Hur använder man Olaplex? – Tipsen för salongsvård hemma

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko.se och Nordicfeel.se

Olaplex är hårbehandlingen alla snackar om, men vad är det egentligen? Olaplex är en produkt som verkligen tagit skönhetsindustrin med storm de senaste åren.

Produkten är en hårbehandling som reparerar och återställer hårets svavelbindningar, som bland annat är det som hårets hälsa beror på. Hår som påverkats av blekningar, färgningar, borstning, och värmeverktyg kan få helt nytt liv med Olaplex.

Den här produkten har blivit oerhört populär, inte bara bland privatpersoner, utan också på frisörsalonger. Att effektivt behandla färgskadat hår är en av frisörernas stora utmaningar och något som de alltid kämpat med.

Hur anvander man Olaplex

Även om det hänt mycket på marknaden när det gäller hårbehandlingar och färgmedel sliter det fortfarande mycket på håret och att utföra en hårbehandling utan slitage är en utmaning.

Fördelarna med Olaplex är att du får ett mer välmående och starkt hår och det här är en produkt, som om den kompletteras med ditt schampo, balsam, och inpackning ger ett fantastiskt hår som ser friskt ut. Håret får alla vitaminer, mineraler, och all den återhämtning det behöver. Olaplex är helt fri från sulfater, silikoner, och konserveringsmedel.

Hur du använder en Olaplex-behandling

Du använder Olaplex direkt efter en schamponering, men innan ditt balsam. Du gör en grundlig hårtvätt och masserar sedan in produkten i håret och låter det sitta i ca 10 minuter.

Du kan även låta Olaplex sitta i över natten om du vill. Efteråt tvättar du ur Olaplex och återfuktar med en inpackning eller ett bra balsam.

De olika stegen i en Olaplex behandling

Olaplex är en hundraprocentigt vegansk produkt och den behandlar håret på flera sätt. Den hjälper håret att återhämta sig efter en färgning och den återställer hårets naturliga balans och ger dessutom håret en skön uppfriskande färg.

På marknaden idag finns tre olika Olaplex produkter. Två är avsedda för frisörer och har funktionen att den ena behandlar håret efter en kemisk behandling. Så finns det den som är för hemmabruk och den använder du som återuppbyggande produkt mellan dina frisörbesök.

Så här gör du för att använda Olaplex:

Steg 1:

Först tvättar du håret extra noga med ett djuprengörande schampo. Det är för att proteinerna i produkten ska tränga in i hårfibern så effektivt som möjligt.

Alla hårprodukter som du eventuellt har i håret måste tvättas bort eftersom de lägger sig som en hinna runt håret och förhindrar produkten att tränga in. Det är alltså väldigt viktigt att håret är ordentligt rengjort innan.

Steg 2:

Efter att du tvättat det så handdukstorkar du håret lätt. Även det är för att produkterna ska tränga in i fibrerna och inte bara rinna av håret. Sedan applicerar du en liten mängd av produkten i håret. En klick stor som en femkrona räcker för mellanlångt hår.

Hur anvander man Olaplex
Hur anvander man Olaplex

Kamma igenom håret, så att hela hårstrået blir behandlat. Låt sitta i minst 10 minuter och gärna över natten om du vill det. Då får du en djupgående behandling av ditt hår och det här är speciellt effektivt om du blonderar håret eller behandlar det kraftigt.

Steg 3:

När behandlingen är klar sköljer du ur produkten och tvättar noggrant med schampo igen. Kom ihåg att avsluta med ett bra balsam eller en rejäl hårinpackning. Det här gör kuren komplett och ditt hår får både proteiner, balans, och återfuktning.

Varför är svavelbindningar viktiga för håret?

Hårets egna svavelbindningar bryts ner när man utsätter håret för kemiska behandlingar, som till exempel permanent, färg, toningar, och blekningar. Också daglig användning av hårspray, mousser, schampon, och olika värmeverktyg sliter på håret.

Hårvårdsindustrin har i många decennier försökt komma fram till en lösning där man kunnat komma åt problematiken kring brutna svavelbindningar, men man har inte haft någon framgång med detta.

Forskarna Eric Pressly och Craig Hawker lyckades skapa den speciella molekylen som finns i Olaplex och som tar sig in i håret och reparerar och återställer svavelbindningarna. Detta fullkomligt revolutionerade branschen och när Olaplex kom ut på marknaden blev det en omedelbar succé hos våra hårfrisörer.

Hur anvander man Olaplex

Den som tog den här molekylen vidare och utvecklade produkten Olaplex heter Dean Christal och växte upp i skönhetsbranschen, då hans mamma var hårfrisör och hans pappa distribuerade smink och hudvårdsprodukter i nästan 30 affärer runt om i USA. Dean Christal och hans fru utvecklade produkten tillsammans och gjorde molekylens verkan tillgänglig för allmänheten.

Att man hittade den reparerande molekylen var faktiskt av en slump. Det kemisterna försökte ta fram var egentligen en solbeständig silikon som kunde sitta kvar i håret i upp till 25 tvättar och på det sättet bli en av världens mest effektiva skydd för håret. I den processen upptäckte man alltså molekylen som återställde trasiga svavelbindningar i håret.

Proteiner och återfuktning

Man ska dock ha i minnet att molekylen inte tillför andra viktiga ämnen till håret som till exempel proteiner. Vid sidan om Olaplex borde du alltså använda proteinberikade hårvårdsprodukter och kurer.

Om du vill finns det gott om saker i kylskåpet och skafferiet som du kan använda för att göra en riktigt bra proteininpackning. Ägg, majonäs, och avokado är några sådana. Det finns också utmärkta proteininpackningar på marknaden som du kan använda. Proteinberikade hårvårdsprodukter gör håret friskt och med härlig lyster.

Det finns en metod för att få mer fukt in i håret som kallas för balsammetoden. Det går ut på att du helt och hållet slutar använda schampo. Det här är lätt att först rygga tillbaka inför eftersom det är lätt att tro att man då ska lämna håret smutsigt.

Men man använder sig istället av endast balsam som tvätt och faktum är att de som provat kan intyga att håret blir precis lika rent, men växer mer och blir mycket mer återfuktat. Det är dock viktigt att du noggrant väljer ut ditt balsam som du ska använda i balsammetoden.

Alla balsam fungerar inte alls lika bra. Vilka balsam som är lämpliga att använda, som finns på den svenska marknaden, hittar du information om på nätet.

En produkt att alltid ha hemma i badrumsskåpet

Olaplex är inte den billigaste produkten på marknaden, men inte heller den dyraste. Det du får för pengarna är väldigt mycket, inte minst ett friskt och hälsosamt hår som stödjer och förebygger förslitningar. Vi rekommenderar den varmt som komplement till dina andra hårvårdsmetoder.

Om du bleker ditt hår väldigt mycket kommer den här produkten att vara rena rama dundermiraklet för ditt hår. Det kommer bespara dig en massa dyra inpackningar och andra produkter och gör att du kan få ett nytt hår i princip på några månader.

Hur anvander man Olaplex

Idag finns ingenting som liknar Olaplex på marknaden. Den patenterade produkten har inte någon konkurrens och det är också mycket möjligt att du hört talas om den någon gång hos dina hårfrisörer. Många frisörer använder produkten på upp till 80% av sina kunder och är också återförsäljare av den. Så det är inte alls omöjligt att du kan köpa den hos din frisör.

Olaplex finns också att köpa på nätet på några av de större onlinebutikerna och som vanligt är det också på webben du får det bästa priset. Produkten kan som sagt verka dyr vid första anblicken, men den är extremt dryg och en flaska räcker till väldigt många behandlingar.

En sympatisk detalj hos produkten är också att man verkligen lagt allt krut på själva medlet och inte på exklusiva förpackningar och design. Flaskorna består av enkel design med företagets logga och text och information som du behöver för att sätta igång med en behandling.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

2 reaktioner på ”Hur använder man Olaplex? – Tipsen för salongsvård hemma”

 1. Hej jag tvättar mitt hår med balsammettoden. Först med ett tvättbalsam sedan lägger jag i en inpackning och till sist ett vårdandebalsam. När är det bäst att lägga i olaplex no 3, före eller efter tvättbalsammet?
  Jag undrar detta eftersom att ett balsam försluter hårstrået. Mina funderar är om det fungerar sämre att använda olaplex efter ett tvättbalsam?

  Mvh Hårfanstikern

  1. Hej Felicia,
   Ditt hår ska vara så rent som möjligt innan Olaplex appliceras.
   Använd först ditt tvättbalsam (gärna dubbla tvättar), sedan Olaplex och slutligen ett återfuktande balsam/hårinpackning.
   Lycka till och njut av ditt mjuka hår 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals