Hur ofta ska man duscha?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

De allra flesta av oss njuter av att känna oss rena och duschar gärna på morgonen för att piggna till eller på kvällen för att slappna av. En varm dusch kan göra underverk för vår självsäkerhet och man är ofta gladare när man känner att man luktar gott. Det finns dock negativa sidor av att duscha för ofta; vatten slösas, huden torkar ut, och renligheten ökar inte heller. Läs mer om hur ofta man egentligen ska duscha.

Hur ofta man ska duscha varierar från person till person, men ungefär varannan dag är en bra regel. Enbart ur ett hälsoperspektiv behövs bara en eller två duschningar i veckan.

Enligt en artikel i TIME behöver vuxna människor bara duscha en eller två gånger i veckan för hälsans skull. Forskning har visat att medan de flesta duschar för att bli renare så ger inte dagliga duschar bättre hygien än att göra det ett par gånger i veckan. Att tvätta händerna ofta ger samma effekt mot bakterier och sjukdomar.

Hur ofta ska man duscha

Att duscha för ofta kan göra så att kroppens naturliga oljor tvättas bort och då kan bakterier leta sig in i kroppen eftersom huden torkas ut så pass mycket att det blir små sprickor. För de som ändå vill duscha varje dag kan det vara bra att ta en kortare dusch och att smörja in sig ordentligt efteråt. Utöver att duscha för ofta så duschar de flesta av oss för länge. Det räcker med en dusch på fem minuter och på det viset sparar man även vatten. Det är alltså bättre för både hälsan och miljön.

Allt handlar heller inte om hur ofta man ska duscha; att även ändra på andra rutiner i duschen kan göra hälsan lite bättre, exempelvis att tvätta håret det första man gör kan vara bra att göra så att man får bort alla schamporester från kroppen. Detta hindrar huden från att bli irriterad och torka ut ännu snabbare.

Hur ofta ska barn duscha?

När det kommer till hur ofta barn ska duscha eller bada så är det ungefär lika ofta som för vuxna. Skolbarn och tonåringar måste ofta tvätta kroppen oftare, men då är det viktigt att använda tvål utan parfym eller kemikalier. Enligt American Academy of Dermatology är riktlinjerna för barn i åldrarna sex till elva år att bada eller duscha minst en till två gånger i veckan, samt efter varje gång de blivit ordentligt smutsiga.

Att duscha varje dag är mindre dåligt för den här åldersgruppen än för vuxna. För åldersgruppen elva och uppåt i tonåren är det istället viktigt att duscha en gång om dagen. När det kommer till bebisar är det viktigt att bada dem som mest tre gånger i veckan. Deras hud är så känslig att det annars finns en stor risk för irritation och att huden torkar ut.

Människokroppen behöver ett naturligt antal bakterier för att må bra och genom att duscha för ofta tvättas de bort från kroppen. Relevant forskning saknas inom det här ämnet, men det kan spekuleras i att detta kan få samma konsekvenser och utspridning som dammallergi som långsiktigt har orsakats av att vi människor har för kliniskt rena hem. Även astma och autoimmuna sjukdomar kan hypotetiskt orsakas av för strikt renlighet och att duscha för ofta är inget undantag.

Hur ofta ska man duscha

Förbättra dina duschvanor

Även om man känner att man vill duscha varje dag finns det förbättringar man kan göra med sina duschvanor. Exempelvis är det bra att bara duscha i maximalt fem minuter, både för sin egen hälsa, för huden, och för miljöns skull. Genom att duscha kortare tid kan man spara enorma mängder vatten och på så sätt minska både miljöpåverkan och sina egna varmvattenräkningar. Det är bara en av många förbättringar som man kan göra.

Använd lagom varmt vatten

För varmt vatten torkar ut huden och kan dessutom göra hela badrummet fuktigt. Lagom varmt vatten att duscha i är att föredra. Även för kallt vatten kan vara mindre trivsamt att duscha i då det kan chocka kroppen (om inte det är meningen såklart).

Byt till oparfymerade produkter

Ifall huden känns torr och kliar efter en dusch kan det vara bra att fundera på att byta produkter. Kika på duschcrème utan parfym och med återfuktande effekt för att ta hand om huden. Även produkter med naturliga oljor i kan göra underverk mot torr hy.

Tvåla bara in kroppen där det behövs

Genom att bara tvåla in sig där det behövs kan man låta resten av kroppen vila från produkter i duschen. För det mesta behövs bara ljummet vatten för att bli ren.

Smörj in kroppen

Det kan vara fördelaktigt att smörja in kroppen med en lotion direkt när man har kommit ut ur duschen. Torka lätt med en handduk och massera sedan in ett tunt lager med lotion på hela kroppen. Smörj även in ansiktet med en ansiktskräm för att se fräsch ut direkt. Speciellt under vinterhalvåret är det viktigt att smörja in huden ordentligt.

Hur ofta ska man tvätta håret?

Alla människor är olika med olika hårtyper och det är svårt att säga exakt hur ofta man ska tvätta håret. Att schamponera håret ofta kan bli till en ond cirkel eftersom ju oftare man gör det desto snabbare blir håret flottigt och man måste schamponera igen. Ett tips är att vänta så länge man vill och kan och sedan börja om efter det.

Enligt WebMD kan man tvätta håret ett par gånger i veckan. Tvättar man oftare finns risken att håret blir frissigt och kan bli skadat på grund av det. Få människor behöver tvätta håret varje dag.

  • Försök vänta så länge som möjligt med att tvätta håret
  • Schamponera bara en gång innan balsam används
  • Använd mindre schampo, en klick som är stor som en vindruva räcker oftast till medellångt hår
  • Byt till ett mer skonsamt schampo som är bra för både hår och skalp
Hur ofta ska man duscha

Duscha kallt

Ett fenomen som har funnits relativt länge är att duscha kallt. Det kanske låter som en mardröm för vissa, att själv välja att duscha i iskallt vatten, men många svär på att det är väldigt skönt. Det finns även många studier i ämnet som har upptäckt en mängd fördelar med fenomenet, det är faktiskt så att duscha kallt är bra på väldigt många olika sätt.

Det gör dig mer alert

Det kalla vattnet chockar kroppen och startar en reaktion i hjärnan så att den sänder ut signaler till kroppen att släppa mer syre. Alltså blir syretillförseln i kroppen högre när man har tagit en kalldusch och energinivån stiger. Även blodcirkulationen ökar och gör att man ser pigg och fräsch ut.

Bra för huden

Medan varmt vatten torkar ut huden så stramar kallt vatten åt och du får en hud med mindre porer, i ett par timmar iallafall. Vid problem med finnar eller synliga pormaskar är detta särskilt bra eftersom förseglingen av huden gör porerna mindre, vilket hindrar smuts från att komma in. Detta är dock ingen lösning mot finnar och pormaskar utan ett temporärt tillstånd.

Gå ned i vikt

Den mest överraskande fördelen med att ta kalla duschar är att det hjälper en att gå ned i vikt. Dels genom att kallvattnet ökar blodcirkulationen och genom att kroppen reagerar på kylan genom att aktivera fettnivåerna som bränns för att hålla kroppen varm.

Hjälper mot inflammationer

Att duscha iskallt fungerar lite som att använda ett ispack mot en svullnad på kroppen. Det motverkar inflammationer och får invärtes svullnader att gå ned och hjälper kroppen att återhämta sig.

Motverkar stress

När kroppen chockas av det kalla vattnet blir man mer alert, och blodcirkulationen ökar så motverkar det även stressnivåerna i kroppen. När det kalla vattnet slår emot kroppen skickar hjärnan ut en mängd signaler som även kan påverka serotoninnivån och på så sätt höja humöret.

Viljestyrka och fokuserande

Att bestämma sig för att börja duscha kallt och sedan utföra det gör något fantastiskt med viljestyrkan. Att fokusera på att andas igenom kylan är väldigt bra för fokusen och kan sedan appliceras på andra delar av livet.

Sammanfattning

Det finns egentligen inget rätt eller fel när det kommer till hur ofta man ska duscha, ofta så vet man bäst själv. Som regel är att duscha varannan dag ett bra riktmärke, men allt beror även på hur aktiv livsstil man har, hur länge man duschar, och hur varmt. Hur ofta det är hälsosamt att duscha varierar, men runt en till två gånger i veckan säger många dermatologer.

Skolbarn och tonåringar behöver oftast duscha mer än vuxna, men små barn behöver heller inte bada mer än två till tre gånger i veckan. Att duscha varje dag kan ha negativa effekter, bland annat i skepnad av torr hud och frissigt hår. Genom att göra små förändringar i sin duschrutin kan man dock motverka de negativa effekterna.

Man kan bland annat byta till oparfymerade produkter och vara noga med att smörja in sig när man kommit ut ur duschen. Många tvättar håret varje dag och det kan vara bra att minska på schamponeringarna. Ju oftare håret tvättas desto snabbare brukar det blir flottigt. Att duscha i iskallt vatten har otroligt många positiva effekter. Det kan vara fördelaktigt för allt ifrån viktminskning till energinivåer.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals