Den ultimata guiden till dagkrämer (Uppdaterad 2024) – Så väljer du rätt dagkräm!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Angelica Johansson
Mats Maatson
REDAKTÖR
Mats Maatson

I den här stora guiden till dagkrämer ska vi lära dig vad du ska tänka på när du väljer en dagkräm. Det finns nämligen inte en och samma dagkräm som passar alla, utan du behöver förstås anpassa valet av kräm till din hudkvalitet och andra faktorer. Det kommer du att få lära dig i den här artikeln och utöver det även annan nyttig fakta om dagkrämer.

För att välja rätt dagkräm måste du till att börja med att veta vilken hudtyp du har. Du bör också ta i beaktande vilket tillstånd din hud är i för tillfället och välja en dagkräm som är anpassad för det. 

Andra viktiga faktorer att ta hänsyn till är exponering för solen, hur torr luften du vistas i är och om du exempelvis tillbringar en stor del av dagen framför en datorskärm. Allt det här är viktigt och bör tas i beaktande när du väljer din dagkräm.

Här hittar ni vår artikel med de bästa dagkrämen.

Vad är en dagkräm?

vad är en dagkräm

Dagkräm är en emulsion som används i ansiktet på dagen. Den appliceras på morgonen efter ansiktstvätten och bildar bas för dagens sminkning (för dem som sminkar sig naturligtvis). 

Rent tekniskt består en dagkräm av tre huvuddelar: en oljelöslig del, en vattenlöslig andel och en del emulgeringsmedel. Den sistnämnda finns för att de båda andra delarna ska kunna blandas ihop, utan att skära sig. 

Men det här är förstås inte allt som en dagkräm innehåller. Utöver det grundläggande delarna tillkommer olika ämnen som är antingen naturliga eller syntetiska. Dessutom måste det alltid finnas någon typ av konserveringsmedel i produkterna. 

Den vattenlösliga delen i produkten kan även i sig innehålla näringsämnen och vårdande komponenter, tillsammans med allt det övriga som tillsätts i dagkrämen. Det gäller även den fettbaserade delen. 

Alla hudvårdsföretag har sina specifika inriktningar och teman på val av innehåll. Det finns en rad spännande och effektiva ingredienser att använda i hudvård idag och i stort sett vad du än vill åstadkomma med din hudvård kan du hitta en kräm som är avsedd för det. 

Därför ska du använda dagkräm

Huden är vårt största organ och kan totalt sett uppgå till hela 2 kvadratmeter, beroende på hur storväxta vi är. Den är en yttre barriär som skyddar våra kroppar och även upprätthåller den så kallade homeostasen i våra kroppar. Homeostasen är kroppens alla övergripande funktioner, såsom salthalt, ph-värde, blodsockerhalt och kroppstemperatur.  

Huden har alltså en utomordentligt viktig funktion i våra kroppar och av den anledningen är det viktigt att sköta om den ordentligt.

Det för oss förstås osökt in på dagkrämens funktion för huden. För att huden ska kunna sköta sin uppgift, alltså upprätthålla homeostasen samt en stark barriärfunktion behöver den vara frisk och återfuktad. 

Det åstadkommer vi bland annat genom att skydda huden mot solen, se till att vi får tillräckligt med sömn, inte stressar för mycket och framförallt använder en bra dagkräm.

Många vill dessutom uppnå mer än att bara upprätthålla hudens fuktnivåer, utan vill även att huden ska vara spänstig och se fräsch ut. Det finns också dagkrämer som kan bidra till att göra huden fastare och minska rynkor. Anti age är en stor industri och det finns gott om krämer som innehåller olika komponenter som kan åstadkomma det. 

Dagkrämer kan vara återfuktande och även mjukgörande, genom att då innehålla en större andel fettlösliga ämnen. 

Med tanke på hur mycket bra saker du får ut av att använda dagkräm borde det vara självklar sak för alla att använda en. Det är otroligt enkelt och men ger så mycket. Den stärker huden och minskar slitaget den utsätts för av sol, kyla och smutsiga dammpartiklar som luften är full av. 

Så här använder du en dagkräm

så använder du en dagkräm

Att applicera en dagkräm tar mindre än en minut och gör huden redo för dagen, vare sig du sminkar dig eller inte. När du smörjer in dig ska du göra det i uppåtgående rörelser, eftersom den här lätta massagen inte bara gör att krämen absorberas bättre, utan också att den stimulerar ansiktets lymfnoder. 

Det bidrar till att huden kan göra sig av med slaggprodukter och överskottsvätska bättre. Att applicera dagkrämen har alltså en dubbel effekt och du får också ett litet minimassage och lymfdränering.

Börja med att applicera dagkrämen i uppåtgående rörelser, från dekolletaget och över halsen. I ansiktet jobbar du med utåtgående rörelser, från mitten och ut mot kinderna och öronen. I pannan stryker du med uppåtgående rörelser och på den känsliga hyn runt ögonen klappar du försiktig in krämen med fingertopparna.

Det här ska du använda under dagkrämen

Det är viktigt att ditt ansikte är rengjort innan du applicerar dagkrämen. Sminkar du dig ska huden vara helt ren från sminkrester och rengöringen är extra viktig. Kallt vatten är bra för blodcirkulationen och att skvätta iskallt vatten i ansiktet några gånger är ett utmärkt sätt att förbereda appliceringen av dagkräm på.

Men innan det är dags för dagkrämen vill du kanske ha ett serum eller en booster, beroende på hur din hudvårdsrutin ser ut. Inte minst efter att k-beauty gjort sitt intåg på den svenska marknaden är hudvårdsrutiner i flera steg självklart för de flesta. 

Efter att du applicerat dessa enligt föreskrifterna är det dags för dagkrämen. Använder du ett serum med syror eller om det är den tiden på året när du behöver ett solskydd, ska du komplettera dagkrämen med en ansiktskräm med solskyddsfaktor. Det finns också bra dagkrämer som redan innehåller solskyddsfaktor och då behöver du förstås inte använda ytterligare en kräm. 

Dagkräm som bas under smink

Det är alltid viktigt att ha en bra och väl anpassad dagkräm som bas under sminkningen. En återfuktande kräm som absorberas snabbt av huden gör att foundation, highlighters och puder sitter snyggt hela dagen, utan att dessa blir “kakiga”eller att produkterna samlas i rynkor och ojämnheter på huden. 

Den som sminkar sig mycket dagligen behöver vara extra noggrann med valet av kräm och även prova sig fram för att hitta en dagkräm som matchar med de övriga produkterna. 

Använder du en BB cream fungerar den i sig som en kräm och du kan oftast skippa hudkrämen då, om inte huden är extra torr, förstås. Då kan du använda en liten klick återfuktande dagkräm under din favorit-BB cream. 

Dagkrämer för olika hudtyper och hudproblem

En av fördelarna med det stora utbudet som ibland kan kännas överväldigande är att de absolut allra flesta har en chans att hitta en produkt som är anpassad för ens hud. Det finns verkligen en dagkräm för alla hudtyper och som tur är, även för de flesta typer av hudproblem. 

Har du en hudåkomma blir det förstås mer komplicerat och du kommer att behöva vara försiktigare när du provar ut en dagkräm och kanske måste du även prova flera, innan du hittar en som passar dig.

En utgångspunkt som är bra att ha om du är drabbad av allvarliga akneinflammationer, rosacea, atopiskt eksem eller hudrodnader är att vara så påläst som möjligt innan du väljer kräm. 

Det finns gott om testar och produktrecensioner idag som gör att du lättare kan hitta krämer som kan passa just dig och din hud. När du hittat några som har ett innehåll som är anpassat för just dina behov kan du börja prova dig fram.  

Då är det mycket större chans att krämen som du får hem passar din hy på ett bra sätt. Sedan gäller det att helt enkelt bara att ha tålamod och prova ut krämerna under en period, eftersom det kan dröja ett tag innan du ser resultat och det är viktigt att inte ge upp för tidigt. 

Vanligt innehåll i dagkrämer

Trots att det finns ett nästan oräkneligt antal ingredienser som kan användas i dagkrämer finns det några som definitivt dominerar marknaden och som är vanliga i många produkter. Vissa ämnen, såsom vitaminer och antioxidanter, är oumbärliga. Så låt oss titta lite närmare på vad alla dessa ämnen egentligen kan göra, hur de fungerar och vilka fördelar de har för vår hud.

Vanlig innehåll i dagkrämer

Vitaminer

Vitaminer kan ha flera underkategorier som har specifika syften, men de allra flesta dagkrämer innehåller minst ett vitamin och då är inte minst vitamin C ett vanligt alternativ. C-vitamin är en kraftfull antioxidant och vad dessa gör för huden ska vi gå in mer på under nästa rubrik.  

Andra vitaminer som anses vara gynnsamma för hudens hälsa är gruppen b-vitaminer samt a-vitamin. Även e-vitamin är vanligt förekommande och är precis som vitamin A ett fettlösligt vitamin, till skillnad från de andra som är vattenlösliga. E-vitamin kan också användas som konserveringsmedel i krämer och andra hudvårdsprodukter och har då alltså en dubbel funktion. 

Antioxidanter

Antioxidanter är olika typer av ämnen som skyddar huden från att angripas av fria radikaler.  Antioxidanter är viktiga för hela kroppen, inte bara för huden, eftersom den här skyddande funktionen hjälper oss att hålla oss friska och inte åldras i förtid. 

Men vad är då fria radikaler egentligen och drabbas alla av det? Svaret är ja. Fria radikaler är nedbrytande ämnen som uppstår i våra kroppar när de utsätts för olika typer av påfrestningar. 

I luften finns osynliga smutspartiklar som sliter på vår hud. Solens skadliga strålar är andra faktorer som gör att fria radikaler bildas i kroppen. Men också självförvållade anledningar ger utrymme för fria radikaler att uppstå och sådant som stress, för lite sömn och dålig kost, ja våra livsstilsvanor helt enkelt, påverkar också hudkvaliteten negativt. 

Antioxidanterna bekämpar dessa fria radikaler och hjälper oss att bibehålla en frisk och välmående hud med glow. Det går dock inte att strunta i livsstilsfrågorna och tro att det fixar sig med en kräm eller ett kosttillskott i stället. Det är alltid viktigt att ta hand om sin hälsa i grunden för att få en vacker hy. Därefter kan du boosta huden med en bra dagkräm och andra produkter med antioxidanter.  

Hyaluronsyra

Hyaluronsyra är trots sitt namn ingen syrra, utan en sockerart. Den finns naturligt i vår hud och lägger sig mellan fibrerna som ett kitt och har en svällande effekt som gör vår hud slät och spänstig. När vi åldras minskar den här funktionen i huden och då kan du boosta huden på ytan med en hyaluronsyra. 

De är lätt att hitta krämer som innehåller hyaluronsyra och den har de senaste åren blivit en populär ingrediens i hudkrämer. Dock ska användaren komma ihåg att molekylerna är för stora för att tränga ner i hudlagren. Det hyaluronsyran gör är att binda fukten som finns djupare ner i huden och återfukta på ytan. 

Niacinamid

Niacinamid är ett annat ämne som har blivit otroligt populärt i hudvård de senaste åren. Anledningen till det är att det finns mycket forskning till stöd ämnet som visar att det faktiskt har effekt på huden. Niacinamid kan släta ut och stramar åt huden och hjälpa den att binda fukt. Niacinamid ingår i gruppen b-vitamin och är egentligen en form av vitamin B3. 

Sheasmör

Sheasmör utvinns ur sheanötsträdet som ursprungligen växer i Afrika och Indien. Sheasmör har en fet och näringsrik krämliknande konsistens och har på de senaste åren blivit populär att använda som vårdande kräm mot blöjeksem, sol- och kylskador med mera. 

I de afrikanska länder där sheasmör är en vanlig produkt har den traditionellt använts just för sina skyddande egenskaper sedan århundraden tillbaka.

För den som behöver en mer vårdande och återfuktande dagkräm är en kräm med sheasmör ett bra alternativ. Ett tips för den som har barn och husdjur hemma eller vistas utomhus mycket och behöver skydda huden lite extra är att det även är bra att ha en burk med rent sheasmör hemma i badrumsskåpet. 

Den är perfekt att att använda på hundens spruckna tassar eller för att skydda ömtålig hud från kyla på vintern eller mot blöjeksem på mindre barn. En utmärkt fettbaserad allround-kräm helt enkelt.  

Aloe vera

Aloe vera är en av de mest återfuktande av alla de naturliga ingredienser som finns i hudvård och har blivit enormt populärt i all typ av hudvård de senaste decennierna. 

Inuti aloe veraväxtens blad finns ett transparent gelé som innehåller en stor mängd fukt och dessutom många näringsämnen. Aloe vera är verkligen en effektiv ingrediens som kan göra mycket för huden för den som behöver rikligt med återfuktning. 

Användaren bör dock ta i beaktande att aloe vera också kan vara allergiframkallande. Den som har känslig hud bör definitivt försiktigt prova sig fram med en kräm som innehåller aloe vera. Det vara en god idé att testa ut den genom att applicera lite grann i armvecket först, innan du applicerar den i ansiktet. 

Peptider

Förekommer naturligt i huden och är egentligen kedjor av aminosyror, som när de blir tillräckligt många, bildar protein. I huden gör peptiderna att kollagenproduktionen ökar, vilket i sin tur gör huden mer spänstig och fräsch. Kollagenproduktionen minskar i huden med åren och av den anledningen är peptider en populär ingrediens i uppstramande krämer och hudvård med anti-age inriktning. 

Retinol

Retinol är en form av a-vitamin och är otroligt populär bland både privatpersoner på skönhetssalonger. Anledningen till det är att den har en utmärkt multifunktion och passar till allt från att vårda acneinflammationer, till mogen hy. 

Framförallt har det blivit en väldigt populär ingrediens i alla typer av anti age-produkter, eftersom ämnet stimulerar både kollagen- och elastinproduktionen i huden. Den hjälper helt enkelt hudcellerna att förnya sig och kan på så sätt strama åt huden och minska rynkor. 

Retinol ett starkt ämne som huden ofta kan reagera på, åtminstone till en början. Hudrodnad, klåda och att huden fjällar är vanliga symtom, vilket brukar klinga av efter en tid. Men det är därför förstås väldigt viktigt att du börjar försiktigt.  

Använder du en dagkräm med retinol är det inte givet att du kan använda den dagligen till en början, utan du måste kanske först applicera den någon gång i veckan. Därefter kan du successivt öka användningen. Var helt enkelt noga med att läsa instruktionerna på förpackningen.  

Retinol kan göra huden solkänslig och därför brukar de flesta dagkrämer som innehåller retinol även ha en hög solskyddsfaktor. Det kan även vara idé att vara restriktiv med retinol under sommarmånaderna, eller om du är på solsemester under vintern. Det bästa är alltså att undvika att använda en kräm med retinol under de här perioderna. 

Syror

Syror är ett annat ämne som numera inte kan förbises när det gäller effektiva ingredienser i hudkrämer och annan hudvård. Precis som retinol används det med specifika syften och vanliga användingsområden är både hudproblem och för att minska rynkor och slapp hud. 

Syror har en exfolierande verkan och den här funktionen brukar också kallas för kemisk peeling. Syrorna tar alltså bort döda hudceller och smuts från huden utan att du behöver använda en ansiktsskrubb. 

Den här processen gör huden tunnare och mer solkänslig och det är viktigt att du använder solskyddsfaktor tillsammans med dagkrämer med syror. Alltsomoftast ingår det ett kraftigt solskydd i dagkrämen i sig, men annars måste du komplettera med detta. 

AHA-syra är väldigt vanligt i anti-age eftersom den slätar ut huden, minskar pigmentfläckar också återfuktar den. 

BHA-syra är en antibakteriell syra som verkar antiinflammatorisk och därför populär som akne behandling. PHA-syra är den skonsammaste formen av syra och kan vara ett alternativ för personer med känslig hy. Den har ungefär samma funktion som AHA, men är som sagt mildare och ger oftast inte ovälkomna reaktioner på den mer känslig huden. 

Dagkrämer kan ha olika specialegenskaper

Som vi redan tidigare varit inne på kan dagkrämer ha olika typer av specialegenskaper. Det kan vara inom kategorin anti-age, för att lindra acne inflammationer eller behandla oren hud. Men det finns också andra, övergripande funktioner såsom dagkräm med solskydd eller dagkrämer med en lätt, täckande effekt och som ibland kan ersätta en vanlig foundation. 

Dagkrämer med solskydd

Det går inte att komma ifrån att solens UV-strålning är påfrestande för huden och leder också till att huden åldras snabbare. 

Dagkrämer med solskydd

Dagkrämer med solskydd är ett helt kapitel för sig och kan i sin tur delas in i flera underkategorier. Tidigare i texten har vi ju omnämnt både retinol samt syror och krämer som innehåller även små mängder av dessa bör med fördel även innehålla ett kraftfullt solskydd. 

Men det finns också enkelt sammansatta, återfuktande dagkrämer som dessutom har ett solskydd. Du behöver alltså inte använda kladdiga och svårapplicerade solskyddskrämer i ansiktet längre. Idag finns det gott om vårdande och lättabsorberande dagkrämer som ger högt solskydd och som inte ger allergiska reaktioner.

Rynkor och pigmentfläckar är några av de vanligaste konsekvenserna av för mycket solande. Så skippa alltså gärna att sola ansiktet om du är mån om att bibehålla din huds kvaliteter.

Så vilken solskyddsfaktor är då lämplig på en dagkräm? Ja det här beror förstås på, men de flesta hudvårdsexperter rekommenderar att du under vår och sommar har ett solskydd i ansiktet på åtminstone 30 och gärna hela 50 SPF. Om du älskar att sola och vill ha en fräsch solbränna är det bättre att satsa på mörkare foundations och bronzer i ansiktet istället och enbart sola resten av kroppen.  

Täckande dagkrämer 

Kategorin täckande dagkrämer har vuxit enormt, inte minst sedan K-beauty, alltså den koreanska hudvårdsrutinen, etablerades hos oss i väst. Där är det vanligt med en typ av täckande dagkrämer som kallas för BB eller CC cream, vilket är en lätt, färgad dagkräm som gör att huden andas bättre än med en foundation och dessutom innehåller den här krämen också ofta ett solskydd. 

BB/CC cream är perfekt för dig som vill ha en naturlig look, men den är också praktiskt på somrarna då alltför mycket smink oftast bara känns ofräscht och en klassisk foundation lätt blir rinnig och ojämn av svett och fukt. Men här kommer alltså de täckande dagkrämerna till undsättning! 

Så låt oss titta lite närmare på vad BB respektive CC står för och hur de fungerar. BB-cream, där BB står för beauty balm, är en grundpelare inom K-beauty och en benämning på vårdande dagkrämer som också har en lätt utjämnande effekt på huden, utan att det ser onaturligt ut. 

Ofta innehåller BB cream också vårdande ingredienser som hyaluronsyra och niacinamid.

CC cream är i grunden en liknande kräm som BB men har ännu mer täckande och utjämnande effekt. Det här är en kräm för dig som vill ha en vårdande dagkräm som mer liknar en foundation och som kan dämpa ojämn hudton och hudrodnad. CC står för color correcting.

Dagkrämer som ger glow

Om du bara vill ha lite mer lyster i huden och inte känner att det är nödvändigt att ta steget till en BB eller CC cream finns det även en mängd fina dagkrämer som ger extra glow och en fin lyster tack vare de ljusreflekterande pigment de innehåller. Krämen passar alla hudtoner och innehåller ofta micamineraler eller någon annan transparent mineral som reflekterar ljuset och ger lyster. 

Tips för att välja rätt dagkräm

Några saker är särskilt viktiga när det gäller att välja en lämplig dagkräm som skyddar och vårdar just din hud på bästa sätt. Till att börja med är det viktigt att du tar reda på vilken hudtyp du har. 

Normal hud

Är spänstig och håller sig frisk endast med hjälp av en enkel och återfuktande dagkräm. Normal hy är varken fet eller torr utan är generellt väldigt välbalanserad.  Det här är alltså en väldigt lättskött hud. 

Finns det något problem här är det nog att den här typen av hud ofta blir ignorerad just på grund av att den till största delen sköter sig själv. Förr eller senare blir huden känsligare på grund av hormonella förändringar eller andra yttre faktorer.  

Har du tagit hand om huden från allra första början kommer den normala hudtypen att klara av de här förändringarna bättre och förhoppningsvis bibehålla sin spänst ändå. Så glöm alltså inte bort att vårda din hud med bra produkter, även om du har en lättskött och normal hud. 

Fet hy

Har en överproduktion av talg i porerna och det gör huden oljig och blank. Det här tycker många är väldigt besvärande men är ofta faktiskt lättare att göra något åt än torr hy, som kan vara svårare att få bukt med. 

Nackdelen med fet hy är att den lätt får igentäppta porer med kvisslor och acne som följd. 

Därför är det viktigt att du noggrant väljer ut produkterna och använder en dagkräm som återfuktar men som inte innehåller några återfettande ingredienser. 

Det är också viktigt att du inte använder produkter som är väldigt uttorkande även om det ligger nära till hands. Sådana kan ge ett bakslag genom att huden då reagerar med att producera ännu mer fett och den onda cirkeln är alltså då igång. 

Torr hy

Torr hy har i motsats till fet hy en underproduktion av talg. Fettet som porerna producerar finns för att delvis smörja in och mjukgöra huden och framförallt försegla den fukt som huden själv producerar och som appliceras på den. 

När det inte finns något fett alls i huden avdunstar fukten väldigt snabbt och huden blir torr. Här gäller det alltså att återfukta ordentligt och använda lagom mängd fett så att fukten bevaras i huden. 

Avvägningen är väldigt viktig här och det gäller att ha varken för lite eller för mycket fett i dagkrämen. För mycket olja kan få huden att bli ännu torrare i sig eftersom det kan få huden att producera ännu mindre fett. Så basen ska vara riklig återfuktning, med en liten mängd fett. 

Blandhy

En blandhy har både torra och feta partier. En vanlig variant är den klassiska t-zonen som innebär att en person har fet panna, näsa och haka, medan resten av ansiktet är normalt till torrt. 

Här kommer k-beauty som en räddare i nöden. Det bästa är nämligen om du kombinerar flera produkter med varandra och du kan även använda dig av två olika dagkrämer om du har har mycket problem med det här. De feta partierna behandlar du med en lätt och återfuktande dagkräm och i resten av ansiktet kan du använda en rikligare kräm. 

Tänk också på att du kan behöva byta dagkrämen beroende på vilken årstid det är. Kyla torkar ut huden och de flesta behöver en något fetare och mer skyddande kräm på vintern. 

Så fort vårsolens strålar tittar fram är det viktigt att du börjar använda en dagkräm med solskyddsfaktor. Under sommaren ska solskyddsfaktorn dessutom vara hög, gärna 30 eller allra helst 50 SPF.

Skillnaden mellan dagkräm, nattkräm och fuktkräm

Vi får ofta frågan om skillnaden mellan olika typer av krämer. Nattkräm och dagkräm är nämligen inte exakt samma sak och begreppet fuktkräm kan vara både och, men inte nödvändigtvis. Låt oss titta på hur det här hänger ihop egentligen.

Nu när du har läst texten här vet du att dagkräm ska användas på dagen och appliceras på morgonen efter ansiktstvätten och innan sminket. Nattkrämen har inte samma formula som en dagkräm, utan innehåller mer vårdande och rikliga ingredienser som får jobba under natten, medan huden vilar och du sover.  

Nattkrämer kan vara för rikliga och inte lämpliga att exempelvis ha under en dagkräm och kan också upplevas som för kladdiga. Ofta behöver de också längre tid på sig att sjunka in i huden, vilket är lämpligt till natten, men är inte en bra egenskap när du vill ha en kräm som bas innan sminkningen. 

Fuktkräm betyder att fokus ligger på återfuktning och att den återfettande andelen i krämen är väldigt liten eller obefintlig. Fuktkräm kan vara både dag- och nattkräm men det vanligaste är att de krämer som är mer återfuktande används på dagen och nattkrämer har större fettbas och är mer rikliga. Men i grunden kan en fuktcreme alltså vara både och, så länge den återfuktar rikligt och inte innehåller hur mycket fett.

Här hittar du alla våra guider om ansiktskrämer:

Vanliga hudvårdsmärken som tillverkar dagkrämer

Marknaden för dagkrämer är enorm. För den som vill ha några tips på bra och väl ansedda hudvårdsmärken med ett brett utbud av dagkrämer, tipsar vi om några här nedan. 

De utgör alla bra alternativ för dig som känner dig aningen vilsen i hudvårdsdjungeln. De här alternativen kan du alltid vara trygg med och företagen levererar endast produkter av hög kvalitet. 

Det finns gott om dokumentation om deras produkter och även en uppsjö av tester och kundrecensioner att läsa, för att få detaljerade upplysningar om hur väl deras krämer fungerar och vad de innehåller. 

Clinique

Clinique är ett amerikanskt företag som helt och hållet bygger sin produktion av dagkrämer och andra hudvårdsprodukter på vetenskap och klinisk efterforskning. Deras filosofi är att framställa hudvård som är vårdande och skonsam för huden och inga av deras produkter i sortimentet innehåller onödiga tillsatser eller parfymer.  

Samtidigt som de har den här filosofin andas varumärket lyx och de har många produkter inom anti-age och som ger huden glow samt minskar pigmentfläckar. 

Eucerin

Eucerin är ett företag som grundades i Tyskland och har numera en global marknad. De har ett liknande koncept som Clinique och även hos Eucerin står kliniska studier och expertkunskap i fokus för hudvård.  

Dessutom satsar de på mycket skonsam hudvård och Eucerin är ett hudvårdsmärke som många med känslig hud ofta kan använda sig av. Utbudet är intressant och de har flera hudvårdsserier med specifika inriktningar så att du verkligen kan fokusera på en viss kategori av hudvård, komplett med rengöring, serum och dagkräm. 

Exuviance

Exuviance började som ett märke som levererade dagkrämer och annan hudvård till hudvårdskliniker och skönhetssalonger av olika slag. Men sedan rätt lång tid tillbaka har de även öppnat upp för försäljning till privatpersoner och i stort sett alla välsorterade butiker för smink och hudvård har Exuviance i sitt sortiment. 

Märket är grundat av dermatologer som tyckte att det fanns en lucka på marknaden när det gällde högkvalitativ och skonsam hudvård med olika specialinriktningar. De flesta Exuviance-produkter har har syror som bas och det är just den funktionen som är deras signum.  

Dermalogica

Dermalogica är ett helt veganskt hudvårdsmärke vars produkter dessutom alltid är oparfymerade och dermatologiskt testade. De har allt från dagkrämer till serum och scrubs och är perfekt för den som har väldigt känslig hy eller som helt enkelt vill vara 100 % säker på att ingredienserna har ett växtbaserat ursprung. 

Lumene

Lumene kan snart sägas vara vår egen skandinaviska variant av L’Oréal Paris. Det är nämligen i stort sett en stapelvara i de flesta någorlunda välsorterade affärer numera. Det finska varumärket har nordiska råvaror som utgångspunkt och i de här produkterna hittar du ingredienser som extrakt och oljor från lingon, björk, tallbark, havtorn, mossa med mera.  

Det är ett väldigt spännande företag som vuxit otroligt snabbt och som verkligen förtjänar all uppmärksamhet det får. Den som söker en bra dagkräm och vill ha flera prisvärda och spännande alternativ att välja mellan, kommer säkerligen att hitta en passande produkt i deras sortiment. 

Nivea

Så avslutar vi listan med att nämna ett klassiskt svenskt märke, nämligen Nivea! Det som började med den blåa, klassiska plåtburken med en allroundsalva har utvecklas till ett brett varumärke med flera dagkrämer med specifika funktioner. 

I deras sortiment kan du hitta dagkrämer som innehåller Q10, retinol och andra väldigt avancerade ingredienser. Precis som Lumene erbjuder de produkter i en priskategori som de flesta har råd med och här får köparen verkligen mycket för pengarna.

Vanliga frågor om dagkrämer

Vad är skillnaden på dagkräm och nattkräm?

Dagkrämen är anpassad för att kunna användas under smink eller som ensam produkt i ansiktet under dagen. Den absorberas snabbt och lämnar ingen fet hinna efter sig utan innehåller näringsämnen som lätt tas upp av huden. Nattkrämer är däremot rikligare och innehåller ämnen som kan behöva längre tid att absorberas av huden.

Behöver jag verkligen använda både dagkräm och nattkräm?

Det bästa för hyn är att använda både en dag- och nattkräm. Med nattkrämen kan du passa på att tillföra sådant som inte är lämpligt att använda under en foundation eller sminkning. Det kan vara näringsämnen som är för rikliga att använda på dagen och som behöver längre tid på sig att absorberas av huden. 

Dagkrämen tillför fukt och får dig att känna dig fräsch och passar bra att använda som grund för en foundation. Den fungerar naturligtvis också att användas utan någon annan produkt.

Kan jag blanda dag- och nattkräm?

Naturligtvis går det att blanda dag- och nattkräm men det finns egentligen ingen anledning att göra det, särskilt inte om du använder dig av en och samma hudvårdsserie, där dag- respektive nattkräm är anpassade för att fungera på ett specifikt sätt.

Vad är dagkräm bra för?

Dagkräm återfuktar huden och gör att den bibehåller sin spänst och fräschör. En dagkräm kan också skydda huden mot yttre faktorer såsom UV-strålning. Därför ska du komma ihåg att använda en dagkräm med solskyddsfaktor under sommaren.

Kan man använda dagkräm på natten?

En dagkräm fungerar bäst om den kompletteras av en nattkräm, men om ditt behov av hudvård inte är särskilt stort, fungerar dagkrämen även på natten. Tonåringar utan specifika hudåkommor som börjat använda hudkrämer behöver exempelvis bara en bra, återfuktande ansiktskräm som används sparsamt både på morgonen och kvällen.

Kan man använda dagkräm på kvällen?

Ska du ha en tyngre sminkning på kvällen, exempelvis till en fest, går det oftast bra att använda samma ansiktskräm som på dagen. Använder du uttorkande foundations och puder kan du behöva applicera ett extra lager hudkräm.

Hur länge håller en dagkräm?

På förpackningen står det bäst före datum. Även när det gäller hur länge en öppnad produkt kan användas utan att den blir gammal eller härsknar brukar det finnas information om det i innehållsförteckningen. 

När dagkrämen kommer i kontakt med luft börjar alltid en försämringsprocess och därför ska du aldrig använda en öppnad burk för länge. En tumregel är också att krämer i pumpflaskor håller längre än i burk med lock, eftersom kräm i en pumpflaska får mindre kontakt med syre. En generell regel är att aldrig använda en dagkräm längre än 6 månader efter att förpackningen brutits och burken öppnats.

Författare
Angelica Johansson
Medgrundare & marknadsansvarig på Evolving Media. Småbarnsmamma med stort intresse för hudvård och hudvårdsprodukter som hjälper till att hålla en trött småbarnsförälder levande. :)
Mats Maatson
Redaktör
Mats Maatson

Missa inte dagens deals