Att ha smink i necessären som blivit gammalt för längesen, men fortfarande är i användning är väldigt vanligt. Utgången kosmetik är dock något som inte alls gör din hud frisk och välmående, tvärtom.
Att ta en rejäl rensning av badrumsskåpet och sminkväskan är väldigt bra för dig och din huds hälsa. Försök att alltid ha bäst före datum i åtanke och kolla hur länge produkten håller efter att den har öppnats.
Kom ihåg att ett badrumsskåp fyller samma funktion som ditt kylskåp. Gamla krämer, mascaror, och puderkakor bör du hantera precis som du gör med utgångna livsmedel. Det vill säga rensa kylskåpet från dem.
Det är ett effektivt sätt att skydda huden från smutsrester och bakterier som samlas och förökar sig i gammalt smink. Inte bara det att bakterierna frodas, utan produkterna kan också börja producera allergiframkallande ämnen när de blir gamla och bakteriefyllda.
Ovälkomna bakterier kan i värsta fall orsaka både acne, klåda, och olika utslag. Slutresultatet för din sminkning påverkas också med gamla produkter.
Mineralsmink förlorar sina vårdande egenskaper och gammal mascara smular sönder. Det är alltså de primära orsakerna till att regelbundet rensa ditt badrumsskåp och även rengöra burkar och lock.
Så här länge håller smink
Olika produkter håller olika länge. En foundation, till exempel, har olika hållbarhet beroende på hur den är packad. En foundation i tub eller pump som håller luft och bakterier borta håller längre än en foundation i burk eller dosa.
Ett läppstift håller mellan 12 och 18 månader. Flytande läppcerat med en applikator blandar luft och smuts ner i hylsan och den förlorar sin fräschör betydligt snabbare.
Hur länge din hudkräm håller beror helt enkelt på hur den förpackas. En pump eller tub håller längre än en burk och genomsnittligt håller en hudkräm mellan 9 till 18 månader.
En mascara håller sig fräsch i 3-4 månader. Mascara är en riktig grogrund för bakterier eftersom den innehåller både olja och vatten. Tänk på att aldrig dela mascaraborste med andra för där sprids bakterierna kopiöst.
Att ta för vana att byta ut mascara var fjärde månad, oavsett om den är slut eller inte, är det bästa. Puder är inte särskilt känsligt och håller mellan 1,5 till 3 år. Contouring, concealer, och finishing veils håller alla längre i torr form än i krämform.
Hur vet tillverkaren hur länge en produkt håller?
Det är tillverkarens ansvar att skriva ut hållbarhetstiden på produkterna och det är också tillverkaren som bedömer detta. Det här sker genom diverse tester av produkternas hållbarhet.
Enligt lagstiftningen angående märkning av kosmetika ska en produkt som har en hållbarhet på mindre än trettio månader alltid ha ett bäst före datum. Detta underlättar för konsumenten att fatta beslut om produkten är rätt för dem och man kan dessutom identifiera hållbarheten.
Läkemedelsverket har också tagit fram olika symboler som visar ungefär hur länge de håller sig fräscha. Trots företagarnas egna bedömningar av hur länge produkterna håller finns det också generella riktlinjer och det är dessa vi har använt oss av i beskrivningen av hållbarhet här ovan.
Som grundkunskap kan man också tänka på att våta produkter alltid har kortare hållbarhetstid än en torr produkt. En flytande eyeliner har alltså kortare livslängd än en kajalpenna.
Vad händer med produktens kvalitet efter utgångsdatum?
Om du har kvar av din concealer, ditt läppstift, eller din foundation efter hållbarhetstiden har gått ut är det sannolikt att bakterierna frodats och vuxit till sig rejält i produkterna. Det kan leda till hudinflammationer och irritation på huden.
Behandla din hud på samma sätt som din mage och tänk på kosmetik som livsmedel. Hantera dem varsamt, alltid med rena händer, och precis som du undviker att äta gammal mat, så ska du också undvika att utsätta din hud för gamla hudvårdsprodukter.
Stoppa inte fingrarna ner i produkterna eftersom det här gör att du tillför bakterier i produkten. Ta för vana att använda dig av en liten spatel för att få tag på produkten ur förpackningen.
Var noga med hygienen
Sminkar du andra måste du givetvis vara otroligt noggrann med hygienen. Det finns otroligt mycket att tänka på när det gäller hygien vid sminkning om man sminkar flera personer.
Många har munsår och det här är en smitta som sitter latent i kroppen och som du själv också kan ha utan att veta om det. Det är jätteviktigt att du använder separata läppenslar på dem du sminkar och rengör dem efter dagens slut.
Detsamma gäller ögonsjukdomar och ögoninfektioner som sprids otroligt lätt med ögonsmink. Se därför till att använda en separat mascaraborste för varje person du sminkar. Ett tips är att spara borstarna när en produkt tagit slut, tvätta dem noga, och återanvända dem.
Vässa alltid läppennor och kajalpennor mellan varje användning. Det här gör dem helt rena och bakteriefria. Ha flera set av sminkborstar om du är makeupartist och rengör dem alltid efter dagens slut. Annars blir de lätt proppfulla med härsket fett och olika bakterier.
Nytt smink är inte sterilt
Smink är ingen steril produkt och är inte 100% rent när det är nytt. Men i stora drag så ska den vara väldigt ren och endast innehålla väldigt låga nivåer av mikroorganismer.
I de flesta produkter tillsätter man också konserveringsmedel, vilket skyddar produkten ytterligare från bakterietillväxt.
Håll rent i sminkväskan
Det hjälper inte enbart att hålla bakteriefritt genom att kolla utgångsdatum på dina sminkprodukter. Även kring produkterna du har bör det hållas rent och fräscht och det första man kanske tänker på i det här sammanhanget är sminkväskan eller necessären.
Alla bakterier som finns på dina produkter kommer också att finnas i din sminkväska. Så regelbunden rengöring av den är även det a och o. Töm hela väskan och vänd ut och in på den.
Har du en hård väska, plocka ur den helt. Tvätta den sedan i tvättmaskinen om den klarar det eller rengör den med till exempel en fuktig trasa och torka av den efteråt med handsprit eller något annat antiseptiskt medel.
Allt smink som ligger i olika behållare mår också väldigt bra och håller sig mycket längre bakteriefria om du torkar av dem med en antibakteriell våtservett.
Puderdosor, mascaror, med mera har också fått sin dos av bakterier och att torka av dem gör att ditt smink och din sminkväska håller sig fräsch och ren konstant.
Ögonfransböjaren är prio ett för många och det är också en stor bakteriekälla. Det är en bra idé att rengöra den gärna varje gång efter att du använt den eller åtminstone ett par gånger i veckan. Torka av den med en fuktig trasa eller använd en våtservett. Det är väldigt smidigt.
Det finns prisvärda våtservetter bland barnartiklarna i mataffären till exempel. Byt också ut gummidelen på ögonfransböjaren regelbundet om du har en av ett finare märke, annars bör du regelbundet skaffa en ny.
Du har kanske inte tänkt på att din pennvässare för dina sminkpennor är en stor bakteriekälla, men så är det! Och det är ju förstås logiskt när du tänker efter. Bakterierna överförs givetvis från pennan in i vässaren och stannar där.
Det är inte så svårt att rengöra som man tror, utan med en tops kommer du åt överallt. Doppa topsen i ett bakteriedödande antiseptiskt medel, så får du den fin och ren. Torka även av hela vässaren, inte bara av metallbladen.
Så har vi borstarna. Sminkar du fler personer bör du rengöra dina borstar varje dag och dina egna borstar bör du rengöra minst en gång i veckan. Det är lätt att göra med diskmedel och ljummet vatten om du har syntetborstar.
Har du sminkborstar i naturborst använder du helt enkelt schampo och balsam. Kom ihåg att skölja ur ordentligt. Därefter lägger du borsten på en handduk och låter den torka.
Sminksvampar och diffuser är också lätta att hålla rena. Rengör dina svampar minst en gång i veckan eller varje gång efter att du använt den. Börja med att skölja av den under ljummet vatten och ha därefter diskmedel, tvål, eller schampo och gnugga in det.
Därefter sköljer och kramar du tills vattnet blivit klart igen. Låt lufttorka på en handduk. En snabb rengöring med varmt vatten efter varje gång du använt dem är jättebra.
Torka också av dina pincetter regelbundet med antiseptisk våtservett. Om din pincett efter ett tag börjar kännas slö och inte har ett bra grepp kan du använda ett fint sandpapper eller en nagelfil för att vässa den och på så vis kommer din pincett att kännas som ny igen.
Ta hand om ditt smink och din sminkväska
Om du inte tidigare insett hur mycket bakterier det är i ditt smink, så vet du det garanterat nu. Att ta dig tid att pyssla om ditt smink och din sminkväska har du massor att vinna på. Och det är dessutom riktigt roligt.