Hur länge håller en fransförlängning? – Så här sköter du om fransarna bäst

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Den dagliga appliceringen av mascara brukar gå relativt snabbt eftersom man gjort det så väldigt många gånger. Men ibland önskar nog alla att de skulle få hoppa över den rutinen på morgnarna.

Att ha härligt snygga, långa fransar utan att slippa lägga på mascara varje dag, framförallt under sommaren, och veta att de sitter perfekt på även om du solar, badar, och är ute hela dagar och sena kvällar är lite av en dröm, inte sant?

Länge har vi fått ägna oss åt att applicera på mascara, använda lösögonfransar, eller i bästa fall färga ögonfransarna för att få en mörkare ton i dem.

Men under senare år har många salonger börjat göra ögonfransförlängningar som ger dig en permanent förlängning av fransarna, inte helt olikt en hårförlängning fast för ögonfransar.

Hur lange haller en fransforlangning

Metoden utvecklades ursprungligen i Korea och har sedan dess gått ett segertåg över världen. Till skillnad från lösögonfransar som du klistrar på och tar av efter en dags användning är förlängningen permanent och utförs av en stylist på skönhetssalong.

I princip går det till så att fransstylisten fäster ett antal lösfransar ovanpå dina naturliga ögonfransar med hjälp av ett semi-permanent lim.

Så här länge håller din fransförlängning

Går du till salong för att förlänga fransarna bör du förnya dem efter tre till fyra veckor för att kontinuerligt upprätthålla ett perfekt resultat. Lösögonfransarna lossnar av sig självt efter cirka 6 veckor.

Men då har många strån sannolikt trillat av på vägen och du har inte den helt perfekta looken längre. Då är det viktigt att hålla igång förlängningen regelbundet och om du vill kan du ha en stående tid hos salongen cirka var fjärde vecka.

Val av fransstylist

När du väljer din fransstylist är det bra att veta att kvaliteten varierar oerhört när det gäller hantverksskickligheten bland våra fransstylister i Sverige idag. Det är inte svårt att leta reda på de riktigt bra alternativen genom att noggrant läsa recensioner och omdömen på nätet.

Det viktiga här är att du inte är rädd att satsa en slant på att få dina fransar gjorda eftersom det ofta är så i sammanhanget att man får vad man betalar för.

Hur lange haller en fransforlangning

När du gör din ögonfransförlängning vill du ha raka, snygga fransar som håller länge, inte sådana som ligger snett och ser olika ut. Det finns gott om utbildade och certifierade fransstylister på våra större orter och har du möjlighet så ska du definitivt gå till en sådan.

En skicklig fransstylist kan också avgöra vilken typ av fransar som passar dig allra bäst. Formen på ögat spelar stor roll samt även hur dina ögonlock ligger.

Har du en nedåtgående ögonform ska du inte ha långa fransar längst ut i kanterna eftersom de bara drar ner helheten och gör så att du ser trött ut. Då ska fransarna istället vara längre i mitten av ögat för att lyfta och öppna upp blicken.

Annat som avgör hur naturliga fransarna ser ut är deras längd, böjning, och växtriktning. Första gången du låter göra dina fransar kan det vara svårt att veta vad du är ute efter.

Men när du väl gjort dem första gången vet du bättre till nästa gång hur du vill ha dina fransar och om du ska ha mer och längre varianter av strån eller om du vill ha en mer naturlig look.

Alla de här sakerna kan också en skicklig fransstylist hjälpa dig att välja. Alla kan låta göra en ögonfransförlängning så länge det finns hårstrån som man kan applicera lösfransarna på.

Materialet i fransarna

Materialet kallas för mink- och silkesfransar och är egentligen tillverkade av en särskild sorts plast. Det finns även fransar av äkta minkhår, men som tur är säljs dessa normalt sett inte i Sverige.

Hur lange haller en fransforlangning

Ofta använder sig stylisten av flera typer av fransar för att få en variation i fransraden och göra att de ser så tjocka ut som möjligt.

Skadar fransförlängning ögonfransarna?

All artificiell behandling av hår, hud, och naglar sliter på den naturliga materialet så att säga. Så går du var tredje eller fjärde vecka och applicerar på fransförlängning under exempelvis ett år, så kommer dina egna fransar att nötas av så småningom.

Om du låter göra det någon gång per år, till exempel inför semestern eller liknande, är det dock ingen större skada skedd. Du bör vara noga med omvårdnaden av fransarna och sköta om den minutiöst. Din fransstylist ger dig noggranna anvisningar om hur du ska göra.

Allergiska reaktioner

Det är ganska ovanligt, men det finns exempel på att limmet som används vid förlängningarna orsakar allergiska reaktioner. Det bästa är om du kan få komma in till salongen innan du gör din bokning och testa att få göra ett pricktest.

Då kan de applicera lite av limmet i armvecket och om du låter det sitta kvar något dygn märker du om du får en allergisk reaktion eller inte. Händer inget är det grönt ljus och du kan boka tid hos fransstylisten i trygg förvissning om att du klarar limmet.

Om du har gjort en förlängning och märker att du drabbas av en allergisk reaktion efteråt så ska du låta det gå minst 3 månader innan du gör en ny fransförlängning.

Huden och immunförsvaret måste få en chans att återhämta sig. Konsultera också med salongen om de har mildare lim som inte är så allergiframkallande.

Får du svåra allergiska reaktioner är det viktigt att du kontaktar salongen omgående för att få hjälp med att ta bort fransarna och att du inte försöker ta bort den själv.

Hur lange haller en fransforlangning

Om du vet med dig att du ofta är känslig för olika ämnen så ska du skölja rikligt med vatten när du kommit hem och efter behandlingen för att skölja bort alla överflödiga partiklar från limmet.

Att sköta om dina fransar på bästa sätt

Sköter du om dina ögonfransförlängningar så kommer de att hålla längre och även se snyggare ut ända tills du byter ut dem. Det gäller att hålla den fina balansgången med att inte peta och dra i dem för mycket, men att heller inte låta dem vara helt och hållet.

Hållbarheten blir sämre av smuts och avlagringar. Smuts blockerar också dina egna fransar från att växa upp på ett naturligt sätt. Tvätta dina ögonfransar dagligen samtidigt som du tvättar övriga ansiktet.

På salongen där du gör dina ögonfransförlängningar finns det speciella fransschampon som är avsedda för just ögonfransförlängningar. Du ska inte använda rengöringsprodukter som innehåller olja eftersom de har en negativ inverkan på limmet.

Du ska också undvika rengöringsmedel med propylenglykol som är vanligt förekommande i smink, men som fräter på fransarna. När du sminkar dig ska du helst använda torra kajalpennor och ögonskuggor som gör att ögonlocket och fransrötterna blir lättare att hålla rena. Använd aldrig mascara på dina förlängningar.

Några generella skötselråd kring fransförlängningar

Ta inga ångande bastubad eller simma i simhall efter att du applicerat på lösögonfransarna. Detsamma gäller med träningspass där du svettas. Undvik detta två dygn efter fransförlängningen.

Undvik mascaror och undvik till varje pris vattenfasta mascaror eftersom du då måste använda oljebaserade sminkborttagningsmedel som löser upp limmet och förstör fransförlängningen.

Och som tidigare nämnts, var noga med valet av fransstylist. Vänd dig till en auktoriserad salong och betala hellre några hundralappar extra för att få en riktigt bra, professionellt utfört fransförlängning.

Ett smart tillvägagångssätt när det gäller fransförlängning

Det är alltså inte helt realistiskt att använda sig av fransförlängning året runt. Det kommer att slita oerhört mycket på fransarna och göra dina egna fransar skörare och i sämre kvalitet. Med stor sannolikhet kommer de att gå av och bli sköra som resultat.

Men att göra en riktigt fin fransförlängning några gånger om året är en utmärkt idé och varför då inte planera in det i kalendern när du vill ha dem?

När det är dags för sommarledighet och semester kan det vara skönt att ha en bra fransförlängning för att slippa tänka på smink och kunna känna sig snygg och fräsch även efter många soltimmar på stranden.

Hur lange haller en fransforlangning

Så varför inte köra med en fransförlängning inför sommarsemestern och till exempel göra det ett par gånger under sommarhalvåret? För de flesta blir det vardag igen till hösten med rutiner och allt vad det innebär och det kan vara en bra period att låta dina fransar vila.

Vill du ändå undvika det här med att sminka dig med mascara varje morgon, så varför inte prova en fransfärgning? Det sliter mycket mindre på håret och ögonfransarna, men gör ändå att du får en fräschare look som är hållbar utan att du behöver applicera på någonting.

Kom också ihåg att sköta om dina ögonfransar genom att behandla dem med närande ämnen som till exempel ekologisk kokosolja och andra bra produkter. Se också över dina kostvanor eftersom det har en otroligt stor betydelse för kvaliteten på hud och hår.

Så småningom blir det juletider och december brukar vara en hektisk månad med mycket att stå i och dessutom mycket evenemang och festligheter.

Kanske vill du då göra en ögonfransförlängning för att slippa tänka på att fixa snygga fransar inför festtillfällena. Så här kan du planera in dina fransförlängningar under året och ge dina ögonfransar välbehövlig vila mellan förlängningarna.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals