Hur får man håret att växa snabbare? – Tipsen du borde prova!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för NordicFeel.se, Apomera.se, Kicks.se, och Lyko.se

Ett långt, tjockt, och vackert hår är en dröm för många kvinnor. Men att verkligen få det där vackra drömhåret känns som just en dröm och som någonting nästintill omöjligt. Att håret växer allt för långsamt är nog något som vi alla har blivit tokiga på någon gång – eller många gånger; och när man dessutom måste toppa det med jämna mellanrum för att få bort slitna toppar blir det ju aldrig längre – snarare tvärtom.

Men man kan faktiskt hjälpa håret på traven lite grann. I första hand genom att ta hand om det, förstås. På så sätt kan man undvika att topparna blir allt för slitna, och slipper toppa lika mycket varje gång – och behöver kanske inte göra det lika ofta heller.

Dessutom växer håret bättre när det mår bra och när man lyckas få det där långa håret så vill man ju även att det ska vara vackert och välmående. Med andra ord finns det många anledningar att ta hand om sitt hår så bra som möjligt.

Utöver det finns det mycket annat man kan testa för att få håret att växa snabbare – alltifrån hårprodukter till tabletter och en hel del annat som kan fungera. Men som med allting annat gäller det att prova sig fram för att hitta det som fungerar. Det som fungerar för en person kanske inte alls fungerar för en annan, och tvärtom.

Nu tänkte vi ge en hel del tips på hur du får håret att växa snabbare, hitta det som passar just dig och ditt hår, och ha lite tålamod så kommer du snart att ha det där fantastiska hårsvallet som du drömmer om!

Sköt om håret

Om håret ska få en chans att växa sig långt så behöver man verkligen vårda det och ta hand om det. Det är verkligen en förutsättning för att håret ska bli långt, men också för att det ska vara friskt och välmående – och vackert.

Mycket av detta är förmodligen en självklarhet för många, men det är ändå viktigt att nämna eftersom det är här det börjar. Det är här du lägger grunden och ger ditt hår de bästa tänkbara förutsättningar för att bli långt och vackert.

Vi börjar med det allra mest grundläggande och självklara; schampo och balsam. När det kommer till dessa produkter så är utbudet knappast begränsat, snarare tvärtom. Det kan vara svårt att veta vad man ska välja, men det viktigaste är helt enkelt att hitta någonting som fungerar för just ditt hår.

Hur far man haret att vaxa snabbare

Man märker oftast väldigt lätt vad håret mår bra av, både direkt efteråt, men även i längden. Så om du har hittat någonting som fungerar, håll dig till det. I annat fall är det bara att leta vidare.

Om ditt hår behöver extra vård kan du gärna välja ett schampo som är just extra vårdande, ger näring, och stärker håret. Det kan också vara bra att välja ett schampo som är anpassat efter just ditt hår, till exempel torrt, fett, skadat, eller mjäll. Men som sagt, det viktigaste är att hitta ett schampo som du själv tycker fungerar bra och som får ditt hår att må bra.

Hur ofta man ska tvätta håret varierar en hel del mellan olika personer – eller olika hår, rättare sagt. En del behöver tvätta håret nästan varje dag, medan andra bara behöver göra det en gång i veckan.

Men tänk på att inte göra det för ofta, det mår håret inte bra av. Här gäller det helt enkelt att ta hänsyn till håret och verkligen ta reda på vad det behöver. Ett par gånger i veckan brukar vara lagom för de flesta, men det är som sagt individuellt.

Nästa fråga är väl vad man ska använda utöver schampo och balsam? Så lite produkter som möjligt eller så många som möjligt? Ja, definitivt inte alldeles för många i alla fall. Om man använder schampo och balsam regelbundet, men inte allt för ofta, så behövs sällan särskilt mycket mer än så.

En hårinpackning kan dock vara bra, någon gång i veckan. Sedan är det jätteviktigt att tänka på att inte använda för mycket stylingprodukter och även vara försiktig med locktång, plattång, hårfön, och så vidare. Låt håret vila så mycket som möjligt, använd milda produkter och värmeskydd när du till exempel lockar håret.

Tips på schampon som vårdar och reparerar

Schwarzkopf Gliss Total Repair

Schwarzkopf Gliss Total Repair är ett schampo för torrt och skadat hår som hjälper till att reparera håret, men skyddar även mot framtida skador från till exempel styling. Innehåller keratinserum som gör att håret blir smidigt och glänsande. Det här är ett väldigt bra schampo i den lägre prisklassen och ett bra val för den som inte kan eller vill spendera mycket pengar på schampo.

Priorin Schampo

Priorin Schampo är ett schampo för hår som behöver extra näring. Det här schampot stärker, vårdar, och återfuktar håret. Det kan användas dagligen och ska verka i håret i 2-3 minuter innan man sköljer ur det. Något dyrare än det förstnämnda schampot, men kostar bara lite över hundralappen.

Aussie Miracle Repair Shampoo

Aussie Miracle Repair Shampoo är ett vårdande schampo för torrt och skadat hår. Innehåller bland annat macadamianötsolja, jojobafröolja, och avokadoolja. Även detta schampo kostar under hundralappen.

Syoss Keratin Shampoo

Syoss Keratin Shampoo är ett vårdande schampo för skadat hår, som innehåller keratin som fyller och reparerar håret. Resultatet blir ett stärkt, välmående, glansigt, och följsamt hår. Dessutom väldigt prisvärt – för lite över femtiolappen får man en stor flaska med 500 ml.

Repair & Care Shampoo

Även detta schampo är vårdande och resterande, men något dyrare. Det är milt rengörande, naturligt vårdande, innehåller vitamin B5, utvecklat för extra torrt hår och är 100 procent veganskt.

L’Oréal Professionnel Absolute Repair Lipidium

L’Oréal Professionnel Absolute Repair Lipidium schampo bygger upp och reparerar håret på djupet och ger dessutom ett långvarigt skydd. Det gör att håret blir mjukt, smidigt, och glansigt.

Ett ganska dyrt schampo, men som även finns på stora flaskor med 1000 ml, vilket kan bli lite mer prisvärt. Dessutom kan det även köpas tillsammans med balsam till paketpris. Det finns även normalstora flaskor om man vill testa det innan man investerar i en stor.

Ta hand om håret från insidan

Precis som med mycket annat så behöver faktiskt även håret näring från insidan. Det är alltså viktigt att tänka på vad vi äter och dricker. Av många anledningar faktiskt, men mycket på grund av att en ensidig kost kan göra att man får brist på vissa vitaminer i kroppen, och då påverkas många områden – bland annat håret.

Det är också jätteviktigt att dricka vatten och att dricka tillräckligt. Inte bara för hårets skull givetvis, men även för hårets skull. Om ditt hår är tunt och torrt så kan det bero på att du dricker för lite vatten.

Livsmedel som hjälper håret att växa snabbare (och må bra):

Lax – Laxen innehåller D-vitamin och proteiner som är bra för håret. Lax innehåller även Omega 3 som håller hårbotten frisk och får håret att växa snabbare.

Gul paprika – Eftersom den gula paprikan innehåller C-vitamin så stärker den både hårstråna och hårsäckarna och förhindrar att håret går av.

Ägg – Precis som lax så innehåller ägg Omega 3, men det innehåller även biotin som ofta används i produkter som ska få håret att växa snabbare.

Solrosfrön – Innehåller Vitamin E som ökar blodtillförseln till hårbotten och på så sätt får håret att växa snabbare.

Sötpotatis – Sötpotatis innehåller betakaroten som både får hårbotten att må bra och dessutom får håret att växa snabbare.

Hårprodukter som hjälper håret att växa snabbare

Lee Stafford Hair Growth Shampoo

Lee Stafford Hair Growth Shampoo är ett schampo som får håret att växa snabbare. Fördelen är att det är så enkelt att använda eftersom det används som vilket annat schampo som helst – det är bara att massera in och skölja ur. Det är inte jättedyrt heller, utan kostar en bit under hundralappen.

Lee Stafford Hair Growth Leave in Treatment

Lee Stafford Hair Growth Leave in Treatment är en spray som ökar mikrocirkulationen i hårbotten, vilket hjälper håret att växa snabbare. Denna används efter att man har tvättat håret, i handdukstorkat hår.

Hur far man haret att vaxa snabbare

Man sprayar det helt enkelt direkt på hårrötterna och ut i topparna, och låter det vara där – det ska inte sköljas ur. Priset ligger någonstans mellan 150-200 kronor.

Lee Stafford Hair Growth Scalp Serum

Lee Stafford Hair Growth Scalp Serum appliceras med en pipett direkt i hårbotten och masseras in. Den kan användas direkt efter att man har tvättat håret, eller över natten. Priset är ungefär som föregående produkt, runt 150 kronor.

Lee Stafford Hair Growth Hårinpackning

Lee Stafford Hair Growth Hårinpackning är en hårinpackning av samma märke som ovan. Den här är dock något billigare, och kostar en bit under hundralappen. Den innehåller ett komplex av protein som stärker hårstrået och förebygger att det bryts av.

Kosttillskott som hjälper håret att växa snabbare

Hairlust Hair Vitamins – Innehåller bland annat biotin, silica, zink B5 och B12 samt massa annat som hjälper håret att växa och ger det näring.

New Nordic Hair Volume – Innehåller biotin och zink och mycket annat. Kan tas dagligen eller som en kur under 12 veckor.

Beautiful Hair – Även dessa innehåller många bra ingredienser som hjälper till att bygga upp håret och göra det starkare.

Sammanfattning

Som vi redan har konstaterat så finns det en hel del du kan göra för att få håret att växa fortare. Men framför allt handlar det om att ta hand om håret; tvätta lagom ofta, välja rätt produkter, kanske använda hårinpackning, borsta håret varje dag, och undvika stylingprodukter och lock- och plattång samt hårfön så mycket som möjligt.

Det bästa man kan göra är helt enkelt att göra så lite som möjligt; bara ta hand om håret och ge håret bästa förutsättningarna för att kunna växa sig långt och friskt. Vill man skynda på processen lite så kan man testa hårprodukter eller tabletter som hjälper till på traven; och där finns det en hel del att välja mellan.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals