Den ultimata guiden till ansiktskrämer (Uppdaterad 2024) – Så väljer du rätt ansiktskräm!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Angelica Johansson
Mats Maatson
REDAKTÖR
Mats Maatson

I vår guide om ansiktskrämer ska vi djupdyka ner i kategorin och ta reda på vad de egentligen består av och också hur du väljer en ansiktskräm som är anpassad för just din hy. Marknaden är minst sagt enorm och även om du är väl insatt i ämnet hudvård, kan det vara väldigt svårt att veta vilken kräm som är bäst. 

Den här guiden till ansiktskrämer har vi tagit fram efter många timmars research i ämnet och i kombination med redaktionens egen, gedigna kunskap om just ansiktskrämer. Du kommer i den här artikeln att få veta vilket innehåll och vilka ämnen du ska titta efter när du väljer ansiktskräm och vilka resultat du kan förvänta dig. 

Vi tror att den här guiden kommer passa både nybörjare och de som sedan länge älskat att använda lyxiga ansiktskrämer och hudvårdsprodukter. Så låt oss börja med att ta reda på exakt vad en ansiktskräm egentligen är.

Här hittar ni vår artikel om de bästa ansiktskrämen 2024.

Vad är ansiktskräm?

I grunden består en ansiktskräm allt som oftast av en blandning av vattenlösliga och oljebaserade ingredienser. Dessa binds ihop och blandas samman med hjälp av ett emulgeringsmedel av något slag. 

PEG (Polyetylenglykol) och PPG (Polypropylene glycol) är exempel på två vanliga, syntetiska emulgeringsmedel. Naturliga varianter som du kan hitta i vissa krämer är xantangummi eller tarakärnmjöl. Facktermen för den här typen av kräm med vatten i, är emulsion.

En ansiktskräm kan också göras oljebaserad och utan vatten. Det åstadkoms genom att vaxer och olja blandas ihop med andra oljebaserade ingredienser och doftämnen. En sådan kräm blir riklig och koncentrerad och används vanligen i mindre mängd. 

Den här typen av blandning används ofta för specifika hudåkommor på grund av att den kan göras intensivt vårdande om rätt ingredienser läggs till. Krämer som används för blöjeksem, hudrodnader, som skydd mot vind och kyla, är vanligen oljebaserade krämer. 

En ansiktskräm för vardagsbruk bör innehålla återfuktande ämnen som binder fukt i huden och gör den motståndskraftig och spänstig. Någon typ av fett innehåller de allra flesta krämer också, eftersom oljor ofta är väldigt näringsrika. Men balansen mellan olja och vattenlösliga ämnen varieras, beroende på ansiktskrämens syfte.

I den här artikeln ska vi reda ut detaljerna kring det här och gå igenom exakt vilka ämnen som bör ingå i en bra ansiktskräm och vad du ska välja, utgående från vilken hudtyp du har. Har du exempelvis en väldigt torr hy ska du inte välja en kräm som är endast är oljig och fet vilket är lätt att tro, utan en med extra mycket fukt också. 

Därför ska du använda ansiktskräm

En ansiktskräm har flera syften. Det vanligaste är att en krämen används för att underhålla och understödja fuktbalansen i huden och ge den lyster och och spänst. En bra hudkräm förebygger också åldrandeprocessen. 

Vidare kan ansiktskrämer också användas för att behandla specifika hudåkommor såsom acne, pormaskar, rosacea eller liknande. I svåra fall av hudrelaterade inflammationer kan du få en ansiktskräm med speciella ingredienser utskrivet på recept av din läkare.

Tillfällen du alltid ska använda ansiktskräm

Ansiktskräm bör du använda morgon och kväll samt efter att du duschat eller badat. Genomgår du en kur i läkande syfte för något hudproblem, ska du använda krämen så ofta som det är föreskrivet. Kombinera gärna krämen med ett serum för ytterligare boost och vård av huden. Rengör alltid ansiktet innan du applicerar en ansiktskräm.

Så använder du din ansiktskräm

Får du in en bra hudvårdsrutin blir applicering av en ansiktskräm lika självklart som att borsta tänderna. Efter valfri ansiktsrengöring appliceras ansiktskrämen på ansikte, hals och dekolletage. Eventuellt överskott av krämen kan du med fördel använda på händerna och det gäller också andra typer av produkter som serum, oljor med mera. 

Krämen appliceras varsamt och kom ihåg att aldrig göra det i nedåtgående rörelser eftersom du då hjälper gravitationen på traven, vilket gör huden mindre spänstig 

Applicera alltid krämen i en rörelse uppåt från dekolletage över halsen, samt från mitten av ansiktet mot öron och tinningar. På den tunna huden runt ögonen klappar du in krämen med fingertopparna, för att inte slita på den känsliga huden där i onödan. 

Någon gång i veckan, exempelvis i anslutning till att du gör en peeling, kan du lägga ett extra tjockt lager av ansiktskrämen och låta huden absorbera krämen en längre stund. Överskottet som ligger kvar efter ca 15-20 minuter, masserar du in i huden. 

Olika typer av ansiktskräm

Ansiktskrämer finns i flera olika kategorier och med sina specifika syften. Generellt kan sägas att de flesta vill använda en dag- och en nattkräm med en profil som passar ens hudtyp. Nattkrämen är då den rikligare varianten av kräm som boostar huden över natten och tillför extra näringsrika ingredienser. 

De flesta hudvårdsföretag har specifika dag- och nattkrämer i en och samma serie. Att välja en sådan hudvårdsserie kan vara ett enkelt sätt att få en helhet i hudvårdsrutin med det som ansiktet behöver. Men du ska heller inte dra dig för att blanda olika varumärken, om det är specifika egenskaper du vill åt.

En extra, fuktberikande ansiktskräm kan vara nödvändig att komplettera med under vissa perioder. Det kan exempelvis vara under sommaren eller solsemestern när huden är särskilt utsatt för sol, torrt väder och klor- eller saltvatten. Vi rekommenderar även att du kompletterar din dag- och nattkräm för ansiktet med en bra fuktkräm för resten av kroppen.

Vår guide är förhoppningsvis ett steg på vägen för att förfina din hudvårdsrutin och optimera den för just din huds behov. Ibland kan du välja en hel serie men du kommer också med din nya kunskap att kunna plocka ihop lämpliga produkter från olika varumärken om du tror att det passar dig bättre. 

Här hittar ni våra mer specifika guider om olika typer av ansiktskrämer:

Ansiktskräm för olika hudtyper

Ingen hud är den andra lik och det finns inte en enda kräm som passar alla. Din hud har sina specifika behov och för att optimera produkterna så mycket som möjligt så att din hud får vad den behöver, är det viktigt att du tar reda på vilken hudtyp du har. 

Alla har inte koll på vad man har för hudtyp och det är därför viktigt att du tar reda på det först. Det är ett av kraven för att du ska kunna ge huden vad den behöver. Så låt oss titta på olika hudtyper och vad som kännetecknar dem. 

Normal hud

En normal hudtyp har inga problem med varken feta eller torra partier. Huden är mjuk och spänstig och har en fin lyster. En normal hud stramar, kliar eller svider heller inte. Det som är speciellt med normal hy är att många tar den för givet, just för att den inte känns av i någon specifik mening eller behöver någon avancerad hudvårdsrutin för att må bra. 

Men just av den anledningen är det väldigt viktigt att underhålla en normal hud så att den kan fortsätta att bibehålla sin spänst och förmåga att binda fukt effektivt. 

Förr eller senare kommer den nämligen att förändras på grund av yttre faktorer såsom väder och vind eller under vissa specifika perioder i livet som exempelvis när hormonerna förändras i kroppen, på grund av en graviditet eller något annat. Att behöva äta en specialkost eller ta mediciner längre perioder kan också göra att huden förändras. 

Därför är det viktigt att du sköter om din hud noggrant även om den är inom spannet för det normala och därmed väldigt lättskött. Att boosta den med en bra ansiktskräm och ett serum är en enkel men effektiv, daglig hudvårdsrutin. Givetvis ska du också göra en peeling och använda ansiktsmask då och då, för att ge en extra boost och underhålla hudens goda kvalitet. 

Kombinerad hud

Kombinerad hud består av flera olika hudtyper i olika partier av ansiktet. Ofta ser det ut så att haka, näsa och panna är fet medan det övriga ansiktet som kinder och partiet kring ögonen består en normal eller torr hud. Det feta området brukar kallas för t-zonen. De feta partierna kan vara drabbade av acne och stora porer, medan de torra partierna kan klia och strama.

Här kan du använda dig av flera olika typer av produkter och punktbehandla ansiktet med dessa, för att huden ska få en chans att må så bra som möjligt. Inom den koreanska hudvården, så kallad k-beauty, är de experter på just det här och av den anledningen har många också börjat använda sig av k-beautymodellen. Det innebär att du behandlar huden i flera olika steg och med olika typer av produkter endast i den del av ansiktet som har specifika behov av olika ämnen.

Fet hud

Talgkörtlarna i porerna producerar en olja som kallas för sebum. När vi får en överproduktion av det blir vår hud fet och ser glansig ut. Väldigt ofta drabbas den här huden av acne, pormaskar och förstorade porer. 

Den här typen av hy behöver väldigt genomtänkt hudvård och det är viktigt att komma ihåg att inte bara attackera huden med olika typer av uttorkande produkter, utan hitta en bra balans när det gäller ingredienserna och alltid återfukta huden ordentligt trots att den är fet.

För fet och oljig hud gäller det alltså att hitta högkvalitativa produkter som dämpar talgproduktionen i porerna, utan att för den sakens skull torka ut huden. 

Zink är ett spårämne som många tycker fungerar bra mot fet hy och som också har en vårdande effekt på acne. Det finns många bra ansiktskrämer med zink och spårämnet kan också tas som kosttillskott och ha en god effekt mot plitor och acne på det sättet. Andra ingredienser som ofta används i ansiktskrämer mot fet hy är retinol (en typ av vitamin A) och niacinamid (vitamin B). 

Syran BHA är också vanligt i den här typen av krämer. Den kan rengöra porerna på djupet eftersom den har en exfolierande effekt som peelar huden och tar bort döda hudceller och smuts. 

BHA kan också minska porernas storlek. Användning av syror måste göras varsamt eftersom det gör huden väldigt känslig och kan också tunna ut huden om för mycket av syrorna används över lång tid. Särskilt under sommarmånaderna är det väldigt viktigt att komplettera med en ansiktskräm med solskydd om du använder dig av krämer eller serum med syror.

Känslig hud

En känslig hud reagerar ofta på sådant som krämer, serum, tvålar och smink. Känslig hy kan också reagera negativt på kyla och även om det är låg luftfuktighet och väldigt torrt i luften. För den som har mycket besvär kan det vara läge att kontakta en hudläkare för att få råd och konsultation om hur du kan ta hand om huden på bästa sätt. 

Det finns som tur är gott om produkter som är anpassade för känslig hud och det är nästan alltid så att personer som har den här typen av hy behöver undvika vissa ämnen. Parfym och olika eteriska oljor med doft, är två saker att hålla koll på.

Men även produkter med alkohol och vissa typer av konserveringsmedel bör undvikas av personer med känslig hy. Det är också viktigt att se över hudvårdsrutinen och med vad du tvättar ansiktet. Undvik alltför många produkter här och använd en skonsam, återfuktande ansiktstvätt på kvällen och tvätta helst bara med vatten på morgonen. 

När du ska prova nya produkter är det bäst att testa den på ett litet område på huden först. Armvecket är ett bra ställe eftersom huden är tunn och känslig där, precis som i ansiktet. Men det är förstås mer praktiskt än att testa på ett område exempelvis på hakan eller i pannan. 

Om krämen suttit på ett par timmar i armvecket och du inte reagerar på den, så vet du att du sannolikt kan använda den i ansiktet också.

Mogen hud

När vi åldras förändras också hudstrukturen och vissa ämnen i hudcellerna börjar det successivt produceras mindre av och det är då vi ser att ålderstecken börjar uppstå. Kollagen och hyaluronsyra är två ämnen som minskar i huden när vi åldras, vilket bidrar till att den blir slappare, förlorar sin spänst och rynkorna blir fler. 

För att göra åldrandeprocessen av huden långsammare är det bra att använda ansiktskrämer och andra produkter som stimulerar kollagenproduktionen och även innehåller rikligt med andra näringsämnen, som vi behöver tillföra när inte kroppen själv kan producera dem. 

Mogen hud blir ofta också torrare på grund av hormonella förändringar och det gäller att komma ihåg att återfukta ordentligt och inte använda uttorkande produkter. En riklig och återfuktande ansiktskräm och en ändamålsenlig ansiktsolja som du smörjer in ansiktet med på kvällen, är två väldigt enkla sätt att gå tillväga på som tar hand om mogen hud på ett bra sätt. 

En nyckelingrediens i många återfuktande ansiktskrämer är hyaluronsyra och det är en produkt som passar särskilt väl för mogen hy. Trots namnet är det här ingen syra, utan en slags sockerart i kategorin glykosaminglukan. Den är skonsam mot huden och har en utfyllande “plumping”-effekt som passar hud som blivit slappare och fått rynkor.

Torr hud

En torr hy producerar i motsats till fet hy för lite av de oljor och fetter som binder fukt i huden. Det är dessa oljor som hindrar att fukt avdunstar från huden och som gör att den håller sig återfuktad och spänstig. Men det är viktigt att komma ihåg att det inte räcker med att bara applicera en olja på torr hud och tro att det kommer att hjälpa särskilt väl. En torr hud är i grunden törstig och vill alltså ha fukt!

I de allra flesta fall behöver torr hud rikligt återfuktande krämer som innehåller ämnen som karbamid och glycerin, vilket återfuktar effektivt. När du väl tillgodosett hudens behov med en rikligt återfuktande ansiktskräm är det dags för att applicera en fuktbindande olja. Då har du ett mer eller mindre komplett hudvårdsprogram och lägger du ett bra och återfuktande serum till det, kommer du säkerligen att få ett bra resultat.

Det här är en bra rutin att använda sig av på kvällen, eftersom det kan vara svårt att använda en olja på dagen då det gör huden blank och det blir svårt att lägga på sminkningen på ett snyggt sätt. Men inför natten är det perfekt, eftersom oljan då kan hjälpa huden att bibehålla fukt och samtidigt boosta den med alla de näringsämnen och nyttigheter som oljan i sig innehåller. 

Torr hud behöver precis som känslig hud mycket extra omsorg och vård för att må bra. Torr hy blir faktiskt ofta också känslig och det kan vara bra att titta på produkter för känslig hy om din egen är torr. Ofta passar nämligen den typen av hudvård bra då. 

Vad kan man förvänta sig för resultat av olika ansiktskrämer?

Så när vi väljer en ansiktskräm med en speciell inriktning, vad kan vi då förvänta oss för resultat? Ja, det är det förstås många som undrar och de allra flesta av oss vill också naturligtvis att det ska gå fort och att vi uppnår de önskade resultaten så snabbt som möjligt.

Men som med så mycket annat är det helt enkelt kontinuitet och tålamod som gäller för att vi ska uppnå ett bra resultat med produkterna vi köpt. 

Anti age

Ansiktskrämer som riktar in sig på att minimera och förebygga rynkor samt göra slapp hud spänstigare är en stor kategori som omsätter enorma summor inom kosmetikaindustrin. Här gäller det att ha realistiska förväntningar och inte önska sig omvälvande resultat efter kort tid, för då blir du garanterat besviken.

Det finns visserligen gott om ansiktskrämer och andra hudvårdsprodukter som riktar in sig på anti age och som faktiskt också är bra och kan ha en viss inverkan. Dock är det viktigt att du använder ansiktskrämen varje dag och efter de anvisningar som varumärket rekommenderar.

Huruvida en ansiktskräm fungerar eller inte kan du se fullt ut först efter ca 4 veckor. Om du verkligen vill se konkreta resultatet, exempelvis när det gäller att strama åt eller minska rynkor med hjälp av ansiktskrämer, är det är en bra idé att ta före- och efterbilder.

Det kan vara svårt att se de små förändringarna som successivt uppkommer, så att ta en bild på hur hyn såg ut när du började med krämen så att du kan jämföra efter några veckor, kan hjälpa dig att få en realistisk bild av hur bra produkten fungerar. Då kan du analysera dess effektivitet och besluta om du ska fortsätta med ansiktskrämen eller inte. 

Exfolierande

Exfolierande ansiktskrämer är benämningen på de produkter som brukar innehålla syror av olika slag. Här kan du förvänta dig ett resultat ganska snabbt om krämerna är av hög kvalitet. Dock är det viktigt här att du har en balans i användningen och absolut inte överanvänder dem, eftersom de då istället kan skada huden.

Använder du en ansiktskräm med exfolierande syra såsom AHA, BHA eller PHA-syra kan du se att huden får mer lyster och inte sällan det efterlängtade glowet redan efter några dagar.

Många upplever också att rynkorna minskar och huden blir spänstigare med exfolierande syror som AHA och BHA. Vill du ha en syra som är mer skonsam för huden och som kan passa personer med känslig hy ska du satsa på en kräm med BHA-syra. 

Lugnande

Lugnande och vårdande ansiktskräm av mycket hög kvalitet som har specifika syften kan faktiskt ha en verkan ganska omgående. En lugnande och svalkande ansiktskräm kan bidra till att huden mår bättre redan på ett par timmar. Har du känslig och irriterad hud och du noterar att huden blir mindre känslig av krämen ska du förstås fortsätta använda den.

Lyster

Huden i ansiktet får lyster när den mår bra och får de näringsämnen som den behöver. Huruvida en ansiktskräm ger lyster eller inte, beror alltså specifikt på vad just din hy behöver. Precis som när det gäller andra typer av resultat, behöver du ha tålamod och låta ansiktskrämen successivt bygga upp sig igen. 

Kom ihåg att också alltid kombinera dina ansiktskrämer med skonsamma ansiktstvättar som inte torkar ut huden. Låt också huden ha vilodagar där du inte använder smink, utan låter hyn andas och återhämta sig med hjälp av ansiktskrämens närande ingredienser.

Mjukgörande

Det finns många ansiktskrämer som är effektiva när det kommer till mjukgörande egenskaper. Har du torr hy ska du använda en kräm som är speciellt avsedd för det och passar den dig kommer du att kunna känna och se ett bra resultat ganska snabbt, i bästa fall på någon vecka.

Men det här beror förstås på förutsättningarna och inte minst att ansiktskrämen är av hög kvalitet. Det gäller särskilt om du har torr hud på grund av någon specifik åkomma eller om du till exempel bränt dig i solen.

Regenererande och reparerande 

Reparerande och återhämtande ansiktskrämer fungerar genom att bidra till att huden får hjälp att reparera och förnya hudcellerna med specifika ämnen. Kategorin hör delvis ihop med produkter inom anti age och exfoliering, eftersom det ofta är samma, aktiva ämnen det handlar om.

Ingredienser du ska titta efter i den här typen av ansiktskrämer är syror, betakaroten, retinol och niacinamid. Även här behöver du ha mycket tålamod med din hudvårdsbehandling och du kommer inte att se resultat förrän efter du använt produkterna en längre tid.

Men har du tålamod och använder ansiktskrämen morgon och kväll alla dagar och den är av hög kvalitet, kan du ofta se resultat om du till exempel behandlat pigmentfläckar eller solskador med krämen. Men du måste som sagt förvänta dig att det kommer ta flera veckor och sannolikt till och med flera månader. 

Uppstramande

Resultatet av en uppstramande ansiktskräm beror på många faktorer. För det första beror det på hur din hud såg ut när du började. Har den dålig elasticitet och är slapp från allra första början, tar det det förstås längre tid innan du ser resultat.

En uppstramande ansiktskräm fungerar naturligtvis inte som ett ansiktslyft, men kan bidra till att huden känns spänstigare och inte lika trött och glåmig. Förvänta dig dock inga jätteresultat här, men en viss skillnad bör du kunna se efter någon månads användning. 

Om din hud är spänstig överlag men det finns små detaljer som du tycker förändrats i ansiktet till det sämre, exempelvis kring mun och haka, kan en sådan här ansiktskräm vara ett bra alternativ.

Det finns heller ingen uppstramande ansiktskräm som passar alla, utan resultaten kan variera från person till person. Här är det inte så mycket annat att göra än att ha tålamod och prova sig fram, tills du hittat en bra produkt för din hy. 

Utslätande

En utslätande kräm är något som många efterfrågar. Att bli av med kråksparkar och bekymmersrynkor är förstås något som önskas av många och vissa resultat kan du förvänta dig av bra produkter med exempelvis retinol eller AHA, även om det aldrig kan bli lika bra som med salongsbehandlingar med exempelvis plasma pen eller ett kliniskt ingrepp som ett ansiktslyft.

Men för rynkor som inte blivit så djupa och för dem som vill använda produkterna i förebyggande syfte, kan det ha effekt. Hur lång tid det tar är svårt att säga, men det kan vara från fyra veckor till flera månader. Även här är tålamod honnörsordet alltså. 

Vårdande

Det finns gott om vårdande ansiktskräm som ger bra resultat, beroende på vad du vill åstadkomma. Många som vill ha en vårdande kräm har någon typ av hudåkomma såsom atopiskt eksem eller torr och flagnande hud. Med rätt typ av produkter kan du få god hjälp och lugna den inflammerade och irriterade huden effektivt. 

Är du drabbad av svår akne finns det även här effektiva produkter men ingenting kommer att fungera över en natt och det är viktigt att du har tålamod och använder ansiktskrämen precis enligt bruksanvisningen. 

Återfuktande

När det gäller återfuktande krämer finns det mindre effektiva produkter, men det finns också ansiktskrämer med återfuktande verkan som verkligen ger resultat. En bra, återfuktande kräm kan ge ett synligt resultat på några dagar, särskilt om din hudvård i övrigt är omsorgsfullt anpassad för återfuktning. 

Vad innehåller ansiktskrämer?

Så låt oss titta lite mer i detalj på vad en ansiktskräm kan innehålla. Det finns otroligt många aktiva ämnen som används i krämer och här nedan har vi plockat ut några av de vanligaste som ofta hittas i ingredienslistan i ansiktskrämer och annan hudvård.

Antioxidanter

Antioxidanter skyddar huden från fria radikaler, vilka får hudkvaliteten att försämras och huden att åldras snabbare. Fria radikaler bildas på huden när den utsätts för yttre faktorer som luftföroreningar, stark sol eller extrema vinterförhållanden med kyla och blåst. Fria radikaler utlöses också av sådant som stress, medicinering eller för lite sömn. 

Vid sidan av bra hudvård är det alltså viktigt att du också sköter om din hälsa, för att bibehålla en välmående och frisk hy. 

Antioxidanter kan vara en mängd olika ämnen och vitaminer har ofta en antioxidant verkan. En vanlig antioxidant är c-vitamin, men även vitamin E är känd för sin antioxidativa verkan. Även andra ämnen som mineraler och enzymer kan vara antioxidanta och skydda huden.

Vitaminer

De flesta vet att vitaminer är bra för invärtes bruk, men de gör också stor nytta i krämer på olika sätt. Antioxidanterna c-vitamin och e-vitamin har vi redan nämnt.

Men det finns en mängd andra vitaminer som också har en gynnsam effekt på huden och då inte minst gruppen b-vitaminer. Niacinamid, alltså vitamin B3 har det forskats mycket på och det är en effektiv produkt att vårda huden med, för att få mer glow och en fräschare hy. 

Hyaluronsyra

Hyaluronsyra är trots sin benämning ingen syra utan en sockerart. Den kan binda extremt mycket vatten och vara väldigt fuktgivande för huden och den är numer en populär ingrediens i hudvård av olika slag. Hyaluronsyra är ett kroppseget ämne som normalt finns i våra hudfibrer. Med åldern och på grund av yttre påfrestningar och angrepp av fria radikaler minskar hyaluronsyran i huden och den blir då rynkigare och slappare.

Resultatet av det blir en hud som förlorar sin spänst och blir rynkig. Av den anledningen kan det vara en utmärkt idé att använda en ansiktskräm med hyaluronsyra för att ge den spänst och fräschör. 

Sheasmör

Sheanötsträdet har sitt ursprung i Afrika och Indien och ur nötterna utvinns ett rikligt och intensivt vårdande smör som används i olika typer av hudvårdsprodukter. Sheasmör innehåller skyddande ämnen såsom olika vitaminer, fettsyror och antioxidanter och passar i nattkrämer och ansiktskrämer som har en återställande och reparerande funktion för huden. 

Framförallt innehåller sheasmör vitamin A och E, vilket inte minst är vanligt i ansiktskrämer med anti-age verkan. Sheasmör kan användas på hela kroppen och inte bara i ansiktet. Det finns också hårinpackningar som innehåller sheasmör. 

Peptider

Peptider är en benämning på de aminosyror som finns i huden. När dessa bildas i en tillräckligt lång kedja blir de till en typ av protein och proteiner är viktiga för hudens välmående och en av dess byggstenar. 

Peptider är alltså väldigt betydelsefulla för att huden ska bibehålla sin spänst och struktur och numer finns det gott om ansiktskrämer som innehåller peptider i olika utsträckning. Dessa gör att huden blir starkare och mer elastisk och klarar yttre påfrestningar och angrepp från fria radikaler bättre. 

Aloe Vera

Aloe vera är en växt vars närande och återfuktande gelé blivit en enormt populär ingrediens i alla typer av hud- och hårvård de senaste decennierna.

Den har en intensivt återfuktande verkan och aloe vera av hög kvalitet kan verkligen bidra till hudens välmående.

Om du vill ha en ansiktskräm med aloe vera som verkligen ger de fördelar som växten har, ska du alltid titta efter hur mycket av gelén som produkten innehåller. Ju större andel, desto mer får du förstås av aloe verans goda egenskaper. Ibland innehåller hudvårdsprodukter och ansiktskrämer extrakt av aloe vera, vilket även det är mycket effektivt. 

Syror

Syror av olika slag har vi redan skrivit om i den här texten. Dessa har en exfolierande verkan och är vad man brukar kalla kemisk peeling. Syrorna avlägsnar döda hudceller och rengör porerna på djupet, utan att du behöver använda dig av en klassisk peelingkräm som mekaniskt slipar bort överskottshud. 

En väldigt populär syra är AHA och det är den som tillsammans med BHA är den starkaste av syrorna. Den används som en återställande och åtstramande kur och många säger sig ha fått goda resultat med AHA. När den ingår i en ansiktskräm är det mycket viktigt att kombinera den med en solkräm med hög solskyddsfaktor, eftersom AHA gör huden solkänslig.

BHA-syra är till skillnad mot AHA oljelöslig och fungerar därför ofta mycket bra mot fet hy och acne. Har du känslig hy ska du prova kan du prova PHA, vilket är den mildaste syran i trion och som trots att den är skonsam mot huden, ändå kan bidra till att öka spänsten och fräschören i hyn. 

Kollagen

Kollagen är ett protein som huden till största delen består av. Den utgör en viktig del av hudens välmående och bidrar till elasticitet och spänst. Med åldern minskar kollagenproduktionen i huden och det bidrar till att den blir slappare. 

Kollagen kan vara en ingrediens i ansiktskräm men det är också vanligt att produkter innehåller kollagenstimulerande ämnen, alltså sådant som stödjer huden att själv producera mer kollagen. Ett sådant ämne är till exempel antioxidanten c-vitamin. Retinol är ett annat ämne som också främjar hudens egen kollagenproduktion. 

Enzymer

Olika enzymer är otroligt viktiga för vår hälsa och även för våra kroppsfunktioner generellt. När enzymer tillförs i hudvård kommer dessa från proteiner som utvunnits från växtceller. Dessa bidrar till att vårda huden intensivt samt skonsamt exfoliera den. Enzymer är med andra ord ett bra alternativ till syror av olika slag, eftersom det gör ett liknande jobb, men är mycket skonsammare. 

Enzymer avlägsnar döda hudceller och rengör huden på djupet och bidrar till att den blir spänstigare. Samtidigt tunnar den inte ut huden och du behöver exempelvis inte oroa dig för att huden ska ta skada om du vistas i solen efter att ha använt enzymer, på samma sätt som du behöver göra om du till exempel använder AHA-syra.

Niacinamid

Naicinamid är som tidigare nämndes den fackliga termen för vitamin B3. Den har en bevisad effekt på hudens spänst och välmående. Nyttan gör den genom att stötta enzymproduktionen i huden. 

Andra fördelar med niacinamid är också att den är skonsam för huden och brukar kunna användas av personer med mycket känslig hy. Ämnet kan till och med ha en lugnande inverkan på huden och personer med olika hudåkommor kan få positiva resultat med produkter som innehåller niacinamid. 

Retinol

Retinol är en typ av a-vitamin. Retinol har mycket små molekyler som gör att det kan penetrera djupt ner i hudlagren och där vårda och återställa hudens funktioner. Retinol kan effektivt bidra till hudens spänst och förebygga och minimera rynkor. Retinol kan också användas som behandlingsmetod mot akne och pigmentfläckar. 

Eftersom retinol är ett väldigt potent ämne kan huden reagera på det till en början och det kan vara nödvändigt att successivt vänja huden med retinolkrämen. Biverkningar kan vara torr och flagnande hud som också blir lätt irriterad.

Det här brukar gå över efter ett tag när huden vant sig med ämnet. Det är viktigt att använda solskyddsfaktor när du använder retinol eftersom ämnet gör huden allmänt känslig. 

Salicylsyra

Salicylsyra är en annan benämning för BHA-syra. Som vi redogjort för redan, är det en typ av exfolierande syra som är oljebaserad och därför kan vara effektiv för att behandla fet hy, acne och pormaskar. 

Ämnen en bra ansiktskräm ska innehålla

En bra ansiktskräm ska alltid ha ett välbalanserat innehåll mellan återfuktande ämnen och fetter. Den återfuktande andelen ingredienser är vanligtvis större än den oljebaserade delen.

För övrigt beror det på vad du behöver få ut av din hudvård och därför är det individuellt vad en kräm ska innehålla. Rikligt med återfuktande ämnen, enzymer och vitaminer brukar vara en bra utgångspunkt, oavsett om du har en torr, fet eller känslig hy. 

Vad en ansiktskräm INTE bör innehålla

När det däremot gäller vad en ansiktskräm inte ska innehålla är de gemensamma nämnarna fler. En massa kemikalier i hudvård är onödigt och fler och fler hudvårdsproducenter börjar bli medvetna om det här och undviker hormonstörande och allergiframkallande ämnen i sina produkter. Några ämnen det kan vara en god idé att att undvika eller åtminstone vara uppmärksam på i hudvård, är bland annat:

Mineraloljor 

Är billigt och härsknar inte så lätt och därför har den varit vanligt förekommande i hudvårdsprodukter. Den används som mjukgörande ingrediens i krämer, men är även komedogen, vilket innebär att den täpper till porerna. Det gör att den kan rubba balansen i huden på ett påtagligt sätt. Undvik därför produkter med mineraloljor. 

Parabener 

Parabener är ett omdebatterat konserveringsmedel som misstänks vara hormonpåverkande, allergiframkallande och enligt vissa källor även cancerframkallande. Ämnet är tillåtet inom Eu eftersom små mängder inte tros påverka kroppen, men trots det är det många som inte vill ha parabener i sin hudvård alls. 

Eftersom både forskningen och skönhetsindustrin är tudelad är det viktigt att du själv bildar dig en uppfattning om huruvida du vill ha parabener i din hudvård eller inte. 

Artificiella doftämnen 

Personer som har känslig hy kan reagera på de kemiska parfymämnen som hudvårdsprodukter och ansiktskrämer kan innehålla.

Även dessa är förstås reglerade inom EU, annars skulle inte produkterna finnas på den svenska marknaden. Men våra kroppar reagerar olika och endel personer klarar olika ämnen utan problem, medan andra reagerar på dem med klåda och utslag. 

Vi vill tillägga att det inte nödvändigtvis alltid endast handlar om artificiella doftämnen, även naturliga doftextrakt och eteriska oljor kan ge reaktioner på huden. Här gäller det alltså att ha god koll på vad huden tål och försiktigt prova sig fram med olika produkter om du är känslig. 

Mikroplaster

I Sverige finns ett förbud av mikroplaster i kosmetika och hudvård. I praktiken är det här dock svårt att kontrollera eftersom det sannolikt lätt kan slinka in importerade ingredienser som kan innehålla mikroplaster. Det är idag alltså svårt att säga hur mikroplaster med 100 procents säkerhet kan undvikas, men vi kan i alla fall berätta om vad det är. 

MIkroplaster frigörs från produkter i plast på olika sätt och hamnar sedan i livsmedel och dricksvatten och därefter i våra kroppar. 

Mikroplaster bryts inte ner utan tas upp i kroppen och blodomloppet och fortsätter därefter ut i våra grundvatten. Debatten om mikroplaster är intensiv och vad den gör med våra kroppar och miljön är ännu inte fastställt. Men vad som är säkert är att många vill undvika mikroplaster, åtminstone innan vi vet exakt hur dessa påverkar oss. 

Olika egenskaper för ansiktskrämer

En fördel med den stora marknaden för hudvård och ansiktskrämer är att alla har en god möjlighet att hitta en produkt som är anpassad för just deras hudkvalitet. Här nedan listar vi några vanliga varianter på olika typer av ansiktskräm.

Oparfymerad kräm

Har du känslig hud och exempelvis är allergisk mot parfymer och andra, liknande ämnen kan det vara en god idé att välja en oparfymerad ansiktskräm. Många tillverkare har två varianter av samma kräm, en med parfym och en utan. På det viset kan du tillgodogöra dig produktens alla positiva egenskaper, samtidigt som du slipper parfymämnen i produkten. 

Alkoholfri ansiktskräm

Vanlig alkohol torkar ut huden. Vi ska dock komma ihåg att många hudvårdsprodukter innehåller en mildare typ av alkohol idag som inte torkar ut huden på samma sätt. Anledningen till att det används är oftast att det är ett billigt och effektivt konserveringsmedel. 

Det beror helt enkelt på vilken typ av alkohol det är som finns i ansiktskrämen och hur stor mängd det finns av den. I hudvård med växtbaserat och naturligt innehåll används oftast en typ av alkohol som utvunnits ur växter och den antas istället binda fukt snarare än att torka ut huden

Frågan är komplex men det vi som konsumenter kan ha som tumregel är att om en produkt uppges vara återfuktande så är den det, även om den innehåller alkohol. Kanske vill du undvika alkohol i krämer av andra skäl, exempelvis på grund av allergier, och då är det förstås en anledning att se sig om efter krämer som inte innehåller ämnet. 

Parabenfri hudvård

Parabener har vi redan berättat om här ovan och att det är ett konserveringsmedel som många vill undvika på grund av det i större mängder kan vara hormonstörande och framkalla allergier. Om en produkt inte innehåller parabener bör köparen komma ihåg att det finns någon annan typ av konserveringsmedel i produkten istället.

Därför finns det alltså anledning att kontrollera vilken typ av konserveringsmedel som utgör alternativet här, så att vederbörande vet att det inte är ett ämne som hen är allergisk eller överkänslig mot. 

Dermatologiskt testad

Att en produkt är dermatologiskt testad innebär att kliniska tester gjorts på personer, alltså på människohud. Det finns varumärken för känslig hy som helt och hållet baserar en stor del av sin produktutveckling på dermatologiska tester, för att förse kunderna med produkter som personer med känslig hy inte reagerar på. 

Ekologisk ansiktskräm

En ekologisk ansiktskräm ska ha ett innehåll som är helt eller delvis ekologiskt. Marknaden är rätt komplicerad och i Sverige räcker det exempelvis med att någon enstaka ingrediens i kosmetik och hudvård är ekologisk, för att den ska få märkas som eko eller kallas ekologisk.

Det du bör titta efter om du vill ha ekologiska produkter, är pålitliga certifieringar och märkningar. Ekocert och Soil Association är två märkningar som kräver att en viss andel i produkten ska vara naturlig och ekologisk.

EU:s egen ekologiska märkning är strikt och innebär att 95 % av produkterna måste vara ekologiska och stränga regler gäller även för resterande 5 %. Kom också ihåg att seriösa, ekologiska hudvårdsmärken vid sidan av märkningarna, också själva uppger på innehållsförteckningen hur många procent ekologiskt innehåll produkten har. 

Veganska hudvårdsprodukter

I en vegansk ansiktskräm kommer alla ingredienser i produkten från växtriket eller är artificiella. Här finns alltså inte några animaliska ingredienser såsom bivax, snigelserum eller bidrottninggelé.

Ej djurtestade krämer

Inom EU är det inte tillåtet att sälja och tillverka hudvård och kosmetik som är testat på djur. Däremot finns det kryphål som gör att det ofta förekommer djurtestat innehåll i produkter på den Europeiska marknaden i alla fall.

I Kina är det exempelvis ett krav att testa hudvård på djur och använder en importör en viss beståndsdel från Kina är det ämnet sannolikt testat på djur, och det är något som myndigheterna i Europa kan ha svårt att kontrollera. 

För att vara säker på att produkter du köper inte är testade på djur kan du titta efter märkningar och certifieringar som som Leaping Bunny, Peta, CCF, Vegan Society och Natrue

Ansiktskräm med SPF

SPF står för Sun protection Factor och innebär helt enkelt att ansiktskrämen har ett UV-skydd som gör att huden löper mindre risk att skadas av solens skadliga strålar. 

Numera finns det gott om ansiktskräm som har minst SPF 15. Det ger ett bra skydd för dig som har känslig hud och som behöver ha ett extra skydd när vårsolen tittar fram och huden är extra känslig. En SPF på 15 räcker dock inte för en dag på stranden, utan då bör du välja en ansiktskräm med solskyddsfaktor på minst 30. 

Ansiktskrämer för olika hudproblem

Tidigare i guiden har vi redan beskrivit olika ämnen som behandlar hudvård för åkommor av olika slag. Krämer som är framtagna för en viss, specifik kategori innehåller alltid särskilda ämnen som gör krämen verksam och som hjälper huden att återställa sig och minska problemen. Låt oss titta på några av de vanligaste problemen. 

Acne

En ansiktskräm som är verksam mot acne och plitor kan innehålla flera olika typer av lämpliga ingredienser. BHA är en vanlig ingrediens för den här typen av problem och likaså retinol. För skonsammare behandling kan också en kräm med niacinamid hjälpa mot acne. Även spårämnet zink är väldigt bra mot acneinflammationer och du kan också ta ett tillskott med zink, eftersom det ofta kan ge ett långsiktigt resultat. 

Eksem

När det gäller eksem och utslag vill du ha en mycket skonsam kräm som vårdar och återställer huden. För det första bör den vara oparfymerad. BHA-syra kan vara ett skonsamt alternativ för att intensivt vårda den här typen av hudproblem. Naturliga ingredienser som jojobaolja och sheasmör kan också ha en lindrande inverkan på eksem.

Pigmentförändringar

En ingrediens som kan vara väldigt effektiv om du lider av pigmentförändringar eller hudfläckar från för mycket solande är AHA-syra. Vill du använda dig av naturliga och mer skonsamma ingredienser kan vitamin C och granatäpple vara bra alternativ. 

Kom ihåg att här är det tålamod och fokus som gäller eftersom du måste behandla huden flera månader, innan du ser väsentliga resultat. 

Pormaskar

Har du acne och pormaskar är BHA-syran väldigt effektiv. Den är oljebaserad och exfolierar på djupet och kan ganska snabbt bidra till att antalet pormaskar i huden minskar och även lindra acneinflammationen. Men kom ihåg att BHA-syra kan göra huden tunnare och det är väldigt viktigt att du skyddar den ordentligt med en kräm med solskyddsfaktor, efter att ha använt en produkt med AHA-syra. 

Rodnad

Rodnader och flammig hy beror inte sällan på allergier eller överkänslighet. Därför vill vi hänvisa till stycket om eksem här och be läsaren tänka på att det är bra att använda skonsamma produkter utan uttorkande ämnen om huden har rodnader och är flammig. Vitamin E, jojobaolja eller andra vårdande, skonsamma oljor är bra ingredienser för den här typen av hudproblem. 

Rynkor

Här finns en uppsjö produkter och inriktningar att välja mellan. Retinol, AHA och niacinamid är klassiska ingredienser i den här typen av produkter. Gillar du naturlig och ekologisk hudvård så väljer du kanske istället aloe vera, jojobaolja, granatäppleolja och nyponfröolja.

Komplettera med helhetsvård av huden och tänk även på hälsan i övrigt och prioritera sömn, ansiktsmassage, sheet masks och regelbundna peelingar för att understödja verksamma ingredienser och få bättre resultat. Ett bra tillskott som b-vitaminer och zink kan också ha en positiv inverkan på rynkorna.

Torr hy

Torr hud är törstig och behöver en riktigt återfuktande kräm. Återfuktningen ska du sedan kapsla in med någon hudvårdande olja. Återfuktande ingredienser i ansiktskrämer är bland annat hyaluronsyra, aloe vera och enzymer. 

Jojobaoljan är en bra produkt att använda till natten efter att du har använt ett återfuktande serum och en ansiktskräm. Jojobaolja har en sammansättning som är mer likt vax och därmed påminner om hudens egen struktur.

Vanliga märken på ansiktskrämer

Det finns hundratals varumärken som tillverkar hudvård och ansiktskräm.

Många är väletablerade och har produkter i sortimentet som genom åren blivit väldigt omtyckta av konsumenter världen över. Här nedan ska vi redogöra för några av företagen. De ligger i varierande prissegment men är alla populära och har produkter av hög kvalitet. 

Exuviance

Exuviance är ett exklusivt hudvårdsmärke som grundades redan på 1980-talet i USA av en dermatolog och en farmakolog med dermatologi som specialitet. De intresserade sig för cellernas förmåga att nybilda hudceller och tyckte sig se ett behov på marknaden av högteknologiska och högkvalitativa produkter, både för professionellt och privat bruk. 

Idag har Exuviance specialprodukter som certifierade skönhetssalonger köper in och använder i sina behandlingar. Men privatpersoner kan också köpa deras krämer som ofta har speciella funktioner för olika tillstånd i huden. 

Biotherm

Biotherm tar avstamp i havet i sin hudvård och här hittar du ingredienser från pyrenéernas källor, likväl som mikroorganismer från havet. I flera av deras produkter finns ingredienser och ämnen som utvinns ur plankton och alger, vilka vi numer vet har ett exceptionellt högt näringsvärde och intensivt vårdande egenskaper. 

Naturliga ingredienser ligger i fokus och företaget engagerar sig också i miljöfrågor och har under åren bidragit till flera forskningsprojekt, för att skydda våra hav och vattendrag. 

Clinique

Clinique är ett hudvårdsmärke som kombinerar lyx och exklusivitet med höga krav på ingredienserna när det gäller allergivänlighet. Alla hudvårdsserier är dermatologiskt testade och de har även kosmetika som allergiska och känsliga personer ofta kan använda utan problem. Enligt företaget ska ingredienslistan vara helt utan allergiframkallande ingredienser som kan skada huden.

De forskar kontinuerligt på olika ämnen och tar fram nya recept för ansiktskrämer och andra hudvårdsprodukter av hög kvalitet. Alla med det gemensamt att de passar personer med känslig hy. 

Eucerin

Eucerin är ett tyskt hudvårdsmärke som satsar på avancerad hudvård med forskning som grund. De var tidigt ute med att tillverka krämer med solskyddsfaktor, likväl som ansiktstvättar med hudvänligt pH-värde. 

Deras specialitet idag är att tillverka ett flertal olika serier med kompletta hudvårdsrutiner, för specifika åldrar och hudproblem. Bland annat har de ansiktskrämer och tillhörande produkter för personer med känslig eller torr hy. 

Samtidigt kan du välja en hel hudvårdsrutin med anti-age eller för pigmenteringar. Var du än befinner dig i livet och vilken hudtyp du än har, kan du vara säker på att hitta en produktserie från Eucerin som passar just dina behov. 

Nivea

Nivea är än idag ett ledande varumärke i Sverige och det är vi naturligtvis stolta över. Du kan fortfarande köpa den klassiska allround-krämen i den blå plåtburken som fungerar både för läppar, händer och kropp.

Numera har de avancerade ansiktskrämer i sitt sortiment och här kan du hitta boostande nattkrämer likväl som oparfymerade dagkrämer som passar känslig hud. Nivea är ett utmärkt val om du vill ha produkter av hög kvalitet, utan att du behöver betala för mycket. Deras sortiment är kort och gott väldigt prisvärt. 

L’Oreal Paris

Produkter från L’Oreal Paris är numera stapelvara i allt från kvartersbutiker till kosmetikkedjor och stormarknader. Men vi ska definitivt inte se ner på varumärket av den anledningen, för det här är definitivt ett företag som håller fanan högt när det gäller kvalitet. De har många anti-aging krämer i sitt sortiment och lyckas precis balansera mellan lyxigt och högkvalitativt innehåll som ändå inte kostar så mycket. 

Om du inte har råd att köpa de allra lyxigaste ansiktskrämerna från Eucerin och Biotherm, får du fortfarande väldigt mycket för pengarna med L’Oreal Paris. Och det gäller inte bara deras hudvård utan också deras kosmetik. Dessutom har de ett stort utbud av hårfärger. De erbjuder helt enkelt verkligen allt till sina konsumenter som har med hud- och hårvård att göra.

Vanliga frågor om ansiktskrämer

Är ansiktskräm bra?

Att använda en ansiktskräm är jättebra för den som på ett optimalt sätt vill vårda huden och få den att må bra. Välvårdad hud som tas om hand om i alla livets skeden åldras dessutom bättre och håller sig fräsch mycket längre. Dessutom gör en ansiktskräm ofta att du slipper plitor, utslag och flagnande hud och är därför något som helt enkelt gynnar huden rent medicinskt. 
Det för oss osökt in på hudvård för den som har känslig hy, till exempel på grund av eksem eller allergier. En bra ansiktskräm kan lindra symptom från olika atopiska eksem eller allergier. 
Torr, narig och obalanserad hud som är känslig mår mycket bättre om du använder ansiktskrämer som tillför nyttiga ämnen och som verkar mjukgörande. Vi vill verkligen slå ett slag för ansiktskräm och att kvinnor som män ska använda sig av en bra sådan!

Hur mycket ansiktskräm ska jag använda?

Det här beror på vilken hudtyp du har och vilken kräm det gäller. De flesta hudkrämer som passar just din hudtyp krävs det bara en klick av, ungefär i storleken av en tumnagel. 
Vissa hudtyper behöver bara ytterst lite för att få en återfuktande och regenererande effekt av en kräm. Här får du prova dig fram, men kom ihåg att börja med endast litegrann eftersom det aldrig är roligt att ta för mycket av en ny, dyr kräm som du just har köpt.

Hur lång tid tar det för en ansiktskräm att gå in i huden?

Det varierar. En dagkräm kan sjunka in i huden på 30 sekunder, medan en nattkräm ofta verkar över längre tid och då även tar lite längre stund på sig att sjunka in i huden. Det kan gälla allt från några minuter till en halvtimme.

Hur länge räcker 50 ml ansiktskräm?

I snitt räcker 50 ml ansiktskräm ca en månad om du använder den en gång om dagen, även om det förstås varierar.

Författare
Angelica Johansson
Medgrundare & marknadsansvarig på Evolving Media. Småbarnsmamma med stort intresse för hudvård och hudvårdsprodukter som hjälper till att hålla en trött småbarnsförälder levande. :)
Mats Maatson
Redaktör
Mats Maatson

Missa inte dagens deals