Den ultimata guiden till nattkrämer (Uppdaterad 2024) – Så väljer du rätt nattkräm!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Angelica Johansson
Mats Maatson
REDAKTÖR
Mats Maatson

Alla vill ha en nattkräm som vårdar och återställer huden medan vi sover, men eftersom utbudet är så stort kan det vara lättare sagt än gjort. Det finns en uppsjö av produkter på marknaden och valen du kan göra är nästan oändligt många. Av den anledningen har vi sammanställt vår ultimata guide till nattkrämer så att du kan hitta en kräm som är optimal för just din hud. 

För att välja rätt nattkräm är det alltid en stor fördel att vara ordentligt påläst. När du vet vad olika ämnen gör för huden och hur dessa verkar långsiktigt kan du också få en bättre uppfattning om vilka krämer som kan vara mest optimala för just din hud. 

En annan viktig detalj är att verkligen reda ut exakt vilken hudtyp du har och vilka näringsämnen den behöver. 

Här hittar du vår artikel om de bästa nattkrämen.

Vad är nattkräm?

Nattkräm är en så kallad emulsion som du applicerar i ansiktet till natten. I de flesta fall består en nattkräm av en oljelöslig och en vattenlöslig bas som sedan blandas ihop med hjälp av ett emulgeringsmedel. Alla de här tre komponenterna innehåller i sig näringsrika ämnen. 

Oljor består exempelvis ofta av nyttiga fettsyror och sådant som e-vitamin. Den vattenlösliga delen i en kräm kan vara preparerad på något sätt eller innehålla mycket mineraler. 

Utöver det tillsätts olika aktiva ämnen i krämerna och dessa har olika funktioner som gör att krämen får en specifik inriktning och funktion. Några exempel på sådana funktioner kan vara rikligt återfuktning, uppstramande effekt eller förmåga att minska pigmentering i huden. 

Fördelarna med nattkräm

Fördelarna med nattkräm är väldigt många och vi tycker att alla vuxna ska använda en sådan. Det gäller alldeles särskilt om du dagligen sminkar dig. 

Det sliter nämligen alltid på huden eftersom du behöver använda en särskild ansiktstvätt, kanske till och med en fettlösande sådan om du använder vattenfast smink. Då kommer ansiktstvätten även att avlägsna komponenter i hudbarriären som är skyddande. 

Du behöver alltså fylla på med näringsämnen för att huden ska kunna återhämta sig och bygga upp spänst och fräschör under natten. Har du specifika hudåkommor eller vill boosta huden på något särskilt sätt och motverka sådant sådant som stora porer, rynkor eller slapp hud är en bra nattkräm verkligen oumbärlig. 

Hur du använder en nattkräm

En nattkräm appliceras på huden varje kväll efter rengöring. Vissa nattkrämer är så näringsrika att de fungerar som en slags ansiktsmask som du lämnar på över natten och inte sköljer bort. 

Om du lär känna din hud ordentligt kommer du att kunna avgöra när din hud har behov av extra mycket näring, vilket kan uppstå under vissa perioder. Då märker du automatiskt när du ska tillföra mer näring till huden och när lite mindre är lämpligt. 

Vid behov kan du applicera dubbla mängden nattkräm och låta det dra in en extra lång stund i huden, innan du lägger dig.

Kom även ihåg att huden kan bli mättad på näringsämnen och att det därför inte alltid är det bästa att bara ösa på med vårdande produkter, eftersom det kan motverka sitt syfte. Små eller måttliga mängder brukar vara det mest optimala, med boostande kurer då och då.

Du applicerar nattkräm genom att sätta en liten klick kräm på fingertoppen och fördela det punktvis över ansiktet. Därefter masserar du försiktigt in krämen i uppåtgående rörelser. Börja alltid från nyckelbenet och stryk krämen upp över halsen, mot hakan. 

I ansiktet jobbar du från mitten, ut mot kinderna och tinningarna. I pannan jobbar du in krämen med rörelser uppåt mot hårfästet. 

När det gäller den tunna huden runt ögonen ska du tänka på att inte gnida eller stryka krämen hårt mot huden utan bara dutta in krämen med fingertopparna. Området kring ögonen slits väldigt snabbt och kräver lite extra omsorg för att inte bli rynkigt och slappt.

Nattkräm för användning på dagen

Nattkräm ska i allmänhet inte användas på dagen utan då använder du istället en dagkräm. Nattkrämer passar på grund av sitt rikliga innehåll sällan under foundations och smink, utan får huden att kännas för fet. Dessutom tar nattkräm ofta längre tid på sig att absorberas av huden. 

I enstaka fall kan det faktiskt vara optimalt att använda nattkräm på dagen. Har du en väldigt torr hud som stramar mycket kan det faktiskt vara så att din nattkräm tillfälligt kan användas på dagen också, som ett tillfälligt sätt att tillgodose den med extra mycket näringsämnen.  

En ledig hemmadag när du inte sminkar dig utan låter huden andas, kan vara en lämplig tidpunkt att använda nattkrämen som en kur på morgonen också. 

Men i de allra flesta fall ska nattkrämen endast appliceras innan läggdags och då är det en god idé använda en nattkräm i samma serie som den dagkräm du använder.  

Det är nämligen så att dessa produkter alltid kompletterar varandra och nattkrämen är alltid den rikligare varianten som innehåller ämnen som har en djupare verkan i hudlagren och som är effektivast när den får sjunka in i huden utan att foundation eller annat smink läggs ovanpå. 

Nattkrämer för olika hudtyper och hudproblem

Har du någon typ av hudåkomma eller problematik kring hudens hälsa är det alltid extra viktigt att noggrant välja ut produkter. Då utgör nattkrämen en väldigt viktig komponent som ska användas för att vårda huden. 

Faktum är att den bästa tidpunkten att vårda huden på är just nattetid. Då vilar huden och exponeras inte för sådant som lysrör eller solljus och du använder heller inget smink. Majoriteten av hudvårdsprodukter från seriösa varumärken som har krämer som ska användas för specifika problem, har också en nattkräm i samma serie. 

Har du omfattande acne och hudinflammationer måste du välja en antibakteriell kräm med återfuktande egenskaper som varken gör huden fet eller torkar ut den. Är du drabbad av rosacea, väldigt yttorr hud och eksem är det väldigt viktigt att du har en oparfymerad och allergivänlig kräm som gärna får vara dermatologiskt testad.  

Det är också viktigt när det gäller olika hudtillstånd att du kontrollerar att nattkrämen kompletterar dagkrämen på ett bra sätt, så att den ena inte tar ut den andra. Av den anledningen kan det vara idé att hålla sig till samma hudvårdsserie eller åtminstone samma varumärke. 

Är du påläst och vet vad olika ämnen har för syften har du bättre möjligheter att välja passande produkter från olika märken och därmed kanske också effektivisera din hudvård. Men som sagt, känner du dig osäker kan det vara en bra idé att köra på samma serie av ett hudvprdsmärke.

Vad en bra nattkräm ska innehålla – nyckelingredienser

Inledningsvis gick vi kort in på vad en bra hudkräm i grunden innehåller och det innehållet är förstås en förutsättning för att det ska bli en emulsion som absorberas av huden på ett bra sätt och bidra med vårdande näringsämnen. Det finns en mängd väldigt bra, aktiva ingredienser som en hudvårdstillverkare kan använda sig av och mycket beror också på vilken profil eller inriktning företaget har.  

Några populära ingredienser som använts de senaste åren är till exempel att syror, retinol och hyaluronsyra. Men det finns hundratals ingredienser att välja mellan och ofta håller sig en tillverkare till ett visst segment av ingredienser.  Biotherm har till exempel näringsrika ingredienser från hav och vattenkällor som sitt kännemärke. 

Finska Lumene hämtar sitt innehåll från vår skandinaviska natur och här kan du hitta sådant som björkextrakt, havtorn och mossa. Dermalogicas produkter är alltid oparfymerade och dermatologiskt testade. Andra företag, som bland annat Maria Åkerberg, satsar på ett ekologiskt innehåll. 

Men några nyckelkategorier är ändå utmärkande i sammanhanget och återkommer hos de flesta av tillverkarna. Så låt oss titta lite på dem. 

Antioxidanter

Antioxidanter har har nog de flesta hört talas om. Det är något som numera nämns i olika sammanhang, från kostråd till hud- och hårvård. Vad är det då som gör antioxidanter så speciellt och vad är det egentligen?

Antioxidanter har alla en och samma uppgift: de skyddar från något som kallas för en oxidationsprocess, som i sin tur skapar fria radikaler i kroppen. Fria radikaler uppstår i våra kroppar på olika sätt. Det kan vara genom att vi får för mycket exponering av solens strålning, dålig kosthållning, smutspartiklar i luften och flera andra orsaker.  

Det kan också bero på inre faktorer såsom stress och för lite sömn. När våra kroppar exponeras för det här så uppstår alltså fria radikaler och dessa samlas i cellmembranen och påverkar oss på olika sätt. Bland annat åldras huden snabbare. 

Vi kan använda oss av tanken på hur ett äpple ser ut när vi skär upp det och delar det. Som du vet blir fruktköttet ganska snabbt brunt och det är just det som är oxidationsprocessen.  Fruktköttet tar skada av kontakt med luften, den här kontakten bildar fria radikaler i fruktköttet som därmed försämras. 

Så vad ska vi då göra för att motverka att fria radikaler försämrar allmäntillståndet? Låt oss fortsätta med exemplet med äpplet. Vad är det som kan förhindra att äpplet blir brunt? Jo, ett klassiskt exempel är citron, tack vare alla de antioxidanter som citronen innehåller! 

Droppar du citron på äpplets fruktkött kommer det alltså inte att bli brunt, utan hålla sig fräscht mycket mycket längre. På samma sätt fungerar det med vår hud! Lägger vi till antioxidanter i vår hudvård så förhindrar vi helt enkelt de fria radikalerna att angripa våra cellmembran.

Av den anledningen är antioxidanter en oumbärlig del av hudvården och något som alltid bör ingå i en bra nattkräm. När du vilar på natten får antioxidanterna tränga djupare ner i hudlagren för att ge ett kontinuerligt skydd. 

Antioxidanter kan vara en mängd olika saker och vissa vitaminer, exempelvis vitamin C är en känd och kraftfull antioxidant. Polyfenoler och resveratrol är andra väldigt potenta ämnen med antioxidativ verkan.

Vitaminer

Nu när vi ingående beskrivit vad antioxidanter är har du också fått en bra, övergripande bild av vad vitaminer gör för huden eftersom både vitamin C och E är kraftfulla antioxidanter som skyddar hyn. Men det finns flera andra vitaminer som är väldigt viktiga i sammanhanget, även om det inte är deras främsta uppgift att förhindra fria radikaler att angripa hudcellerna. 

Vitamin B är exempelvis väldigt viktigt för att stärka huden generellt och göra den frisk och spänstig. I kosttillskott som främjar hud, hår och naglar ingår alltid b-vitaminer. I gruppen ingår vitamin B3 som även benämns som niacinamid. Ämnet har rönt stor uppmärksamhet de senaste åren tack vare sina hudföryngrande och sammandragande effekter. 

Mineraler

Mineraler är väldigt viktiga för vår hud och hela vår kropp. Mineralerna återställer bland annat skadad hud och gör den frisk igen. Mineraler främjar hudens egen läkandeprocess och ingår ofta i krämer som är intensivt vårdande eller som är avsedda för personer med hudproblem av olika slag. Notera att ett flertal mineraler också är antioxidativa! 

Mineraler är inget kroppseget ämne och något som den kan producera på egen hand. Av den anledningen är det väldigt viktigt att tillgodose mineralintaget både invärtes och genom att applicera det på huden. 

Mineralrika ämnen som ofta ingår i hudvård är alger, lera och olika typer av källvatten. Mineraler passar särskilt bra i nattkrämer eftersom de då kan vårda och återställa huden under nattens vila. 

Syror

Syror har blivit oerhört populärt de senaste åren och har verkligen intensivt vårdande och återställande egenskaper. Det är en populär ingrediens i all typ av anti age-hudvård. Det här är dock ett lite mer komplicerat innehåll och det krävs att användaren vet vad hen gör när syror  används. Syror är särskilt lämpliga i nattkrämer eftersom de då kan verka medan huden vilar. 

Rent generellt används syror för att exfoliera huden och därför kallas också ofta behandling med syror för kemisk peeling eller exfoliering. Syror kan ha en varierande funktion beroende på vilken syra det är men ofta handlar det om en utslätande och uppfräschande verkan. Syror används också ofta för att minska inflammationen i huden och de återfuktar också mycket effektivt. 

All användning av syror gör huden solkänslig. Därför är det alltid viktigt att använda ansiktskräm med solskydd, om du applicerar hudvård innehållande syror i ansiktet. 

Det gäller alltså stora delar av året, inte bara under sommarmånaderna när solen är som starkast eller när du vistas på stranden, eftersom även solens mindre starka strålar höst, vår och vinter påverkar huden om du använder syror. Så känslig kan alltså huden bli på grund av att syrorna gör huden tunnare. 

De tre vanligaste syrorna i hudvård är AHA, BHA och PHA. Så låt oss titta lite närmare på dem och vad de har för funktioner i hudvård.

AHA

AHA är en typ av syra som kan penetrera huden effektivt. Den kan framställas både på ett naturligt och syntetiskt sätt och AHA utvunnet ur sockerrör är den allra vanligaste källan. AHA är en stark syra som är effektivt exfolierande. 

Det är en ingrediens som du ofta ser i exklusiv hudvård och även i nattkrämer som ska göra huden spänstig och förhindra rynkor. AHA används också för att minska stora porer och pigmenteringar i huden. Det är en väldigt populär ingrediens som ingår i flera olika typer av krämer. Om du väljer en nattkräm med AHA-syra kom då ihåg att använda en ansiktskräm med solskyddsfaktor på morgonen, även om du sminkar dig med foundation och puder. 

BHA 

BHA är en annan benämning på salicylsyra. Den särskiljer sig från andra syror genom att den är fettlöslig. Det är med andra ord en syra som är effektiv på att lösa upp talg, fett och smuts i porerna. 

Eftersom BHA-syra också har en kraftfullt antibakteriell verkan är det här ofta en aktiv ingrediens i produkter som vårdar och motverkar acne-infektioner eller annan problemhud. Den är också populär som kur mot pigmenteringar i huden. 

Om du använder en en nattkräm med BHA-syra så kom ihåg att även den ska kombineras med en kräm med solskyddsfaktor. 

PHA

PHA-syra är den mest skonsamma syran av alla. Den innehåller större molekyler än de andra syrorna och penetrerar därför inte huden lika djupt. Det här innebär att risken för att huden blir irriterad minskar betydligt i jämförelse med de andra två mer starka syrorna. 

Det här är alltså en syra som den med extra känslig hy ofta kan använda sig av, vilket inte alltid är fallet med de två andra syrorna. PHA-syra ger huden en skonsam men effektiv exfoliering och en allmänt och övergripande uppfräschning av huden.

PHA-syra återfuktar också huden effektivt och ämnet är faktiskt även i sig en antioxidant och skyddar huden mot fria radikaler. PHA skiljer sig alltså en del från de andra syrorna men är precis lika effektiv, om än på ett lite annat sätt. 

Ceramider

Ett kroppseget ämne och en naturlig del av huden. Ceramider bidrar till att återfukta och göra huden fast och spänstig. Ceramider kan ses som ett kitt som håller ihop hudcellerna och det är därför som den är så effektiv på att återfukta och skydda huden från att torka ut.  Huden innehåller faktiskt så mycket som 50 % ceramider och är alltså en viktig byggsten där. 

Som med så många andra av hudens byggstenar så minskar hudens förmåga att producera dem i olika faser i livet, inte minst på grund av åldrandet. Det gör att huden blir mer torr och mindre spänstig och inte sällan mer ömtålig generellt. 

Genom att använda en nattkräm med ceramider kan du förbättra hudens allmäntillstånd och göra den mer spänstig, samt främja återfuktning. 

Ceramider hjälper också huden att reparera och återställa sig, vilket gör att ämnet är populärt i vårdande krämer av olika slag. Ceramider passar också bra att kombinera med ämnen som antioxidanter och olika typer av vitaminer. 

Peptider

Peptider är ett väldigt intressant ämne som har uppgiften att upprätthålla en kommunikation mellan våra celler, vilket i sin tur gör att dessa kan samverka och bidra till att göra vår hud fräsch och hälsosam. I sig är peptider fragment av de proteiner som finns i huden och tillsammans bildar peptiderna kedjor som samverkar med hudcellerna. 

Deras funktion och konstruktion är som du kan läsa relativt komplex men de bidrar kort och gott med att ge vår hud en bra fuktbalans, mindre rynkor och en minskad överkänslighet med risk för hudåkommor. Peptider finns i flera varianter och i hudvård brukar dessa kombineras för att ge så bred effekt som möjligt. Eftersom peptider penetrerar huden på djupet är de särskilt lämpliga att använda i nattkrämer. 

Enzymer

Enzymer kan användas i hudvård istället för syror. De är inte lika frätande för huden som syror men är trots det ett ämne som exfolierar huden och tar bort döda hudceller. Utan att hyn i ansiktet blir lika solkänslig. Enzymer är med andra ord perfekta för dem som vill åt syrornas exfolierande verkan men utan att riskera tunna ut huden. 

Kan även med fördel användas av dem som pausar användningen av syror på sommaren. Här är det skonsammare alternativet som kan användas även då! Passar utmärkt som ingrediens i nattkrämer så att enzymerna kan göra jobbet medan du sover. 

Tips för att välja rätt nattkräm

När det är dags att välja nattkräm så vill vi börja med upprepa det vi så ofta säger när det handlar om val av krämer och annan hudvård: ta alltid reda på vilken typ av hud du har först! Alla krämer passar inte alla hudtyper utan det är väldigt viktigt att du anpassar dina produkter efter de behov som huden har och också att du också undviker sådant som försämrar hudkvaliteten.

Hudkvalitet brukar delas upp i fyra huvudgrupper:

  • Normal hud
  • Blandhy
  • Torr hy
  • Fet hy

Det här är alltså hudtypernas grundläggande karaktärsdrag. Utöver detta så kan alla de här huvudtyperna ha olika typer av tillstånd och åkommor vilket kan vara atopiska eksem, stora porer, acne med mera. 

För att i detalj ta reda på vilken hudtyp du har, kan vi rekommendera vår ultimata guide till hudvård. Där får du du reda på exakt hur du kan få ta reda på vilken typ av hud du har och därefter kan du välja ingredienser som passar just din hud på bästa sätt.

Fundera därefter vad du vill rikta in din hudvård på. Vill du att nattkrämen ska ha en balanserande effekt på fuktnivåerna eller vill du att den ska minska rynkor och fina linjer?  Kanske har du problemhy och vill ha hjälp med ett specifikt tillstånd i huden under en period.  

Det finns nattkrämer för allt och när du väl bestämt dig för vad du vill att din hudkräm ska ha för grundläggande funktioner kan du börja välja ut bra nattkrämer genom att läsa olika guider eller filtrera resultat på de stora kedjornas webbshoppar.  

Därefter ska du göra ytterligare research om varje kräm du valt ut och ta reda på vad ingredienserna består av och lära dig tolka ingredienslistan. Därefter kan du göra ett kompetent val, vilket leder till att du sannolikt gjort ett bra val av nattkräm. 

Skillnaden på nattkräm, dagkräm och fuktkräm

Det finns så många olika begrepp när det gäller ansiktskrämer och det kan vara svårt att förstå skillnaden mellan dem. Så låt oss börja med begreppet fuktkräm. Som de flesta förstår på namnet är en fuktkräm en kräm som tillför huden mycket fukt. 

En fruktkräm kan alltså i teorin vara både en dagkräm eller en nattkräm, men behöver nödvändigtvis inte vara det. En fuktkräm kan också vara en produkt som används som hudkräm för hela kroppen eller på specifika, problematiska och torra områden. 

Dagkräm är helt enkelt en ansiktskräm som du applicerar på morgonen efter ansiktstvätten. Ansiktskrämer kan ha många olika inriktningar och syften och den kan vara återfuktande, återfettande eller ha andra specifika egenskaper som att vara åtstramande eller vara en behandling mot acne. 

Nattkrämen är en produkt du applicerar på huden på kvällen efter ansiktsrengöringen, precis som inledningsvis nämndes. Den kan vara en fuktkräm med fokus på just den aspekten eller ha någon annan vårdande verkan.

Här hittar ni våra andra artiklar om ansiktskrämer:

Vanliga hudvårdsmärken som tillverkar nattkrämer

Även hudvårdsmärken med ett väldigt smalt sortiment brukar också ha minst en nattkräm i utbudet. Därför har också konsumenterna mycket att välja mellan och om du inte hittar en bra nattkräm hos ditt favoritmärke finns det många andra tillverkare som har nattkrämer av hög kvalitet.

Clinique

Ett väldigt spännande, amerikanskt företag som har varit verksamt sedan 1967. Ända från början har deras filosofi varit att ha ett kliniskt och vetenskapligt förhållningssätt till hudvård och att framställa produkter som är skonsamma och vårdande för huden. Helt utan onödiga tillsatser och parfymer. 

De har utvecklat ett enkelt 3-stegs system där nattkrämer är en viktig del av rutinen och därför har företaget flera riktigt bra nattkrämer för olika behov i sitt utbud. De har bland annat flera nattkrämer som stimulerar hudens egen elastin- och kollagenproduktion. Med hjälp av deras högkvalitativa krämer kan cellförnyelsen pågå under natten medan du sover. 

Eucerin

Ett banbrytande, tyskt hudvårdsmärke som skapat hudvård som är avsedd att lösa olika typer av hudproblem. Idag är de ett ledande varumärke när det gäller skonsam och effektiv hudvård med stramande och upplyftande egenskaper. Alltid med forskning och kliniska studier som bas. 

De  har utvecklat specifika hudvårdsserier för varierande åldrar och med olika syften. I samtliga fall finns väldigt bra nattkrämer som vårdar huden och återställer den på djupet. För dig som har känslig hud men vill ha specifika och effektiva anti-age produkter kan Eucerin vara ett alternativ att titta närmare på. 

Exuviance

Ett företag som jobbar direkt mot skönhetssalonger och hudvårdskliniker och ett varumärke som är mycket populärt just i den här kategorin kunder. Men du som privatperson kan numera ta del av deras sortiment och där ingår ett antal exklusiva och fina nattkrämer med vårdande egenskaper. Exuviance är ett anrikt företag som grundades redan på 80-talet av dermatologer. 

Dermalogica

Dermalogicas sortiment är speciellt eftersom det är både veganskt och oparfymerat.  Dessutom har de stor andel naturliga ingredienser i krämerna, även om dessa inte nödvändigtvis är ekologiska.  

Men kvaliteten på krämerna är troligt hög och det här är ett märke som ofta passar dem som har känslig hud, atopiskt eksem eller allergier. Det är helt enkelt ett märke för allt som är intresserade av exklusiv och väldokumenterad hudvård. 

Lumene

Ett finskt företag med som varit verksamt i flera decennier, men efter den internationella lanseringen de senaste åren har de även blivit ett väletablerat varumärke i Sverige. Basen i deras hudvård är skandinaviska, naturliga ingredienser och här hittar du sådant  som extrakt från havtorn, björk, mossa, källvatten med mera. Produkterna håller hög kvalitet och har dessutom ett väldigt rimligt pris som gör att det här är krämer som passar de allra flesta plånböcker. 

Eveline Cosmetics

För dig som tycker att vegansk och cruelty free kosmetik är högsta prioritet kan vi rekommendera en nattkräm från Eveline Cosmetics. Det polska företaget har dessutom en ekologisk profil och många av deras produkter innehåller naturliga ingredienser som ofta är ekologiska. 

Det här är ett märke som sedan 30 år tillbaka är väletablerat i Östeuropa och i de Baltiska länderna, men som nu vinner allt större marknadsandelar i hela Europa.

Vanliga frågor om nattkrämer

Kan jag använda nattkräm runt ögonen?

Nattkräm används i hela ansiktet, även på huden kring ögonen. Om du vill kan du kombinera nattkrämen med en ögonkräm och då ska du använda ögonkräm men först, innan du applicerar nattkrämen. 

Kom ihåg att aldrig stryka eller massera in krämen kring ögonen, tryck istället in den lätt med fingertopparna. Massera krämen mellan fingertopparna först, så att den får en högre temperatur och lättare absorberas av huden.

Ska jag tvätta bort nattkrämen på morgonen?

Innan du applicerar dagkräm och smink ska du skölja av ansiktet med vatten, eller använda en mycket skonsam ansiktstvätt. Genomgår du något specifikt hudvårdsprogram är det förstås viktigt att du följer det som gäller för just den produkt du använder.

Vad är skillnaden på dagkräm och nattkräm?

Skillnaden mellan dag- och nattkräm är att nattkrämen har ett rikligare innehåll och består av fler långtidsverkande ämnen som tar hand om huden medan vi sover. Med rätt nattkräm blir huden återställd och är spänstig när du vaknar. Dagkrämer är i allmänhet lättare i sin konsistens och absorberas snabbare av huden än vad nattkrämer gör.

Behöver jag verkligen använda både dagkräm och nattkräm?

Vill du ha en riktigt optimal hudvård och är intresserad att hålla den så spänstig och fräsch som möjligt är det en bra idé att använda både natt- och dagkräm. Särskilt du som har torr hud kan ha stor glädje och komfort av att använda en riklig nattkräm som mjukgör och vårdar. Det gör att du på dagen kan använda en lättare dagkräm som passar bättre under sminket.

Kan jag blanda dag- och nattkräm?

Det är ingen större idé att blanda dag- och nattkräm eftersom det enda du egentligen gör är att späda ut nattkrämen. Den enklaste och den sannolikt effektivaste hudvården får du om du håller dag- och nattkräm åtskilda.

Vad är nattkräm bra för?

Nattkräm är bra för att du med den kan preparera huden med ingredienser som inte är optimala att ha i en dagkräm. Det kan exempelvis vara oljor och närande ingredienser som inte alls passar att ha under smink och som gör att foundation och bronzers kommer att lägga sig ojämnt på huden. Nattkrämen är optimal att boosta huden med på olika sätt.

Kan jag använda nattkräm på dagen?

Det bästa är att ha en lättare kräm under dagtid men har du riktigt torr hud så kan du förstås tillfälligt välja att använda en nattkräm även på dagen.

Hur länge håller en nattkräm?

Bäst före-datum står alltid på burken eller flaskan. Där ska också stå hur länge produkten kan användas efter att den öppnats. En tumregel brukar vara att en öppnad burk kräm aldrig ska användas längre än 6 månader.

Hur ofta ska man använda nattkräm?

Nattkräm ska användas dagligen. När du tvättat bort smink med ansiktsrengöring och tvättat ansiktet med en toner inför natten är det dags att applicera nattkrämen och låta den verka medan du sover. 

Författare
Angelica Johansson
Medgrundare & marknadsansvarig på Evolving Media. Småbarnsmamma med stort intresse för hudvård och hudvårdsprodukter som hjälper till att hålla en trött småbarnsförälder levande. :)
Mats Maatson
Redaktör
Mats Maatson

Missa inte dagens deals