Hur fort växer hår? – Och så här ser du till att ditt hår växer hälsosamt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Många är de som önskar sig ett hår som växer fort även om det inte gäller alla. Har du en frisyr med strikt form, till exempel page eller bob, kan det istället vara en negativ sak att håret växer eftersom det betyder att du måste gå till frisören oftare.

Många med längre hår önskar dock att håret kunde växa snabbare och att hårsvallet kunde bli längre och tjockare. Håret är ju som bekant något som är ytterst individuellt och typen av hår varierar väldigt mycket från person till person.

Vissa har tjockt och frodigt hår medan andra tycker att de inte alls har den kvalitet som de önskar på håret. Det finns många tips och tricks på hur du naturligt kan göra håret välmående och starkare för att få det att växa så mycket som det är möjligt.

Ekologisk kokosolja är en produkt som är fantastiskt bra för både hår och hud. Det har en positiv inverkan på huden och allmänhälsan om du äter det, så att blanda ner det i en smoothie är perfekt och du kan också använda det vid stekning och matlagning eftersom kokosolja tål upphettning utan att förlora sina näringsämnen.

Att göra en hårinpackning med avokado och ekologisk kokosolja ger håret en massa fukt och näringsämnen som den mår bra av. Det är ett tips som är minst lika effektivt och bra som exklusiva hårinpackningar om man betalar mycket pengar för.

Hur mycket växer håret?

Ett hårstrå växer i snitt 0,35 mm per dygn och tillväxten för ett hårstrå är mellan två till sex år i sträck. När strået är cirka 20-70 cm långt stannar tillväxten av och strået vilar i ett par månader.

Hur fort vaxer har

Därefter faller hårstrået av och fram växer ett helt nytt hårstrå. För att ditt hår skall klara av att växa på det här sättet krävs det bra förutsättningar och att håret har bra förutsättningar att gro från roten.

Hur kan jag skapa en optimal tillväxtmiljö för håret?

Om vi börjar med insidan kan man kort och gott säga att det är näringsrik kost som gäller för att få ett bra hår. Transfetter och socker är sådant som verkar menligt på håret och det är bra att försöka hålla ner konsumtionen på socker så mycket man kan om man vill ha ett glansigt hår och en bra hy.

Håret behöver samma ämnen som naglar och hud och där är proteinet kollagen väldigt viktigt. I övrigt är ämnen som magnesium, kalcium, zink, järn, natrium, och koppar sådant som får håret att växa och må bra.

På marknaden finns det speciellt anpassade kosttillskott för hår, hud, och naglar. Det kan man kombinera med en allsidig och näringsrik kost och vara säker på att man ger håret så bra förutsättningar att växa som det bara är möjligt.

När det gäller kosten kan du utgå från nötter, bönor, frukt, mejeriprodukter, grönsaker, fågel, fisk, kött, och fullkornsprodukter för att optimera hårtillväxten.

Hur fort vaxer har

Något som påverkar hårtillväxten negativt är även stress. Höga halter av kroppens eget stresshormon kortisol kan i värsta fall ha en förtunnande verkan på håret. Se till att stressa ner och ta hand om dig genom att promenera, träna, meditera, och slappna av.

Gnugga aldrig håret hårt med en handduk när du har duschat. Vira in den i en frottéhandduk och tryck försiktigt för att dra ur fukt och låt håret sedan lufttorka. Kom ihåg att ju mer du värmebehandlar ditt hår, desto mer slitet blir det.

Tvätta inte heller håret för ofta. Många av oss tvättar håret alldeles för ofta och schampo löser upp fett och smuts, men har också en extremt uttorkande inverkan på din hårbotten. Begränsa schamponering en till två gånger i veckan.

Balsammetoden

Däremot har en metod vunnit i popularitet de senaste åren som kallas för balsammetoden. Balsammetoden går ut på att man undviker schampo helt och hållet och använder vissa specifika balsam som rengör och återfuktar håret.

Principen är den att man undviker det egentligen motsägelsefulla förfaringssättet att först torka ut håret för att sedan återfukta det på nytt. Man menar alltså att endast balsam är fullt tillräckligt för att håret ska hållas rent.

Det här är en jättebra metod, särskilt om du har lockigt hår, vilket oftast också är ett torrare hår. Rakare och tunnare hår kan kräva lite mer i form av research inför valet av balsam eftersom du kan få fett hår av vissa balsam.

Hur fort vaxer har

Oftast är det här dock en övergångsperiod och när fettbalansen stabiliserats i håret fungerar det att använda endast balsamet alldeles utmärkt. Balsamet som man använder i balsammetoden ska vara sulfatfritt.

Att klippa håret ofta

Att håret skulle växa mer för att man klipper det ofta är en myt som florerar. Det enda du ska göra är att toppa håret för att hålla det starkt och friskt och så att det ser välmående ut.

För att hålla hårsäckar och hårbotten friska och optimera förutsättningarna för tillväxt av håret så är det bra att massera hårbotten då och då.

Det här kan du göra när du tvättar ditt hår med balsam. På så vis så får du bort döda hudceller, överflödig olja, och smuts från hårbotten. Det här gör förutsättningarna för hårtillväxten mycket bättre.

Varför tappar jag håret?

Håravfall som särskilt kan drabba kvinnor beror på olika faktorer. Många gånger kan det bero på vitaminbrist och stress. När du stressar mycket hämmas näringsupptaget och det är lätt att få brister.

Järnbrist och anemi är sådant som kan leda till håravfall. Drabbas man av håravfall kan detta ske på olika delar av huvudet eller jämnt över hela hårbotten.

Hos kvinnor kan också håravfall vara hormonellt. Hormonellt och ärftligt betingat håravfall handlar om att hårrötterna är överkänsliga och att rötterna blir mindre och inte får tillräckligt mycket näring. Det här kan drabbas oftast kvinnor från 30 års ålder och upp.

Hur fort vaxer har

Även vid klimakteriet ökar risken för detta. Håravfall kan vara ett smygande problem som man först inte märker och när diagnosen ställts är det redan i ett mycket sent skede. Hårrötterna producerar bara korta, tunna och färglösa hårstrån.

Hos många kvinnor inträffar det här endast mitt på huvudet och man blir kal på hjässan. Virus, bakterier, eller svamp i kroppen kan också förorsaka håravfall. När dessa har lämnat kroppen och du är frisk igen växer håret tillbaka, ibland mer än innan och håret blir kraftigare och tjockare.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals