Bästa Veganska Ansiktskrämen (Uppdaterad 2024)

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Angelica Johansson
Mats Maatson
REDAKTÖR
Mats Maatson

I vårt test av bästa veganska ansiktskrämen ska du som läsare få lära dig mer om tre utmärkta ansiktskrämer med olika funktioner och som du kan använda i vetskapen om att de är absolut veganska och inte framställts genom djurförsök. Det är en snårig djungel och att hålla reda på alla fakta är svårt och samtidigt vill du förstås också ha en effektiv produkt. Det har vi alltså löst åt dig med det här testet!

Efter många timmars research har vi kommit fram till att den bästa veganska ansiktskrämen är Dermalogica Intensive Moisture Balance . Det är en lyxig produkt som återfuktar utan att täppa till porerna och som dessutom är opafymerad och dermatologiskt testad.

En bra vegansk ansiktskräm ska naturligtvis vara 100 % vegansk och varumärket ska heller inte exportera sina krämer till länder där djurförsök görs på importerade produkter. Etisk framställning och växtbaserat innehåll är det viktigaste, men förutom det finns det några andra detaljer som också är viktiga och dessa listar vi här nedan.

 • Återvinningsbar behållare
 • Behållare som är hygienisk och som inte släpper in bakterier
 • Inga onödiga emballage och förpackningar
 • Vara fri från billiga mineraloljor som täpper till porerna
 • Innehållsförteckning på svenska
 • Vara dryg

🏆 Bästa Veganska Ansiktskrämerna 2024

1. Dermalogica Intensive Moisture Balance 🏆 – Bästa veganska ansiktskrämen

Dermalogica är ett välkänt märke för många som är kräsna med hudvård. För den som söker en effektiv dagkräm för torr hud som är vegansk, kan vi varmt rekommendera Intensive Moisture Balance Cream. Hela Dermalogicas sortiment är veganskt och det finns många produkter förutom den här krämen att välja mellan. 

Det är en kräm som återbygger torr hud som skadats av obalansen, den har nämligen en balanserande verkan på huden och bidrar med otroligt mycket fukt och snabbt absorberande fettsyror, vilka i sin tur förseglar fukten. 

Tack vare de här funktionerna som Dermalogica Intensive Moisture Balance Cream har, passar den också utmärkt som dagkräm under de perioder när torr hud är extra utsatt. Det kan vara när det är som kallast och torrast utomhus vintertid, eller på sommaren när sol och strandliv sliter hårt på huden. 

Dermalogica använder sig av naturligt innehåll i sina hudvårdsprodukter så långt det överhuvudtaget är möjligt. Det är ett kosmetikmärke som satsar väldigt mycket av sin budget på forskning och kliniska studier och en intressant detalj i sammanhanget är att det förhållningssättet är en av anledningarna till att förpackningar, tuber och burkar är väldigt enkelt designade. 

Dermalogica vill nämligen att så stor del av budgeten det bara överhuvudtaget är möjligt ska gå till produktion och forskning och inte till formgivning och marknadsföring. Det här är förstås en väldigt imponerande hållning och de lever verkligen upp till vad de lovar, för det är många kunder som inte vill använda något annat än deras produkter. 

Så låt oss titta lite på ingredienserna i Dermalogica Intensive Moisture Balance Cream. Dermalogica har tagit fram ett extrakt som de kallar för BioReplenish Complex. Ämnet är helt och hållet framställt ur tall och bidrar till att stärka hudbarriären så att den kan skydda och kapsla in fukt effektivare. 

Extraktet består också av fettsyror som innehåller lanolin och linolensyra, vilket stärker hudens egen lipidproduktion. Lipider är en förutsättning för att huden ska vara balanserad och frisk. Vidare innehåller BioReplenish Complex ceramider som är en vanlig ingrediens i rikligt återfuktande hudvård av hög kvalitet. Ämnet förseglar fukt på djupet av huden och stärker även hudbarriären. 

Men Dermalogica Intensive Moisture Balance Cream innehåller också fler mycket effektiva och intressanta, naturliga ingredienser. Här hittar du algextrakt som balanserar hudens egen naturliga mikroflora genom att reducera de dåliga bakterierna och understödja och främja de goda bakteriernas förmåga att ta hand om huden. 

Röd solhatt bidrar till att skydda och stärka torr hud som lätt drabbas av olika hudirritationer. Aloe vera och hyaluronsyra återfuktar rikligt och bygger även upp hudens skyddsbarriär, precis som den röda solhatten gör. 

Sammantaget kan alltså sägas att krämen bygger på återfuktning och återuppbyggande av hudens mycket känsliga barriär och dess skyddsfunktioner. Krämen passar för torr till mycket torr hud.

🔎 Därför valdes Dermalogica Intensive Moisture Balance Cream

För den som har torr hud och som enbart vill använda strikt vegansk hudvård kan vi varmt rekommendera Dermalogica Intensive Moisture Balance Cream. Har du känslig hud och lätt får eksem, flagnande hud och rodnader finns det stora chanser att huden blir bättre och mer balanserad med hjälp av Dermalogica Intensive Moisture Balance Cream. 

Den veganska ansiktskrämen är självklar att ha med i ett test som det här och vi kan varmt rekommendera den till dem som fått så torr hud att det leder till hudproblem. Kräm av det här slaget kan ofta ha animaliska ingredienser som exempelvis bivax, men så är alltså inte fallet här. 

Många som använder den upplever att huden får mycket bättre balans efter en kort tids användning och att den är mycket väl värd kostnaden. Dermalogica Intensive Moisture Balance Cream är dessutom dryg och det behövs inga stora mängder, trots att du har väldigt torr hud.

💄 Vem passar Dermalogica Intensive Moisture Balance Cream för?

 • Personer med mycket torr hud
 • De med mogen hud som vill ha en närande kräm
 • Alla som vill ha en riklig återfuktning utan syror

💎 Utmärkande egenskaper för Dermalogica Intensive Moisture Balance Cream

 • Med patenterat extrakt (BioReplenish Complex)
 • Hög halt av naturliga ingredienser
 • Dermatologisk testad

🎬 Demonstration av Dermalogica Intensive Moisture Balance Cream

2. Lumene Nordic-C Valo Day Cream SPF15

Lumene är ett välkänt märke för den som gillar veganskt smink eftersom en stor del av deras sortiment är helt veganskt och cruelty free. I vissa produkter förekommer bivax men vi tror att det är den enda animaliska ingrediensen som Lumene ibland använder sig av. 

Lumene har gjort det lätt för veganer att veta vilka produkter de kan välja på eftersom alla deras veganska krämer och kosmetik är märkta med en vegansymbol. 

På deras hemsida finns det även överskådlig information om vilka produkter som faller inom kategorin, tack vare en veganmärkning vid varje produktnamn. Där är det alltså lätt att ta reda på alternativen innan du handlar produkterna i din favorit-webshop.

För övrigt är Nordic-C Valo Day Cream SPF15 definitivt en kräm med många intressanta funktioner och är lämpad för normal till lätt torr hud. Trots att det är en kräm med solskyddsfaktor på hela 15 SPF absorberas den snabbt av huden och lämnar inte en kladdig hinna efter sig, om det inte är så att du har väldigt fet hud.  

Många som har känslig hud och som lätt drabbas av eksem och hudrodnader kan använda den här krämen utan problem. Det uppskattas av många eftersom just solskyddsfaktor brukar vara en komponent som gör att känslig hy reagerar. 

Lumene använder sig av ingredienser från Norden och det tongivande ämnet i krämen är hjortronfröextrakt. Det är ett mycket antioxidantrikt extrakt som innehåller den nyttiga fettsyran omega 7 som stärker hudbarriären och gör den spänstig. 

Nordic-C Valo Day Cream SPF15 är också boostad med extra vitamin C, E och B5. Vitamin E och C är även de mycket kraftfulla antioxidanter och c-vitaminet har dessutom en förmåga att släta ut huden och göra den jämnare. Vitamin E gör också en direkt nytta på huden och mjukgör och bidrar till spänst. 

Vitamin B5 är ett väldigt effektivt ämne i hudvård. När det kommer i kontakt med huden omvandlas det till pantotensyra, vilket fuktar huden rikligt inifrån. Dessutom har pantotensyra lugnande verkan på känslig hud och även förmåga att reparera och återställa den. Vitamin B5 är alltså ett supervitamin att ha med i en ansiktskräm. 

Nordic-C Valo Day Cream SPF15 innehåller ljusreflekterande pigment, vilket bidrar till att huden får en snygg lyster och det där rätta glowet som många av oss eftersträvar.

🔎 Därför valdes Lumene Nordic-C Valo Day Cream SPF15

För den som vill ha en vegansk kräm i det lägre prissegmentet är verkligen Nordic-C Valo Day Cream SPF15 ett perfekt val. Den innehåller dessutom solskyddsfaktor och ljusreflekterande pigment som ger huden glow. Vi ska förstås inte glömma bort att det här är en kräm proppfull med närande och skyddande ämnen som förebygger slitage på huden och vårdar de skavanker som redan finns.  

Det är en perfekt allround-kräm för ansiktet och passar en bred kategori användare. Vi vill dock poängtera att det här inte är en kräm för den som väldigt lätt får finnar och utslag eller har mycket fet hud eftersom extraktet från hjortron är väldigt näringsrikt, vilket kan få en negativ effekt på fet och acnedrabbad hy. Då är det bättre att välja en med ännu lättare konsistens. 

Så ska vi inte glömma att Nordic-C Valo Day Cream SPF15 också har ett inbyggt UV-skydd på 15, vilket gör den perfekt att använda som dagkräm en stor del av året. Under sommarmånaderna eller när du åker på solsemester bör du dock byta ut krämen mot en med högre solskyddsfaktor.

💄 Vem passar Lumene Nordic-C Valo Day Cream SPF15 för?

 • Alla som vill ha en vegansk ansiktskräm med solskyddsfaktor
 • De som vill ha mer lyster i huden
 • Användare som inte vill betala för mycket för en ansiktskräm

💎 Utmärkande egenskaper för Lumene Nordic-C Valo Day Cream SPF15

 • Hög halt av antioxidanter
 • Med ljusreflekterande pigment
 • Med pantoten (B5)

3. The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA

I dagsläget är hela The Ordinarys sortiment veganskt och det gäller förstås också The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA. Det är en kräm helt utan animaliska ingredienser och inga ämnen i produkterna är testade på djur. The Ordinary har blivit ett enormt populärt alternativ för många unga konsumenter, eftersom det är otroligt prisvärt. 

Det kanadensiska hudvårdsmärkets filosofi är att skapa avancerad hudvård som inte kostar mycket. Som dessutom är vegansk. Precis som Dermalogica håller de en låg profil när det gäller utseende på förpackningar och burkar och det påverkar förstås också prisbilden i positiv riktning. 

The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA är en intressant kräm som passar bra för personer med torr hud eftersom den innehåller ämnen som vårdar epidermis effektivt. Här finns ett flertal kroppsegna ämnen som bidrar till att förstärka huden när du applicerar krämen i ansiktet.

I krämen hittas nyttiga amino- och fettsyror, ceramider samt triglycerider. Alla dessa är väldigt viktiga ämnen för hudens välmående och något som balanserad hud producerar för lite av. Vidare innehåller krämen extremt mycket återfuktning tack vare sackarider och glycerin. 

Slutligen binder hyaluronsyra effektivt samman de här ingredienserna eftersom det återfuktar på ytan och även binder in fukten i de djupare hudlagren.

🔎 Därför valdes The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA

The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA är perfekt för den som vill ha en vegansk ansiktskräm med återfuktande egenskaper återfuktande som är skonsam mot huden. Här finns mängder med avancerade ämnen som gör produkten otroligt effektiv. 

Samtidigt är den är det en jämförelsevis billig produkt eftersom det är företagets filosofi att hålla priserna nere så mycket det går. Exklusiv, vegansk och funktionell hudvård ska inte behöva vara dyr utan något som är tillgängligt för alla, anser företagets grundare.

Av den anledningen kan du komplettera The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA med flera intressanta produkter och i deras sortiment har de allt från serum och boosters till ansiktstvättar. 

Det är helt enkelt ett utmärkt varumärke för dig som vill ha effektiv, vegansk hudvård oavsett om du är ung och behöver budgetera dina inköp eller om du helt enkelt inte är intresserad att betala dyrt endast för själva varumärket.

💄 Vem passar The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA för?

 • Veganer som vill ha en ansiktskräm med mycket återfuktning
 • De som vill komplettera en vegansk kräm med serum från samma märke
 • Alla som vill ha en vegansk kräm för känslig hud

💎 Utmärkande egenskaper för The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA

 • Med återfuktande ämnen
 • Prisvärd
 • Bra balans av fettsyror

🎬 Demonstration av The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA

Vad ska jag tänka på när jag väljer en vegansk ansiktskräm?

Det här med veganska ansiktskrämer och hudvård är en rätt snårig djungel och det finns flera begrepp reda ut. Inom EU är det förbjudet att sälja kosmetik som testats på djur i tillverkningen. Så då borde det vara fritt fram att köpa i stort sett allting, eller hur? 

Nja, tyvärr är det inte riktigt så enkelt. Det finns nämligen ett flertal företag som låter testa sina färdiga produkter på djur för att de ska kunna säljas på andra marknader än den Europeiska. 

I bland annat Kina, som är en stor marknad många vill in i, är det ett krav att hudvårdsprodukter testas på djur innan de får lanseras. Så för att ett märke ska få sälja sina produkter i Kina krävs det alltså att de är lämnar in prover på sina produkter först som de kinesiska myndigheterna sedan testar på djur innan de tar beslut om produkterna får säljas i landet eller inte.

Det finns många kosmetikföretag som är godkända inom den Europeiska Unionen som också väljer att lansera sina produkter i Kina. EU har nämligen inget förbud för det, så länge produkterna inte är testade på djur i tillverkningen och innan de säljs i Europa. 

Det är alltså fritt fram för ett hudvårdsmärke att parallellt exportera till Kina och låta de färdiga produkterna djurtestas där inför en lansering. 

Köper du produkter av ett sådant varumärke understödjer du alltså i alla fall djurförsök. 

Här gäller det att vara påläst och känna till företagets policy i frågan. Som tur är finns det mycket information att tillgå på nätet och gott om hemsidor med information om det. 

På bland annats PETAS hemsida kan du hitta listor på vilka varumärken som exporterar till Kina och andra länder där djurförsök tillåts. 

Många företag som satsar på vegansk hudvård väljer att certifiera sina produkter medan andra inte gör det. Har företaget någon av nedanstående certifieringar kan du vara säker på att produkten inte testas på djur någonstans i världen eller innehåller några ingredienser som testats på djur innan de importerats till EU. 

Dessa produkter innehåller förstås inte heller några animaliska ingredienser. Här nedan listar vi de allra vanligaste märkningarna för vegansk hudvård. 

Leaping Bunny

En certifiering som är framtagen av nordamerikanska och europeiska djurskyddsorganisationer.  Djurens Rätt är ansvarig för certifieringen i Sverige och den används i dagsläget i 24 länder. 

Beauty Without Bunnies

PETA, People for the Ethical Treatment of Animals, är en internationell organisation som som genom sin märkning har certifierat mer än 2 000 företag och som listar de företag som testar på djur, direkt eller indirekt. 

Choose Cruelty Free

En australiensisk certifiering som i första hand gäller produkter som är producerade där.  Men certifieringen berör även Sverige eftersom det finns många australiensiska varumärken på den svenska marknaden.

Mer om hudvård och ansiktskrämer

Vill du veta mer om hudvård generellt och hur du ska sköta om den? Då kan vi tipsa om vår stora guide om hudvård. Ta också en titt på artikeln om de bästa ansiktskrämerna, där du kan hitta flera veganska (och andra bra) alternativ.

Vill du fördjupa dig ytterligare i hudvårdens magiska värld? Då rekommenderar vi att du tar en titt på våra stora hudvårdsguider nedan.

Källor som hjälpt oss med våra produktval

Tester av ansiktskrämer:

Youtube:

Andra källor:

Författare
Angelica Johansson
Medgrundare & marknadsansvarig på Evolving Media. Småbarnsmamma med stort intresse för hudvård och hudvårdsprodukter som hjälper till att hålla en trött småbarnsförälder levande. :)
Mats Maatson
Redaktör
Mats Maatson

Missa inte dagens deals