Hur tvättar man sminkborstar? – Snabb och effektiv rengöring

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Vad många kanske inte tänker på är att sminkborstar är en riktig bakteriehärd och det är verkligen viktigt att du sköter om dem och rengör dem regelbundet. Rouge och andra typer av borstar blir snabbt smutsiga och samlar bakterier.

De här bakterierna ger upphov till oren och dålig hy och kan ge acne och finnar. Vill du vara riktigt grundlig i din skötsel av borstarna rengör du dem en gång i veckan.

Är du sparsam med din användning av smink och makeup och tycker att en gång i veckan är för mycket är det bra att göra det varannan vecka eller en gång i månaden. Huvudsaken är att det blir gjort och att du har fräscha och högkvalitativa borstar som inte är skadliga för din hy.

Hur tvattar man sminkborstar

En annan anledning till att rengöra dina sminkborstar är att det inte blir ett helt och fullt lika effektivt resultat om du använder smutsiga borstar. Gammalt smink som ligger kvar i borstarna påverkar slutresultatet och gör sminkningen sämre.

Det här gäller både om du använder samma borste till olika typer av produkter eller har väldigt många olika borstar. Det gäller också oavsett vilken typ av smink du använder.

Huruvida du använder konventionellt smink eller mineralmakeup spelar ingen roll; borstarna bildar bakteriehärdar ändå på grund av de hudpigment och fett från huden som fastnar i borsten.

Har du i sig oren hud och lätt drabbas av akneutbrott och kvisslor är det definitivt idé att ofta tvätta dina sminkborstar. Du ska överhuvudtaget tänka på att allt som du använder när du rengör ansiktet ska vara helt rent - även dina handdukar!

Hur tvattar man sminkborstar

Använd en och samma handduk till ditt ansikte och tvätta den noggrant efter varje användning och byt jätteofta. I handeln finns det små kvadratiska tvättlappar i frotté som man kan ha en hel bunt av, så att man kan byta så ofta man vill.

Du måste också se till att ingen annan i familjen använder din handduk eftersom den då givetvis blir ännu smutsigare. Vill du vara extra försiktig, om du till exempel har fått ett svårt acneutbrott, kan det vara bra att byta handduk varje dag eller använda engångstvättlappar.

En smart lösning är att ha dina sminkborstar på ett separat ställe stående i ett glas. Det håller dem renare än i en smutsig och skräpig necessär.

Att tvätta sminkborstar med syntetiskt och naturhår

Har du borstar i syntetiskt hår rengör du dem med ljummet vatten och diskmedel. Diskmedel både tar bort smuts och bakterier, men också överflödigt fett som fastnat i borsten. Se till att du sköljer dina borstar väldigt noga och skölj ända tills vattnet är klart och inte längre löddrar alls.

Kläm sedan ur överflödigt vatten och dra stråna åt rätt håll. Låt den sedan torka på ett plant underlag som suger upp fukten, till exempel genom att lägga den på en frottéhandduk.

Hur tvattar man sminkborstar

Sminkborstar med äkta hår tvättar du precis så som du tvättar ditt eget hår. Du tvättar med schampo och balsam och sköljer sedan extra noga och låter även dessa torka på ett plant underlag. Sköter du om dina sminkborstar noggrant kommer de att hålla i flera år framöver.

Noggrann ordning på dina sminkgrejer

Ett annat sätt att hålla bättre hygien på dina sminkborstar och sminkprylar överhuvudtaget är att se över prylarna i din sminkförvaring och ditt badrumsskåp.

Har du mycket prylar som saknar lock, har gått sönder och nästan är slut, kajalpennor som tappat hatten, pressat puder som har krossats, är det dags för en storrengöring av din necessär. Det här skapar också en smutsig miljö som är gynnsam för bakterier.

Rensa i röran och städa regelbundet så att du slipper få det smutsigt och rörigt där du förvarar ditt smink. Kajalpennor utan lock kan du förvara i små plastpåsar och samma sak med puder- och rougedosor.

