Hur vet man vilken hudtyp man har?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Frisk och välmående hy är verkligen grundläggande för ditt utseende och många har problem på grund av att de inte har tagit reda på vilken hudtyp de har och exakt vad deras hud behöver.

Detta i kombination med att de ofta använder för gammalt smink eller sköter hygienen kring sminket för dåligt. Gamla mascaraborstar, sminkborstar, och diffusers är stora bakteriehärdar och sköter man dessutom inte om dem ordentligt kan de förorsaka hudinfektioner och acne.

Alla har sin egen typ av hy och vad just din hud behöver är individuellt för dig. Vad den behöver beror också på andra faktorer. Vilket klimat du bor i, vilken årstid det är, och var i livet du befinner dig spelar också stor roll.

Det som är gemensamt är dock att rätt val av hudvårdsprodukter är den grundläggande regeln för en balanserad och välmående hy. Många har också ofta en blandhy som kan vara torr trots att den ser fet och glansig ut. En fet hy kan också kännas torr eftersom den har brist på fukt.

Hur vet man vilken hudtyp man har

Så att vara noggrann när du bygger upp din bas av hudvårdsprodukter gör att du bevarar och vårdar huden och gör den balanserad och välmående. Det enklaste sättet att ta reda på vilken hudtyp du har är att rengöra ansiktet grundligt och sedan noggrant inspektera hyn i ansiktet.

Så vet du vilken hudtyp du har

Det som kännetecknar en normal hy är att den har porer i samma storlek över hela huden som varken är förstorade eller förminskade på någon del av ansiktspartiet. Huden är mjuk och följsam och har inga tendenser att bli varken för stram eller för blank och fet.

Man brukar säga att huden är i balans om den ser ut på det här sättet. Det beror på att talgproduktionen är i balans och att huden får en jämn fördelning av fukt och fett. Hudvård för normal hy behöver behålla en hög fukthalt i huden.

Det finns gott om produkter som är riktiga fuktbomber och du kan kombinera det genom att då och då applicera till exempel kokosolja i ansiktet som är mjukgörande och elastisk och dessutom milt antibakteriellt.

En normal hud kan vara något känslig och att använda en solskyddsfaktor i ansiktet så fort vårsolen tittar fram är en bra idé. Tänk på att hudens egen produktion av talgoljor minskar med åren och du kan få ett ökat behov av näringsrika produkter när din hy bli mognare.

Hur du vårdar olika hudtyper

En torr hud kännetecknas av att den är stram, särskilt efter att du rengjort ansiktet. Den kännetecknas också av att huden har mycket fina porer. Den kan också snabbt bli sträv och fjällig och till och med klia. Det beror på att den har ett underskott av både fett och fukt.

Du vårdar torr hy genom att du använder produkter som är djupt återfuktande och näringsrika. Torr hy kan vara relativt känslig och lugnande, svalkande hudvård med aloe vera är utmärkt och återfuktar effektiv.

Hur vet man vilken hudtyp man har

Tänk på att vatten utifrån på huden är uttorkande och det kan därför vara bra att använda en ansiktsrengöring med mjölkbas, så du slipper skölja med vanligt vatten.

Ansiktspeeling ett par gånger i månaden är också bra eftersom det hjälper att ta bort döda hudceller och överflödig hy som förhindrar huden att drar till sig fukt.

Om du efter din milda peeling tar en rejält återfuktande och mjukgörande produkt eller två kommer din hy att kunna ta till sig näringen och reparera sig själv på effektivaste sätt.

Skötselråd för den feta hyn

En fet hy har överskott av fett i talgkörtlarna och blir därför blank och glansig lätt. Porerna är ofta stora och utvidgade och det är vanligt med blemmor, pormaskar, och finnar. När du använder produkter till den feta hyn behöver du ha en fuktåtergivande och lätt absorberande kräm.

Den ska vara tunn och lätt i konsistensen och det finns sådana i geléform, vilket kan vara bra. Även här fungerar aloe vera utmärkt eftersom produkten har en balanserande effekt.

När man har väldigt fet hy är det lätt att man börjar använda uttorkade ansiktsprodukter. Men det här är någonting som vi verkligen vill varna för och som i längden gör huden ännu sämre.

Produkter med till exempel alkohol torkar ut huden för kraftigt, vilket gör att huden reagerar genom att dra igång talgproduktionen ännu mer än vad den gjorde innan.

Du får ännu fetare hy, använder produkten allt oftare, och vips så har du en väldigt ond cirkel igång. Faktum är att fett tar bort fett och att tvätta ditt ansikte med lätta, naturliga oljor är det allra bästa.

Ekologisk kokosolja är alldeles utmärkt att använda på fet hy och att massera in kokosfett i huden varje kväll, skölja bort med ljummet vatten, och torka av med en tvättlapp kommer att göra din hy mycket finare och mer välbalanserad. Ekologisk kokosolja är flyktig och smälter i rumstemperatur. Den är inte svår att hantera eller skölja bort.

Blandhy

Blandhy är en kombination av både torr och fet hy och är en av våra vanligaste hudtyper i Sverige och kännetecknas av att det finns både torrare och fetare partier i ansiktet. Man brukar kalla panna, näsa, och haka för t-zonen och det är dessa som är mer feta.

Hur vet man vilken hudtyp man har

De andra partierna kan vara riktigt torra, särskilt ner mot käken. Här behöver du alltså använda dig av både fuktskydd och näring och göra punktbehandlingar på de olika delarna av ansiktet. En renande ansiktsmask på t-zonen kan vara ett sätt att balansera huden på bästa sätt.

Att ha känslig hy

Vilken hudtyp du än har, varesig den är fet, torr, eller av blandsort kan du ha en extra känslig hy. Du märker av det när du använder parfymerade produkter och kan drabbas av utslag och hudrodnader. Oparfymerade och antiallergiska hudvårdsprodukter är givetvis det bästa här.

Olika faktorer kan också göra att huden blir stressad och känslig. Medicinering och hormoner kan orsaka flagning, knottror, rodnader, och till och med blåsor.

Noga utvalda hudvårdsprodukter i kombination med rent mineralsmink brukar vara det bästa om du under en period eller alltid har haft väldigt känslig hy.

När du tagit reda på vilken typ av hy du har kan du börja bygga upp en hudvårdsgarderob som optimerar din hud och ansiktshälsa.

Det är inte svårt att göra den här kontrollen, men du har otroligt mycket att vinna på den och din hy kommer att åldras långsammare och hålla sig fräschare mycket längre.

Idag finns det ett fantastiskt utbud på nätet av hudvårdsprodukter för alla hudtyper och på webben kan du dessutom beställa hem dem till otroligt förmånliga priser.

Många av de större kosmetikkedjorna och även apoteken på nätet har ofta gratis frakt och dessutom billigare priser. I många fall får du även gratis hemleverans! Det är en fantastisk service som underlättar livet för den upptagna nutidsmänniskan väldigt mycket.

Kom ihåg att alltid använda rätt produkter

Om du är drabbad av svåra hudproblem kan det första bero på att du använder helt fel hudvårdsprodukter, men det kan även bero på att du har en obalans i kroppen. Läs på om det här och titta över dina kostvanor och sömnvanor.

Om du röker och dricker alkohol, äter fel och ensidig mat påverkas även din hy. Det påverkar otroligt mycket och det finns också särskilda kosttillskott som du kan ta för att förbättra din hudhälsa.

Hur vet man vilken hudtyp man har

Kollagen är exempelvis ett protein som naturligt finns i kroppen och som huden producerar. När din hy åldras så avtar kollagenproduktionen. Ett sätt att boosta din huds hälsa, särskilt om du är över 40 år, är att ta ett tillskott av kollagen.

Det är inte särskilt billigt, men väl värt eftersom det kan påverka din hy betydligt. När din hy blir mer välmående behöver du inte heller använda så många hudvårdsprodukter och det blir på så sätt billigare i längden.

Har du väldigt känslig hy är aloe vera en jättebra produkt att använda sig av. Men kom ihåg att väldigt många av aloe vera-produkterna på marknaden idag är allt annat än högkvalitativa och många av dem innehåller alkohol, vilket gör att det definitivt motverkar sitt syfte.

Det du kan göra är att odla dina egna aloe vera-plantor och använda gelén direkt från bladen. Det här kan låta väldigt ambitiöst, men faktum är att aloe vera är en extremt lättodlad växt som du kan ha stående i fönstret och utan problem få flera plantor av efter en väldigt kort tid.

Det enda som krävs är att de har direkt solljus och får vatten då och då. Du får då en ekologisk och högkvalitativ aloe vera-olja direkt i handen, när du vill. Att få bort innanmätet av bladen är enkelt och den sjunker snabbt in i huden. Helt fantastiskt om ni frågar oss!

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals