Hur får man bort finnar? Vi har de bästa tipsen!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Det finns få saker som sätter käppar i självförtroendet mer än att vakna upp med finnar. Finnar beror på en inflammation av talgkörtlarna i huden och kan drabba människor i alla åldrar. Fett, som kan finnas på huden av olika anledningar, gör att talgkörteln under huden blir igentäppt och gör så att huden ovanför blir inflammerad. Finnar är vanligast i tonåren eftersom hormonbalansen i huden skiftar; även vuxna som använder medicin med ämnen som kortison har högre risk för att få finnar. Hur kan kan man då få bort finnar?

Det finns inget specifikt sätt att få bort finnar, men genom att använda olika lösningar kan uppkomsten av finnar minska. Olika kurer, att man ändrar sin kost, och krämer fungerar bra på olika personer och det bästa är att prova sig fram.

Det finns många olika kurer att prova när det kommer till att få bort finnar. Det som är allra viktigast är att noga tvätta ansiktet minst två gånger per dag för att motverka att smuts och döda hudceller letar sig in i porerna. Det tar tid att få bort finnar, men med rutiner och lite envishet så är de på god väg att försvinna.

Snabba tips

Finnar och akne blir ofta värre av fukt och värme, men ibland kan det vara bra att använda både och för att tvinga aknen att avancera och därmed även läka snabbare. Även kyla går att använda för att få bort finnar. Eftersom det beror på en inflammationen kan kalla kompresser eller att duscha kallt göra att porerna drar ihop sig och inflammationen går ner.

Hur far man bort finnar

För att förebygga finnar är det viktigt att inte röra huden för mycket med otvättade händer och fingrar. Det är inte bara viktigt att tvätta ansiktet, utan även händerna. Ju mindre smuts på ansiktet, desto mindre smuts kan leta sig ned i porerna och orsaka finnar. Det kan vara bra att kika på scrubs som är särskilt framtagna för att rengöra porerna på djupet.

Men en av de viktigaste kurerna mot finnar är att dricka mycket vatten och att återfukta kroppen. Att duscha kallt kan ha en god effekt på huden överlag eftersom kallvattnet gör att porerna drar ihop sig och blir mindre, dessutom verkar kylan mot inflammationen.

Genom att ändra på hudvårdsrutiner och vara mer noga med hygienen kan man effektivt få bort den värsta aknen inom några veckor. Att exempelvis byta ut sina hudvårdsprodukter till parfymfria och mindre feta alternativ kan göra underverk för huden. De som lider av väldigt utspridd och svårbehandlad akne med cystor i huden kan behöva antibiotika för att lindra besvären. Då räcker det alltså inte med att byta ut produkter eller tvätta ansiktet mer noggrant, även om det är ett mycket bra komplement till antibiotikakuren. Det kan vara bra att prata med en läkare så att hen kan utreda besvären och hitta den bästa lösningen.

Oavsett om man lider av finnar som tonåring eller i vuxen ålder kan det vara ett enormt stressmoment. Det finns ingen exakt forskning kring stress och finnar, men visst är det så att de envisaste finnarna alltid kommer innan en dejt eller ett viktigt föredrag på jobbet, för att inte tala om skolfoton.

Använd kosten för att få bort finnar

För att hjälpa kroppen på traven att få bort finnar kan man se över sin kost. Mat som innehåller mycket salt eller socker kan höja blodsockret ovanligt snabbt och gör att kroppen kommer i obalans. Även mat som kan vara inflammatorisk kan vara bra att minska på eftersom detta kan orsaka finnar.

Mat som är bra att undvika

  • Mjölkprodukter
  • Godis
  • Chips
  • Pasta
  • Feta såser
  • Potatis

Mat som är bra för huden

  • Grönsaker
  • Fet fisk
  • Linser och baljväxter
  • Mandlar och andra nötter
  • Vitlök

Genom att förbättra sin kost ger man kroppen en chans att komma i balans och därmed minskar inflammationer som är en reaktion på att kroppen inte mår bra. Oftast uppstår både finnar och andra inflammationer på huden för att kroppen är uttorkad, man är stressad, eller har en dålig kost.

Få bort finnar snabbt

Det är många som hoppas på en snabb lösning när det kommer till finnar, men tyvärr så finns det inget snabbt sätt att få bort finnar. Däremot finns det sätt att snabbt lindra symptomen. Det är viktigt att man inte klämmer finnar eller pormaskar, hur lockande det än må vara. Att pilla på finnarna gör dem oftast värre och de kan dessutom bli infekterade och ge ärr som är svåra att få bort.

Kyla

Ofta tycks finnar passa på att dyka upp i ansiktet innan en viktig intervju eller en dejt. Då behöver man en snabb lösning på problemet. Genom att använda sig av kyla på olika sätt kan porerna dra ihop sig och därmed kan finnen se mindre ut och dessutom vara lättare att sminka över. Man kan till exempel ta en iskall dusch, vilket inte bara hjälper mot finnar utan även ett inflammerat ansikte och gör att man ser fräschare ut överlag.

Hur far man bort finnar

Det går även att använda sig av en isbit som trycks mot det inflammerade området och har samma effekt som en iskall dusch, men som verkar lokalt istället. Med en isbit är det lättare att utsätta området för kyla under en längre tid och på det viset minskar inflammationen.

Värme

För de som har lite längre tid än bara en dag på sig att få bort finnar kan det vara en bra idé att, istället för kyla, använda sig av värme. Värme på det inflammerade området gör att uppkomsten av finnar påskyndas och därmed försvinner de även snabbare. Det kan vara en bra idé att basta eller duscha väldigt varmt. Man kan även lägga en varm kompress på området med finnar. När utbrottet har gått över är det en bra idé att även kompensera med kyla.

Tandkräm eller citronjuice

Enligt gamla huskurer mot finnar kan man använda sig av tandkräm eller citronjuice för att snabbt få bort finnar. Att stryka ett lager tandkräm på en finne innan man går och lägger sig torkar visserligen ut den, men risken är mycket stor att såret blir infekterat.

Samma sak gäller med citronjuice. Det kan verka som en bra idé för att snabbt få bort finnar, men risken är mycket stor för infektioner som i sin tur kan leda till stora ärr. Det är alltså ingenting att rekommendera.

Finnar av hormoner

Ofta beror uppkomsten av finnar på hormoner och det är inte bara när man är tonåring. Det finns vissa tider i livet då man har en hormonell obalans i kroppen. Detta kan ha många orsaker, men ofta är det helt naturligt. Finnar och inflammation är en reaktion på att något är i obalans. När är det då vanligt att man får finnar på grund av hormoner?

  • Under tonåren
  • Innan mens
  • Under en graviditet
  • Om man sportar mycket (och svettas)
  • Om man tar anabola preparat

Om man har finnar som beror på hormoner kan det vara bra att tvätta sig i ansiktet extra noga, att inte pilla för mycket i ansiktet, och att se över sin livssituation för att förhindra stress och dålig kosthållning.

Områden

Var finnarna befinner sig på kroppen kan ha olika orsaker och betydelser. Exempelvis kan finnar på nedre delen av ansiktet bero på stress och sömnbrist. Finnar på hakan och över läpparna kan potentiellt bli bättre av att ändra sin livsstil och försöka ta det lite lugnare. Finnar i övre delen av ansiktet kan istället bero på vilken typ av mat man äter. Skräpmat och mat med mycket salt eller fett är ofta boven vid utslag i exempelvis pannan, men är lätt åtgärdat genom att se över kosten.

Hur far man bort finnar

Finnar på mitten av ansiktet, kinderna, och runt näsan beror ofta på allergier, intag av tobak, samt matsmältningen. Även här kan stress påverka eftersom det är en bidragande faktor till matsmältningsproblem. I vuxen ålder kan de flesta finnar och utslag bli bättre av att se över sömnen, maten, och stressen. Finnar är ett tecken på att allt inte står rätt till i kroppen och att en förändring behöver ske för att man ska må bättre.

Sammanfattning

Hur man får bort finnar är en hel vetenskap och det är inte alltid så lätt att veta hur man man ska gå tillväga, och ibland fungerar det faktiskt inte och man får helt enkelt vänta ut det. Huskurer fungerar inte alltid och kan dessutom göra så att finnarna blir infekterade. Genom att ändra sina rutiner och hudvård kan man förhindra uppkomsten av finnar. Exempelvis kan man byta till parfymfria produkter och vara mer noga med att tvätta ansiktet ordentligt.

Någon annat som kan hjälpa i kampen mot finnar är att se över sin kost. Att äta mycket grönsaker och skippa inflammatoriska ämnen som mjölk och socker kan göra att huden mår mycket bättre. Även stress och sömn kan påverka finnar i ansiktet. Att sova sina åtta timmar och få ned vilopulsen kan göra under för hela kroppen. Var på kroppen man får finnar kan ha olika orsaker, men oftast har det med hormoner att göra.

Vill man bli av med finnarna snabbt kan man använda sig av kyla, värme, eller huskurer för att snabba på processen, minska porerna, eller minska inflammationen för att lättare kunna sminka över finnarna. Det viktigaste är att inte röra ansiktet för mycket med smutsiga händer, då kan finnarna bli ännu värre.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals