Bästa Ansiktskrämen mot Rynkor (Uppdaterad 2024)

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Angelica Johansson
Mats Maatson
REDAKTÖR
Mats Maatson

Rynkor kan tyvärr aldrig undvikas helt och hållet. Men de flesta av oss vill ändå ha så lite som möjligt av dem och bibehålla huden fräsch, trots att den åldras. Med rätt ansiktskräm kan det faktiskt också göras, men marknaden är enorm och det kan vara svårt att veta vilken kräm du ska välja. Av den anledningen har vi sammanställt vårt test av bästa ansiktskrämen mot rynkor.

Efter många timmars efterforskningar på nätet har vi kommit fram till att bästa ansiktskrämen mot rynkor är Exuviance Overnight Transformation Complex . Förutom att den innehåller en exceptionellt hög halt återfuktande ämnen finns det också föryngrande PHA-syra i krämen.

En bra ansiktskräm mot rynkor ska förstås innehålla ingredienser som motverkar och minskar just detta. Det finns också andra detaljer som är viktiga att ta i beaktande och en bra ansiktskräm mot rynkor bör ha:

 • Så liten mängd konserveringsmedel och parabener som möjligt
 • Levereras i miljövänliga behållare och emballage
 • Så låg mängd allergena ämnen som möjligt
 • Naturliga doftämnen eller lågallergena sådana
 • Vara vara lätt att använda utan att för mycket bakterier kan ta sig in i produkten
 • Svensk innehållsförteckning
 • EU-certifiering

🏆 Bästa Ansiktskrämerna mot Rynkor 2024

1. Exuviance Overnight Transformation Complex 🏆 – Bästa ansiktskrämen för fet hy

Alla med mogen hy vet att det enklaste sättet att att fräscha upp återställa huden på är att använda en riktigt bra nattkräm som kan jobba under de timmar medan huden vilar. Exuviance Overnight Transformation Complex är precis en sådan kräm som reparerar mogen hy som blivit slapp och har tendens till rynkor. 

Krämen innehåller regenererande, återfuktande och vårdande ingredienser som penetrerar huden under natten. Många som provat krämen hävdar att de kände att huden var betydligt uppfräschad på morgonen och att den kändes slät och återfuktad.

Samtliga produkter från Exuviance innehåller någon form av syra. Den allra vanligaste formen av syra är AHA och det var faktiskt Exuviances grundare som upptäckte ämnet och också var först med att använda den i hudvård, även om den inte är patenterad av Exuviance idag. Men däremot ingår AHA-syra i flera hundratals patenterade extrakt från olika varumärken, vilket förstås bevisar hur effektiv syran är.

I nattkrämen Exuviance Overnight Transformation Complex är det dock inte AHA som används utan den skonsamma PHA-syran. Den exfolierar varsamt, vilket innebär att den avlägsnar döda hudceller som gör att andra ämnen kan penetrera huden effektivare. 

PHA-syra har i sig återfuktande egenskaper och innehåller ett flertal effektiva aktiva ingredienser som bidrar till att fylla ut huden med fukt så att rynkorna minskar och huden känns slätare. 

En anledning till att använda en skonsam PHA-syra är att mogen och känslig hy kan reagera på AHA. Syror gör huden tunnare och gör den dessutom väldigt solkänslig, men eftersom PHA-syran är skonsammare reagerar huden inte alls lika starkt på den. 

Av den anledningen är PHA-syra perfekt, särskilt om du aldrig använt syror förut, eftersom huden då kan reagera på dem med stickningar, sveda och klåda. 

Det finns flera ingredienser som motverkar rynkor och vitamin C är en av dessa. Vitaminet är inte bara en effektiv antioxidant utan också en föryngrande ingrediens som minskar pigmentfläckar och slätar ut huden. Att c-vitamin har en förmåga att ljusa upp huden och minska pigmentfläckar är förstås också något som gör att huden upplevs som betydligt yngre. 

C-vitamin har fått en riktig renässans i hudvård och numera finns det gott om c-vitaminserum och liknande boosters som används för att föryngra huden. Men här ingår den alltså i nattkrämen från början. 

Krämen innehåller också lipider vilket kan sägas vara hudcellernas kitt och något som bygger upp hela cellstrukturen och även fungerar som en sköld i hudens yttersta lager. Kroppen producerar själv lipider men med åldern avtar den funktionen, vilket kan förorsaka rynkor och slapp hud. 

Att då tillföra lipider är ett sätt att återuppbygga hudens spänst och framförallt hjälpa den att stärka sin egen lipidproduktion. När du fått ett extra tillskott av lipider i huden kommer du att märka att den är mer återfuktad och inte lika torr som förut. Dessutom ger lipiderna förnyad spänst till huden. 

Exuviance Overnight Transformation Complex behöver inte kombineras med solskyddsfaktor om du använder den till natten men vill du även använda produkten på dagen är det viktigt att du använder en annan kräm med solskyddsfaktor också eftersom även PHA-syra gör huden så känslig. 

Krämen är väldigt lätt att applicera och absorberas snabbt av huden. Du tar en liten klick på fingrarna och värmer den mellan fingertopparna och applicerar den sedan i uppåtgående rörelser, från nyckelbenen upp mot hakan och sedan från mitten av ansiktet och utåt mot käkar och tinningar. När du applicerar krämen på huden runt ögonen ska du försiktigt trycka in den med fingertopparna, utan att dra den känsliga huden i det här området. 

Exuviance är icke-komedogen och täpper inte till porerna utan låter dem andas och bidrar till att hålla dem balanserade när det gäller mängden fett och fukt.

🔎 Därför valdes Exuviance Overnight Transformation Complex

Tålamod och val av rätt produkter är det som ger resultat för den som vill få synliga effekter och verkligen få en minskning av mängden rynkor och fina linjer i huden. Att satsa på en mer aktiv nattkräm är ett bra val eftersom en kräm som får verkar nattetid när du sover kan ger ett mycket gott resultat. 

Av den anledningen rekommenderar vi våra läsare att prova Exuviance Overnight Transformation Complex om du vill ha en kräm som har god effekt på rynkor och som kan bidra till att huden känns åtstramad och fräsch efter ett tags användning.

Den tar sig an problematiken på två sätt: genom att återfukta rikligt samt exfoliera och strama åt huden. Samtidigt är den allergitestad och dermatologiskt testad och väldigt skonsam för huden. Det är också en produkt som många med mycket känslig hud ofta kan använda utan att huden reagerar negativt. 

Vi vill ändå uppmärksamma läsaren på att det här inte är oparfymerad kräm utan den har en mild doft av apelsin. Krämen har en fräsch, ljusblå färg och känns väldigt lätt på huden och är absolut absolut inte trög eller känns fet att applicera.

💄 Vem passar Exuviance Overnight Transformation Complex för?

 • Alla med rynkor och fina linjer
 • Personer med torr och mogen hy
 • De som vill minska pigmentfläckar och släta ut huden

💎 Utmärkande egenskaper för Exuviance Overnight Transformation Complex

 • Hög halt av vitamin C
 • Med återuppbyggande lipider
 • Innehåller PHA-syra

🎬 Demonstration av Exuviance Overnight Transformation Complex

2. Maria Åkerberg Face Lotion More

Svenska Maria Åkerberg har gått från klarhet till klarhet sedan hon grundade sitt hudvårdsmärke och har sedan dess fått både priser och internationell uppmärksamhet. Signumet är ekologisk hudvård med naturligt innehåll och i sortimentet finns i dagsläget krämer för ett flertal olika behov.

Ansiktskrämen Maria Åkerberg Face Lotion More är en produkt som innehåller en boostande blandning av flera aktiva ämnen som motverkar rynkor och stimulerar hudens egen förmåga att förnya sig själv. Det här är en kräm som är avsedd för personer på 40-plus som har börjat få synliga rynkor och som vill få hjälp med att släta ut och fräscha upp huden och låta den åldras med elegans. 

Tack vare krämen så får huden helt enkelt hjälp att få tillbaka sin elasticitet och fuktbalans. Så låt oss titta lite på vilka ingredienser som krämen innehåller. 

Rödklöver är en av de viktigaste och mest tongivande ingredienserna. Anledningen till det är att rödklöver innehåller rikligt med isoflavoner som effektivt återfuktar huden på djupet och även bidrar med elasticitet. En intressant detalj är att rödklöver också innehåller rikligt med fytoöstrogen och passar också av den anledningen personer med rynkig hy.

En annan intressant ingrediens är bergamott, vilket är ett extrakt som rengör på djupet utan att exfoliera huden och som också slätar ut huden och stramar åt. Ros är ett klassiskt växtbaserat ämne när det gäller återfuktning och ger huden en härlig och fräsch lyster och fyller ut den på ett sätt så att rynkor blir mindre synliga. 

Vidare innehåller krämen också patchouli som öppnar upp tilltäppta porer och är inflammationshämmande samt har en sammandragande effekt. Patchouli lindrar även irriterad hud, vilket passar bra i en kräm som denna eftersom mogen hy ofta är känslig. Patchouli har alltså en lugnande inverkan på huden. 

Även om Maria Åkerberg Face Lotion More är väldigt skonsam för huden vill vi poängtera att den trots allt innehåller eteriska oljor och för personer med atopisk eksem eller andra inflammatoriska hudtillstånd kan det finnas risk för hudreaktioner. För den gruppen användare kan vi varmt rekommendera Maria Åkerbergs oparfymerade och mer skonsamma produkter för känslig hud. 

Men överlag är Maria Åkerbergs produkter lättupptagliga av huden och väldigt skonsamma att använda, tack vare sitt naturliga innehåll.

🔎 Därför valdes Maria Åkerberg Face Lotion

Det är förstås väldigt roligt att få ha med ett svenskt hudvårdsmärke i ett test som det här. Krämen är perfekt för alla som börjar få rynkor och som vill ha ett naturligt och ekologiskt alternativ. Maria Åkerberg har fått otroligt mycket bra respons för sina produkter och har snabbt etablerat sig på den svenska hudvårdsmarknaden. 

För dig som vill ha ett helt ekologiskt hudvårdsprogram mot rynkor har hon både återfuktande ansiktskrämer, serum och ansiktsoljor som passar för rynkig och mogen hy.

💄 Vem passar Maria Åkerberg Face Lotion för?

 • Personer med begynnande rynkor
 • De som vill ha ekologisk hudvård
 • Alla som vill ha naturliga ingredienser i sina hudkrämer

💎 Utmärkande egenskaper för Maria Åkerberg Face Lotion

 • Inga konserveringsmedel
 • Innehåller eteriska extrakt mot rynkor
 • Passar både som dag- och nattkräm

🎬 Demonstration av Maria Åkerberg Face Lotion

3. Estée Lauder Revitalizing Supreme+ Global Anti-Aging Cell Power Creme

Har du hört talas om moringaträdet? Det är ett träd som innehåller exceptionellt mycket näringsämnen av olika slag. Barken, bladen och nötterna används för att framställa extrakt och vårdande ämnen som kan användas både i krämer och serum. Extrakt från moringaträdet har används av ursprungsbefolkningen i Afrika i hundratals år och används för att skydda huden från sol och torr luft.

Estée Lauder har tagit fram ett patenterat extrakt som är baserat på just moringaträdet. I den här krämen har moringa-extraktet som syfte att stimulera hudens egen kollagenproduktion.  

Kollagen är som bekant för många ett hudprotein som huden till största delen består av och som gör den spänstig och fri från rynkor. 

När vi åldras minskar kollagenproduktionen och av den anledningen blir vår hud rynkig och slapp. Med hjälp av den här krämens revitaliserande formula kan alltså användaren få fart på sin egen kollagenproduktion, vilket gör att huden kan stramas och rynkor minskas.

En annan föryngrande och naturlig ingrediens som Estée Lauder Revitalizing Supreme + Global Anti-Aging Cell Power Creme innehåller är koffein. Det är är intressant ämne som blir allt mer populärt i hudvård. Det har visat sig ha en effektiv, sammandragande effekt och kan bidra till att strama åt huden och därmed naturligtvis minska rynkor effektivt. 

Koffein bidrar också att stimulera blodcirkulationen i huden, vilket ger lyster och fräschör. Koffein kanske inte alltid är så bra för oss invärtes, men för huden är den ett fantastiskt ämne med goda effekter. 

Även i den här krämen finns vitamin C som vi redan omnämnt för dess förmåga att släta ut huden och minska pigmentfläckar. Dessutom är vitamin C naturligtvis en mycket kraftfull antioxidant som skyddar huden från att brytas ner av fria radikaler. Krämen ger alltså därför effektivt skydd från yttre faktorer såsom smutsiga luftpartiklar, kyla, torr luft eller väldigt hög luftfuktighet.  

Något annat som också skyddar huden i krämen är den inbyggda solskyddsfaktorn. Estée Lauder Revitalizing Supreme + Global Anti-Aging Cell Power Creme har en SPF på 15, vilket ger ett bra skydd en stor del av året, förutom kanske sommarmånadena när du behöver ha en solskyddsfaktor på minst 30. 

Estée Lauder Revitalizing Supreme + Global Anti-Aging Cell Power Creme är en exklusiv kräm för alla med mogen hud som vill ha produkter från ett etablerat märke som har många prisvinnande produkter i sitt sortiment. Precis som med Maria Åkerbergs produkter kan du här också komplettera ansiktskrämen mot rynkor med serum, ansiktsvatten och ansiktstvätt. 

Estée Lauder har varit verksamt i snart hundra år och den kemi-intresserade unga amerikanskan Estée Lauder grundade en gång sitt företag med övertygelsen om att det finns gott om naturliga ingredienser som verkligen kan göra skillnad för kvinnors hy. 

Hon var dessutom en sann pionjär som ville få kvinnor att må bra och ta sig rätten att köpa sig egna hudvårdsprodukter för att ta hand om sig själva och sin hud. Det här var nämligen under 50-talet, en tid när kvinnor endast skulle ta emot parfymer och exklusiva hudvårdsprodukter som gåvor sina fästman. 

Men det här ändrade alltså Estée Lauder på genom att bland annat producera en parfymerad badolja som i praktiken gjorde att kvinnor fick möjligheten att köpa parfym till sig själva. 

Så började hennes långa resa inom hudvårdsindustrin och hon var på toppen av den under hela sin livstid. Efter hennes bortgång fortsätter företaget att blomstra tack vare att de som tagit över fortfarande samma filosofi när det gäller hudvård.

🔎 Därför valdes Estée Lauder Revitalizing Supreme+ Global Anti-Aging Cell Power Creme

Om man talar om hudvård mot rynkor är det mer eller mindre omöjligt att inte nämna Estée Lauder och hennes innovativa och fantastiska utbud när det gäller krämer och andra hudvårdsprodukter. 

Den här krämen är speciellt avsedd för att motverka rynkor och slapp hud med hjälp av det spännande, patenterade extraktet från moringaträd som Estee Lauder har tagit fram och som är tongivande i produkten. 

Men Estée Lauder Revitalizing Supreme + Global Anti-Aging Cell Power Creme innehåller ett flertal andra, effektiva ingredienser som är cellstimulerande samt föryngrande och utslätande, bland annat vitamin C. Ansiktskrämen är helt utan oljebaserat innehåll och är icke-komedogen. 

Många hudvårdstillverkare gör krämer mot rynkor som är alldeles för feta men Estée Lauder har förstått att det är återfuktning som gäller för att mogen huvud ska kunna få hjälp med att minska rynkor och här har de alltså tagit fram en helt oljefri formula.

💄 Vem passar Estée Lauder Revitalizing Supreme+ Global Anti-Aging Cell Power Creme

 • Personer över 40 som har rynkor
 • Den som vill ha naturliga ingredienser i hudvård
 • Alla som vill ha en anti age-ansiktskräm som är skonsam mot huden

💎 Utmärkande egenskaper för Estée Lauder Revitalizing Supreme+ Global Anti-Aging Cell Power Creme

 • Oljefri och icke-komedogen
 • Med patenterat moringa-extrakt
 • Innehåller vitamin C

🎬 Demonstration av Estée Lauder Revitalizing Supreme+ Global Anti-Aging Cell Power Creme

Vad ska jag tänka på vid köp av en bra ansiktskräm mot rynkor?

För att minska och förebygga rynkor är rätt ansiktskräm a och o. En ansiktskräm mot rynkor kan visserligen inte göra hela jobbet på egen hand utan det gäller också att att äta rätt, sova tillräckligt mycket och försöka hålla kontroll på stressen. 

Men har du koll på de här sakerna kan du verkligen ha riktig nytta av en bra ansiktskräm mot rynkor så länge den vårdar på djupet och återfuktar i de djupare hudlagren. 

Det finns två saker som är viktiga när det gäller ansiktskrämer mot rynkor: återfuktning och åtstramning. En minimal dos av fett är också viktigt för att mjukgöra huden men återfuktningen bör stå i fokus. Fukt fyller ut huden och gör att den ser spänstig ut. 

När det gäller just rynkor finns det flera olika aktiva ingredienser som verkligen är effektiva och som kan ge synliga resultat om du har tålamod och använder krämen varje dag i några veckor.

Vissa av de moderna ansiktskrämerna som finns på marknaden har dessutom diskreta men effektiva pigment som skapar glow och lyster i huden, utan att för den sakens skull fungera som en foundation eller liknande. 

C-vitamin är en klassisk ingrediens i hudvårdsprodukter och den ökar hela tiden i popularitet eftersom om allt fler tillverkare förstår att det inte bara är en effektiv antioxidant, utan att c-vitamin också har en utslätande och uppljusande effekt på huden som gör den känns spänstigare och slätare om c-vitamin tillsätts. 

Alla typer av syror är också populära när det gäller innehåll i ansiktskrämer mot rynkor. Men här får man komma ihåg att syra är ett starkt ämne som huden oftast behöver tillvänjas med. Den gör dessutom huden tunnare så det är viktigt att alltid att kombinera syror med hög solskyddsfaktor. 

I vårt test hittar du en ansiktskräm som innehåller PHA-syra vilket är den skonsammaste syran av alla. Den exfolierar effektivt men skonsamt och låter återfuktande ämnen i produkten tränga ner i huden så att de kan fylla ut och göra den slätare och rynkorna mindre. 

Vidare har vi då den långa raden med återfuktande ämnen som fräschar upp, föryngrar och slätar ut huden. Bland dem kan vi nämna retinol, hyaluronsyra, aloe vera, lipider, ceramider, niacinamid och glykolsyra. Alla dessa ämnen är jättebra att titta efter i kräm mot rynkor eftersom de har bevisad effekt vid långvarig användning. 

Åtstramande ingredienser att titta efter i hudkrämer är koffein, AHA-syra, kollagenstimulerande ämnen (tillverkaren brukar vara noggrann med att nämna om en viss ingrediens stimulerar kollagenet i huden). Alla dessa ovanstående ämnen är alltså bra ingredienser att titta efter för dig som vill ha en effektiv ansiktskräm mot rynkor.

Att vara påläst generellt är förstås också en väldigt bra sak och på vår hemsida har vi flera artiklar och guider som kan hjälpa dig med att fördjupa dig i ämnet hudvård och ansiktsvård. Läs gärna mer i våra stora guider nedan.

Källor som hjälpt oss med våra produktval

Tester av ansiktskrämer:

Youtube:

Andra källor:

Författare
Angelica Johansson
Medgrundare & marknadsansvarig på Evolving Media. Småbarnsmamma med stort intresse för hudvård och hudvårdsprodukter som hjälper till att hålla en trött småbarnsförälder levande. :)
Mats Maatson
Redaktör
Mats Maatson

Missa inte dagens deals