Bästa Dagkrämen under Smink (Uppdaterad 2024)

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Angelica Johansson
Mats Maatson
REDAKTÖR
Mats Maatson

Alla som sminkar sig det vet att hela makeupen fallerar om inte grunden är bra, det vill säga att du har rätt dagkräm som bas för sminkningen. Först då sitter sminket bra hela dagen, du blir inte blank i ansiktet eller får foundation som lägger sig i rynkor och torra hudpartier. Det är alltså många gånger en bra dagkräm som avgör om sminkningen blir lyckad eller inte. 

Efter många timmars omfattande efterforskningar har vi kommit fram till att Biotherm Blue Therapy Red Algae Uplift Cream är den bästa dagkrämen under smink. Den är nämligen snabbt absorberande med en vårdande bas som både ung, känslig och åldrande hud kan använda.

En bra dagkräm ska vara anpassad för just din hud och även vårda den under sminket hela dagen. Men det finns också andra egenskaper som är viktiga för att en dagkräm avsedd att ha under sminket ska fylla sin funktion på ett bra sätt. Här nedan listar vi några sådana detaljer som är bra att titta efter.

 • Burk eller pumpflaska som det är lätt att få rätt mängd ur
 • Välbalanserad doft
 • Detaljerad innehållsförteckning på svenska
 • Inte vara för oljig
 • Snabbt absorberande
 • Vara hygieniskt förpackad
 • Gärna ha en miljövänligt tillverkad burk, tub eller flaska
 • Doftar fräscht eller ingenting alls
 • Ha innehållsförteckning på svenska
 • Bäst före-datum måste alltid framgå
 • Vara fri från mineralolja
 • Ha certifikat och märkningar om specifika egenskaper finns (exempelvis ekologisk, vegansk, naturlig m.m)

🏆 Bästa Dagkrämerna under Smink 2024

1. Biotherm Blue Therapy Red Algae Uplift Cream 🏆 – Bästa dagkrämen under smink

Vi tycker att Biotherm Blue Therapy Red Algae Uplift Cream är den näst intill perfekta dagkrämen att ha under sminkningen. Formulan är en vårdande och fuktgivande dagkräm som inte blir fet utan som absorberas snabbt av huden. Samtidigt är den vårdande för den som har torr hud och uppstramande för personer med mogen hy. 

Krämen är väldigt skonsam för huden och passar ofta personer med känslig hud. Det gör att krämen bildar en bra bas som passar för att applicera foundations och highlighters på. Krämen håller huden mjuk under dagen och sminkningen sitter på plats utan att lägga sig som en kaka på huden eller samlas i rynkor och ojämnheter i huden.

En dagkräm med många intressanta funktioner

Men utöver det är Biotherm Blue Therapy Red Algae Uplift Cream också en intressant och högteknologisk kräm, precis som de flesta andra produkter från Biotherm. Bland annat stimulerar dagkrämen kollagenproduktionen som  är en av kroppens viktigaste byggstenar och ett protein som bibehåller huden spänstig och ung. 

Formulan är även avsedd att minska pigmentfläckar, vilket förstås är extra bra för dem som är drabbade av detta och inte vill använda jättemycket smink. Efter lång tids användning av krämen kan pigmentfläckar till och med klinga av och det gör förstås också att du inte blir lika beroende av foundation och BB-creams om det är så att du lider av det här och ofta vill dölja fläckarna under sminket. 

Med åren minskar kollagenproduktionen i ansiktet och det bidrar till att huden förlorar sin spänst och rynkor uppstår. Eftersom Biotherm Blue Therapy Red Algae Uplift Cream innehåller kollagenstimulerande ämnen ger krämen huden i ansiktet spänst och lyster. 

Det gör ju naturligtvis att dagkrämen är utmärkt att ha som bas för sminkningen, tack vare att den slätar ut och ger en bra finish. Samtidigt som den återfuktar och absorberas snabbt av huden. 

Med peptider och alger

Men låt oss titta lite närmare på de spännande ingredienser som Biotherm Blue Therapy Red Algae Uplift Cream innehåller. Anledningen till att den är effektiv för att stödja kollagenproduktionen beror på att krämen innehåller olika typer av kollagenpeptider. De här peptiderna bidrar till att hudens egen kollagenproduktion stimuleras och förbättras. 

Förutom kollagenpeptider innehåller krämen även probiotika som framställs ut rödalger som skördas från den sydeuropeiska atlantkusten. Ur algerna utvinns alla dess näringsrika ämnen och omvandlas till en formula som Biotherm kallar för Life Plankton. 

Probiotikan bidrar till att understödja hudens egen bakterieflora med nyttiga mikrober. Det här är en funktion som är utmärkt för dig med känslig hy eftersom ämnet faktiskt bidrar till att huden kan få en bättre balans och vårda sig själv. 

Vi är imponerade av Biotherms miljötänk och därför vill vi gärna säga några ord om deras förpackningar. Glasburken som krämen levereras i är tillverkad av 40 % återvunnet glas och plastlocket är tillverkat av 100 % återvunnen plast. 

Förpackningen är heller inte inslagen i cellofanplast utan består av endast en pappförpackning. Så Biotherm lever verkligen upp till sina ambitioner om att göra ett så litet avtryck på miljön som det överhuvudtaget är möjligt.

🔎 Därför valdes Biotherm Blue Therapy Red Algae Uplift Cream

Vi anser att Biotherm Blue Therapy Red Algae Uplift Cream är den mest ultimata dagkrämen att ha under sminkningen av flera anledningar. Det finns naturligtvis inte en enda kräm som passar absolut alla och så är det även den här dagkrämen. Men tack vare att den är så skonsam och innehåller näringsrika och snabbt absorberande ingredienser som har en god inverkan på huden på flera sätt, gör detta att krämen passar en bred grupp och samtidigt förstås bildar en väldigt bra grund för dagens sminkning. 

Krämen passar alla från 25 år och uppåt som vill ha en kräm som förebygger och minskar pigmenteringar och som återfuktar utan att täppa igen huden. För personer med känslig hud är den ytterst lämplig eftersom den har ett probiotiskt innehåll och en väldigt mild doftsättning, även om den inte är oparfymerad.

Vidare är Biotherm Blue Therapy Red Algae Uplift Cream perfekt för mogen hy eftersom den har en lätt åtstramande verkan och understödjer kollagenproduktionen och minskar pigmentfläckar. Båda är typiska symptom på åldrande hud och det gör alltså att den här krämen är perfekt för en mycket bred ålderskategori. 

Som läsaren säkert också kan konstatera är det här en kräm som väldigt många har glädje och nytta av förutom att det är en otroligt bra bas för sminkningen. Den snabbt absorberande formulan lämnar hyn återfuktad och spänstig men utan en fet hinna som gör att det blir svårare att lägga på sminket snyggt. Det är kort och gott den bästa dagkrämen att ha under sminket!

💄 Vem passar Biotherm Blue Therapy Red Algae Uplift Cream för?

 • De som vill ha en återfuktande men snabbt absorberande kräm under sminket
 • Personer med mogen hy
 • Användare med känslig hy som behöver extra noggrant utvalda ingredienser

💎 Utmärkande egenskaper för Biotherm Blue Therapy Red Algae Uplift Cream

 • Med rödalgextrakt
 • Med kollagenpeptider
 • Innehåller probiotika

🎬 Demonstration av Biotherm Blue Therapy Red Algae Uplift Cream

2. Lumene Nordic-C Valo Day Cream SPF15

Lumene har tagit fram den återfuktande krämen Nordic-C Valo Day Cream SPF15 som är en lätt kräm som absorberas snabbt och är perfekt för den som vill ha en mild solskyddsfaktor i krämen. Med SPF 15 är det här en kräm som är perfekt att använda under sminket året runt, förutom högsommaren eller när du är på solsemester, då är det läge att ha en kräm med högre SPF. 

I det fallet kan du välja en kräm från Lumene i samma serie som istället för 15 har solskyddsfaktor 30. Lumene Nordic-C Valo Day Cream SPF15 har en intensivt återfuktande formula som absorberas snabbt av huden så att du därefter kan sminka dig och göra dig i ordning för dagen. 

Just den detaljen är vi imponerade av, eftersom det inte alltid är så att krämer med 

solskyddsfaktor är lätta och snabbt absorberande. Inte sällan är de tröga och kan ta tid på sig att sjunka in men så är det inte med  Lumene Nordic-C Valo Day Cream SPF15. 

Den snabbt absorberande formulan gör att den är perfekt som bas under sminkningen. Dagkrämen passar alla åldrar och personer med normal till lätt torr hud. 

Ljusreflekterande pigmen som ger glow

En annan mycket lämplig funktion är att krämen har ett lätt och naturligt innehåll av ljusreflekterande pigment som ger glow och lyster i huden. Den är alltså inte tonande, utan pigmenten bidrar bara till att ljuset reflekteras i huden och på så sätt får den mer glow. 

För dig som använder foundations och puder är krämen en perfekt grund att börja med och passar både dig som gillar ordentligt med contouring och foundation och dig som gillar lätta och naturliga sminkningar. Med den här pigmenterade funktionen i ansiktskrämen så behöver du inte använda särskilt mycket foundation eller ens någon alls och ändå få en fräsch look. 

Men vill du å andra sidan använda mycket primers och foundations gör krämen också det arbetet lättare eftersom du från allra första början har en fräschare hy, tack vare pigmentens förmåga att ge mer glow. 

Ett stort plus som vi gillar skarpt med krämen är att den inte innehåller några mineraloljor, parabener eller formaldehydfrigörande ämnen. Det gör krämen mer skonsam mot huden och i sin helhet har den hela 77 % naturliga ingredienser. 

Alla naturliga ingredienser som Lumenes produkter innehåller kommer alltid från den arktiska naturen, norr om polcirkeln. I den här krämen är antioxidanter från hjortron en tongivande ingrediens samt nyttiga fettsyror från fröoljor och fröextrakt. Därutöver innehåller krämen även vitaminerna E, B5 och C. 

Vitamin C är en kraftfull antioxidant som är vanlig inom hudvård och det finns verkligen en anledning till att det här fantastiska vitaminet har en så gynnsam effekt på vår hud. Den bidrar till att göra huden ljusare och fräschare och ser också till att den skyddas på ett effektivt sätt från fria radikaler som är känt för att angripa huden och få den att åldras i förtid.

🔎 Därför valdes Lumene Nordic-C Valo Day Cream SPF15

Lumenes kräm med solskyddsfaktor hör definitivt hemma i ett test som detta. Det är en otroligt prisvärd kräm med exklusiva ingredienser som återfuktar intensivt och samtidigt tillför solskydd. Att krämen innehåller reflekterande pigment gör att att du får en utmärkt bas för sminkningen och den bidrar till att din foundation sitter på plats hela dagen. 

Trots att den har så många välgörande ingredienser och dessutom innehåller solskyddsfaktor är den inte fet eller lämnar en hinna kvar på huden. Den absorberas snabbt och täpper inte till porerna. 

Naturligtvis är det även ett jättestort plus att krämen är parabenfri och fri från mineraloljor. Dessutom är Lumene Nordic-C Valo Day Cream SPF15 helt veganskt och ingenting i krämen har ett animaliskt ursprung.

💄 Vem passar Lumene Nordic-C Valo Day Cream SPF15 för?

 • De som vill ha en underlagskräm som ger en lätt glow
 • Alla som vill ha solskyddsfaktor i dagkrämen
 • Lämplig för både dem som vill sminka sig mycket och de som föredrar en lätt sminkning

💎 Utmärkande egenskaper för Lumene Nordic-C Valo Day Cream SPF15

 • Innehåller ljusreflekterande pigment
 • Med solskyddsfaktor 15
 • 77 % naturligt innehåll

3. Exuviance Daily Corrector SPF35

Den skonsamma krämen Exuviance Daily Corrector with Sunscreen SPF 35 är en snabbt absorberande, icke-komedogen dagkräm som passar känslig hud eftersom den är skonsam och oparfymerad. 

Det här är en dagkräm som är utmärkt att använda under smink och den har dessutom en hög solskyddsfaktor på 35 som gör att den är lämplig även på sommaren. Trots att du sminkar dig mycket är det nämligen viktigt att du använder en solskyddsfaktor eftersom enbart foundations och annat smink inte kan skydda dig från solens skadliga strålar.

Här är det återfuktning som står i fokus och Exuviance Daily Corrector with Sunscreen SPF 35 och är helt fri från olja. Krämen är även framtagen för att minska pigmentfläckar och den innehåller tre ingredienser som på ett milt sätt bidrar till att ge hudens mörka fläckar en ljusare ton: b-resorcinol, neoglukosamin och gurkmejaextrakt. 

Förutom att bleka pigmentfläckar kan neoglukosamin även minimera ålderstecken. Tack vare det här innehållet bidrar krämen med att huden får ny spänst och rynkor och fina linjer kan minimeras. Ämnet exfolierar också huden och rengör den på djupet och gör att den producerar nya, fräscha hudceller.  

Krämens uppljusande funktion är dock skonsam och i kombination med att den har en hög solskyddsfaktor har du alltid ett bra skydd från solen, vilket är extra viktigt då krämen har en milt exfolierande verkan. 

Antioxidanter och bioflavonoider

Exuviance Daily Corrector with Sunscreen SPF 35 innehåller också kraftfulla antioxidanter I form av vitamin E och druvkärneextrakt. Vitamin E är en välkänd antioxidant som ofta ingår i skyddande hudvård som det här. 

Druvkärneextrakt är i sig egentligen ingen antioxidant utan ett ämne som har vitaminliknande egenskaper och bland annat understöder c-vitaminets antioxidativa förmåga på ett mycket effektivt sätt. Druvkärneextrakt är alltså en otroligt effektiv komponent som i bakgrunden understödjer de andra aktiva ämnena till att bli ännu mer effektiva. 

Bioflavonoider finns också i krämen och dessa skyddar c-vitamin från att oxideras och bidrar till att vitaminet kan absorberas av huden effektivare. Bioflavonoider ökar även kollagenproduktionen.

🔎 Därför valdes Exuviance Daily Corrector SPF35

Exuviance är ett otroligt intressant märke med högkvalitativa produkter och någon av deras krämer brukar oftast finnas med i de flesta av våra test. Anledningen till det är självklar. Det här är helt enkelt produkter som är skonsamma för huden, men superfunktionella och verkligt lyxiga och och effektiva. 

Exuviance Daily Corrector with Sunscreen SPF 35 är en kräm som bildar en utmärkt bas för dagens makeup, samtidigt som den har en positiv inverkan och vårdande egenskaper för huden i sig. Krämen är komedogen och täpper inte till porerna med risk för acne och kvisslor. Krämen är helt oljefri och endast återfuktande. 

Exuviance Daily Corrector with Sunscreen SPF 35 är också helt parabenfri och passar känsliga personer, eftersom den är oparfymerad. Ett stort plus också är den höga solskyddsfaktorn på 35 SPF.

💄 Vem passar Exuviance Daily Corrector SPF35 för?

 • Alla som vill ha en lätt kräm under sminket
 • De som vill ha hög solskyddsfaktor under sin foundation
 • Personer med känslig hy

💎 Utmärkande egenskaper för Exuviance Daily Corrector SPF35

 • Med antioxidanter 
 • Innehåller druvkärneextrakt
 • SPF 35

4. Vichy Liftactiv Collagen Specialist Day Cream

Vichys kräm Liftactiv Collagen Specialist Day Cream är en anti-age dagkräm som är avsedd för mogen hud, där användaren vill ha reducering av pigmentfläckar och rynkor samt slapp hy. 

Krämen passar alldeles utmärkt att ha under sminket, eftersom den absorberas snabbt av huden och innehåller inga feta ingredienser som lägger sig som en hinna över huden i ansiktet. Om du har en mogen hud med uppenbara behov av extra näringsämnen får du det här, utan att krämen för den skull blir kladdig eller gör att sminket blir svårhanterligt och sitter dåligt. 

Krämen återfuktar alltså endast, samtidigt som den vårdar med hjälp av peptider och vitamin C. Med den extra och suveräna funktionen att du kan få en förbättrad fasthet i hyn efter några veckors användning. 

Peptider är en beståndsdel i kollagen, som i sin tur är det protein som huden till största delen består av. Det är kollagenet som gör att huden håller sig spänstig och fräsch. När vi åldras minskar kollagenet i huden den blir slappare och rynkigare. Peptiderna bidrar med att stimulera kollagenproduktionen och därmed öka spänstigheten.  

Även om Vichy Liftactiv Collagen Specialist Day Cream passar mogen hud särskilt bra fungerar den för flesta hudtyper, från riktigt torr till fetare hud. Ett av Vichys signum är att deras hudvårdsprodukter innehåller mineralrikt källvatten från den gamla, franska kurorten Vichy. 

Mineraler är väldigt viktigt för vår huds välmående och den här gruppen näringsämnen gör att kroppen kan producera mer elastin till huden samt förebygga hudbristningar och även rynkor och slapp hy. Mineralrik kräm kan också bidra till att oren hud blir i bättre form och får mer lyster.

🔎 Därför valdes Vichy Liftactiv Collagen Specialist Day Cream

Vichy är ett spännande märke och deras hudkrämer är alla väldigt avancerade och bidrar på ett effektivt sätt till hudens välmående. Vichy Liftactiv Collagen Specialist Day Cream är särskilt väl lämpad för personer med mogen hy som behöver en bra dagkräm att använda under sminkningen.

Den här krämen kladdar inte utan absorberas snabbt, samtidigt som torr och känslig hy blir återfuktad och näringsämnen tillförs. Den jobbar alltså med huden även efter att du applicerat din sminkning och vårdar den skonsamt. 

En annan detalj vi även tycker är bra är att krämen fungerar alldeles utmärkt att använda som nattkräm också. Har du torr hy och vill ha något ännu rikligare till natten kan vi varmt rekommendera att du kombinerar krämen med en ansiktsolja på kvällen. 

Då kapslar oljan in fukten och krämens näringsämnen kan effektivt verka medan du sover, så att huden är fräsch när du vaknar och redo för dagens sminkning.

💄 Vem passar Vichy Liftactiv Collagen Specialist Day Cream0 för?

 • Personer med mogen hy som sminkar sig mycket
 • De som vill ha en kräm med regenererande egenskaper
 • Alla som vill ha en vårdande ansiktskräm med solskyddsfaktor

💎 Utmärkande egenskaper för Vichy Liftactiv Collagen Specialist Day Cream

 • Med näringsrika mineraler 
 • Innehåller peptider
 • Med vitamin C

🎬 Demonstration av Vichy Liftactiv Collagen Specialist Day Cream

5. L300 Instant Glow Day Cream

L300 är ett svenskt varumärke och deras vision är att erbjuda sina kunder prisvärda, väldokumenterade och skonsamma hudvårdsprodukter som balanserar huden och återfuktar den omsorgsfullt och effektivt. 

L300 Instant Glow Day Cream är en väldigt spännande ansiktskräm som är framtagen för att ge huden lyster. Det gör den tack vare att krämen innehåller ett ljusreflekterande pigment som skapar en härlig lyster, direkt efter att den applicerats.

Specialingredienser här är vitamin C, vilket är ett klassiskt hudvitamin som många säkert redan vet. C-vitamin stimulerar hudens egen förmåga att förnya cellerna och bidra till att ge en jämnare hudton, samt minska rynkor och fina linjer. 

Utöver vitamin C innehåller också L300 Instant Glow Day Cream e-vitamin som ävrn det är en kraftfull antioxidant som skyddar huden på djupet. 

Naturliga ingredienser som krämen innehåller är havtornsextrakt och grapefrukt. Havtorn innehåller den nyttiga fettsyran Omega 7, vilket har en dokumenterad effekt på hudens elasticitet och återhämtningsförmåga.

L300 Instant Glow Day Cream är en del av en hel hudvårdsserie och gemensamt för dem är vitaminbasen och olika naturliga ämnen. Utöver det är produkterna oparfymerade och personer med känslig hy klarar ofta av att använda den här hudvårdsserien, vilket säkert glädjer många. L300 Instant Glow Day Cream är också dermatologiskt testad.

🔎 Därför valdes L300 Instant Glow Day Cream

L300 Instant Glow Day Cream är en spännande ansiktskräm med flera effektiva ingredienser. Vitamin C, E, havtorn och grapefrukt är det tongivande innehållet och det gör ansiktskrämen till en produkt som passar personer i alla åldrar som vill ha en rikligt återfuktande kräm som är snabbt absorberande och som inte lämnar en fet hinna efter sig. 

Dessutom gillar vi pigmenteringen i krämen som gör att du snabbt får en fräsch och rosig hy, även de dagar du inte vill lägga på foundations, bb-cream eller sminka dig.

💄 Vem passar L300 Instant Glow Day Cream för?

 • De som vill ha en kräm med mycket vitaminer
 • De som gilla produkter med naturliga ingredienser (OBS ej ekologisk)
 • Personer som inte vill använda foundation alla dagar i veckan

💎 Utmärkande egenskaper för L300 Instant Glow Day Cream

 • Innehåller rikligt med vitamin C
 • Naturligt innehåll med havtorn och granatäpple
 • Med ljusreflekterande pigment

Vad ska jag tänka på vid köp av en dagkräm som ska användas under smink?

Vilken dagkräm du än har för avsikt att köpa är det alltid grundläggande att ta reda på exakt vilken hudtyp du har. Det kan du exempelvis göra genom att läsa vår stora hudvårdsguide

Där får du i detalj reda på vilka kriterier som vissa hudtyper har och hur du går tillväga för att ta reda på exakt vilken hudtyp du har. När du vet det finns mycket bättre förutsättningar för att välja rätt kräm som passar just dig.

Gemensamt för de flesta krämer som ska passa under smink är att de inte får vara för feta, utan ska absorberas snabbt av huden. Samtidigt måste den återfukta rikligt så att huden inte blir torr och och sminket börjar flagna under dagen. Men ett riktmärke brukar vara att krämen ska återfukta, utan att vara för fet. 

Det är heller inte alla som hittar rätt kräm från allra första början utan det kan mycket väl hända att du får prova dig fram och testa flera krämer innan du hittar den som passar dig. Det beror också på vilket smink du har och hurdan primer och foundation du använder. Byter du foundation eller primer kan det mycket väl även göra att du är tvungen att byta dagkräm.

Vill du fördjupa dig ännu mer i ämnet hudvård och ansiktskrämer? Missa då inte våra stora guider: 

Källor som hjälpt oss med våra produktval

Tester av dagkrämer:

Youtube:

Andra källor:

Författare
Angelica Johansson
Medgrundare & marknadsansvarig på Evolving Media. Småbarnsmamma med stort intresse för hudvård och hudvårdsprodukter som hjälper till att hålla en trött småbarnsförälder levande. :)
Mats Maatson
Redaktör
Mats Maatson

Missa inte dagens deals