Den ultimata guiden till fuktkrämer (Uppdaterad 2024) – Så väljer du rätt fuktkräm!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Angelica Johansson
Mats Maatson
REDAKTÖR
Mats Maatson

Att välja rätt fuktkräm är en hel vetenskap och det gör det heller inte enklare att utbudet är i det närmaste oändligt. Av den anledningen har vi tagit fram vår ultimata guide till fuktkrämer och hoppas att den kan vara till hjälp för dig när du ska välja en fuktkräm som passar just dig. 

Det finns några tumregler att hålla sig till när du ska välja rätt fuktkräm. Ta alltid reda på vilken hudtyp du har. Är din hud dessutom tillfälligt drabbad av exempelvis rodnader, akne eller pormaskar, är det ytterligare en faktor att ta i beaktande. 

Det finns en mängd olika ingredienser att välja mellan, vilka alla har sina specifika egenskaper. Därför är det också bra om du lär dig lite grann om hur dessa fungerar, så att du kan göra ett val som är optimalt för just din hy.

Vad är en fuktkräm?

Fuktkräm är ett samlingsnamn för olika typer av krämer som återfuktar huden. Till sin sammansättning och vad gäller komponenter består fuktkräm vanligtvis av en vattenlöslig del och en marginell, oljebaserad andel samt ett bindemedel. Detta kallas för emulgering och med det kan vatten och fett blandas ihop och bilda en kräm.  

Vad är en fuktkräm

Ansiktskrämer av olika slag är ofta fuktkrämer. Salvor å andra sidan har däremot vanligen en stor andel eller till och med en hundraprocentig fet bas och är då framförallt mjukgörande och vårdande, till skillnad mot den återfuktande fuktkrämen. 

I kategorin krämer kan också lotion nämnas och det är en tunnare typ av kräm som ger en lättare typ av återfuktning. Lotion används oftast på kroppen. Den absorberas snabbt av huden och passar bra att ha med sig till gymmet, när du har duschat och behöver klä dig direkt efteråt och därmed inte vill ha något som kladdar eller tar lång tid att absorberas av huden. 

Därför ska du använda fuktkräm

Fuktkräm används för att den tar hand om huden på ett bra sätt. Huden är faktiskt det största organ vi har och trots det finns det många som slarvar med att ta hand om sin hud på ett bra sätt. Huden behöver fukt för att må bra och vara välbalanserad och en bra fuktkräm bidrar med detta.  

Dessutom innehåller fuktkrämen djupverkande ämnen och komponenter som tar hand om huden på andra sätt än endast återfuktning. Det finns en mängd olika typer av innehåll i en fuktkräm och det gör att användningen kan nichas i olika kategorier. Därför kan du köpa återfuktande krämer med speciella funktioner som du vill ha. 

Fuktkrämer som motverkar pigment och solfläckar är exempelvis en variant och produkter inom anti-age är också väldigt stort. Här kan du hitta flera underkategorier av fuktkrämer, såsom krämer och lotion med stramande och lyftande effekt, sådana som minskar fina linjer och rynkor, med mera. De som verkligen vill ta hand om sin hud på ett bra sätt och optimera den under specifika perioder i livet har alltså alla möjligheter i världen att göra det, eftersom det finns ett så stort utbud.

Problemet är oftast det motsatta, det vill säga att det finns alltför mycket produkter på marknaden och att det därför blir väldigt svårt att veta vilka krämer som du ska välja.  

Hur du applicerar man sin fuktkräm

Trots att fuktkräm kan åstadkomma rena rama underverk för huden om den har ett innehåll optimerat för din hy, är den väldigt lätt att använda. En bra fuktkräm för ansiktet applicerar du på rengjord hud, alltså efter din ansiktstvätt på kvällen och morgonen. 

Det är viktigt för hudens bästa och för att bibehålla spänsten i den att du applicerar krämen med uppåtgående rörelser i ansiktet. Det stimulerar även lymfafunktionen i huden och hjälper den att göra sig av med slaggprodukter och överskottsvätska. 

Hur du applicerar men sin fuktkräm

Drar du huden neråt hjälper du gravitationen på traven och får i det långa loppet mer slapp och rynkig hy. Så kom ihåg att alltid tänka på de uppåtgående rörelserna när du använder fuktkräm eller någon annan produkt i ansiktet.

Börja med med halsen och applicera fuktkrämen från nyckelbenen, uppåt mot hakan och käkarna. Därefter stryker du krämen från mitten av ansiktet och utåt mot öronen. På den känsliga huden runt ögonen klappar du försiktigt in krämen med fingertopparna. 

I pannan appliceras krämen med svepande rörelser från ögonbrynen och uppåt. Det gör den här stunden till en enkel liten mini-massage för ansiktet som också i sig har en gynnsam effekt på huden. 

Så här mycket fuktkräm ska du använda

I normalfallet behöver du inte använda mycket av en ansiktskräm. 

Ett par klickar på fingertoppen räcker vanligtvis. Det är viktigt att komma ihåg att också ge utrymme för att huden ska kunna producera egna näringsämnen och därför inte mätta den med för mycket produkter utifrån, eftersom risken då finns att den förlorar sin förmåga att själv producera viktiga ämnen. Var alltid sparsam med krämen och öka på när du märker att det verkligen behövs. 

När du någon gång i veckan gör din ansiktspeeling eller om du gör egen microneedling kan du applicera extra kräm och låta den ligga kvar på huden en längre stund, för att låta den absorberas. Därefter kan du massera in resten i ansiktet och då ge huden en rejäl boost av bra näringsämnen. 

Använd fuktkräm morgon och kväll

Fuktkräm kan användas både på morgonen och kvällen. Fuktkräm finns att köpa både som dag- och nattkräm. Är din hud åt det fetare hållet är det också möjligt att du kan använda samma fuktkräm till natten, men i de allra flesta fall är det bättre att komplettera med en annan produkt till natten som innehåller mer näringsämnen. Här brukar man alltså skilja på dag- och nattkräm. 

I vilken ålder du ska börja med ansiktskräm är förstås individuellt. En ung hud sköter sig själv i normalfallet och bör inte prepareras med alltför starka och aktiva ämnen som den då istället faktiskt kan ta skada av. 

En vanlig period att börja med någon typ av ansiktskräm är i tonåren, särskilt för tjejer som ofta då börjar sminka sig. Då är det viktigt att använda en lätt och luftig fuktkräm som inte täpper till porerna eller som överbehandlar huden.

Under den här den här perioden i livet kan det också vara så att du drabbas av akne och för det mesta gör du situationen värre genom att använda starka produkter som torkar ut huden. Har du rejäla akneinflammationer ska du ta hjälp av en hudläkare för att få lämpliga produkter utskrivna som kan hjälpa dig att minska inflammationerna och lugna huden. 

De flesta vuxna behöver byta fuktkräm då och då, beroende på vilken fas i livet användaren befinner sig i. För en person som har någon typ av hormonell förändring i kroppen, exempelvis en graviditet, kan det behövas en mer intensivt vårdande fuktkräm. 

De guider och tester som finns på vår hemsida kan också ge dig råd och tips om vilka krämer som passar dig bäst. Som riktmärke kan du ha att återfuktning i stort sett alltid det mest grundläggande för huden och det som gör att den mår bra i alla åldrar. 

Fuktkrämer för olika hudtyper och hudproblem

Det finns en mängd bra krämer mot olika tillstånd och hudproblem. Låt oss titta på de allra vanligaste åkommorna och vad en fuktkräm kan göra i de här fallen. 

Akne

Vi har redan nämnt akne som ett problem för tonåringar, men låt oss titta lite närmare på den här vanliga typen av hudinflammation. 

Syror är ofta ett väldigt effektivt och ändamålsenligt sätt att minska akneutbrott. BHA-syra är en variant som är kraftigt antibakteriell, samtidigt som den inte torkar ut huden för mycket. BHA kan också hjälpa till att minska uppkomsten av akneärr. 

Det är alltid viktigt att se till att inte torka ut huden för mycket med starka produkter om du behandlar akne, utan fortsätta återfukta huden och minimera återfettningen. 

Vuxenakne är ett problem för många och då är det extra viktigt med bra hudvård. Är du 40+ och behöver återfuktande krämer med specialfunktioner finns det gott om hudexperter både på salonger och online som kan hjälpa dig att välja produkter som passar den mogna huden. 

Grova porer och ojämn hud

Förstorade porer och ojämn hud är ett tillstånd som många är drabbade av och som dessutom kan upplevas som mycket besvärande. Även här kan syror göra mycket och då kan en återfuktande kräm med AHA-syra vara lämpligt. AHA har en sammandragande effekt på huden och kan även ge den ett jämnare utseende.  

Men kom ihåg att att AHA precis som alla andra syror också gör huden väldigt tunn och solkänslig. Komplettera alltid behandling med syror med en kräm med solskyddsfaktor efteråt, om inte produkten i sig innehåller SPF. 

Atopisk eksem

En person med atopiskt eksem måste välja sin fuktkräm för ansiktet väldigt noggrant, men även i den här kategorin finns det gott om produkter att välja mellan. Oparfymerade och dermatologiskt testade ansiktskrämer brukar vara det lämpligaste alternativet.  

Den som har väldigt känslig hud som ofta reagerar på olika ämnen måste först prova ut krämen innan den appliceras i ansiktet. Det gör du enklast genom att stryka ut en liten mängd kräm i armvecket och därefter låter den sitta kvar ett par timmar.  

Därefter kan du avgöra huruvida en kräm passar dig eller inte. Har du väldigt många och svåra allergier är det en bra idé att alltid välja en fuktkräm som är testad av Astma & allergiförbundet. 

Rosacea

Rosacea eller röd och blossande hy är en relativt vanlig hudåkomma hos oss i Norden. Många av oss har en ljus och tunn hud som lätt påverkas av faktorer som solljus och torr inomhusluft, vilket kan resultera i problem av det här slaget.  

Numera finns det en hel rad med receptfria fuktkrämer som kan ge lindring mot rosacea och rödbrusig hy, men har du stora problem är det eventuellt receptbelagda krämer du behöver och i värsta fall antibiotika. I vilket fall som helst är det viktigt att krämerna är skonsamma, återfuktande och innehåller ämnen som lugnar inflammerad och irriterad hud.

Varumärken som har lämpliga produkter för rosacea och liknande hudproblem är bland annat Dermalogica, La Roche-Posay, Exuviance och Paula´s Choice. 

Psoriasis

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som inte kan botas men som kan lindras med rätt typ av produkter. Hudläkare bör alltid konsulteras vid en sådan här hudåkomma men i övrigt finns det en hel del som många kan göra själva också.  

Bra fuktkrämer med högre andel närande ingredienser brukar vara en bra början. Här är det viktigt att prova sig fram och att den drabbade verkligen sätter sig in i ämnet för att se vad som finns att göra med hjälp av en bra fuktkräm. Psoriasis kan som sagt inte botas men en bra kräm kan mycket väl ge god lindring och minskade symtom. 

Det här bör en bra fuktkräm innehålla

Kräm ska återfukta och behöver alltså innehålla ämnen som kan bidra med det. Så låt oss titta på några dokumenterat återfuktande ingredienser som är lämpliga i en fuktkräm.

Det här bör en fuktkräm innehålla

Niacinamid

Niacinamid är en typ av aktiv b3-vitamin. Ämnet är skonsamt för huden men ändå effektivt och förstärker hudens egen elasticitet och minskar stora porer. Niacinamid används även för att fina linjer och rynkor ska bli mindre framträdande. 

Ämnet har blivit en otroligt populär ingrediens på grund av att forskningsresultaten verkar visa i samma positiva riktning, det vill säga att niacinamid verkligen fungerar. Därför kan du hitta det i både fuktkrämer, serum och boosters av olika slag.

Hyaluronsyra

Ett ämne som finns naturligt i vår hud men som minskar i och med att vi åldras och på grund av angrepp av fria radikaler. Trots namnet är det här ingen syra utan en sockerart. Den binder fukt i huden och har en utfyllande effekt. Kritikerna menar att hyaluronsyra har för stora molekyler för att kunna tränga in i hudlagren, men den ger i alla fall återfuktning på det yttersta hudlagret och kan vara värd att använda enbart av den anledningen. 

Glycerin

Glycerin är en klassisk återfuktare och hittas i nästan alla typer av fuktkrämer. Det är ingen exklusiv eller glamorös ingrediens, men den fungerar. En vatten- och oljebas med glycerin ger den allra enklaste formen av fuktkräm men kan faktiskt göra ett utmärkt jobb ändå. Så det här är en ingrediens att titta efter i innehållsförteckningen. 

AHA-syra

AHA-syra är en ofta återkommande ingrediens i fuktkrämer med anti age-profil. Syran slätar ut huden och minskar rynkor, samtidigt som den effektivt binder fukt. Samtidigt ska vi komma ihåg att alla syror gör huden känsligare. De har en exfolierande verkan, vilket gör huden tunnare och känsligare inte minst för solen. 

Vid användning av syror är det viktigt att komplettera med solskyddsfaktor om det inte ingår i krämen redan. 

Aloe vera

Aloe vera är en fantastisk återfuktare och en naturlig ingrediens vi verkligen kan rekommendera alla användare. Fuktkräm med aloe vera kan bidra till att huden återfuktas på djupet och får en härlig spänst.  

Vi vill uppmärksamma läsaren på att personer med känslig hud bör vara medvetna om att aloe vera kan ge allergiska reaktioner. Därför bör den som har atopiskt eksem och liknande prova ut produkter med aloe vera först. Men i övrigt är det här en som definitivt kan ge ett bra resultat med regelbunden användning.

Panthenol

Panthenol är en viss variant av b5-vitamin. Panthenol både återfuktar huden och kan även lugna irriterad och röd hud. Fuktkrämer med panthenol kan alltså vara ett bra alternativ för den som har känslig hud eller rosacea.  

Tips för att välja rätt fuktkräm

Att känna till vilken hudtyp du har är den mest grundläggande detaljen för att du ska få en fuktkräm som passar dig. Hudtyper brukar delas in i kategorierna normal, fet, torr, mogen, känslig eller blandhy. Men utöver det finns det också olika hudtillstånd som eksem, hudrodnader, akne, grova porer, kvisslor med mera. 

När du gjort den analysen och tagit reda på vilken hudtyp du har blir det också lättare att välja en fuktkräm som passar dig. Behöver du hjälp med att ta reda på vilken hudtyp du har? Då rekommenderar vi att du läser vår stora hudvårdsguide. Där går vi in i detalj på varje hudtyp och vad som kännetecknar den. 

I den här artikeln har vi gått igenom vilka typer av återfuktande ingredienser en fuktkräm kan ha och nu när du har lite mer kunskap om dessa kan du också fatta ett bättre beslut kring val av fuktkräm. Om du gillar naturliga ingredienser och vill undvika syntetiska komponenter,  kan vi rekommendera att du väljer en fuktkräm med exempelvis aloe vera.

Är du ute efter mer djupgående hudvård, till exempel för att din hud är mogen eller för att du är drabbad av en hudåkomma kanske du hellre vill titta på mer potenta ingredienser som en syra eller niacinamid. Har du rosacea eller eksem kan vi rekommendera att du väljer ett märke som specialiserar sig specifikt på den här typen av problem. 

Det kan också vara bra att på förhand tänka på vad du är redo att betala för en riktigt bra hudkräm. Priserna kan nämligen skilja sig oerhört mycket och en fuktkräm kan kosta allt från 50 kronor till över 2 000. Anledningen till det är att vissa ingredienser är mer attraktiva och exklusiva, men det beror förstås också på om varumärket är i premium- eller i budgetsegmentet.  

Ibland blir det dock inte dyrare i längden att betala mer för en kräm eftersom den kan vara dryg och istället räcka längre. 

Så av den här anledningen är det alltid en god idé att läsa igenom tester och recensioner för att få en bra bild av hur krämen fungerar i praktiken. Vill du ha några bra exempel på fuktkrämer för ansiktet kan vi varmt rekommendera vår artikel om bästa ansiktskrämen och artikeln om de bästa fuktkrämen.

Skillnaden på fuktkräm, dagkräm och nattkräm

En fuktkräm kan vara både dag- och nattkräm, men är det å andra sidan inte nödvändigtvis. Vissa ansiktskrämer är framställda för att ge återfettning snarare än att återfukta. 

En salva är sällan återfuktande eftersom den innehåller helt eller till största delen fett. En lotion är en kräm med hög vattenhalt och den är ofta rinnigare än en kräm. En lotion är inte alltid maximalt återfuktande utan används oftast som ett alternativ när en snabbt absorberande kräm behövs. En fuktkräm är med andra ord ett samlingsnamn för rikligt återfuktande krämer.

Här hittar ni våra guider till de olika ansiktskrämerna:

Vanliga hudvårdsmärken som tillverkar fuktkrämer

Det finns väldigt många märken som har utpräglade fuktkrämer i sitt sortiment och det kan vara minst sagt svårt att veta vad du ska välja. Här nedan är sex väletablerade och kända exempel som du tryggt kan köpa och veta att du får produkter av kvalitet.

Clinique

Clinique är ett speciellt varumärke på så vis att all deras hudvård är framtaget i samarbete med hudläkare och dermatologer. Varje hudtyp har sina specifika produktserier med noggrant utvalda produkter. 

Varken sminket eller hudvården innehåller allergena ämnen och dessutom är samtliga produkter, inklusive fuktkrämerna, helt och hållet fria från parfym. Innehållet är utvalt för att vara exceptionellt effektivt och ge dig återfuktad och frisk hy, samtidigt som produkten är så skonsam som möjligt.  

Priserna ligger i det högre segmentet men produkterna är dryga och räcker länge. Dessutom får du verkligen resultat med dem. Med andra ord ett riktigt bra märke det är väl värt att betala mer för.

Eucerin

Eucerin är ett varumärke som satsar på dermatologisk hudvård och i dagsläget har de nästan 100 olika produkter i sitt sortiment, varav flera väldigt effektiva och vårdande fuktkrämer. Deras produkter är framtagna för att matcha hudens eget ph-värde och vårda huden på olika sätt. 

Det har flera olika hudvårdsserier som gör att var du än befinner dig i livet och vilken hudtyp du än har, så kommer du att hitta en bra produkt i deras sortiment. För dig som söker fuktkrämer med solskyddsfaktor kan vi rekommendera Eucerin eftersom de har fler alternativ i utbudet. 

Exuviance

Exuviance är ett väldigt populärt märke och är lämpliga för dig som vill ha fuktboostande krämer med syror. De har flera hudvårdsserier som riktar in sig på specifika problem som ojämn hy, grova porer och rynkor. De har fuktkrämer för alla åldrar och hudtyper som är exklusiva och avancerade. Eftersom krämerna innehåller syror av olika slag som gör huden känslig har de också alltid en solskyddsfaktor.

Dermalogica

Alla Dermalogicas hudkrämer är veganska och dessutom oparfymerade och dermatologiskt testade. Sortimentet passar alltså många kategorier köpare och vare sig du har överkänslig hy eller vill undvika animaliska ingredienser hittar du sannolikt en produkt här. 

Dermalogica satsar också på att ha så högt naturligt innehåll i sina produkter som möjligt. Det enda vi möjligen har att invända är att det vore toppen om de naturliga ingredienserna även var ekologiska. Då skulle verkligen utbudet bli komplett, med något för alla. 

Lumene

Lumene är det finska varumärket som anspråkslöst etablerade sig i hemlandet först men som nu är ett välkänt varumärke i hela Skandinavien och norra Europa. Många uppskattar deras prisvärda produkter med ett innehåll som är hämtat från vår nordiska natur. 

Företagets filosofi är att du inte behöver vända blicken till Sydamerika eller Afrika för att hitta effektiva och verksamma ingredienser, utan att vi har lika mycket att hämta från våra egna breddgrader. I Lumenes fuktkrämer hittar du därför ingredienser som extrakt från havtorn, björk, mossa, källvatten, nässla, gran och nypon.

L’Oréal Paris

L’Oréal Paris är det franska märket som nummer är stapelvara i de flesta butiker och i våra kosmetikkedjor, både online och i butik. Trots att de ligger i mellan- till budgetsegmentet i pris får du väldigt mycket för pengarna och sannolikt är det en anledning till märkets stora popularitet. 

Deras fuktkrämer är ett alldeles utmärkt val om du vill ha bra produkter men inte kan eller vill lägga ut för mycket för dem. Sortimentet är brett och det finns många alternativ att välja mellan, från rena fuktkrämer till mer avancerade alternativ inom anti age.

Vanliga frågor om fuktkrämer

Vad är fuktkräm bra för?

Fuktkräm ska göra precis som namnet säger, alltså återfukta huden effektivt. Anledningen till att du vill återfukta din hy är att det hjälper till att hålla huden spänstig och frisk. På längre sikt förebygger det rynkor och även att risken för att symptom från olika hudåkommor eller hudtillstånd ska skada huden. 

Många av oss glömmer att huden är ett organ som också behöver få näringsämnen och tas hand om, precis som det är en självklarhet att vi äter en bra kost och motionerar för att hålla muskler, leder och ligament rörliga och starka.

Kan jag få finnar eller akne av fuktkräm?

Om du ofta har akneinflammationer eller kvisslor kan du lätt få blossande akne av fel sorts produkter. Men även aknehud behöver återfuktning och en bra fuktkräm har tvärtom en god och vårdande effekt på aknehud. Det är alltså viktigt att återfukta det drabbade området, det gäller bara att välja en kräm med mycket fukt och lite fett istället.

Hur länge håller en fuktkräm?

Det står på förpackningen hur länge är en oöppnad produkt håller och det ska också stå hur länge den håller efter att den öppnats. Utgångsdatum beror på innehållet och vilken typ av fuktkräm det är. En tumregel att hålla sig till är dock att en öppnad burk ska förbrukas inom 6 månader.

Hur ofta ska jag använda fuktkräm?

Fuktkräm i ansiktet bör du använda morgon och kväll. Det kan vara bra att ha en mer närande fuktkräm på kvällen och en lättare på dagen som passar som bas för foundation, primer och annat smink.

Kan fuktkräm användas på torr hud?

Det är absolut nödvändigt att använda fuktkräm om du har torr hud. Torr hud kan i viss mån behöva mjukgörande ämnen men utgångspunkten är alltid torr hud behöver fukt. Ett bra sätt att påminna sig om det är att torr hud helt enkelt är törstig. Då är det lättare att förstå att torr hud främst behöver fukt och inte fett, även om mjukgörande oljor förstås bör ingå i produkterna, för att vårda huden och kapsla in fukten.

Författare
Angelica Johansson
Medgrundare & marknadsansvarig på Evolving Media. Småbarnsmamma med stort intresse för hudvård och hudvårdsprodukter som hjälper till att hålla en trött småbarnsförälder levande. :)
Mats Maatson
Redaktör
Mats Maatson

Missa inte dagens deals