Hur tar man hand om sina hårborstar?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för NordicFeel.se

Beroende på hur mycket stylingprodukter man använder fastnar det mer eller mindre ”skräp” i hårborsten, men man ska också komma ihåg att det fastnar smuts och damm bland håren.

Här gäller det att hålla koll på sina hårborstar så att man ständigt håller dem fräscha och rena, för det är ju inte så jättekul att borsta nytvättat hår med en borste som innehåller gammal smuts, damm, och gamla stylingprodukter bland stråna, eller hur?

Man kan, precis som med sina sminkborstar, se till att tvätta både kammar och hårborstar ofta så ta för vana att göra det en gång i veckan.

På så sätt är du på den säkra sidan när det kommer till att borstarna är rena hela tiden och då kommer också ditt hår att vara det.

Du kan doppa borstar och kammar i vatten + schampo efter det att du avlägsnat håren, så det är inte komplicerat att få sina borstar rena, det krävs bara en liten stund i veckan.

Steg för steg guide

Eftersom jag antar att de flesta av er inte är så haja på det här med att rengöra hårborstar ska jag ta det i en steg för steg guide, för då får ni en bra och snabb överblick över vad som behöver göras.

Kom ihåg att inte skämmas eller känna er extra ofräscha för det här med att rengöra hårborstar är det väldigt många som glömmer bort!

De flesta känner att de gjort ett bra jobb efter det att man tagit bort håret som samlats på borsten under veckan, men det är alltså så mycket mer än det som behöver göras, så häng med nu!

Först och främst ska du lossa håret från botten av borsten och dra det uppåt toppen och här gäller det att försöka få bort precis allt gammalt hår!

Redan efter detta första steg förstår du säkert att det är på det viset att ju oftare man gör rent borsten, desto enklare kommer det att bli att få loss håret, dammet, och resten av smutsen som gosat ner sig medan du glömt bort att göra rent!

När du fått bort håret kan du klippa bort hår då det gör att det blir enklare att få bort allt och efter att detta är gjort är det dags för tvätt!

Hur tar man hand om sina harborstar

Beroende på vad för typ av borste du använder dig av ser det lite annorlunda ut hur du går tillväga här, men du kan exempelvis göra så att du använder dig av schampoo + bakpulver i vatten som du sedan tar en liten tandborste och skrubbar rent med.

Efter att detta är gjort så är det dags att skölja av den ordentligt och sedan ska du låta den självtorka.

Köpa ny istället?

Om man tycker att det känns krångligt och om man inte har särskilt exklusiva och dyra hårborstar funkar det naturligtvis också att köpa nya efter ett tag.

Men samtidigt är det ju lite onödigt eftersom det knappast tar upp sådär väldigt mycket av ens tid att fixa till den gamla borsten.

Är det så att man har slarvat rejält med sin borste och den är bortom all räddning kan det däremot vara aktuellt att starta på ny kula med en ny borste som man lovar sig själv att ta hand om på ett bättre sätt.

Hur tar man hand om sina harborstar

Det är ju onödigt att köpa fina dyra borstar om man ändå ska behandla dem utan kärlek och respekt, så se till att du tar för vana att ta väl hand om dem, för det vinner du mycket på vad gäller ditt hår.

Tecken på att din borste behöver rengöras

Är det så att ditt hår bli fett snabbt efter det att du tvättat håret? Det kan vara ett tecken på att din hårborste behöver fräschas upp.

Det är nämligen inte bara damm, smuts, och hår som fastnar i din borste utan även hudavlagringar och fett hamnar bland stråna i din borste.

När man tänker efter vad som faktiskt dras med när man borstar håret är det lätt att bli lite äcklad och det är ju samma sak med sminkprodukter och annat som man är lite slarvig med.

Det är dock så att man inte ska skämmas, precis som jag sa förut, för det är verkligen inte så att du är ensam om att slarva.

Vi gör det allihop och det handlar såklart mycket om att vi lever i ett samhälle där det är slit och släng som gäller och med en sådan utgångspunkt tar man inte hand om sina saker väl för man vet ju att man bara kan köpa nytt om det blir gammalt och slitet.

Köp en finare borste och ta väl hand om den

Nu har jag varit inne på att man kanske ska köpa en ny istället när det blir för mycket skräp som har samlats i borsten, men det är ju också så att man istället kan investera i en riktigt bra och fin hårborste som man kan lova dyrt och heligt att ta hand om.

Kanske vill du ha en fin borste i trä, eller en naturborste? Då kan du ju inte hålla på att vara respektlös mot den!

Hur tar man hand om sina harborstar

Det är lite samma sak som om man köper ett dyrare plagg av fin kvalitet. Man tvättar ju inte de finaste plaggen man har på samma sätt som man tvättar sina jeans eller strumpor, det säger ju sig självt. 

Med fina borstar kan man öka deras livslängd mycket om man tar hand om dem på ett korrekt sätt från dag 1, men kom ihåg att det är trä det handlar om så att du inte sabbar borsten för att du är slarvig och använder samma typ av rengöring som nämns ovan.

Den typen av rengöring som jag talar om ovan är för borstar av exempelvis plast, men med trä får du istället använda dig av exempelvis tea tree olja och istället för att skölja borsten är det med naturborstar bättre att försiktigt spraya borsten med vatten.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals