Bästa Ansiktskrämen för Torr och Känslig Hud (Uppdaterad 2024)

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Angelica Johansson
Mats Maatson
REDAKTÖR
Mats Maatson

Personer med torr och känslig hy är en av de grupper som har allra svårast att hitta bra ansiktskrämer. Därför har vi sammanställt denna artikel som kommer att hjälpa dig som har stora problem att hitta effektiva ansiktskrämer som balanserar och återställer den här typen av hudproblem. Vare sig din hud endast är torr eller lätt drabbas eksem har vi ett alternativ för dig i det här testet.

Efter grundlig research och många timmars efterforskningar har vi kommit fram till att Cetaphil Facial Moisturizer är den absolut bästa ansiktskrämen för torr och känslig hy. Med hjälp av den här krämen kan fnasig hy som lätt får rodnader och eksem omsorgsfullt byggas upp på nytt.

En ansiktskräm för torr och känslig hy ställer särskilt stora krav på innehållet. Hy av den här typen blir lätt irriterad och kan snabbt få ett försämrat hudtillstånd. Av den anledningen är det viktigt att krämen har optimala egenskaper med ett innehåll som bygger upp huden. En bra ansiktskräm för torr och känslig hud bör ha:

 • Intensivt vårdande ämnen som är kliniskt testade
 • Ett innehåll som inte täpper till porerna utan låter huden andas
 • Burkar och tuber som stänger ute luft, vilket är något som gör att kräm snabbare försämras
 • Detaljerad och svensk innehållsförteckning
 • Naturliga doftämnen, alternativt vara helt oparfymerad
 • Lugnande ämnen som stillar rodnande och eksemdrabbad hy
 • Rikligt återfuktande formula

🏆 Bästa Ansiktskrämerna för Torr och Känslig Hud 2024

1. Cetaphil Facial Moisturizer 🏆 – Bästa ansiktskrämen för torr och känslig hud

Ansiktskrämen Cetaphil Facial Moisturizer är en rikligt återfuktande kräm som snabbt absorberas av huden utan att täppa till porerna. Formulan är perfekt för personer med hy som lätt blir fnasig och drabbas av hudrodnader. Krämen kan användas både som dag- och nattkräm, beroende på vilka förutsättningar den egna huden har. 

Många som använder den som nattkräm, men som har extremt torr hud, kompletterar den med ett fukt-boostande serum och användar lite mer av krämen på kvällen än vid appliceringen på morgonen. 

Det som imponerar på oss med den här krämen är fler saker. För det första är det en kräm som passar många olika grupper av användare. Krämen är oparfymerad och innehåller alltså inga hudirriterande parfymer som personer med atopiskt eksem kan få negativa effekter av. 

Som tidigare nämndes kan den användas både som dag- och nattkräm och den passar äldre personer med mogen hy likväl som unga användare. 

Priset är väldigt förmånligt och även om du har en begränsad budget eller inte vill köpa dyrare krämer av andra skäl så kan du med största sannolikhet köpa den här krämen utan att det påverkar hushållskassan nämnvärt. 

Så har vi ju förstås mest intressanta allt: ingredienslistan. Den är för det första kort, vilket är ett bevis på att det verkligen inte finns några onödiga ingredienser överhuvudtaget. Cetaphil har varsamt valt ut högkvalitativa ingredienser som är väldigt effektiva utan att vara dyra och svåra att producera. Men det betyder definitivt inte att de gör mindre nytta för den sakens skull!

Cetaphil Facial Moisturizer innehåller de återfuktande ingredienserna glykol och glycerin. Det här är väldigt vanliga ingredienser i återfuktande hudvård eftersom de är exceptionellt effektiva och samtidigt billiga. Båda dessa ämnen kan tränga djupt ner i hudens nedre huvudlager dermis och därmed kan ämnena återfukta huden på djupet. Den andra aktiva ingrediensen är mandelolja.  

Det är en fantastisk ingrediens i hudvård som är rik på nyttiga fettsyror och vitamin E, vilket är en effektiv antioxidant som skyddar huden mot yttre slitage såsom starkt solljus och stora temperaturväxlingar. Mandelolja innehåller ett flertal olika fettsyror som mjukgör huden och effektivt kapslar in fuktgivande ämnen och får dem att stanna kvar i huden och vara aktiva under hela dagen.  

Krämen är perfekt för dig som sitter många timmar framför datorn varje dag eller har torr inomhusluft hemma eller på jobbet. Krämen har ingen solskyddsfaktor så det behöver du förstås komplettera med om du vistas ute mycket dagtid. 

Cetaphil har för övrigt en likadan kräm i sitt sortiment som också har solskyddsfaktor. Är du nöjd med krämen men saknar just SPF, kan du alltså få samma kräm men med ett solskyddande komplement. För övrigt hittar du ansiktsrengöring och bodylotion i samma serie också. 

Många talar numera om minimalistisk hudvård och Cetaphil Facial Moisturize lever verkligen upp till det här epitetet. Ansiktskrämen stärker och stimulerar hudens egen kapacitet att öka produktionen av skyddande och vårdande ämnen såsom kollagen, hyaluronsyra och annat som håller huden både spänstig och fräsch. 

Att den dessutom är komedogen och lågallergen gör att personer med exceptionellt känslig hy, som till exempel är drabbade av rosacea eller andra inflammatoriska tillstånd, kan få hjälp att återställa huden tack vare innehållet i krämen. Det är alltså en otroligt imponerande kräm från början till slut.

🔎 Därför valdes Cetaphil Facial Moisturizer

Det var både lätt och självklart för oss att välja Cetaphil Facial Moisturizer till bäst i test. Den återfuktar på djupet med hjälp av effektiva ingredienser som har bevisad effekt. Förutom den rikliga återfuktningen innehåller den också en väl avvägd mängd mandelolja, vilket vårdar, mjukgör och balanserar det övriga innehållet i krämen.

Vi gillar också att det är en budgetkräm som passar allas plånbok och att den tack vare sin universala formula passar både gamla och unga. För den som vill ha lågallergena ansiktskrämer är det här också en perfekt produkt och de flesta med mycket känslig hud kan använda den utan problem. 

Cetaphil Facial Moisturizer återfuktar exceptionellt bra med endast några få utvalda ingredienser och innehåller dessutom både nyttiga fettsyror och skyddande antioxidanter.  Det är en kräm som med andra ord är helt utan konstigheter. Den står sig definitivt med de mer exklusiva och mycket dyrare ansiktskrämerna på marknaden.

💄 Vem passar Cetaphil Facial Moisturizer för?

 • De som vill ha en vårdande och återfuktande budgetkräm 
 • Alla som vill ha parfymerade krämer
 • Personer med torr och känslig hy som har eksem eller allergier

💎 Utmärkande egenskaper för Cetaphil Facial Moisturizer

 • Rikligt återfuktande
 • Lågallergen
 • Mycket prisvärd

2. Dermaceutic K Ceutic Post-Treatment Cream SPF50

För den som har extremt torr hud som är så känslig att det behövs en vårdande och reparerande kräm kan vi varmt rekommendera den kliniskt framtagna krämen Dermaceutic K Ceutic Post Treatment Cream SPF 50. 

Det är en kräm som används av många med hud som behöver återhämtning efter dermapen eller andra typer av hudbehandlingar. Men den passar också den som vill ha en verkligt vårdande kräm som ger ett exceptionellt bra skydd under en period när huden är extra utsatt och sårbar på grund av obalans. 

Dermaceutic K Ceutic PostTreatment Cream SPF50 har en solskyddsfaktor på 50, vilket gör att krämen inte släpper igenom någon UV-strålning överhuvudtaget. Känslig hud skadas mycket lätt av solens skadliga strålar och det är viktigt att skydda huden och vara maximalt försiktig med att exponera den för sol överhuvudtaget då. 

Av den anledningen är en dagkräm med solskyddsfaktor på 50 SPF perfekt för torr och känslig hy. 

För personer som har så känslig hud att de lätt drabbas av hudrodnader är krämen perfekt eftersom den inte bara innehåller vårdande och läkande ingredienser utan är helt oparfymerad och också hypoallergen. Det här är alltså en kräm som de allra känsligaste också kan använda. 

Så låt oss titta lite mer i detalj på vilka aktiva ingredienser som krämen innehåller. För det första finns det något som Dermaceutic kallar för K Complex som är en formula med ett antiinflammatoriskt och lugnande innehåll. Krämen innehåller också glykoprotein som är en avancerad ingrediens som har en regenererande verkan och stimulerar både kollagen- och elastinproduktionen. 

Både kollagen och elastin är viktiga proteinbyggstenar som stimulerar och återuppbygger huden samt bibehåller dess spänst och fräschör. Torr hud blir lätt flagnande och stram och av den anledningen är kollagen och elastin mycket viktigt, eftersom det är ett av de ämnen som gör att huden kan förebygga problem av det här slaget. 

Dermaceutic K Ceutic Post Treatment Cream SPF 50 innehåller också både vitamin C och E som är kraftfulla antioxidanter som dessutom har utslätande och vårdande effekter på huden. Antioxidanter skyddar huden från fria radikaler, vilket får hud att åldras snabbare. 

En annan ingrediens är diskreta och ljusreflekterande pigment som ger en omedelbar förbättring och får huden att se betydligt fräschare ut. Krämen är absolut ingen foundation med ger tillräckligt mycket täckning för att huden ska se utvilad och utslätad ut. Den passar alltså utmärkt som uppfräschande dagkräm de dagar du inte vill sminka dig. 

Det är alltså en kräm som verkar på väldigt många plan och vare sig du har gjort en behandling av något slag och behöver och vill intensifiera läkningen eller har torr och känslig hud generellt, är det här en utmärkt kräm att använda sig av.  

Dermaceutic K Ceutic Post Treatment Cream SPF 50 kan tyckas vara jämförelsevis dyr men här ska man komma ihåg att den är otroligt dryg och det behövs inte mycket av den för att huden ska få all den näring den behöver för att kunna återhämta och reparera sig.

🔎 Därför valdes Dermaceutic K Ceutic Post Treatment Cream SPF 50

I det här testet har vi täckt upp med alternativ för olika typer av behov och för dig med den allra mest känsliga huden som har ärr efter eksem eller liknande, vill vi rekommendera krämen Dermaceutic K Ceutic Post Treatment Cream SPF 50. 

Ansiktskrämen återställer hudens egen mikrobiologiska balans och vårdar huden inifrån genom att stimulera kollagen- och elastinproduktionen. Den här detaljen är något som bevisligen har effekt på torr och känslig hy och som kan återställa den inifrån. Krämen ökar cellförnyelsen och har förmåga att dämpa rodnader och utslag samtidigt som den intensifierar cellförnyelsen och reparerar huden.

Det exceptionellt höga innehållet av antioxidanter skyddar huden mot för tidigt åldrande och fria radikaler, något som torr och känslig hy lätt drabbas av. Den har reparerande ingredienser som tillför exceptionellt mycket ämnen som hjälper huden att reparera och återuppbyggas. 

Inte minst är det här en kräm med den allra högsta solskyddsfaktorn på 50, vilket gör att den till 100 % skyddar huden från solens skadliga strålar.

💄 Vem passar Dermaceutic K Ceutic Post Treatment Cream SPF 50 för?

 • Alla som har skadad hud eller aktivt atopisk eksem
 • De som vill ha en intensivt vårdande kräm som stimulerar kollagenproduktionen
 • Personer som har svårt att hitta ansiktskrämer på grund av allergier

💎 Utmärkande egenskaper för Dermaceutic K Ceutic Post Treatment Cream SPF 50

 • Oparfymerade och hypoallergen
 • Hög halt av c- och e-vitamin
 • Med reparerande formula

3. La Roche-Posay Nutritic Intense Rich Cream

Många med torr hud vill ha mycket återfuktning i sina hudvårdsprodukter eftersom det är det som i första hand balanserar huden. För den som även vill ha skyddande och vårdande produkter som gör att huden tål kyla bättre och som kan bidra med feta och närande ingredienser är nattkrämen La Roche Posay Nutritic Intense Rich Cream perfekt.  

Vårdande ingredienser mjukgör huden utan att täppa till porerna och får den att kännas onödigt fet. La Roche Posay Nutritic Intense Rich Cream är hypoallergen och innehåller inga parfymämnen alls. Den doftar knappt något överhuvudtaget och passar alltså väldigt bra för dem med känslig hy som lätt reagerar på doftämnen. 

La Roche Posay Nutritic Intense Rich Cream innehåller lipider som återuppbygger huden och stimulerar kollagenproduktionen. Formulan är helt parabenfri och istället används andra lågallergena konserveringsmedel. För dem med riktigt torr och känslig hy kan krämen också användas dagtid, eftersom den är snabbt absorberande. 

Nattkrämen innehåller även thermalskt källvatten från orten La Roche-Posay. Källvattnet är väldigt mineralrikt och har läkande och återställande egenskaper. 

En annan naturlig ingrediens som hittas i krämen är sheasmör. Det utvinns ur sheanöten och har exceptionellt vårdande funktioner i hudvård, tack vare den höga halt av nyttiga fettsyror och spårämnen som det innehåller. Sheasmör bidrar därför till att stärka hudbarriären effektivt och gör att den blir mer motståndskraftig när det gäller UV-strålning, kyla och annat som sliter på huden. 

Glycerin är en annan aktiv ingrediens i krämen. Det är ett annat, rikligt återfuktande ämne, som till skillnad mot hyaluronsyra kan tränga djupt ner i hudlagren. Det gör att du alltså får riklig återfuktning av krämen, samtidigt som hyaluronsyran gör att fukten kapslas in ordentligt och stärks i det yttre hudlagret.

🔎 Därför valdes La Roche Posay Nutritic Intense Rich Cream

Nattkrämen från La Roche-Posay är en produkt som passar perfekt för den som har torr och känslig hy som behöver intensiv hudvård med feta och aktiva näringsämnen. Utan att porerna för den sakens skull täpps till så att användaren drabbas av kvisslor och pormaskar. Krämen är nämligen icke-komedogen och absorberas snabbt av huden, trots att den är riklig. 

Dessutom är krämen mineralrik, vilket bidrar till att balansera och återställa huden. Något som förstås är nödvändigt för att torr hud långsiktigt ska bli bättre. La Roche Posay Nutritic Intense Riche Cream var given för oss att ta med i testet, eftersom den är helt oparfymerad och en produkt som många allergiker kan använda sig av.

💄 Vem passar La Roche Posay Nutritic Intense Rich Cream

 • De som har torr och känslig hud
 • Personer med atopisk eksem
 • Mogen hy

💎 Utmärkande egenskaper för La Roche Posay Nutritic Intense Rich Cream

 • Med återfuktande glycerin
 • Vårdande sheasmör
 • Hypoallergen

Vad ska jag tänka på när jag köper en ansiktskräm mot torr och känslig hy?

Alla som har torr och känslig hy vet hur stram och kliande den kan kännas, inte minst efter den dagliga hudrengöringsrutinen. Huden i ansiktet drabbas lätt av klåda och ibland till och med utslag och eksem.

Det beror på att den här typen av hud har brist på både återfuktande och återfettande ämnen och det här måste alltså tillföras i en god balans. Av den anledningen är ingredienslistan särskilt viktig i en kräm för torr och känslig hy.

Torr och känslig hy reagerar väldigt lätt på parfymer och olika doftämnen. Se därför till att den har skonsamma och naturliga dofter och helst att produkten är dermatologiskt testad och allergitestad. 

Är den oparfymerad är det ännu bättre eftersom sådana krämer brukar vara de som passar personer med känslig hy bäst. Då minskar du risken att utveckla atopisk eksem eller några andra hudtillstånd som känslig hy kan drabbas av. Var alltså noga med att alltid läsa ingredienslistan och sätt dig in i vad olika ämnen innebär för huden. 

Se också upp med starka konserveringsmedel. Många krämer med naturligt innehåll har självkonserverande ämnen som exempelvis vitamin E som är ett aktivt konserveringsmedel. För den som tycker att det är okej att använda parabener är det också ett konserveringsämne som är lågallergent och som många med känslig hud tål.

Att kombinera ansiktskrämen med regelbunden, skonsam peeling är också väldigt bra och av den anledningen kan det vara idé att köpa en lämplig peelingkräm för ansiktet samtidigt som du väljer din ansiktskräm mot torr och känslig hy.  

Vill du använda en ansiktskräm med syra är det allra bästa att välja en kräm med PHA-syra. Det är den skonsammaste av alla syror och kan ofta bidra med att återställa huden på ett effektivt sätt. 

Undvik AHA- och BHA-syra eftersom det kan förstärka hudens känslighet och göra den onödigt tunn. Syror har nämligen en extremt exfolierande verkan och kan göra känslig hud ännu känsligare på grund av detta. Lagom mängd exfoliering är däremot bra eftersom det tar bort döda hudceller som lätt kan uppstå av torr och fnasig hud. 

Av den anledningen är PHA-syra perfekt eftersom den peelar mycket skonsamt samtidigt som den återfuktar rikligt. Vår bäst-i-test-vinnare i det här testet innehåller förutom andra återställande och vårdande ingredienser även PHA-syra och är en kräm som vi kan rekommendera för den som vill ha en kräm med syra.

Vill du fördjupa dig ytterligare i hudvårdens magiska värld? Då rekommenderar vi att du tar en titt på våra stora hudvårdsguider nedan.

Källor som hjälpt oss med våra produktval

Tester av ansiktskrämer:

Andra källor:

Författare
Angelica Johansson
Medgrundare & marknadsansvarig på Evolving Media. Småbarnsmamma med stort intresse för hudvård och hudvårdsprodukter som hjälper till att hålla en trött småbarnsförälder levande. :)
Mats Maatson
Redaktör
Mats Maatson

Missa inte dagens deals