Bästa Ansiktskrämen för Fet Hy (Uppdaterad 2024)

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Angelica Johansson
Mats Maatson
REDAKTÖR
Mats Maatson

I den här artikeln om ansiktskrämer för fet hy kommer vi att presentera de tre bästa ansiktskrämerna för dig som har för hög talgproduktion i huden. Du kommer också att få lära dig vad en bra ansiktskräm för fet hy ska innehålla och vilka ämnen som är effektiva och skonsamma för huden. 

Efter många timmars efterforskningar har vi kommit fram till att Exuviance Overnight Transformation Complex är vinnaren. Det är en ansiktskräm som balanserar och återställer huden över natten och som dessutom avlägsnar döda hudceller på ett skonsamt sätt, tack vare innehållet av PHA-syra.

En bra ansiktskräm för fet hy ska innehålla ingredienser som motverkar och minskar talgproduktionen i huden. Men det finns också andra detaljer som är viktiga att ta i beaktande och som en bra ansiktskräm för fet hy bör ha:

 • Ett lågt innehåll av fett eller ingen oljebas överhuvudtaget
 • Icke-komedogena egenskaper
 • Milt exfolierande ingredienser
 • Återfuktande effekt
 • Uppfräschande egenskaper
 • En Formula som inte torkar ut huden

🏆 Bästa Ansiktskrämerna för Fet Hy 2024

1. Exuviance Overnight Transformation Complex 🏆 – Bästa ansiktskrämen för fet hy

Nattkrämen Exuviance Overnight Transformation Complex är det perfekta alternativet för personer som vill använda ansiktskräm som skapar balans i huden och få den att producera mindre talg, utan att för den sakens skull torka ut huden. En ansiktskräm för fet hy behöver vara intensivt  återfuktande utan att att täppa till porerna eller skapa obalans på något sätt. 

Bland annat av den anledningen är Exuviance Overnight Transformation Complex ett väldigt bra alternativ och med den här krämen får du en balanserande nattkräm som återställer huden medan du sover och som trots att den gör huden mindre fet fortfarande vårdar och mjukgör den. 

Den tongivande ingrediensen i Exuviance Overnight Transformation Complex är PHA-syra.  Den exfolierar huden skonsamt utan att torka ut den på något sätt och gör på så vis att krämens andra näringsämnen kan verka i de djupare hudlagren. Det gör att den kraftfulla antioxidanten c-vitamin, som också finns i krämen, kan återfukta och balansera talgproduktionen i porerna.

Anledningen till att fet hy uppstår är att talproduktionen är överaktiv och PHA-syra är ett ämne som kan balansera detta. Samtidigt stramar Exuviance Overnight Transformation Complex åt huden och ger förminskade porer, vilket är något som fet hud ofta är drabbad av. Tack vare PHA-syran minskas överskottet av fett samtidigt som den bidrar till att skapa balans utan att torka ut.  

Många produkter som motverkar acne och fet hy är nämligen alldeles för uttorkande men detta bidrar alltså inte PHA-syra eller Exuviance Overnight Transformation Complex till alls. 

Andra ingredienser som krämen innehåller är bland annat vitamin A och E. Båda dessa är mycket kraftfulla antioxidanter som har mjukgörande och upplyftande egenskaper, vilket är perfekt för fet hy eftersom obalansen ofta tynger ner huden, förstorar porer och gör huden slappare i förlängningen. 

Exuviance Overnight Transformation Complex innehåller också hyaluronsyra som, efter att PHA-syran exfolierat huden, effektivt kan tränga djupare ner i huden. Hyaluronsyra är en klassisk återfuktande ingrediens som är verksam i huden, utan att för den sakens skull öka sebumproduktionen i huden. 

Trots att den ger riklig återfuktning bidrar den alltså inte till att täppa igen porerna eller skapa kvisslor och acneutbrott. Av den anledningen är det en väldigt bra ingrediens för just fet hy.

🔎 Därför valdes Exuviance Overnight Transformation Complex

Exuviance Overnight Transformation Complex  är en nattkräm som balanserar huden och återuppbygger den medan du sover. Om du verkligen lider av fet hy och har svårt att att hitta produkter eller till och med att använda smink kan vi varmt rekommendera dig att prova den här krämen.

Många med olika typer av obalanser i hunden har haft stor nytta av den här produkten och dess förmåga att just balansera huden.  

Det är en kräm som inte bara avlägsnar fett utan som även bidrar till att huden också producerar talg i lagom mängd. Samtidigt som den minskar överskottsfettet i hyn återställer den alltså huden och har en långsiktig effekt, tack vare att den verkar över längre tid. Du får därför bäst effekt av den om du använder den nattetid eftersom krämen då gör sitt jobb medan du sover. 

Krämen innehåller också vitaminer som bidrar till cellförnyelse och spänst i huden. Oavsett om den är torr eller fet behöver den skyddas från fria radikaler, vilket bland annat uppstår från yttre faktorer såsom förorenade partiklar i luften eller solens starka strålar. 

Tack vare krämens alla antioxidanter får du ett effektivt skydd som gör att huden förstärks i förlängningen. Vi kan därför varmt rekommendera krämen för alla som behöver en bra  ansiktskräm mot fet hy, oavsett ålder eller hudkvalitet i övrigt. Exuviance Overnight Transformation Complex är inte oparfymerad men däremot allergitestad och passar ofta personer som har känslig hud som lätt får eksem eller hudrodnader.

💄 Vem passar Exuviance Overnight Transformation Complex för?

 • De som vill ha en balanserande ansiktskräm med PHA-syra
 • Personer med fet hy som drabbas av acne och kvisslor
 • De som vill ha en ansiktskräm som rengör huden på djupet under natten

💎 Utmärkande egenskaper för Exuviance Overnight Transformation Complex

 • Med lipider
 • Innehåller exfolierande PHA-syra
 • Perfekt för bland annat fet hy

🎬 Demonstration av Exuviance Overnight Transformation Complex

2. Clinique Moisture Surge 100H Auto-Replenishing Hydrator

Den oljefria krämen Clinique Moisture Surge 100H Auto-Replenishing Hydrator är avsedd för personer med riktigt torr hud som vill ge huden fukt som ger spänst och fräschör, utan att huden blir fet på nytt.  

Krämen är härlig att applicera tack vare den lätta, geléartade konsistensen som alltså är helt utan oljebas och innehåller endast återfuktande ingredienser. 

Det resulterar i att huden får långvarig näring och fukt som tränger djupt ner i hudlagren och som återställer och balanserar den. Den oljefria formulan är skapad för att tränga ända ner i hudens allra djupaste hudlager och verkar där i upp till 100 timmar, enligt tillverkaren själv.  

På det viset är alltså krämen konstant verksam även efter att du duschat eller tvättat ansiktet och därför har den en permanent, återfuktande verkan på huden. 

Den viktigaste ingrediensen i krämen är den avancerade, fuktgivande formulan som Clinique själva har tagit fram: Auto-Replenishing Technology. Den hjälper huden att bygga upp och behålla en egen fuktreserv så att det alltid finns återfuktning i huden. Det gör att krämen bidrar till att huden ser fyllig ut och får en fräsch lyster.

För dig som har mycket fet hy bidrar ansiktskrämen med att avlägsna obalansen genom att inte tillföra fett alls utan bara tillföra fukt som inte täpper till porerna. Om du har svårt att få till en bra sminkning för att du har så fet hud är Clinique Moisture Surge 100H Auto-Replenishing Hydrator perfekt eftersom den skapar en matt och slät finish som är ett perfekt underlag för primer och foundation. 

Låt oss titta lite mer i detalj på innehållet i övrigt. De återfuktande beståndsdelarna är i huvudsak två: aloe vera och hyaluronsyra. De är båda välkända produkter inom hudvårdsindustrin och används för sina återfuktande egenskaper. 

Aloe vera-plantan innehåller ett geléliknande ämne som har visat sig vara kraftigt återfuktande även i hudens djupare lager. Dessutom är den exceptionellt rik på både mineraler och vitaminer som i sig bidrar till att vårda huden och ha en lugnande verkan på hudrodnader. 

En annan mycket intressant detalj med aloe vera är att den innehåller exfolierande enzymer. Just enzymer har blivit ett populärt innehåll i ansiktskrämer eftersom det har en exfolierande verkan som är effektiv, men samtidigt mycket skonsammare än exempelvis de populära syrorna. Aloe vera har tack vare sitt höga innehåll av enzymer en exfolierande verkan, utan att huden blir tunnare och mer ömtålig, som är fallet med syror. 

Enzymexfolieringen tar bort döda hudceller och stimulerar hudens egen cellförnyelse och balanserar talgproduktionen. Av den anledningen passar alltså den här krämen bra för dig med fet hy och även om du har mycket kvisslor och acne är det definitivt en kräm att prova på.  

Aloe vera har dessutom en härligt svalkande och lugnande effekt som ger en omedelbar effekt på obalanserad hy. Aloe vera-extraktet i Clinique Moisture Surge 100H Auto-Replenishing Hydrator är dessutom fermenterat, vilket innebär att det innehåller nyttiga och läkande mikrober som förhindrar bakterieangrepp i porerna, vilket är något som personer med fet hy ofta drabbas av, varpå acne och plitor uppstår. 

Den andra tongivande ingrediensen som ingår i Exuviance Overnight Transformation Complex är hyaluronsyra. Hyaluronsyra är ett kraftigt återfuktande ämne som är kroppseget och som också är väldigt populärt i hudvårdsprodukter. 

Det återfuktar det övre hudlagret och kapslar även in fukt som sitter djupare ner i huden, i det här fallet alltså aloe verans fuktgivande komponenter. Har du fet hud som givit dig problemhy rekommenderar vi varmt den här krämen.

🔎 Därför valdes Clinique Moisture Surge 100H Auto-Replenishing Hydrator

Här ovan har vi gått igenom en massa bra anledningar till varför vi valde ut Clinique Moisture Surge 100H Auto-Replenishing Hydrator till en topplacering i testet. Du med problemhy får här en helt oljefri, krämig gel som återfuktar ordentligt utan att understödja hudens egen obalanserade talgproduktion. 

Med aloe vera får du balans i huden och en milt exfolierande effekt som tar bort som avlägsnar döda hudceller och igentäppta porer. Hyaluronsyran bidrar sedan med att kapsla in aloe verans nyttiga egenskaper utan att överhuvudtaget täppa till porerna utan låter istället huden andas. 

Den helt oljefria formulan är därmed perfekt för dig med problemhy. Dessutom är ansiktskrämen oparfymerad och dermatologiskt testad och Cliniques produkter är i allmähet även även allergitestade. Varumärket är välkänt för dem med atopiska eksem och kontaktallergier som har svårt att hitta krämer som huden inte reagerar negativt på. 

En annan detalj att uppskatta med Clinique som varumärke är att de vill ge ett så lite avtryck på miljön som möjligt och alla deras förpackningar är tillverkade av så stor andel återvunnet material som möjligt och dessutom är förpackningarna även återvinningsbara.

💄 Vem passar Clinique Moisture Surge 100H Auto-Replenishing Hydrator för?

 • De med fet problemhy och tilltäppta porer
 • Alla som vill ha riklig återfuktning
 • De som inte vill ha någon oljebas i sin hudvård

💎 Utmärkande egenskaper för Clinique Moisture Surge 100H Auto-Replenishing Hydrator

 • Tränger djupt ner i hudlagren
 • Med fermenterad aloe vera
 • Oparfymerad och dermatologiskt testad

🎬 Demonstration av Clinique Moisture Surge 100H Auto-Replenishing Hydrator

3. Filorga Oxygen-Glow Super-Perfecting Radiance Cream

Varumärket Filorga är ett hudvårdsmärke som tillverkar exklusiva hudkrämer och ibland till och med i begränsad upplaga. Alla deras produkter, och så även deras återfuktande ansiktskräm Filorga Oxygen-Glow Super-Perfecting Radiance Cream, har exklusiva ingredienser som är noggrant utvalda för att göra krämen effektiv och hålla vad den lovar. 

Det här är en icke-komedogen, återfuktande kräm som inte täpper till porerna och som är perfekt för dig med obalans i huden och porer som producerar för mycket fett. Trivs du med krämen kan du använda den både som natt- och dagkräm för att få en extra boost.

Precis som krämen från Clinique här i testet har Filorga Oxygen-Glow Super-Perfecting Radiance Cream även ett innehåll med enzymer som skonsamt exfolierar och tar bort döda hudceller. Det här gör krämen perfekt för fet hy.

En annan intressant detalj är också att krämen har en diskret pigmentformula som kallas för  Photoperfector HD och som har en ljusreflekterande verkan som ger huden en omedelbar fräschör. Krämen är därför perfekt de dagar du inte vill sminka mig, men ändå vill känna dig fräsch. 

En annan formula som krämen innehåller är den så kallade oxygen boostern. Det här är ett extrakt som Filorga tagit fram och som gör att huden blir spänstigare och får mer lyster. Alla med fet hy vet hur lätt det är att drabbas av glåmig och trött hud som ser ofräsch ut, men det här kan alltså krämen motverka effektivt tack vare oxygen boostern.

Filorga hävdar också att krämen är så lätt att du, även om du har sminkning på, kan göra en lätt touch up med krämen under dagen för att få extra fukt. Det här beror på vilken typ av foundation och primer du använder trot vi, men det kan alltid vara värt att prova.

🔎 Därför valdes Filorga Oxygen-Glow Super-Perfecting Radiance Cream

Har du fet hud och vill ha en lyxig och exklusiv kräm som vårdar utan att täppa till porerna är Filorga Oxygen-Glow Super-Perfecting Radiance Cream ett väldigt bra val. Deras krämer produceras inte bara med exklusiva och noggrant utvalda ingredienser utan Filorga gör själva omfattande tester och efterforskningar på alla sina produkter. Som inledningsvis nämndes är dessutom krämerna i princip ett hantverk. Den här produkten är inte oparfymerad, så har du väldigt känslig hud bör du vara medveten om det och då prova ut krämen i armvecket först, innan du applicerar den i ansiktet.

En annan intressant detalj är att krämen innehåller enzymer som skonsamt exfolierar huden och tar bort döda hudceller. Just den här funktionen är väldigt viktig för alla med fet ett hy och som verkligen vill göra något åt sin obalans i huden.

De döda hudcellerna gör nämligen att andra verksamma och nyttiga ämnen inte kan tränga ner i hudlagren. Så att ta hand om de döda hudcellerna och avlägsna dem är väldigt viktigt för dig med fet hud för att porerna ska kunna andas och tillgodogöra sig näringsämnen och förhoppningsvis i längden producera mindre fett.

Alla Filorgas produkter är dessutom väldigt intressanta eftersom företaget väljer att gå i motsatt riktning i jämförelse med många andra producenter när det gäller tillverkning. Istället för att producera så stora volymer som möjligt för att hålla nere priserna satsar de helt och hållet på exklusiv kvalitet och vänder sig till dem som också är beredda att betala för den här typen av produkter.

💄 Vem passar Filorga Oxygen-Glow Super-Perfecting Radiance Cream

 • De som föredrar exklusiv och lyxig hudvård
 • Alla som vill ha en återfuktande kräm som är icke-komedogen
 • Köpare som vill ha en exfolierande verkan i kräm

💎 Utmärkande egenskaper för Filorga Oxygen-Glow Super-Perfecting Radiance Cream

 • Icke-komedogen
 • Med reflekterande pigment 
 • Med exfolierande enzymer

🎬 Demonstration av Filorga Oxygen-Glow Super-Perfecting Radiance Cream

Vad ska jag tänka på vid köp av en ansiktskräm för fet hy?

Det allra viktigaste för en kräm för fet hy är att den inte täpper till porerna och skapar större problem än vad du redan har. Fet hy drabbas otroligt lätt av akne och kvisslor och här gäller det att på ett skonsamt sätt hålla porerna öppna så att näringsämnen kan absorberas av huden, utan att extra fettbildning uppstår. 

Du vill inte bli av med fettet i för snabb takt eftersom det bara får huden att reagera med att producera ännu mer fett och du är då snabbt inne i en ond cirkel. Det du vill ha är en skonsam exfoliering av huden och näringsämnen som kan tränga ner djupt i hudlagren utan att täppa till porerna. En ansiktskräm helt utan oljebas eller med ytterst lättflyktiga fetter är det allra bästa för dig med fet hy. 

I det här testet har vi gett exempel på tre väldigt fina krämer med ingredienser som är perfekta för dig med fet hy. De innehåller PHA-syra som ger en mild mild och skonsam exfoliering och även återfuktning. De andra två krämerna från Filorga och Qlinique innehåller också exfolierande ämnen men i mer naturlig form. 

Just den här skonsamma exfolieringen är en otroligt bra egenskap att ha i en ansiktskräm för fet hy. Det går förstås också att mekaniskt peela huden men här ska du vara försiktig eftersom det kan torka ut huden istället och du får den ovälkomna fettproduktionen att bara öka. 

Det är alldeles för lätt att man rengör och tvättar och ansiktet för ofta med fet hy eftersom man känner sig ofräsch. Men det här måste man alltså vara försiktig med för att inte skapa en ond cirkel. 

Att få den här milda och skonsamma exfolieringen direkt i krämen samtidigt som du tillför fukt är faktiskt den allra bästa lösningen för dig med för mycket talgproduktion. Ämnen som hyaluronsyra, PHA-syra, AHA-syra och glycerin är bra ingredienser att titta efter i en ansiktskräm för fet hud. 

Niacinamid är ett annat skonsamt ämne som bland annat bidrar till att minska stora porer, någon som personer med fet hy ofta är drabbade av. Följer du de här råden har du goda förutsättningar att hitta en dagkräm för din besvärliga och feta hy som kommer att balansera den efter en tids användning av produkten.

Vill du lära dig med om hudvård och ansiktsvård så har vi skrivit många djupgående guider, några av dem hittar du här nedan.

Källor som hjälpt oss med våra produktval

Tester av ansiktskrämer:

Youtube:

Andra källor:

Författare
Angelica Johansson
Medgrundare & marknadsansvarig på Evolving Media. Småbarnsmamma med stort intresse för hudvård och hudvårdsprodukter som hjälper till att hålla en trött småbarnsförälder levande. :)
Mats Maatson
Redaktör
Mats Maatson

Missa inte dagens deals