Bästa Ekologiska Ansiktskrämen (Uppdaterad 2024)

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Angelica Johansson
Mats Maatson
REDAKTÖR
Mats Maatson

I det här stora testet av ekologiska ansiktskrämer kommer du att få tips på tre olika produkter som håller måttet beträffande effekten på huden och kvalitet av det ekologiska innehållet. Dessutom kommer du att få lära dig vad du ska tänka på inför köpet av en ansiktskräm som passar just din huds individuella behov. 

Efter många timmars efterforskning har vi valt ut Maria Åkerberg Face Lotion More till vinnare i vårt test av ekologiska ansiktskrämer. Den har ett helt ekologiskt och naturligt innehåll och här finns inga konserveringsmedel eller artificiella ämnen överhuvudtaget.

En bra ekologisk ansiktskräm ska givetvis för det första vara helt ekologisk. Du som köpare ska kunna vara trygg med att den håller måttet på just den punkten och inte endast har en liten, obetydlig andel ekologiskt innehåll. En ekologisk ansiktskräm bör också ha:

 • Innehållsförteckning där mängden ekologiskt och naturligt innehåll framgår
 • Godkända certifieringar
 • Ingredienslista på svenska
 • Skonsamma och helst naturliga konserveringsmedel
 • Miljövänliga förpackningar och emballage
 • Uttömmande information om produkten på företagets hemsida

🏆 Bästa Ekologiska Ansiktskrämerna 2024

1. Maria Åkerberg Face Lotion More 🏆 – Bästa ekologiska ansiktskrämen

En seriös tillverkare av ekologiska hudvårdsprodukter är alltid transparent när det gäller innehållet och här finns ingenting att anmärka på hos Maria Åkerberg Face Lotion More. Hela den redovisade ingredienslistan består endast av naturliga ingredienser som även är ekologiska.  

Maria Åkerberg Face Lotion More är verkligen ett exempel på att naturen erbjuder alla de ämnen vi behöver för en överlägsen hundvård. I krämen finns riklig återfuktning samt mjukgörande och åtstramande ämnen och ingredienser som gör huden slätare samt minskar pigmentfläckar. 

Maria Åkerberg Face Lotion More vann utmärkelsen årets produkt i Organic Beauty Awards 2016. Motiveringen var att konsumenterna upplever att den har en omedelbart uppstramande verkan och att den återställer hudens spänst och elasticitet.

Krämen är avsedd för mogen hud och lämplig målgrupp är 40 +. Produkten har verkligen väldigt många spännande ingredienser och det är nästan svårt att veta var man ska börja för att beskriva krämen på ett så bra sätt som möjligt. Men vi kan väl inleda med att titta på de tongivande ämnen som förbättrar hudens elasticitet och spänst.

Patchouli är en ört vars extrakt från bladen är populär i olika typer av ansiktskrämer med anti-age effekter. Den är vanlig i Kina, Japan och Malaysia och används där till olika typer av hudvård för sin cellstimulerande och djuprengörande effekt. Krämen har en balanserande effekt på huden och lugnar även känslig och irriterad hud. Patchouli är därför lågallergen och de flesta med känslig hy kan använda produkter som innehåller patchouli. 

Rosextraktet i krämen är framtaget av ekologiska rosenblad och har en återfuktande och sammandragande verkan. Ros är av den anledningen väldigt populär i hudvårdsprodukter för mogen hy och hittas ofta i ansiktskrämer i den kategorin. 

Ros har den intressanta egenskapen att balansera hudens talgproduktion och passar därför både fet, torr och känslig hy. Förutom sin sammandragande verkan har den också en PH-balanserande effekt. 

En annan väldigt spännande ingrediens för den med mogen hy som vill ha en bra ekologisk ansiktskräm är rödklöver. Den här växten innehåller isoflavoner som återställer hudens elasticitet och hjälper även huden att återfå fuktbalansen. Rödklöver kan göra huden slätare med mer lyster och bidrar till att huden håller sig återfuktad. 

Gurkörtsolja bidrar till att öka cellernas förmåga att ta upp syre, vilket är en väldigt viktig funktion när det gäller att minska ålderstecken. Oljan förebygger också torr hud och ökar motståndskraften i den. 

Bergamott är en citrusfrukt med allt vad det innebär av antioxidanter och renande ämnen. Ämnet, som utvinns ur frukten, har en renande och balanserande effekt och vi kan också tillägga att bergamottolja som används i krämen inte innehåller ämnet bergapten, vilket annars gör huden ljuskänslig. Men här finns alltså ingen risk för detta. 

Sammantaget är alltså Face Lotion More en helt ekologisk kräm som inte innehåller några konserveringsmedel överhuvudtaget. Maria Åkerberg har helt enkelt valt ingredienser som är naturligt självkonserverande istället. Förutom att krämen är ekologisk är den också vegansk. 

Krämen passar mogen hud men också personer som har extremt torr hy och exempelvis lider av att huden blir väldigt fnasig och torr, oavsett användarens ålder. Maria Åkerberg har också en tillhörande ögonkräm som du kan komplettera ansiktskrämen med om du vill ha ytterligare en boost för spänsten i huden.

🔎 Därför valdes Maria Åkerberg Face Lotion More

Många som föredrar ekologisk hudvård är förstås även intresserade av exklusiva ansiktskrämer, precis som personer som använder sig av konventionellt framställd hudvård kan vara. För den som vill ha en riktigt lyxig kräm och är beredd att betala för det kan vi verkligen rekommendera Maria Åkerberg Face Lotion More. 

Det är en kräm som innehåller både återfuktande, PH-balanserande och åtstramande ingredienser. Samtliga av dem är dessutom ekologiska. Innehållet i Maria Åkerbergs produkter är givetvis inte testade på djur i något led. Här kan du alltså vara säker på att du får en absolut helt vegansk kräm. 

Krämen är inte oparfymerad men många recensenter med känslig hy hävdar att huden mår bra av krämen och att den har en återställande och lugnande effekt, snarare än irriterande.  För den som söker en riktigt bra ekologisk kräm tycker vi verkligen att Maria Åkerberg Face Lotion More är det givna valet.

Så ska vi naturligtvis inte glömma det faktum att Maria Åkerberg faktiskt är ett svenskt företag och det är alltid roligt att få presentera suveräna produkter som är tillverkade i Sverige. Maria Åkerberg certifierar inte själva sina slutprodukter då de allra flesta av råvarorna redan är certifierade. Deras förhållningssätt till certifieringar kan du läsa mer om här.

💄 Vem passar Maria Åkerberg Face Lotion More för?

 • Alla som vill ha en lyxig, ekologisk ansiktskräm
 • De som har mycket torr hy
 • Personer med mogen hy

💎 Utmärkande egenskaper för Maria Åkerberg Face Lotion More

 • Innehåller ett flertal åtstramande oljor och ämnen
 • Ekologisk med naturlig innehåll
 • Skonsam för känslig hy (dock parfymerad)

🎬 Demonstration av Maria Åkerberg Face Lotion More

2. Dr. Hauschka Rose Day Cream

Hudvårdsmärket Dr. Hauschka är numera klassiskt inom ekologisk hudvård och den här ansiktskrämen är en skonsam, effektiv och rikligt återfuktande dagkräm med många funktioner. 

Den passar mogen och torr hud och tack vare innehållet av ädelrosblad och vildrosblad bidrar den också till att lugna irriterad och rodnande hy. Har du ytliga och synliga blodkärl eller rosacea kan krämen definitivt vara värd att prova. 

Men Dr. Hauschka Rose Day Cream har många andra fördelar förutom att vara ekologisk.  Krämen innehåller nämligen inga parabener, mineraloljor, silikoner eller PEG. 

Som vi nämnde i recensionen av Maria Åkerbergs ansiktskräm här ovan har rosenblad föryngrande egenskaper och balanserar hudens egen förmåga att producera fukt. Ros slätar även ut huden och ger den mer lyster. Det rikliga innehållet av rosenbladsvax i krämen gör med andra ord att Rose Day Cream är väldigt effektiv på mycket torr och mogen hy. 

Samtidigt gör innehållet av ros även att krämen doftar underbart gott och många väljer den faktiskt tack vare bland annat den härliga doften. 

Sheasmör som krämen också innehåller är en klassisk hudvårdsprodukt som finns i många ansiktskrämer och annan hudvård numera. Den har använts i Afrika i tusentals år och en sägen säger att både Kleopatra och drottning Nefertiti från Egypten använde sheasmör för att vårda sin hud. 

Sheasmöret har många vårdande och verksamma ingredienser, men inte minst är den känd för sitt innehåll av vitamin E och A. Det är en av anledningarna till att den har en verkligt balanserande och åtstramande effekt på huden. 

Fördelen med sheasmör är att ämnet behåller sin höga halt av näringsämnen trots att tillverkningsmetoder och processer alltid generellt sett minskar näringsämnen i alla typer av ingredienser. Men det gäller alltså inte sheasmör.  

