Hur lockar man håret med plattång?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Det finns många sätt att få ett lockigt hår på. Du kan fläta håret, använda locktång, diffuser, eller något annat av de väldigt många sätt som finns. Alla sätten har sina specifika egenskaper och tar mellan allt från några minuter att göra, till flera timmar.

Vilket sätt man väljer är en smaksak och framförallt mycket en vana. Det kräver lite övning att locka håret med plattång. Och när man väl lärt sig ett sätt brukar man hålla sig till det bara för enkelhetens skull, även om det i sig skulle finnas andra sätt som var bättre.

Det finns ett sätt som är riktigt snabbt och effektivt när du vill ha lockar, nämligen plattång! För dig som vill få ihop några lockar på morgonen när du vaknar eller är på språng i övrigt, är det perfekt att välja att locka med hjälp av en plattång.

Det är ett av de enklaste, snabbaste, och effektivaste sätten att locka håret på när man väl lärt sig det. Många använder tyvärr sin plattång fel när håret lockas med den och i längden skadar det håret. Om man lockar på fel sätt kan håret skadas och lockarna blir inte runda utan liksom fyrkantiga och sneda.

Men när man väl gjort det några gånger går det att få fina lockar både till vardags och fest med plattång. Till viss del beror det också på vilken plattång du har. Form, storlek, och temperatur har betydelse, men du behöver inte skaffa dig en massa avancerade grejer, utan en helt vanlig plattång från en elektronikkedja fungerar alldeles utmärkt.

Det du ska vara uppmärksam på är att om du har en plattång och det tar lite länge tid för den att bli varm innebär det att den börjar bli gammal och behöver bytas ut. En plattång ska bli varm högst på någon minut.

Snabbstyling

När du skaffat en plattång eller dammat av den gamla som ligger i skåpet och försäkrat dig om att den fungerar korrekt är det bara att dela upp håret i sektioner och arbeta dig igenom håret med plattången. Det ger naturliga och lite blandade lockar som ser härligt trendiga och moderna ut.

Glöm inte bort att sätta in en ordentlig värmebehandling i håret innan du börjar. Det är också alltid bättre att använda alla typer av värmebehandling i håret när man har kort hår eftersom det sliter mindre på håret då.

Välj rätt plattång

Ska du skaffa dig en plattång vill vi för det första gratulera dig eftersom det är ett av de mest använda stylingverktygen för håret. Du kan göra väldigt mycket med den och göra olika typer av frisyrer.

För en plattång kan man betala hur mycket som helst och det gäller att fundera innan hur mycket pengar man vill lägga på den och givetvis hur mycket du kommer att använda den. Ska du använda den sällan går det alldeles utmärkt att köpa en billigare modell.

Använder du din plattång dagligen är det värt att satsa på en lite mer avancerad plattång. Den stora skillnaden med de mer exklusiva tängerna är att de har en mer exakt temperaturkontroll som känner av att den ligger på rätt temperatur med täta mellanrum.

Hur lockar man haret med plattang

De dyrare plattängerna brukar också ha flytande plattor med rundade former, vilket gör det enklare att göra lockarna med plattången. Dyrare plattänger har också ofta en så kallad sleep mode. Det betyder att plattången stänger av sig själv om du skulle glömma att stänga av den i morgonstressen. En jättesmart funktion som kan ge dig mycket sinnesro.

Man kan tro att en plattång är ett enkelt verktyg som man sätter av och på, men det finns många olika funktioner och teknologier som en plattång kan ha. På vissa modeller kan du ställa in gradantalet själv och det är något som kan vara bra.

Alla hår kräver olika temperaturer för att bli optimalt stylade och kan du ställa in temperaturen själv kan du hitta det läge som är perfekt just för ditt hår och du kan då tryggt styla det utan att skada det på något sätt, samtidigt som du stylar håret.

I dagens plattänger finns det varierande tekniker och keramiska plattor är en av dessa. Keramiska plattor gör att det blir bättre lockar och håret skyddas mer. Det finns också olika bredder och längder. Breda plattor är bra om du har långt, tjockt hår medan smala plattor passar bättre för kort eller tunt hår.

Det finns också teknik i många av dagens plattänger som har funktioner som är framtagna för att skydda ditt hår och ge bättre resultat. Negativa joner i en plattång används för att minska statisk elektricitet och de vårdar dessutom håret på kuppen. Nanoteknik bidrar med att håret glider lätt mot värmeplattorna och du får en smidig och snabb styling.

Använd värmeskydd

Det är viktigt att du skyddar håret så mycket du bara kan när du jobbar med plattänger och andra stylingredskap. Det skyddar håret och du får dessutom ett blankare och finare resultat och lockarna håller betydligt längre.

Hur lockar man haret med plattang

Fördelen med en plattång är att det är väldigt mycket skonsammare än dagliga hårföningar eller locktänger som drar ut elasticiteten i håret vid allt för intensiv användning.

Platta alltid på torrt hår

När du börjar din styling med plattången ska håret vara rent och torrt. Vått hår är mindre elastisk och mer skört och du måste hetta upp håret ännu mer för att få fram lockarna och det leder till mer slitage.

Börja med att arbeta med håret längst under och arbeta dig uppåt med slingorna. Det kan underlätta att använda en hårklämma för att hålla resten av håret på plats.

Sladden på en plattång

Sladden är en känslig del av plattången. Man ska aldrig linda sladden runt plattången eftersom ett brott kan uppstå och den slutar fungera. Sladden är dessutom ingenting som omfattas av garantin på produkten. Sladden är dessutom extremt värmekänslig, så det är bara bra att inte sladda upp den och utsätta den för eftervärmen från plattången.

Skötsel av plattången

Plattången blir smutsig efter ett tag och kan få avlagringar från värmeskyddande produkter. Enklast rengör du med en fuktig trasa och ett rengöringsmedel för keramiska hällar.

Är plattången väldigt smutsig kan du försöka skrapa av smutset med ett bra blad. Men var försiktig och kom ihåg att det här är ett sistahandsalternativ. Fönsterputs fungerar också som ett bra och billigt rengöringsmedel.

Grundläggande instruktioner

Använd använd ett värmeskydd och fördela det över hela håret. Dela sedan upp ditt hår i olika sektioner. Börja med låg värme och prova om det blir lockar. Öka successivt efter behov. Plocka fram en slinga som är ca 2-3 centimeter bred. Dra igenom med en kam och ta sedan plattången i bruk.

Ta plattången och sätt den över roten på hårslingan. Vinkla den uppåt/inåt och dra långsamt ner mot toppen av hårslingan. Och där har du din första lock, svårare än så är det inte! Gå igenom slinga för slinga och locka överhåret sist av allt.

Viktigt när du jobbar med plattång

Ha alltid en värmeskyddande produkt i ditt hår när du jobbar med plattång. Det sliter på håret med värmeredskap och det är viktigt att skydda hårstråna från skador som kan uppstå av värmen. Ditt hår bör också vara fritt från hårspray, hårgelé, och andra stylingprodukter. Sådana kan smälta och fastna på verktyg.

Om du tycker det är svårt att veta vilka produkter du kan använda, så kan du alltid fråga din frisör. Det är också viktigt att använda en plattång som är keramisk. Håret tar då mindre skada och resultatet blir bättre.

Har alltid torrt hår när du använder en plattång

Man kan tro att det går snabbare att få till lockarna med plattång om du har fuktigt hår, men faktum är att håret blir skörare när det är blött. Elasticiteten ökar i strået om det är torrt och det slits betydligt mindre av värmen då.

Eftervård av håret

Att jobba mycket med värme sliter på håret. Använd regelbundet hårinpackning och balsam som bidrar med fukt.

Lång tid för uppvärmning av plattången

När du märker att det tar länge tid för en plattång att värmas upp är det ett säkert tecken på att plattången har blivit för gammal och bör bytas ut. När det här börjar ske beror väldigt mycket på vilket varumärke plattången är av och hur mycket och hur länge du har använt den.

Hur lockar man haret med plattang

Som med det mesta slits alla prylar och förr eller senare kommer du att vara tvungen att byta. Det här är också anledningen att det kan vara en bra idé att skaffa en plattång av lite högre kvalitet eftersom du då helt enkelt får en plattång som kommer att hålla och vara effektiv längre.

Det smarta stylingverktyget

Som du märker är det inte alls särskilt svårt att locka håret med just plattång. Det är ett välbehövligt verktyg som ger snabb och effektiv styling som gör att du kommer att kunna ha härliga lockar varje dag.

Några lockar i håret gör att man känner sig otroligt uppiffad och det blir väldigt stor skillnad på hur man känner sig när man beger sig ut för att ta itu med arbetsdagen.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals