Bästa Ekologiska Dagkrämen (Uppdaterad 2024)

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Angelica Johansson
Mats Maatson
REDAKTÖR
Mats Maatson

I det här testet ska vi ta oss an den spännande kategorin ekologiska dagkrämer. Det är en komplex kategori eftersom marknaden erbjuder många exklusiva och högkvalitativa produkter, men också sådana som inte alls håller måttet när det gäller innehållet. Men efter att ha läst den här artikeln så kommer du att ha alla kunskaper som krävs för att välja en bra ekologisk dagkräm!

Efter omfattande research och många timmars insamlande av information har vi kommit fram till att Dr. Hauschka Rose Day Cream är den dagkräm som är bäst. Detta eftersom innehållet är oklanderligt och krämen är återfuktande, mjukgörande och passar många.

En ekologisk dagkräm ska naturligtvis ha så hög andel ekologiskt innehåll som möjligt. Men precis som med all annan hudvård kan inriktningarna och funktionerna i övrigt vara väldigt många. Några gemensamma faktorer ska dock ekologiska krämer ha anser vi och dessa är bland annat:

 • Seriösa och väletablerade certifieringar
 • Återvinningsbara förpackningar
 • Förpackningar som gör det hygieniskt att använda krämen (exempelvis pumpflaska)
 • En mineraloljefri formula
 • Naturliga konserveringsmedel istället för parabener
 • Naturliga doftämnen
 • En innehållsförteckning där de ekologiska ingredienserna framgår i procent

🏆 Bästa Ekologiska Dagkrämen 2024

1. Dr. Hauschka Rose Day Cream 🏆 – Bästa ekologiska dagkrämen

Dr. Hauschka Rose Day Cream är certifierad enligt den strikta NATRUE-standarden och har enbart ekologiskt och naturligt innehåll. Det här är en mycket exklusiv kräm som är en klassiker i Dr. Hauschkas sortiment. 

Krämen är älskad av privatpersoner likväl som professionella makeupartister eftersom den är snabbt absorberande och återfuktar på ett effektivt sätt. Krämen passar alltså utmärkt att använda som bas för sminkningen. 

Dr. Hauschka Rose Day Cream är ingen budgetkräm utan en av de dyrare krämerna i mellansegmentet. För de flesta spelar det här dock ingen roll eftersom den ger ett så bra resultat på kort tid.  

Det är en kräm som fungerar på de flesta hudtyper och alldeles särskilt bra på torr, känslig och mogen hy. Dr Hauschka har även en lättare variant av exakt samma kräm för den som tycker att den här produkten är för fet och riklig. För den kategorin användare kan den istället fungera som en utmärkt nattkräm.  

Men krämen är inte bara stärkande för torr hy utan passar också känslig hy som är drabbad ytliga blodkärl och hudrodnader. Det här är med andra ord en kräm som personer med rosacea och liknande hudtillstånd kan få god lindring av. Krämen är definitivt värd att prova för dig som är drabbad av problem av det här slaget. 

Exklusiva ingredienser från naturen

De aktiva ingredienserna som lindrar och vårdar i sammanhanget är innehållet av extrakt från vildrosor och ädelrosblad. Ros stärker, harmoniserar och balanserar huden på nytt och det finns också ett stärkande ansiktsvatten som du kan kombinera krämen med om du vill intensifiera hudvården ytterligare.

Men den spännande ingredienslistan slutar inte här, för det finns fler aktiva och vårdande ingredienser som gör att krämen håller så hög standard. Vi nämnde redan extrakt från rosenblad och utöver det innehåller krämen även rosenbladsvax. Det är ett fetare ämne som kan utvinnas ur rosenbladen och som mjukgör och kapslar in fukt. 

Vidare finns också klassikerna sheasmör och avokadoolja som båda innehåller skyddande och mjukgörande ämnen. För en ännu mer intensiv och läkande funktion innehåller krämen även johannesört och malva som både lugnar och stärker huden. 

Dr. Hauschka Rose Day Cream innehåller vidare inte några syntetiska färg- eller doftämnen och inga artificiella konserveringsmedel. Det finns heller inga silikoner eller mineraloljor som är komedogena och täpper till porerna.  

Krämen är dermatologiskt testad och helt vegansk. Råvarorna är framtagna från biodynamiska, alternativt ekologiska, odlingar så långt det är möjligt. Där inte sådana ingredienser varit möjliga att ta fram har Dr. Hauschka använt sig av naturliga ingredienser som är konventionellt odlade. 

Historien om företaget Dr. Hauschkas grundande är otroligt intressant och varumärket har sitt ursprung i 30-talets Tyskland där Dr. Hauschka verkade som kemist och tidigt utvecklade hudvård med endast naturliga ingredienser. 

På den här tiden var ekologiska produkter i stort sett ett helt okänt begrepp och att dessutom som de gjorde, tillverka hudvårdsprodukter utan alkohol som konserveringsmedel var mer eller mindre revolutionerande.  

Intressant är också att Dr. Hauschkas sortiment såsom det ut ser ut idag faktiskt har en svensk anknytning. Dr. Hauschka inledde nämligen ett samarbete med företagaren Elisabeth Sigmund som ursprungligen kom från Wien, men som då bodde och verkade i Sverige. 

Hon anlitade redan Dr Hauschka genom att hon beställde olika ingredienser av honom till sin egen hudvårdsproduktion. Tillsammans började de utveckla nya produkter och varumärket Dr. Hauschka var fött.

Filosofin är densamma som den var från början, det vill säga att tillverka hudvård på basen av miljövänliga, ekologiska och biodynamiska ingredienser och ha modet att tänka utanför boxen. Varumärket har vuxit sig större än någonsin och är numera mycket välkänt utanför de allra snävaste kretsarna av hälsoentusiaster, där varumärket sedan länge varit hyllat.

🔎 Därför valdes Dr. Hauschka Rose Day Cream

Anledningen till att vi valde Dr. Hauschka Rose Day Cream till vinnare i vårt test är kort och gott att det är en kräm som verkligen vårdar och tar hand om huden på riktigt och som håller vad den lovar när det gäller resultaten.  

All hudvård passar inte alla och de som inte tycker att den här krämen är lämplig för dem, brukar vara av åsikten att den är för riklig. För dem finns en variant som heter Dr. Hauschka Rose Day Cream Light och som är lättare och mindre fet. 

Dr. Hauschka Rose Day Cream är alltså en kräm som täcker en otroligt stor bredd av användare och som har har en omfattande eko-certifiering på högsta nivå. Det finns idag flera utmärkta ekologiska dagkrämer, men det här är definitivt en som ligger i topp.

💄 Vem passar Dr. Hauschka Rose Day Cream för?

 • Personer med rosacea och liknande hudsjukdomar
 • Alla som vill ha en ekologisk kräm med strikta certifieringar
 • De som älskar lyxig och exklusiv hudvård men vill byta till “renare” produkter i samma kategori

💎 Utmärkande egenskaper för Dr. Hauschka Rose Day Cream

 • Innehåller extrakt och vax av rosenblad
 • Med sheasmör
 • Innehåller vårdande läkemedelsörter

🎬 Demonstration av Dr. Hauschka Rose Day Cream

2. Weleda Pomegranate Firming Day Cream

Weleda Pomegranate Firming Day Cream är en närande och åtstramande dagkräm som passar utmärkt under smink och är även lämplig för dem som har torr hy som lätt blir fnasig och rynkig. 

Granatäpplets verksamma egenskaper har varit en stor snackis inom hudvårdsindustrin de senaste åren och den exklusiva ingrediensen anses minska rynkor, jämna ut huden och få den att se klarare och slätare ut. 

Dessutom innehåller granatäpple mycket antioxidanter och skyddar därför huden från fria radikaler. Utöver det innehåller även krämen också macadamianötsolja och arganolja. 

Det är lätt att tro att krämen är väldigt fet eftersom det finns flera typer av oljor i den, men dessa ingår i kategorin torra oljor och de absorberas snabbt av huden och lämnar ingen kladdig och fet hinna efter sig. De innehåller också rikligt återfuktande ingredienser, bland annat xantangummi och tapiokastärkelse. 

Weleda är, precis som Dr hauschka, ett varumärke med en hundraårig historia och var banbrytande när de började tillverka ekologiska och biodynamiska hudvårdsprodukter I Österrrike på 1920-talet. 

Idag har de flera exklusiva hudvårdsserier med olika profiler. För den som är intresserad av Weleda, men tycker att Weleda Pomegranate Firming Day Cream är för riklig finns det gott om lättare alternativ i sortimentet också som kan passa bättre för dem med riktigt fet hud.

🔎 Därför valdes Weleda Pomegranate Firming Day Cream

Weleda är, precis som Dr. Hauschka, ekologisk hudvård när den är som bäst. Företaget har utvecklat sina hudvårdsprodukter i mer än ett sekel och bara det är i sig en kvalitetsgaranti. 

Granatäpple är välkänt för sina vårdande och regenererande egenskaper och är en väldigt bra ingrediens att använda i hudvård för alla från ca 25 års ålder och uppåt. Den både förebygger rynkor och slapp hud och kan hjälpa till att återställa hud som redan åldrats. 

Prismässigt är produkten dessutom överkomlig även om den inte är en budgetkräm. Men den är dryg och räcker länge och ett väldigt prisvärt köp. 

💄 Vem passar Weleda Pomegranate Firming Day Cream för?

 • Personer med mogen hy
 • De som vill ha en kräm som är både riklig och återfuktande
 • Alla som vill ha detaljerade ingredienslistor och transparens i företagets tillverkningsprocess

💎 Utmärkande egenskaper för Weleda Pomegranate Firming Day Cream

 • Doftar härligt
 • Ger snabbt resultat
 • Kräm som är tunn och som absorberas lätt

3.

För den som söker en återfuktande och extra mild dagkräm med ekologiskt innehåll är Estelle & Thild Biocalm Soothing Day Cream perfekt. Dessutom är den svensk och företagets grundare jobbade länge i hudvårdsindustrin innan hon blev intresserad av att själv ta fram ett hudvårdsmärke utan så mycket konserveringsmedel och artificiella ämnen. 

Sedan starten för några år sedan har företaget gått spikrakt uppåt och är nu definitivt ett varumärke att räkna med i det ekologiska hudvårdssegmentet. Och det är verkligen inte konstigt. Estelle & Thild håller vad de lovar när det gäller högkvalitativt och ekologiskt innehåll. Deras produkter är certifierade med märkningen Ecocert och är även allergitestade.

En otroligt stor fördel är också att Estelle & Thild Biocalm Soothing Day Cream är helt och hållet oparfymerad. Alla bör vara mycket försiktiga med doftämnen och parfymer i den känsliga huden i ansiktet, eftersom den ofta reagerar på det och kan bli överkänslig. 

Visst är det härligt att en kräm doftar riktigt gott, men då är det bättre att doften kommer från naturliga ingredienser som exempelvis ros eller granatäpple som i Weledas kräm. Artificiella parfymämnen kan vara mycket allergiframkallande och är egentligen inte lämpliga att ha i ansiktet alls.

Estelle & Thild Biocalm Soothing Day Cream innehåller ett flertal intressanta ingredienser, varav alla är ekologiska. Havreextrakt är en jättebra ingrediens för all hud och ger rikligt med näring, lugnar huden och gör den också mjuk och smidig.  

Extrakt från fläderblom återfuktar rikligt och har även en antiinflammatorisk effekt. Sheasmör och jojobaolja ingår i mycket hudvård numer och bidrar till att hudcellerna kan bibehålla sin fuktnivå och kapslar in denna. Samtidigt har oljorna mjukgörande och vårdande effekter i sig.

🔎 Därför valdes Estelle & Thild Biocalm Soothing Day Cream

Den ekologiska dagkrämen Estelle & Thild Biocalm Soothing Day Cream är självklar att ha med i ett test som det här. Den har ett nästan 100 % ekologiskt innehåll och har en imponerande ingredienslista överhuvudtaget. 

Vårdande, återställande och återfuktande ingredienser som havre, fläderblom och jojobaolja är en perfekt blandning av ingredienser i en exklusiv och effektiv dagkräm. 

Så gillar vi också att Estelle & Thild Biocalm Soothing Day Cream är hudvänlig på riktig och och passar känslig hud mycket bra, eftersom den är både oparfymerad och allergitestad.

💄 Vem passar Estelle & Thild Biocalm Soothing Day Cream för?

 • Alla som vill ha en lätt och snabbt absorberande dagkräm med ekologiskt innehåll
 • De som har känslig hy och vill undvika parfymer
 • De som gärna vill användas sig av svenska varumärken

💎 Utmärkande egenskaper för Estelle & Thild Biocalm Soothing Day Cream

 • Med extrakt från havre
 • Allergitestad
 • Naturligt, konserverande innehåll

4. Cicamed Organic Science Day Antioxidant

Dagkrämen Cicamed Organic Science Day Antioxidant är en annan, väldigt fin ekologisk dagkräm som är tillverkad av ett svenskt företag. Cicamed är utvecklat av skönhetskliniken Proforma, då kirurgerna där inte tyckte sig hitta produkter som de kunde erbjuda sina klienter efter justeringar och skönhetsoperationer.  

Idag har krämen nått långt utanför deras egen verksamhet och blivit ett etablerat varumärke som är känt för sina högkvalitativa ingredienser. Formulan består av effektiva antioxidanter i form av grönt te, vitamin E och Q10. Ekologisk aloe vera och betanin, ett ämne som kommer från sockerbeta, är det som ger den intensiva och effektiva återfuktningen. 

Den mjukgörande beståndsdelen består av sheasmör som är riklig och som kapslar in fukten på ett effektivt sätt. Sheasmör innehåller också fettsyror som är nyttiga för huden. 

Cicamed Organic Science Day Antioxidant är en kräm som i sin enkelhet innehåller alla de viktiga beståndsdelar som behövs för att en dagkräm ska bli riktigt effektiv och vårdande. Dagkrämen är lämplig för normal- och blandhy.

🔎 Därför valdes Cicamed Organic Science Day Antioxidant

Ända sedan Cicamed lanserades 2008 har filosofin varit att erbjuda kunderna svensktillverkad och vegansk hudvård som verkligen ger resultat. Produkterna är tillverkade utifrån läkares egna önskemål och erfarenheter av klinisk hudvård och skönhetskirurgi. 

Säkerhet och kontrollerat innehåll är i fokus och det här är trygga produkter som du verkligen kan använda dagligen utan att behöva oroa dig för att de innehåller ämnen som kan påverka din hud och hälsa negativt. 

För dig som har olika problem med huden och till exempel är drabbad av eksem är Cicamed Organic Science Day Antioxidant en kräm vi definitivt kan rekommendera. Ingredienslistan är mycket väl sammansatt och dessutom kort. Här finns inga onödiga ingredienser som är tillsatta för att förlänga hållbarheten eller bara för att produkten ska dofta gott.

💄 Vem passar Cicamed Organic Science Day Antioxidant för?

 • Alla som vill ha skonsam, ekologisk hudvård
 • De som gillar funktionskrämer
 • Användare som vill ha intensiv återfuktning (aloe vera och betain)

💎 Utmärkande egenskaper för Cicamed Organic Science Day Antioxidant

 • Svensktillverkad
 • Rikligt återfuktande, tack vare ekologisk aloe vera
 • Antioxidanter från ekologiskt grönt te, Q10 och e-vitamin

5. Ecooking Day Cream

Ecooking Day Cream är alternativet för den som har riktigt känslig hy och detta bör vara testets mest skonsamma dagkräm. Krämen innehåller renande och antibakteriell salvia samt havtorn som innehåller Omega 7. Det är en fettsyra som vårdar, slätar ut och ger lyster till huden.  

Ämnet trylagen är en sammansättning av flera aktiva beståndsdelar och innehåller både proteiner och peptider. I sin tur stimulerar det kollagenproduktionen som ger huden spänst. 

Kollagen är en väldigt viktig faktor, inte bara för att huden ska vara fri från rynkor, utan för att den ska vara stark och frisk. Personer med känslig och allergisk hud har därför alltid en fördel av att använda krämer som är kollagenstimulerande. 

Dessutom stimulerar peptiderna även elastinet, vilket är ett annat protein som finns i huden. Elastin, det hörs nästan på namnet, är ett protein som gör huden spänstig och smidig. 

En annan, väldigt spännande ingrediens som Ecooking Day Cream innehåller är hyadisin.  Det är ett effektivt alternativ till hyaluronsyra som tränger ner djupt i huden och fyller ut den, tack vare sin effektiva förmåga att binda fukt. För att kapsla in fukt ska ansiktskrämerna gärna ha en oljebaserad del och i den här krämen hittar du solrosolja, sheasmör och veteextrakt.

Ecooking Day Cream är hundraprocentigt vegansk och också helt oparfymerad. Den doftar ingenting, förutom en diskret, naturlig doft från salvia och den ger verkligen känslan av att rena och vårda huden. 

Tack vare oljans sammansättning och funktion passar den alla åldrar är perfekt för dem som är intresserade av skonsam hudvård. Ingredienserna korrelerar nämligen med hudcellerna utifrån deras nuvarande tillstånd och av den anledningen kan både unga och äldre se bra resultat med krämen.

🔎 Därför valdes Ecooking Day Cream

Ecooking Day Cream är en fantastisk dagkräm med hundraprocentigt ekologiskt innehåll.  Den innehåller inga parabener och är vegansk. Förpackningarna är återvinningsbara. Varumärket är danskt, där krämerna också produceras, och grundaren har jobbat med produktutveckling i hudvårdsindustrin i över 20 år och har därmed mycket god inblick i vad som krävs av bra hudvård. 

Dessutom har hon valt att tillverka hudvård som är snäll mot vår kropp och mot miljön. Krämen har en väldigt hög koncentration av aktiva ingredienser och tack vare dessa får du mycket för pengarna. Det här är en kräm som är skonsam och vårdande och kan vara lämplig för dem som har svårt att hitta krämer som passar känslig hy.  

Ecooking Day Cream är den kräm i testet som är skonsammast och mest lämpligt för allergiker. Dock ska användaren inte se det som om den vore mindre effektiv för det, dagkrämen är en väldigt vårdande och potent kräm som verkligen har förmåga att göra huden bättre och friskare.

💄 Vem passar Ecooking Day Cream för?

 • Personer med kontaktallergi och atopiskt eksem
 • Alla som är känsliga för dofter
 • De som vill ha 100 % ekologiskt innehåll i dagkrämen

💎 Utmärkande egenskaper för Ecooking Day Cream

 • Med antibakteriell salvia
 • Passar alla åldrar
 • Doftar ingenting

Vad ska jag tänka på när jag väljer en ekologisk dagkräm?

Problemet med ekologisk hudvård inom EU är att det inte krävs särskilt mycket alls av tillverkaren för att få kalla en kräm ekologisk. Faktum är att det räcker med en enda ekologiskt ingrediens för att du ska ha rätt att skriva “Eko” på förpackningen eller burken.  

Så är du seriöst intresserad av ekologisk hudvård bör du definitivt lära dig något om märkningar och certifieringar. 

Först när du kan skilja på dem vet du vad den ekologiska hudvården går ut på och vad du ska titta efter. Certifieringarna följer nämligen egna fokusområden och det är absolut inte säkert att en ekomärkning innebär att produkterna är 100 % ekologiska. 

Det kan vara så att det krävs att produkten är 80 % naturlig och 20 % ekologisk eller tvärtom för att få en specifik märkning. Certifieringarna innebär alltså olika saker. Vissa företag använder kontinuerligt en och samma certifiering, medan andra kombinerar flera. Några etablerade, ekologiska certifieringar som är godkända inom EU är bland annat dessa:

Ecocert

Ett franskt certifieringsorgan som verkar internationellt. De kontrollerar produktion, förpackningar och innehåll. Märkningarna finns i fyra variationer som har sina individuella kriterier. Två av certifieringarna gäller för hudvård och smink. 

Ecocert Cosmos Organic innebär att alla växtbaserade ingredienser måste ha 95 % ekologiskt ursprung. Minst 20 % av hela produkten måste ha ett ekologiskt innehåll.

Ecocert Cosmos Natural innebär att ingredienserna måste ha ett naturligt innehåll förutom en ytterst liten mängd godkänt konserveringsmedel. Ecocert är en väldigt vanlig certifiering för hudvårdsmärken och används bland annat av Estelle & Thild.

Cosmos Organic

En certifiering där det krävs att 95 % av alla plantbaserade ingredienser kommer från ekologisk odling. På totalen ska minst 10 % av innehållet vara ekologiskt.

Natrue

Certifieringen finns i två varianter: en där produkter måste ha minst 50 % ekologiskt innehåll och en annan där det ska vara minst 70 %.

The Soil Association

En certifiering som kräver att 95 % av innehållet, förutom vattnet, ska vara ekologiskt.

Om jag vill lära mig mer om hudvård?

När du har koll på det här med certifieringar kan du börja leta efter krämer som är skräddarsydda för din huds övriga behov. Kom ihåg att eteriska oljor som är vanliga i ekologisk och naturlig hudvård kan vara allergiframkallande och olämpliga för personer med allergier och mycket känslig hud.  

Det finns dock väldigt gott om oparfymerade och skonsamma ekologiska dagkrämer som innehåller ingredienser från naturens rika skafferi och som gör dem antioxidantrika och rikligt återfuktande eller som är antibakteriella och exfolierande. Det är en väldigt spännande kategori att fördjupa sig i och som vi varmt kan rekommendera.

Vill du fördjupa dig ytterligare i hudvårdens magiska värld? Då rekommenderar vi att du tar en titt på våra stora hudvårdsguider nedan.

Källor som hjälpt oss med våra produktval

Tester av dagkrämer:

Youtube:

Andra källor:

Författare
Angelica Johansson
Medgrundare & marknadsansvarig på Evolving Media. Småbarnsmamma med stort intresse för hudvård och hudvårdsprodukter som hjälper till att hålla en trött småbarnsförälder levande. :)
Mats Maatson
Redaktör
Mats Maatson

Missa inte dagens deals