Andra intressanta, oljebaserade ingredienser som Dr. Hauschka Rose Day Cream är avokadoolja. Även den är intensivt vårdande och bidrar till att öka hudens egen förmåga att återfukta sig. 

Andra väldigt intressanta ingredienser i krämen är läkemalva och johannesört. Dessa är klassiska läkeväxter som lugnar och stimulerar hudens cellförnyelse. Alla de här ekologiska ingredienserna i kombination gör krämen till en suverän återfuktande och vårdande ansiktskräm. 

För den som tycker att krämen är för riklig och fet finns också samma kräm i en light-version. Dr. Hauschka Rose Day Cream är ekocertifierad från Natrue.

🔎 Därför valdes Dr. Hauschka Rose Day Cream

Dr Hauschka har tagit fram hudvårdsprodukter ända sedan 1930-talet och anses fortfarande idag vara en sann pionjär inom ekologisk och naturlig hudvård. Kombinationen av läkeväxter och essentiella oljor utgör basen i företagets ansiktskrämer och andra hudvårdsprodukter. 

Ansiktskrämen innehåller en bredd av vårdande och skonsamma ingredienser som verkligen ger samma effekt som produkter från riktigt exklusiva, konventionella varumärken. När du väljer den här ansiktskrämen vet du att du får en kräm med ett innehåll som kommer från en blomstrande örtagård, där hela det naturliga kretsloppet står i fokus. 

Inget av innehållet är skadligt för miljön utan allt är nedbrytbart och naturligt. Att ansiktskrämen är en produkt som dessutom finns i flera varianter är något vi uppskattar och det gör att om du gillar sammansättningen av ingredienser kan du använda den oavsett om du har fet eller torr hy. 

Vi vet att många är särskilt förtjusta i rosendoft i ansiktskrämer och för dem är det här också en perfekt produkt som dessutom är effektiv. Kort och gott tycker vi att det är en utmärkt produkt för alla som vill använda sig av ekologisk hudvård och vara säkra på att få riktigt mycket för pengarna. Då är det här verkligen ett märke att satsa på.

💄 Vem passar Dr. Hauschka Rose Day Cream för?

 • Personer som vill ha en ekologisk kräm för torr hy
 • Alla som uppskattar produkter med biodynamiskt innehåll
 • De som gillar rosendoftande produkter

💎 Utmärkande egenskaper för Dr. Hauschka Rose Day Cream

 • Innehåller läkeörter
 • Biodynamiskt odlat innehåll
 • Ekocertifierad från Natrue

🎬 Demonstration av Dr. Hauschka Rose Day Cream

3. Weleda Almond Soothing Facial Cream

Weleda Almond Soothing Facial Cream är en ekologiskt certifierad ansiktskräm som har cirka 80 % ekologiska ingredienser. Det här är en extra mild ansiktskräm som ofta passar dem med känslig hy, eksem eller inflammatoriska tillstånd i huden såsom rosacea och liknande. Krämen är helt oparfymerad och passar därför de med känslig hy mycket bra.

Den tongivande ingrediensen i krämen är skonsam mandelolja i kombination med plommonkärnolja. De här två oljorna mjukgör huden och förbättrar hudens egen förmåga att skydda och återställa huden. Trots oljorna är krämen absolut inte fet utan absorberas snabbt av huden.

Weleda Almond Soothing Facial Cream återfuktar även rikligt tack vare innehållet av glycerin, glycerol och xantangummi. Alla dessa tre ingredienser är, när det gäller återfuktning, vanliga i återfuktande ansiktskrämer.  

Alla Weledas produkter är ekologiska men däremot inte alltid veganska. Så är fallet med Weleda Almond Soothing Facial Cream som innehåller bivax och därmed alltså inte enbart växtbaserade ingredienser. Innehållet är dock 100 % naturligt och har inget syntetiskt innehåll överhuvudtaget och är dessutom ekologiskt certifierad. 

Förutom certifieringen från Natrue har Weledas produkter även en etisk märkning vid namn UEBT SOURCING WITH RESPECT. Märkningen innebär att odlare och tillverkare av råvarorna garanterat har rättvisa arbetsvillkor och levnadsförhållanden. 

Weleda Almond Soothing Facial Cream är en kräm som passar utmärkt att ha under dagens sminkning eftersom den återfuktar och mjukgör. På så vis bibehålls fuktbalansen hela dagen under produkter som primer, puder och foundations.

🔎 Därför valdes Weleda Almond Soothing Facial Cream

Till skillnad från våra andra två ekologiska ansiktskrämer i testet är den här krämen i en mycket lägre priskategori. Den passar alla som vill ha utmärkt ekologisk och naturlig hudvård utan att betala för mycket och den är betydligt billigare än de andra alternativen. 

Vi är otroligt imponerade av ingredienslistan som är både enkel och kort och innehåller effektiva, självkonserverande och naturliga ingredienser. Här får du både intensiv hudvård och återfuktning i en och samma produkt. Av den anledningen tycker vi att den är en självklar kandidat i vårt test av de bästa ekologiska ansiktskrämerna.

💄 Vem passar Weleda Almond Soothing Facial Cream

 • De som vill ha ekologiska och rättvisemärkta ansiktskrämer
 • Alla som med känslig hud eller hudinflammationer
 • Personer som uppskattar ansiktskrämer med få ingredienser

💎 Utmärkande egenskaper för Weleda Almond Soothing Facial Cream

 • Med återfuktande glycerin, glykol och xantangummi 
 • Innehåller vårdande oljor
 • Oparfymerad

🎬 Demonstration av Weleda Almond Soothing Facial Cream

Vad ska jag tänka på när jag väljer en ekologisk ansiktskräm?

När det gäller livsmedel är marknaden strikt vad gäller certifieringar och ekologiska märkningar. Samma sak gäller tyvärr inte alls inom hudvårdsindustrin och ansiktskrämer kan påstås vara ekologiska utan att knappt innehålla något ekologiskt innehåll överhuvudtaget.  

Det räcker nämligen för hudvårdsproducenter att tillsätta en ekologisk ingrediens för att krämerna ska få kallas för eko. Det är därför viktigt att alltid titta efter certifieringar av olika slag och också veta i stora drag vad dessa betyder. 

Det är också bra att vara insatt i hudvårdsmärkets filosofi så att du vet exakt vad det är du köper. Maria Åkerberg certifierar exempelvis inte alltid sina slutprodukter men producerar sina ansiktskrämer av naturliga extrakt, oljor och andra ämnen som redan är certifierade från producentens sida. 

Den som har minsta fundering angående innehållet kan alltid kontakta företaget för att få uttömmande svar om ursprung och certifieringar på råvarorna i produkterna. 

Av den anledningen kan det exempelvis vara jättebra att fokusera på att ta reda på så mycket som möjligt om ett eller två varumärken och bara använda deras produkter.  

Har du redan använt en produkt som du tycker mycket om från ett visst ekologiskt varumärke kan det vara en god idé att att fördjupa sig i varumärkets filosofi och certifieringar och därefter alltid köpa produkter från deras utbud. 

Här nedan ger vi exempel på några vanliga ekologiska märkningar och certifieringar:

Natrue

En certifiering som finns i två varianter, en märkning där innehållet i produkten ska ha minst 70 % ekologiskt innehåll och för den andra certifieringen är det minst 50 % ekologiskt innehåll som gäller. 

The Soil Association

Certifieringen från The Soil Association är strikt och för att en produkt ska kunna få sin märkning krävs det att 95 % av innehållet utöver eventuellt vatten i produkten ska vara helt ekologiskt.

Ecocert

En märkning som ofta ses på ekologiska hudvårdsprodukter och som gör en komplett, övergripande kontroll av innehåll, produktionslinje och förpackningar. Märkningen har fyra underkategorier, varav två av certifieringarna gäller för smink och hudvårdsprodukter. 

En märkning med Ecocert Cosmos Organic kräver att alla växtbaserade ingredienser måste ha 95 % ekologiskt ursprung och minst 20 % av hela produkten måste ha ett ekologiskt innehåll.

För märkningen Ecocert Cosmos Natural måste ingredienserna ha ett naturligt innehåll och endast en ytterst liten mängd konserveringsmedel av viss typ godkänns. 

Cosmos Organic

En certifiering där det krävs att 95 % av de växtbaserade ingredienserna kommer från ekologiskt jordbruk. Totalt ska minst 10 % av innehållet vara ekologiskt.

Vill du lära dig med om hudvård och ansiktsvård så har vi skrivit många djupgående guider, några av dem hittar du här nedan.

Källor som hjälpt oss med våra produktval

Tester av ekologiska ansiktskrämer:

Youtube:

Andra källor:

Författare
Angelica Johansson
Medgrundare & marknadsansvarig på Evolving Media. Småbarnsmamma med stort intresse för hudvård och hudvårdsprodukter som hjälper till att hålla en trött småbarnsförälder levande. :)
Mats Maatson
Redaktör
Mats Maatson

Missa inte dagens deals