Hur ofta ska man klippa sig?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Frågan hur ofta man ska klippa sig är något som många funderar över, särskilt de som stylar håret mycket och vill ha det så optimalt snyggt som möjligt i alla sammanhang.

För personer med en enklare frisyr kan det vara lättare att komma fram till när det är dags att klippa sig eftersom man med åren lär sig avgöra när den lämpliga tidpunkten är och det är dags att klippa sig för att behålla formen på sin frisyr.

För många är klippning inte bara just en klippning utan man behandlar håret på olika sätt när man är hos frisören, som till exempel att tona, slinga, permanenta, styla, och så vidare.

Hur ofta ska man klippa sig

Att färga och behandla håret sliter också på det och kan göra att man behöver gå till frisören och trimma håret oftare. En annan sak som kan påverka hur ofta man behöver gå till frisören kan vara typen av frisyr och längd på håret.

Har du en kort page, en bob, eller kortklippt hår med volym behöver du gå till frisören oftare, men det beror dock på att håret tappar formen om du inte klipper det, snarare än att det är slitet.

Hur ofta man klipper sig beror på behovet

En gammal universal regel säger att man ska klippa håret var åttonde vecka. Det här stämmer naturligtvis inte alls för alla utan beror på de olika faktorer som nämndes här ovan.

För många personer är det vanligt att man klipper håret var tredje till fjärde månad om man har längre hår och inte har någon särskild färgning som kräver att man kommer in oftare.

Hur fort växer håret?

Det finns mycket produkter på marknaden idag som ska få håret att växa snabbare och som ska göra det tjockare, starkare, och glansigare. Och visst påverkar hårvårdsprodukter och även din kost hur håret mår.

Men i stora drag så kan man faktiskt säga att håret växer lika för alla. Håret växer ca en centimeter i månaden. Det betyder alltså att på två månader har ditt hår vuxit två centimeter och en frisör klipper vanligtvis som minimum 1,5-2 cm.

Hur ofta ska man klippa sig

Sparar du ditt hår för att få längre är det alltså ingen särskilt bra idé att gå till frissan för ofta. Har du långt hår och går till frisören efter 4 månader och frisören klipper 2 cm så har du ett friskt och nyklippt hår, men ändå ett som vuxit sig två centimeter längre än när du sist var till frisören.

En annan anledning till att gå till frisören är om håret börjar tappa form. Kanske har du lugg eller ett framparti på håret som är klippt för att accentuera din ansiktsform, vilket snabbt tappar syftet när det är för långt. Eller så ligger det kanske formlöst i nacken och uppklippningen är inte lika effektiv längre.

När stylingen börjar ta längre tid och håret inte formar sig som du vill ha det och resultatet är mer platt istället för att vara fylligt kan det också vara dags för en klippning. Kanske måste du också sätta upp håret i knut oftare eftersom det är för jobbigt att styla håret.

Kluvna toppar

När topparna är kluvna och spretiga är det definitivt dags att gå till frisören. Det finns inget sätt att laga kluvna toppar på utan enda sättet är att klippa bort dem. Ju tidigare du tar itu med att klippa bort de kluvna topparna desto mer av håret räddar du.

Kluvna toppar har en tendens att klättra uppåt längs hårstrået och är du inte vaksam kan du få klippa bort en stor del av håret. Det finns alltså inga huskurer alls som kan rädda ett hår med kluvna toppar.

Hur ofta ska man klippa sig

Men finns det något bra sätt att klippa sig själv om man märker att det är dags att gå till frisören, men man inte riktigt ville ta sig den tiden eller kanske vill spara pengarna och lägga den på något annat? Många frisyrer går förvånansvärt bra att trimma och klippa själv om man vill det.

Klippa håret själv

Till och med långt hår kan du toppa själv och det finns gott om Youtubes-videos om hur du kan gå till väga. Allra enklast är det om du har en så kallad u-formad frisyr baktill. Det du kan göra då är att bena håret i två delar och kontrollera att benen baktill är riktigt rak.

Därefter sätter du en snodd på varje sida som du försiktigt drar neråt så att håret blir så rakt som möjligt. Därefter klipper du rakt av utmed hårtopparna och ser till att du klipper lika mycket på båda sidorna.

Sätt sedan håret i en tofs på baksidan och gör på samma sätt som innan, det vill säga dra ner tofsen så att håret följer med och hänger rakt ner. Här kan du behöva ta lite hjälp av någon eftersom tofsen hänger i nacken.

Hur ofta ska man klippa sig

När du fört ner snodden så nära topparna som möjligt lyfter du det över axeln och toppar håret rakt av. Därefter lösgör du håret och delar det återigen i två delar med mittbena bak. Putsa försiktigt på de små topparna som sticker fram.

När du nu för håret bakåt kommer du att ha en snygg och enkelt utformad kant nertill. Just den här metoden funkar givetvis lättast om du har rakt hår eller ett hår med självfall, även om det går med lockigt hår också om man är noggrann.

Någon gång nu och då vill du kanske hur som helst gå till frisören för att få det riktigt proffsigt gjort. Men som nödlösning är det här en riktigt bra metod om du har långt hår.

Elektriska hårklippare

Gillar du eller dina barn riktigt kort hår är det inte så svårt att klippa håret hemma i lugn och ro, både dig och barnen. En familj kan spara mycket pengar på det här viset. Det du behöver är en högkvalitativ hårklippare med längdinställningar.

Ju fler justerbara längder hårklipparen har desto bättre. Med en bra hårklippare kan du faktiskt klippa håret på baksidan själv också. Det du gör då är att ta hårklipparen i ena handen och en handhållen spegel i den andra. Bakom dig har du en vägghängd spegel som du tittar i via handspegeln.

När du klipper dig med en handklippare för första gången, så ställ in längden längre än vad du i själva verket vill ha. På det här sättet kan du öva dig utan att oroa dig för om du skulle misslyckas.

Det är då bara för dig att klicka i en lite kortare hårlängd och köra på nytt utan att någon skada är skedd. Vill du ha kort i nacken börjar du nerifrån och drar hårklipparen upp mot huvudet och avslutar varje drag utåt, uppåt i luften så att det inte blir en kant.

När du är klar med frisyren bak, ställer du in en längre hårlängd och klipper på övre, bakre hjässan. Längden uppe på huvudet kan du antingen ta med önskad längd på hårklipparen eller ta med vanlig sax om du föredrar längd på håret.

Eventuella polisonger fixar du till på samma sätt. Riktigt bra hårklippare har en hårlängdsinställning på endast 0,5 mm, vilket gör att du kan klippa håret riktigt kort, till exempel just kring polisongerna.

Hur ofta ska man klippa sig

Har hårklipparen dessutom ett huvud som kan vinklas i 180 grader kommer du åt från alla upptänkliga vinklar. Du lär dig se när det är dags att klippa håret.

Håller du koll på ditt hår och sköter om det på bästa sätt kan du själv avgöra när det är dags att klippa håret istället för att följa en förutfattad mening eller ett visst schema efter när du ska klippa.

Har du färgat, kort, eller stylat hår är det å andra sidan väldigt bra att ha en stående tid hos frissan så att du får komma och klippa dig innan håret blir oformbart och trist. Generellt sett kan man utgå från att ju mindre man stylar och behandlar håret, desto mer sällan behöver man gå till frisören.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

2 reaktioner på ”Hur ofta ska man klippa sig?”

 1. Karin öhlén

  Hej!
  Tack för en bra artikel!
  Jag har precis provat att klippa mig själv med hjälp av dina instruktioner samt youtubevideon i länken.
  Det funkade kanon!
  Jag har ganska mycket lockar så jag använde först plattång.
  Tack!
  /Karin

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals