Hur länge håller solkräm? – Och så här skyddar du dig från solen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Vi svenskar är väldigt förtjusta i solens strålar och är en av de mest flitigt solande människorna i Europa. Dock klarar inte alla av oss av att inleda solningssäsongen på våren varsamt och försiktigt så att huden får vänja sig, utan vi bränner oss väldigt lätt.

Generellt sett kan man säga att läkarkåren anser att vi har en hel del kvar att önska när det gäller hur vi sköter solning. Men det är aldrig för sent så det är bara att hoppa på tåget med kunskap om solning och solskydd!

En solkräm innehåller ett UV-filter som gör att den skyddar mot solens UV-strålar. Man ska alltid applicera på krämen innan man går ut i solen eftersom det är då som man behöver den som mest.

Att först vara ute i solen utan solskydd och sedan smörja på är ingen bra idé då man redan skadat huden och gjort den väldigt känslig för solen till att börja med. Så att ta för vana att smörja sig innan man går ut är det allra bästa.

Hur lange haller solkram

Är man väldigt känslig är det en mycket bra idé att investera i en ansiktskräm med solskydd redan när vårens första strålar har kommit. Detsamma gäller handkräm, om du har ljus hy med lite pigment.

Det många glömmer är att solskyddet inte är ett komplett system utan bara ett hjälpmedel för att du ska få ett effektivt skydd mot solen. Kläder, hattar, och att vistas i skugga är de mest effektiva solskydden och det skall vara grunden för ditt solskydd och därefter kompletterar du med kräm.

På solsemestern eller om du är en person som älskar att vara på stranden och njuta av sol och bad är det väldigt bra att ha en hatt eller keps och dessutom ha en stor, skön skjorta till hands som filtrerar bort solens starkaste strålar på dagarna.

Så länge håller en solkräm

På flaskan eller på burken på din solkräm finns det alltid en märkning som delger hur länge produkten håller efter öppning. Det brukar vara en symbol med en burk med öppet lock och bredvid den står antalet månader som produkten är bruklig efter öppning.

Var alltid noga med att följa anvisningarna här och släng den med en gång om produkten är för gammal. Men varför ska du göra det egentligen? Har din kräm stått i skåpet hela vintern och under tiden passerat bäst före datum finns det flera anledningar att slänga den.

Hur lange haller solkram

Den kan skapa irritationer på huden och utan att det syns är det vanligt att produkten skär sig och det betyder att den ger dig ett ojämnt solskydd över kroppen. Du får alltså inte alls ett fullgott skydd utan kan bränna dig på olika partier av kroppen.

Fakta om solkrämer

Inför valet av en bra solkräm kan det uppstå många frågor. För det första har vi kvaliteten på produkten. Är till exempel en dyr solkräm bättre än en billig? Och hur är det med giftiga ämnen i solskyddskrämerna som man ibland läser om? Går det att få en bra ansiktskräm med ett rejält UV-filter som inte lägger sig som en fet vit hinna på ansiktet?

Ja, det är många saker att ta reda på innan man hittar sin favoritkräm som man sedan kan använda år efter år. Det är dock väl värt att lägga ner lite tid och möda på att researcha om solkrämer och köpa någon som verkar vara bra enligt efterforskningar man gjort.

Mellan oktober och mars är det så pass mörkt och lite dagsljus på våra breddgrader så att vi inte behöver skydda oss med en solkräm.

Vistas du ute en del på våren eller gillar att lapa solens första strålar när våren gör sitt inträde är det väldigt bra att börja använda en ansikts- och handkräm med solskyddsfaktor.

Hur lange haller solkram

Undantaget är förstås om du åker skidor på vintern i soligt väder eller på hög höjd. Då kan solens strålar faktiskt komma åt att bränna dig. Så om du till exempel åker till Åre eller Vemdalen på sportlovsresa är det bra att ha en liten tub solkräm med dig.

Även för dig som är ute mycket, cyklar, eller promenerar till jobbet är det väldigt bra att tidigt på våren sätta på dig en ansiktskräm om du inte har mycket mörka pigment i huden.

Ibland florerar det rykten om att man skulle behöva UV-skydd för sin datorskärm. Men datorskärmar strålar inte ut något UV-ljus. Du bör också tänka på att UV-strålningen går genom fönsterglas, bilrutor, med mera.

Låt principen vara att varje gång solen har fri tillgång till din hud smörja in dig innan du utsätter dig för solens strålar. Som nämndes i inledningen fungerar det alltså inte att ta med solkrämen och smörja dig efter en stund.

Solen gör som störst skada den första halvtimmen du är i solen och den tiden bör du lindra med ett effektivt och bra solskydd. Det är mycket bättre att kunna gå till stranden eller lägga sig någonstans i solen och veta att du inte behöver hålla koll på minuterna utan kan koppla av och veta att du har ett fullgott solskydd på huden.

Givetvis måste du smörja om dig på nytt med jämna mellanrum och anvisningarna för detta brukar stå på flaskan. Som grundprincip ska du dock se till att du smörjer dig efter varje dopp eller varannan, eller var tredje timme om du vistas i solen.

Solkräm för barn och vuxna

Det är inte någon särskilt stor skillnad mellan solskydd för barn och vuxna när det gäller sammansättningen av produkten. Däremot innehåller bra solskydd för barn hög vattenresistens och tålighet mot friktion som till exempel sand.

Det här är viktigt att kontrollera eftersom det är nödvändigt att barnen kan leka obehindrat på stranden och att solskyddet sitter kvar så mycket det bara går.

Hur lange haller solkram

Solskyddsprodukter för barn kan också vara utan parfym med tanke på att barns hud är känsligare för allergena ämnen. Sedan kan konsistensen också vara annorlunda så att den kan appliceras på lättare.

Spray är något som blivit vanligt på senare år och det är ett väldigt smidigt sätt att få solskyddskräm på barnen snabbt och effektivt. Det är också enklare för lite äldre barn att smörja sig själva med ett solskydd i sprayform.

Ansiktskrämer med UV-skydd

Det går att använda en solskyddskräm för kroppen i ansiktet, men det brukar vara behagligare att välja en som är anpassad för just ansiktet. Detta för att dessa kan ha en mera mattande effekt medan kroppslotionerna kan vara väldigt feta och högglansiga.

Ansiktskrämer med solskydd kan också innehålla anti-aging-ingredienser, vilket gör att du har ett bättre skydd mot att hunden slits så hårt under sommarmånaderna.

När det kommer till ansiktskrämer som marknadsförs med en inbyggd SPF måste man vara medveten om att den krämen kanske inte testats på samma sätt som en riktig solskyddskräm. Den kan därför ha mycket mindre skydd mot solen.

Hur lange haller solkram

Detsamma gäller smink som puder och foundation med inbyggd solskyddsfaktor. För att den ska leva upp till en solskyddsfaktor på exempelvis 30 måste du använda ett väldigt tjockt lager av produkten för att den ska klara av att ge ett fullgott skydd.

Så att se till att grunda med en riktig solskyddskräm för ansiktet under solmånaderna är det absolut bästa för din hy och hälsa. Även när det gäller solkrämen ska du applicera en tillräckligt stor mängd och du ska tänka på att du behöver ca en halv tesked av produkten för att den ska skydda dig ordentligt.

När det gäller kvaliteten på olika märken där priset kan skilja sig betydligt är det som med annan hudvård - att ibland skiljer sig kvaliteten väldigt mycket, men ibland betalar du endast för varumärket.

Så länge krämen har de beståndsdelar och kontrollerade skydd som är ett krav för att de ska kunna kallas för solskyddskräm är det egentligen en smaksak vilket varumärke du väljer.

Har du exempelvis ett favoritmärke som du tycker väldigt mycket om kan det vara en god idé att prova deras ansiktsprodukter med solskyddsfaktor också. På våra apotek finns det utmärkta ansiktskrämer med solskyddsfaktor i budget- och mellanprisklass.

Kräm, spray, eller mousse

Egentligen är det en smaksak vilket man föredrar och du tycker är smidigast. Kräm är det enklast att applicera ett tjockt lager av med en gång medan sprayerna lätt kan ge ett för tunt lager.

Hur lange haller solkram

Det är alltid bra att ta för vana att spraya två gånger för att vara säker på att du fått ett tillräckligt tjockt lager. Solstift är jättebra, det kan man använda på läppar, näsa, och kring ögonbryn för att få extra solskydd just där.

Olika pigment på huden

Alla som vistas i solen behöver ett solskydd. Det som skiljer dem åt är mängden och styrkan. Har du mycket mörka pigment i huden eller är helt mörkhyad behöver du mycket mindre solskyddskräm än annars, men vistas du många timmar i solen behöver även du ett skydd.

Ju mindre pigment i huden desto mer skydd kan man säga. Alla med ljus hy som är uppvuxna i Norden är relativt känsliga för sol och bör ta det försiktigt, särskilt på våren. Det gäller att vänja sig successivt, använda solskyddsfaktor, och vara ute i solen korta stunder i taget.

Solskyddsfaktor vid molnigt väder

UV-strålningen går igenom molnen i högre utsträckning än själva värmen, så du kan bränna dig trots att det är molnigt och känns svalt ute. En halvklar dag ska man alltså inte låta sig luras av detta.

Hur lange haller solkram

Det gäller även om du är ute på sjön och det är halvmolnigt och havet reflekterar strålningen och du blir väldigt lätt bränd trots att det inte är helt klart väder.

Använd solkräm på rätt sätt

Det viktigaste med solskydd är alltså inte bara att du smörjer in dig regelbundet utan även använder en produkt som fortfarande är hållbar och inte passerat bäst före datum.

Sitter du på kontor hela dagarna behöver du inte sätta på solskyddsfaktor 50 redan i mars, men kanske använda ett lätt solskyddsfilter. Om du vistas ute mycket ger ett fullgott skydd din hud en chans att vänja sig med solen inför högsäsongen.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals