddskrämer av högre kvalitet men det är det väl värt. Numera finns det dessutom solkrämer med vårdande ingredienser som faktiskt är bra för huden. 

Brun utan sol

Ett utmärkt alternativ till solning för den som vill ha solkysst hud är att istället använda en bra brun utan sol-produkt. Precis som solkrämer har utvecklingen gått framåt i stormsteg och du kan få väldigt effektiva produkter som inte har den där påträngande BUS-lukten. 

brun utan sol

Brun utan sol kan du använda bara i ansiktet, eller välja en som är lämplig för hela kroppen. Det finns också gott om vattenfasta alternativ med hög kvalitet. 

Anti age

Anti Age är en stor kategori inom hudvård och används för att minska och förebygga ålderstecken. Den som söker efter produkter av det här slaget behöver definitivt inte leta länge, eftersom industrin är enorm och konsumenterna är villiga att lägga ner stora summor på den här typen av hudvård. 

anti age

Flera vanliga ingredienser inom anti-age, såsom hyaluronsyra, serum och oljor, har vi också gått igenom i den här texten. Anti-age produkter har en uppstramande och utfyllande effekt som ska föryngra huden. 

Anti age-produkter är absolut ingen mirakelkurer utan här behöver du precis som med all hudvård ha tålamod och använda dig av produkterna dagligen i några månader. Bestäm dig för en rutin och håll dig till den med rigorös noggrannhet!

Vanliga frågor om hudvård

Vad är hudvård?

Hudvård är helt enkelt en kategori med produkter och rutiner som tar hand om din hud på olika sätt. Syftet med hudvård kan vara olika. Du kan använda dig av hudvård för att få en vacker, frisk och fräsch hud. Hudvård kan också användas för att förebygga synliga ålderstecken. Hudvård kan även vara mycket effektivt vid olika typer av hudåkommor och mindre problem med huden.

Vad är peptider i hudvård?

Peptider är en samling aminosyror som är vanlig i hudvård idag. Den används ofta i anti age-produkter men även i andra typer av intensivt vårdande hudvårdsprodukter. Peptider stimulerar kollagen och elastin, som i sin tur har främjande effekter på hudhälsan och spänsten.

Vad är ekologisk hudvård?

När det gäller ekologisk hudvård har vi inte alls lika strikta regelverk inom EU och Sverige som när det gäller livsmedel. Inom hudvård och kosmetik krävs det endast att 1 % av innehållet är ekologiskt, för att tillverkaren ska kunna kalla produkten för just ekologisk. 

Det här ställer förstås väldigt stora krav på konsumenten och vill du ha ekologisk hudvård gäller helt enkelt att vara påläst. Seriösa producenter av ekologisk hudvård har alltid hela innehållsförteckningen i procent redovisat på produkten och dessutom låtit testa produkterna hos något av de större certifieringsorganen som finns. 

Några märkningar att titta efter när det gäller ekologisk hudvård är Ecocert, EU-ekologiskt och Natrue

Vad är naturlig hudvård?

Naturlig hudvård är inte detsamma som ekologisk, även om den kan vara det. I naturlig hudvård utesluts alla artificiella eller kemiska ingredienser. Vanliga ingredienser i den här typen av hudvård är essentiella oljor samt extrakt från växter och örter. 

Några exempel på dessa som idag också är väldigt vanliga även i konventionell hudvård är exempelvis aloe vera, tea tree-olja, lavendel, jojobaolja med flera. Ingredienserna kan vara ekologiska eller icke-ekologiska.

Vad är det för skillnad på hudtyp och hudtillstånd?

Hudtyp är en benämning för en specifik kvalitet på huden. En hudtyp kan vara torr, mogen, fet eller vara en blandhy. Ett hudtillstånd är ett sjukdomstillstånd i huden. Det kan exempelvis vara akneinfektioner, eksem, psoriasis, rosacea, symtom på allergiska reaktioner och liknande.

Alla våra artiklar om hudvård

Ansiktsvård

Här har vi samlat allt om ansiktsvård.

Visa fler...

Fotvård

Här har vi samlat allt om fotvård.

Handvård

Här har vi samlat allt om handvård.

Författare
Angelica Johansson
Medgrundare & marknadsansvarig på Evolving Media. Småbarnsmamma med stort intresse för hudvård och hudvårdsprodukter som hjälper till att hålla en trött småbarnsförälder levande. :)
Mats Maatson
Redaktör
Mats Maatson

Missa inte dagens deals