Tvätta sminksvamparna på samma gång

När du är igång och tvättar dina sminkborstar, passa på att tvätta dina beautyblenders och sminksvampar på samma gång. De här samlar ännu mer bakterier än en sminkborste och har du inte tvättat på den efter varje användning är det dags att börja nu.

Det finns en särskild rengöring för sminksvampar som är väldigt effektivt och enkel att använda och som finns att köpa i alla kosmetikaffärer. Om du inte har någon särskild rengöring för dem kan du göra en egen.

Hur tvattar man sminkborstar

Du doppar helt enkelt svampen i olivolja och lägger den sedan i ljummet vatten utblandat med diskmedel. Låt det här stå och dra till sig ett par minuter och se till att diskmedlet verkligen tränger igenom hela sminksvampen. Skölj därefter noga med vatten och diskmedel.

Rengör också dina puderpuffar

Om du använder de små puffarna som du får med dig i puderförpackningarna är det en god idé att tvätta dem också. Dessa brukar vara av sämre kvalitet och inte hålla mer än ett par tvättar.

Du kan köpa puffar separat och på det viset få en produkt som du kan rengöra hur många gånger som helst och du tvättar dem på samma sätt som dina sminkborstar - med tvättmedel och ljummet vatten och genom att sedan skölja mycket noga.

Är det bättre med syntetiskt hår eller äkta hår på sminkborstar?

En tumregel man utgick från förr i tiden när det gäller sminkborstar är att man endast ska använda borstar med äkta hår för torra produkter som till exempel ögonskuggor och puder.

Hur tvattar man sminkborstar

Krämiga produkter som flytande foundation och concealer är det lämpligast att använda syntetiska borstar till. Notera dock att dagens syntetborstar kan vara precis lika mjuka som naturborstarna nuförtiden och därför passar även dessa till torra produkter.

Kvaliteten på borsten

Vilka typer av borstar du använder har stor effekt på resultatet och en bra sminkborste gör hela sminkningen mycket smidigare och ger bättre resultat.

Även en erfaren sminkös eller makeup artist har svårt att få sminket jämnt utspritt i ansiktet eller klarar att tona ut skuggor och highlights utan riktigt bra sminkborstar.

Det hela handlar också om att du ska använda rätt borste för rätt ändamål. Varje borste har inte alltid endast ett användningsområde utan kan användas till andra saker också. En läppensel kanske också är ultimat som eyeliner-penna till exempel.

Hur tvattar man sminkborstar

Du ska förstås inte använda samma borste till detta utan endast samma typ av borste. En borste till läppkrämen och en annan likadan till eyeliner. Även detta för att hålla bakterierna på avstånd. En borste för rouge och skuggningar kan också vara perfekt att använda som verktyg för en concealer.

Man kan säga att du kan betala hur mycket som helst för en borste eller bara några kronor. Det finns proffsborstar som kan kosta uppåt tusenlappen och borstar som kostar några tior.

I stort sett kan man säga att man får vad man betalar för, men det finns alldeles utmärkta borstar kring hundralappen och de riktigt avancerade borstarna är till för proffsen som sminkar flera personer om dagen.

Sköt om dina borstar så håller de längre

Oavsett prisklass och typ av borste är det alltså viktigt att ta hand om dina borstar med lite extra omsorg eftersom det håller din hud ren och bakteriefri och får även borstarna att hålla längre.

Det här är naturligtvis speciellt viktigt om du är professionell och sminkar flera personer eftersom du då måste ha fler penslar till hands för att undvika att smitta ner dina kunder med hudåkommor och liknande. Och du vet naturligtvis också att du måste tvätta dem varje dag efter arbetsdagens slut.

Hur tvattar man sminkborstar

Men även du som bara sminkar dig själv för hemmabruk bör tvätta borstarna för din hys välmående. Det gäller att skaffa sig en rutin kring det hela, så är det inte blir mer komplicerat än att borsta tänderna.

Idag finns det en uppsjö av borstar av olika slag och ett tips vi kan ge är att utgå från ditt favoritmakeup-märke och även köpa deras borstar. Du får då borstar som är väl anpassade till ditt smink och eftersom du vet att sminket håller den kvalitet du vill ha får du även önskad kvalitet på borstarna.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals