Hur får man bort gult hår? – Tipsen för hemmafixaren

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko.se

Bleker eller slingar man håret hos frisören lägger man ofta på en toning ovanpå blekningen för att håret ska få en snyggare, blond färg och inte så gult. Det här är dock en färg som klingar av med tiden och håret blir lätt gulaktigt i alla fall.

Även om du inte färgar håret utan är naturligt blond kan håret få en gul ton på grund av solen och bad i havet. Det kan vara ett irritationsmoment och ser inte heller särskilt snyggt ut. Men den goda nyheten är att det här går att åtgärda med goda skötselvanor av håret och rätt val av produkter.

Att håret blir gult beror på att det är för torrt och skadat. Håret är helt enkelt för påverkat av blonderingen och drar åt sig smutspartiklar och avgaser från luften. På marknaden idag finns det en en stor mängd olika produkter som underlättar för dig att hålla en snygg gul ton i håret.

När det kommer till blondering hos frisören är hantverkskunnande också av väldigt stor betydelse. Läs omdömen om salongen du ska gå till, oftast finns det många sådana online att googla på.

Det är nämligen väldigt viktigt att håret bleks rätt till att börja med. En vanlig anledning till att håret blir gult är att blekningen inte får verka den tid som behövs. Frisören tar bort färgen för tidigt eller har inte blandat rätt styrka på blekningen överhuvudtaget.

En skicklig frisör lägger också en ton på efteråt som får håret att gå i den nyans som önskas. Den här kan man bättra på cirka var fjärde vecka och då behöver man heller inte bleka hela håret lika ofta. Den snygga ursprungliga färgen håller sig helt enkelt längre.

Så här undviker du gula toner

Det mest grundläggande knepet är att inte tvätta håret för ofta. Man ska inte slita onödigt mycket på behandlat hår och två eller helst en gång i veckan är det optimala.

Hur far man bort gult har

Varva ditt vanliga schampo med bra och effektiva inpackningar varannan vecka och använd gärna också ett bra silverschampo.

Vårda ditt hår noggrant och mer än genomsnittet

När vi här säger vårda ditt hår menar vi också i många fall att du faktiskt ska undvika att hålla på med det för mycket. Att varje dag använda preparat i håret samt värmeverktyg sliter väldigt mycket på håret och särskilt på ett hår som redan från början inte är i bra kondition.

Låt håret vila så ofta du kan och håll dig till enkla frisyrer till vardags. Ett friskt och glansigt hår är precis lika snyggt som ett lockigt och stylat hår.

Silverschampo

Många tar till silverschampo med violetta och grå toner för att få bort det gula. Det är bra att tvätta med det regelbundet, men man får inte göra det här för ofta och det är verkligen viktigt att komma ihåg.

Det sliter oerhört på håret att använda silverschampo och det är inget du bör göra för ofta, annat än högst varannan vecka. Nackdelen med att hålla på för mycket med kalla och grå pigment är att de skadade partierna på håret drar till sig mer av pigmenten och den blonda färgen bara blir matt och mörk. Vissa av de skadade hårpartierna blir också blåaktiga och gråa.

Pigmentinpackningar

Som tidigare nämnts är det som sagt oftast yttre faktorer som gör att håret blir gult. Något som hjälper till att motverka det är att en gång i månaden göra en rejäl pigmentinpackning och fräscha upp tonen på håret och rensa ur det från smutspartiklar och produktrester.

Från mörk till blond - en utmaning

För den som har ett pigmentrikt hår, det vill säga är brun eller svarthårig, är det en stor utmaning att försöka få till en snygg blond nyans. När man bleker ett ljust hår får det alltid orangea toner innan det blir ljust, då blir det även gult och fortsätter man bleka det så tappar man helt enkelt håret.

Det är en stor utmaning att gå från mörkhårig till blond och det sliter verkligt mycket på håret och det är inte alltid att slutresultatet blir som man själv vill.

Hur far man bort gult har

Det här är mer eller mindre omöjligt att göra hemma om man vill få det snyggt utan man bör gå till en frisör. De lättaste är ju att man kan acceptera den hårfärg man har och jobba utifrån sina egna förutsättningar.

Vill man trots allt ha en blonderad look krävs det ofta flera behandlingar hos frisören och när du nått en nyans du nöjd med krävs det minutiös pigmentvård hemma.

Det lättaste är att nöja dig med en mörkare, cendréfärgad blond färg och utöver detta kombinera med riktigt högkvalitativa silverschampon och pigmentinpackningar.

Undvik solen

Salta bad och exponering för solen är rena rama döden för blont hår och det kan göra håret gult i väldigt stor utsträckning. Om du ofta är på solsemester eller gillar strandliv om sommaren gäller det att ha det här i åtanke i stor utsträckning och verkligen se till att ditt hår är skyddat.

Även om du gärna skulle vilja ha stylat hårsvall på stranden är det allra bästa om du kan ha håret uppsatt och under en keps eller en hatt. Det finns också produkter att köpa som skyddar håret när du är i solen, men det bästa är att skydda håret helt.

Luftföroreningar

Som tidigare nämnt är luftföroreningar även en betydande faktor när det gäller ditt hårs kondition. Vår luft är helt enkelt väldigt förorenad numera, och vare sig du bor i en storstad eller på en liten ort, så utsätts ditt hår.

Du har såklart inte blonderat håret för att gå med det under en mössa, men när du är ute i motionsspåret eller på långpromenader är det definitivt värt att tänka på att skydda håret så mycket som möjligt.

Vad är egentligen silverschampo?

Silverschampo är en produkt som har tagits fram under de senaste decennierna och som nu är en väletablerad produkt som många blondiner världen över använder.

Ett silverschampo fungerar genom att violetta färgpigment är blandat i ett schampo som neutraliserar de gula tonerna och ger håret en kallare färgnyans. Ett silverschampo har alltså inte en blekare nyans alls utan neutraliserar bara de gula tonerna i håret genom att tillsätta violetta pigment.

Du använder silverschampo genom att fördela det jämnt över håret när det är blött. Precis som med ett vanligt schampo med andra ord. Ibland kan du behöva behandla håret fler gånger för att det ska få effekt eller låta det sitta i längre än vad det står på instruktionerna.

Hur far man bort gult har

Har du torrt och slitet hår måste du korta ner tiden du har silverschampot i håret. Använder du det för ofta kan håret få en lila ton.

Ofta är det här något man får prova sig fram till, så det gäller att vara väldigt försiktig i början och prova flera gånger istället. Annars kan resultatet bli ett torrt, skadat, och lila hår och det vill du givetvis undvika.

Ett silverschampo gör alltså håret väldigt torrt och det är viktigt att använda produkter som inpackningar och balsam efter att du använt  silverschampo.

Det finns otroligt många produkter på marknaden idag så det du börjar med är att grundligt kontrollera omdömen och recensioner på nätet innan du slår till och köper ett eftersom resultaten skiljer sig åt väldigt mycket.

Ta hand om ditt blonda hår

Eftersom det blonda håret ofta är torrt och skört (och det kan gälla naturliga blondiner också) är det som vi nämnde tidigare skötsel som är a och o. Lockigt hår samt blont hår är de torraste hårtyperna och behöver extra omvård.

Du kan behöva kolla upp saker som andra kanske inte behöver bry sig om. Som till exempel att vatten från egen brunn eller vatten som kommer via gamla rör kan vara koppar-, järn-, och kalkrikt och faktiskt påverka färgnyansen på på håret.

Det här är givetvis kanske inte så mycket du kan göra något åt, men du kan alltid försöka se till att tvätta håret på gymmet så ofta du kan och använda bra pigmentinpackningar och silverschampon i övrigt.

Håroljor gör verkligen underverk för torrt hår. En riktig fukt- och näringsboost är att använda en färglös och naturlig olja, som till exempel ekologisk kokosolja, och massera in det i hela håret, fläta ihop det, lägga en handduk runt, och låta det sitta och dra så länge som möjligt, gärna över natten.

På morgonen tvättar du håret med schampo och balsam. Du kan också använda andra vårdande oljor som mandelolja och jojobaolja. Men kom ihåg att vissa oljor torkar ut håret, så du ska vara försiktig med till exempel olivolja och absolut aldrig använda linfröolja som är mycket uttorkande för håret.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals