Recension: Idun Minerals Foundation – Vårdande mineralsmink i toppkvalité

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

7/10
PRIS
10/10
LIVSLÄNGD
6/10
DESIGN
9/10
KVALITET

Idun Minerals är ett svenskt märke som är baserat på produktutveckling i samråd med svenska forskare och hudspecialister. Hela sortimentet är baserat på på högrenade mineraler och man har skapat en unik sammansättning av vårdande ingredienser, hela linjen genom.

I företaget har man också ett gediget sätt att ta fram bra ingredienser och produkterna innehåller bara sådant som inte påverkar huden, utan tvärtom vårdar och skyddar den. Idun Minerals lanserades för första gången i Stockholm 2011.

Idun Minerals Foundation

Deras foundation finns både som mineralpuder och i flytande form. Den ger ett ganska tunt och naturligt resultat och är perfekt att använda till vardags, på jobbet, och på fritiden.

Men man kan absolut också jobba upp den till ett mer täckande resultat inför en fotografering eller ett festtillfälle. Idun är också ett av de få sminkföretag som är godkänt i apotekens kvalitetskontroller och du kan alltså hitta dem på en rad apotekskedjor.

Deras produkter passar alla hudtyper och kvaliteter, men inte minst den som har kontaktallergier eller olika typer av hudåkommor, som till exempel rosacea eller svår akne.

Köpguide

Foundation är en del av det absolut viktigaste av sminkningen och många använder till och med bara foundation, förutom möjligen lite mascara och läppglans. Fördelarna med riktigt bra mineralfoundation är att den verkligen har en helande och lugnande effekt på huden.

Du har kanske hört någon gång är att man kan sova med mineralsmink på, eftersom det vårdar huden och det är verkligen ingen myt, utan helt sant. Om du sedan vill sova med smink på, är ju naturligtvis en annan sak.

Tyvärr är inte all mineralfoundation så bra som företagen vill påskina. Viktigt är att produkten är ren och innehåller bra mineraler och så är inte alltid fallet.

Idun Minerals Foundation

Det finns en beståndsdel som heter bismuth-oxiklorid och det är ett allergiframkallande ämne som sänker kvaliteten väldigt mycket på mineralprodukter. Mineraler som däremot är bra för huden och som gör den nytta som en mineralfoundation ska göra är:

 1. Zinkoxid, motverkar bakterier, ger UV-skydd.

 2. Titandioxid är ett mineralpulver som ger solskyddsfaktor.

 3. Mica jämnar ut huden.

 4. Järnoxid är mineralet som ger färgnyanserna.

Mineralfoundation från Idun består av dessa mineraler och är till 100% högrenade. Den innehåller heller inte ämnet bismuth-oxiklorid.

Det är viktigt att ett företag som lanserar och säljer mineralsmink också är noggranna med att delge sin innehållsförteckning och vara exakt i den.

Där har vi ingenting att klaga på när det gäller Idun, eftersom de är mycket transparenta när det gäller respektive produkts ingrediensförteckning. Vill man läsa om dem i detalj kan man också fördjupa sig i det på deras hemsida.

En krämig foundation

Iduns mineralfoundation finns också i flytande form som är krämig och passar särskilt bra för torr eller mogen hy.

Många foundation-användare med torr hy, stöter på ett vanligt problem, som ligger i att resultatet blir fnasigt och torrt och förstärker rynkor och fina linjer på huden, istället för att ge intryck av att släta ut den.

Idun Minerals Foundation

Så är inte fallet med Iduns mineralfoundation, som lägger sig tunt och mjukt på på huden. För den som har riktigt torr hy, kan med fördel använda deras foundation i flytande form.

Den här varianten är ganska rinnig och kräver att man övar sig en del, innan man blir riktigt bra på att använda den och i början kan det säkert gå åt en del extra mängd foundation på grund av detta.

För den som inte har fullt så torr hud och vill ha något som är lättare att applicera kan man istället välja det lösa mineralpudret.

Olika foundations från Idun Minerals

Idun Minerals har alltså både puderfoundation och flytande foundation i sitt sortiment. Dessa är sedan uppdelade i ytterligare kategorier. Här nedan går vi igenom dem. Gemensamt för dem alla är att de är 100% veganska, dermatologiskt testade, och parfymfria.

Puderfoundation

Deras foundation i puderformat består av 100% högrenade mineraler och produkterna rekommenderas av Astma & Allergiförbundet.

Det här är ett bra val för den som har  sjukdomsdrabbad hud, såsom eksem, akne, och rosacea. Det är också ett bra val för den med kontaktallergier av olika slag.

Den använder man bäst i kombination med en bra kabukiborste genom att man först arbetar in pudret ordentligt i borsten och sedan fördelar den i ansiktet med roterande rörelser, tills pudret får en krämig känsla. Vill man återfukta lite grann kan man spraya fuktmist i ansiktet.

Flytande Foundation Norrsken

En flytande foundation är bra för extra torr hud och eftersom den är så pass mycket mer fuktgivande. Norrsken passar den mogna huden perfekt och den som vill få mer lyster, men samtidigt ett naturligt resultat.

Idun Minerals Foundation

Idun har också tagit fram en speciell liquid-foundation-borste som man med fördel kan använda till den här.

Nordic Well Flytande Foundation

Till skillnad mot Norrsken ger den här är mycket högre täckning, men också en matt finish. Den är perfekt för den som vill ha hög täckning, men utan att det känns som en tjock kaka på huden.

Tinted Day Cream

Tinted Day Cream är en färgad dagkräm som man kan använda istället för en foundation. Den jämnar ut hudtonen och återfuktar samtidigt. Den är perfekt för den som vill ha ett lätt och naturligt resultat som kan appliceras direkt med händerna, som en vanlig ansiktskräm.

Fördelar

Det som är mest påtagligt med Idun Minerals Foundation är att den har en högrenad mineralprodukts unika förmåga att vårda huden och faktiskt får den att se yngre ut efter ett tags användning.

Det här är i sig ingenting som är unikt för just Idun och det finns fler företag på den svenska marknaden, som producerar högkvalitativt mineralsmink.

Idun foundation håller hursomhelst definitivt samma nivå som dessa företag och det här är ett bra mineralsmink. Något som också Idun Minerals foundation har är det lätta och naturliga resultatet.

Idun Minerals Foundation

Denna foundation är för dig som vill se fräsch ut, men ändå inte särskilt sminkad. Du vill inte lägga ner en massa tid på morgonen på att fixa dig i ordning, utan vill ha något riktigt bra i arsenalen, som snabbt ger ett bra resultat som sitter hela dagen.

En foundation är en bra mascara och läppglans kommer du långt med. Är du en av dem som resonerar så, är Idun Minerals definitivt ett bra val för dig.

Nackdelar

Det många kan uppleva som en nackdel med Iduns foundation, i jämförelse med andra foundations, är priset. Mineralsmink är generellt dyrare än konventionell makeup och huruvida man tycker det är värt eller inte, vet man egentligen inte förrän man har provat.

Har man en normal hy som är välbalanserad och inte ställer speciella krav på produkterna är det kanske inte värt att betala för ett exklusivt mineralsmink.

Är man drabbad av rosacea eller andra hudsjukdomar kanske det är värt att prova Idun Mineral foundation för att se vilket resultat man får.

En annan nackdel med Idun Minerals foundation är att det tar tid om man vill ha ett heltäckande resultat. Det här är ingen foundation som man använder för contouring eller annan heltäckande sminkteknik, utan fokus ligger som sagt på ett naturligt resultat.

Man kan visserligen jobba upp den som mer täckande, men detta tar en stund eftersom man får jobba i många lager.

Produktfakta: Idun Mineral Puderfoundation

 • Burkar på 7 gram
 • Rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet
 • Appliceras med kabukiborste
 • Solskyddsfaktor 15
 • 19 nyanser

Produktfakta: Idun Minerals Flytande Foundation

 • 26 ml
 • Appliceras med svamp som medföljer i köpet
 • 28 nyanser

Sammanfattning

Idun Minerals är alltså ett svenskt företag som helt och hållet fokuserar på mineralbaserat smink. Deras foundation håller hög kvalitet, om man jämför med andra mineralfoundations i samma kategori.

Resultaten är inte väldigt täckande, utan ger en mer naturlig makeup även om deras flytande foundation ger ett mer täckande resultat än pudret. Den flytande foundationen är också bra för mogen och torr hy.

Har man allergier kan det vara värt att prova deras puderfoundation, som är rekommenderad av Astma & Allergiförbundet.

Man kan säga att allt mineralsmink på marknaden, inklusive Idun Minerals foundation, är mycket dyrare än genomsnittet. Generellt sett är deras foundations ändå dryga och håller riktigt länge.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals