IDUN Minerals – Prisvinnande mineralsmink från Sverige

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I den här märkesguiden får du lära dig mer om det svenska mineralsminkmärket IDUN Minerals. Vi kommer att gå igenom en stor del av deras sortiment och vi har plockat ut ett antal produkter som ligger i topp hos användarna. IDUN Minerals har ett brett sortiment och vi tittar också närmare på flera andra intressanta produkter.

IDUN Minerals är flerfaldigt prisbelönad för sitt smink. Mineralpuder är något som blir mer och mer populärt, tack vare de skonsamma ingredienserna som också vårdar och tar hand om huden. Många av oss är vana med att smink försämrar hudens kvalitet i längden, men här är det alltså precis tvärtom. Du kan läsa mer om varför längre ner i texten!

Vi har plockat ut fyra favoriter som ofta uppmärksammas av skönhetsbloggare och i olika tester. Först ut är deras Rouge Mineral Blush. Vi har också med deras omtalade, vattenfasta mascara vid namn Mascara Vatn Waterproof

Två andra mycket populära produkter från IDUN Minerals vi också har tittat på är Smoothing Face Scrub och IDUN Minerals Svea Foundation.

Bästa rouge: IDUN Minerals Mineral Blush

Idun Minerals har ett komplett sortiment och där finns även ett rouge i pressad form. Rougen finns i 12 olika färgnyanser och appliceras bäst med en vanlig rougeborste eller en kabukiborste. Ger ett naturligt och semi-täckande resultat.

Fördelar

 • Passar känslig hud
 • Endast två ingredienser
 • Spegel i locket

Nackdelar

 • Ej heltäckande resultat

Bästa mascaran: IDUN Minerals Mascara Vatn Waterproof

En speciell mascara som har den smarta funktionen att vara helt vattenfast upp till 38 grader. När du vill tvätta bort mascaran, behövs ingen oljebaserad sminkborttagning. Det enda som krävs är varmt vatten över 38 grader, för att enkelt tvätta bort mascaran!

Fördelar

 • Vattenfast upp till 38 grader
 • Tvättas bort med varmt vatten

Nackdelar

 • Ger ett tjockt lager
 • Torkar snabbt

Bästa peelingkrämen: IDUN Minerals Smoothing Face Scrub

Med en bra peelingkräm gör du huden mer mottaglig för kräm och serum. Huden exfolieras och döda hudceller tas bort, för att ge huden möjlighet att absorbera aktiva ämnen från hudvården som appliceras efteråt. Peelingen är oparfymerad och många med känslig hy klarar av att använda den här utan att påverkas negativt.

Fördelar

 • För känslig hy
 • Milt peelande

Nackdelar

 • Doftar ingenting

Bästa foundation: IDUN Minerals Svea Foundation

IDUN Minerals foundation är en puderfoundation som förutom att täcka skavanker och ojämnheter i hyn, också har en vårdande och skyddande effekt på huden. Den passar bra att använda ovanpå den vanliga hudkrämen, men den kan också bilda en bra bas för en mer komplett makeup, med puder, rouge, bronzer och så vidare.

Fördelar

 • Vårdande
 • Dryg

Nackdelar

 • Löspuder kan ge mycket spill

Högrenat mineralsmink som är skonsamt mot huden och naturen

IDUN Minerals är ett helsvenskt varumärke, vars produkter är baserade på mineraler. I sortimentet finns smink, hud- och hårvård. Utvecklingen av produkterna sker alltid i samråd med svenska hudspecialister och forskare. 

Tillsammans tar de fram den unika kombination av vårdande ingredienser och högrenade mineraler. IDUN Minerals grundades i Stockholm 2011 och har alltså snabbt vuxit och etablerat sig på marknaden. 

Företaget har en policy att endast arbeta med ingredienser som är skonsamma mot både natur och hud. IDUN Minerals säljs även på apoteket i Sverige, vilket innebär att produkterna genomgår apotekens kvalitetskontroll. Det bidrar till att säkerställa att ingredienserna håller hög kvalitet. 

IDUN Minerals har ett brett sortiment. Här finns foundations, puder, concealer, rouge, bronzer, ögonskugga, läppstift och mascara. I deras sortiment finns även borstar och borstrengöring.

Vegansk skönhetsvård av hög kvalitet

Skönhetsvård är bäst om den också är snäll mot naturen och djuren. IDUN Minerals filosofi är att samtidigt som de gör skonsamma men högkvalitativa produkter, också minimera miljöpåverkan och ha en hållbar utveckling i produktionen. Produkterna är veganska och inga ingredienser är testade på djur. 

IDUN Minerals jobbar kontinuerligt med att hålla sig ajour med de senaste rönen inom miljöforskningen och produkter som kan misstänkas ha negativ effekt på miljön utesluts omgående ur produktionen.

IDUN Minerals är också känt för att kunna användas av personer med känslig hy och även personer med rosacea, acne och vitiligo har kunnat använda deras mineralsmink.

Därför är IDUN Minerals skonsam i jämförelse med konventionellt makeup

Mineraler har helande, lugnande egenskaper och passar därför bra för personer med känslig hy. Mineralsmink innehåller alltsomoftast heller inga allergiframkallande eller hudirriterande ämnen. Eftersom mineraler har vårdande egenskaper, kan ett mineralsmink inte bara vara skonsam mot huden, utan till och med vårdande.

Högrenande mineraler innebär att mineralerna har rensats från krom, nickel och andra oönskade mikroorganismer. Här finns heller inga syntetiska färgämnen, konserveringsmedel, parfym eller talk. 

I IDUN Minerals finns inte heller bismuth. Det är ett mineral som kan förorsaka irritation på huden. Bismuth används också som utfyllnad för att göra produkterna mer kostnadseffektiva av vissa företag. Men i IDUN Minerals produkter har de alltså strukit bismuth från ingredienslistan helt och hållet. 

IDUN Minerals produkter består i grunden av av 4 stycken 100 % högrenade mineraler: 

 • Järnoxid som bidrar med olika färgnyanser
 • Zinkoxid som innehåller UV-skydd och motverkar bakterieansamlingar
 • Titandioxid som också ger solskydd och har täckande egenskaper
 • Mika fyller ut huden och ger ett slätare intryck

Konserveringsmedel i IDUN Minerals

Det är omöjligt att framställa kosmetika utan att använda sig av någon form av konserveringsmedel. Det gör även IDUN Minerals och de använder sig av konserveringsmedel som är milda och skonsamma. IDUN Minerals använder inte några parabener i sitt smink, utan endast andra typer av konserveringsmedel.

IDUN Minerals produkter är återvinningsbara

Alla förpackningar som IDUN Minerals har kan återvinnas. Du behöver alltså inte slänga dem i brännbara sopor. Du kan sortera dem, så att livslängden i materialets kretslopp förlängs. IDUN Minerals mål är att minska mängden plast i förpackningarna. 

De jobbar hela tiden med att utveckla alla förpackningarna som produkterna är förpackade i. Alla deras produkter har miljömärkningen Svanen. Från IDUN Minerals kan du köpa det första svanenmärkta torrschampot någonsin!

I jämförelse med många andra märken står sig IDUN minerals väl och är mycket konkurrenskraftigt. Trots att IDUN Minerals är av bra kvalitet, ligger priserna bara strax över genomsnittet och känns definitivt inte oöverkomligt dyra.

Våra favoriter

Det är verkligen roligt att få göra en märkesguide om ett svenskt märke, som är så älskat av många och som dessutom satsar på hög kvalitet i sin produktion. Här nedan har vi plockat ut våra favoriter, baserat på användarnas egna produktrecensioner.

Bästa rouge: IDUN Minerals Mineral Blush

IDUN Minerals Mineral Blush är ett pressat rouge som ger en fräsch och intensiv färg. Rougen finns i tolv färgnyanser och passar alla hudtyper, även mycket känslig sådan. Den har endast ett fåtal ingredienser och är utan onödiga tillsatser som huden kan reagera på.

Förpackningen är särskilt smidig och här finns en spegel på insidan locket. Som så många andra av IDUN Minerals produkter ger den ett naturligt resultat, men du kan även jobba upp den i lager, för att få ett mer distinkt resultat. Den går alltså att använda om du till exempel jobbar med contouring eller sminkning inför en fotografering.

Fördelar

 • Passar känslig hud
 • Endast två ingredienser
 • Spegel i locket

Nackdelar

 • Ej heltäckande resultat

Bästa mascaran: IDUN Minerals Mascara Vatn Waterproof

IDUN Minerals Mascara Vatn Waterproof har utvecklats för personer med kontaktlinser eller känsliga ögon. Mascarorna är oftalmologiskt testade och innehåller endast naturliga mineralpigment och lätta vaxsorter. Mascaran är helt fri från nanopartiklar, parfym, bismuth och parabener.

IDUN Minerals Mascara Vatn Waterproof är vattenfast upp till 38 grader. Det innebär alltså att du inte behöver använda en oljebaserad sminkborttagning, utan endast ljummet vatten när du ska ta bort den. Men tårar, regn och temperaturer upp till 38 grader klarar den alltså utan att att rinna över huvudtaget.

IDUN Minerals Mascara Vatn Waterproof är en fibermascara, vilket fungerar så att fibrerna lägger sig runt fransarna och förlänger dem. Fibrerna är också vattenavvisande. Svärtan i den är helt baserad på mineraler bestående av järnoxider, utblandat med vax och viskos. 

Detta förstärker fransarna avsevärt och därför kan du bygga både volym och längd med mascaran. Den appliceras genom att du placerar borsten i fransrötterna och för borsten uppåt med sicksack-rörelser. På så vis uppnår du bästa möjliga resultat. 

Vi gillar den här mascaran för att den sitter bra och håller hela dagen på de flesta användare. Vissa tycker att en nackdel är att den torkar väldigt snabbt, vilket gör det svårare att applicera den i många lager. Dessutom kan mascaran upplevas som tung och att fransarna tyngs ner, trots att du använt ögonfransböjare innan.

Specifikationer:

 • 10 ml
 • Flaska med borste

Fördelar

 • Vattenfast upp till 38 grader
 • Tvättas bort med varmt vatten

Nackdelar

 • Ger ett tjockt lager
 • Torkar snabbt

Bästa peelingkrämen: IDUN Minerals Smoothing Face Scrub

IDUN Minerals Smooth Face Scrub en djuprengörande peeling som hjälper huden att förnya sig.

Den har också milda, rengörande ingredienser som tar bort smuts och föroreningar. Skrubben är parfymfri, dermatologiskt testad och som vanligt också 100 % vegansk.

Användare med känslig hy är nöjda med den och den upplevs också som väldigt mjukgörande. Det är mycket lätt att hitta många recensioner om produkten och de flesta är positiva till den.

Fördelar

 • För känslig hy
 • Milt peelande

Nackdelar

 • Doftar ingenting

Bästa foundation: IDUN Minerals Svea Foundation

IDUN Minerals Svea Foundation är i puderform och har en vårdande och skyddande effekt på huden. När du jobbar in den i hyn, smälter den in och ger ett naturligt slutresultat. Passar även torr hy, vilket är ganska ovanligt. IDUN Minerals Svea Foundation lägger sig inte i linjer och rynkor, utan fyller ut och ger en bra lyster.

Den här typen av foundation passar bäst applicera med en kabukiborste. Dessa finns också att köpa från IDUN Minerals. Svea foundation har tack vare sitt rikliga mineralinnehåll vårdande ingredienser och det finns till och med användare som säger att de kan sova med den på. 

Det är inget vi vill skriva under på, men det vi kan konstatera efter att ha läst många recensioner är att många användare fullkomligen jublar över den. IDUN Minerals Svea Foundation är en rekommenderad av Astma & Allergiförbundet och för den med atopisk eksem eller rosacea som har svårt att hitta passande produkter, kan detta mycket väl vara ett alternativ.

Fördelar

 • Vårdande
 • Dryg

Nackdelar

 • Löspuder kan ge mycket spill

Andra bra produkter från IDUN Minerals

IDUN Minerals har under det decennium de varit verksamma, jobbat fram ett mer eller mindre komplett sortiment när det gäller kosmetik. Du kan verkligen hitta allt från torrschampo till nagellack bland utbudet och allt är baserat på högrenat mineral. Här nedan är några andra av våra favoriter från varumärket.

IDUN Minerals Perfect Under Eye Concealer

Perfect Under Eye Concealer är en flytande concealer med hög täckningsgrad. Den är lätt i konsistensen och har en krämig formula som passar känslig och torr hy. Den fyller ut på ett bra sätt och torkar inte ut och lägger sig i linjer och rynkor på huden. Formulan är framtagen för att passa alla hudtyper, också de allra känsligaste.

Perfect Under Eye Concealer innehåller inga silikoner och finns i tre olika färgnyanser. Tuben på 6 ml kan kan verka liten, men den är väldigt dryg och räcker länge.

Fördelar

 • Passar alla hudtyper
 • Innehåller inga silikoner

Nackdelar

 • Finns endast i tre nyanser

IDUN Minerals Perfect Eyebrows

Perfect Eyebrows är för dig som vill ha färg och volym på ögonbrynen. Formulan appliceras enkelt genom den lilla borsten som medföljer. IDUN Minerals är omtyckt eftersom den sitter hela dagen och tappar inte färg. 

Den passar också bra att kombinera med ögonbrynspennor för den som önskar ett mer definierat resultat. Formulan är krämig utan att kladda och det är lätt att få lagom mycket produkt på på borsten.Är inte extremt täckande utan ger ett ganska naturligt resultat. Men vill du ha riktigt definierade ögonbryn, kan du jobba med flera lager istället.

Fördelar

 • Krämig
 • Sitter bra hela dagen

Nackdelar

 • Ger inte ett heltäckande resultat

IDUN Minerals Liquid Mineral Foundation Norrsken

Flytande foundation är faktiskt inte alltid helt lätt att hitta, men här har vi en. Norrsken består av högrenade mineralpigment och har vårdande och stärkande ingredienser. Den är berikad med vitamin E och lingonfröolja, som skyddar, återfuktar och också bidrar till att ge naturlig lyster.

Norrsken innehåller inga konserveringsmedel, silikoner, parfym, talk, nanopartiklar eller bismuth. Den är semitäckande, men kan arbetas upp till en täckande grad, genom att du jobbar i lager på lager. Liquid Mineral Foundation Norrsken kan appliceras med fingertopparna eller med foundationborste.

Fördelar

 • Innehåller antioxidanter
 • Lätt att applicera
 • Finns i många nyanser

Nackdelar

 • Passar inte fet hy

IDUN Minerals Nordic Veil

För den som vill ha ett mer täckande resultat kan vi varmt rekommendera IDUN Minerals Nordic Veil. Förutom att den ger ett sammetslent och täckande resultat, skyddar den också huden från fria radikaler och solstrålar. Den är dermatologiskt testad och passar alla hudtyper, även de som har allra känsligast hudtyp. Finns i nio olika nyanser.

Vissa användare tycker att den här produkten inte doftar särskilt gott. Den passar heller inte för den som har riktigt torr hy, eftersom den då kan lägga sig i linjer och rynkor och få huden att se torr och matt ut.

Fördelar

 • Täckande
 • Dermatologiskt testad

Nackdelar

 • Doftar inte så gott
 • Passar inte riktigt torr hy

IDUN Minerals Leave In Hair & Scalp Treatment

Leave In Hair & Scalp Treatment är IDUN Minerals mjukgörande och vårdande leave-in spray. Den ger hårbotten intensiv fukt och näring och innehåller ämnen som motverkar torr och irriterad hårbotten. 

Till håret bidrar den med extra styrka och glans. Gör håret följsamt, lent och mjukt. Den innehåller skyddande ämnen, som minskar risken för skador på håret vid värmestyling och påfrestande behandlingar.

Scalp treatment innehåller olja som mjukgör och lugnar både hår och hårbotten. Ärtproteinet i behandlingen innehåller essentiella aminosyror, som ger intensiv fukt och omvårdnad, samt gör håret följsamt och mjukt. Leave In Hair & Scalp Treatment ger vård, fukt och rätt pH-värden.

Fördelar

 • Dermatologiskt testad
 • Skydd för värmebehandling

Nackdelar

 • Liten flaska som tar fort slut

IDUN Minerals Nail Polish

Mineralnagellack är inte helt vanligt, men IDUN Minerals har jobbat hårt för att ta fram ett bra nagellack, inklusive ett topp- och baslack. Det här är en väldigt spännande produkt och den innehåller högkvalitativa ingredienser och en formula för bra hållbarhet och glans.

IDUN Minerals Nail Polish innehåller inga ohälsosamma kemikalier, utan är istället berikat med med vitaminer, mandelolja och mineraler.

Fördelar

 • Vårdande ingredienser
 • Fri från giftiga kemikalier

Nackdelar

 • Lossar lätt utan baslack

IDUN Minerals Powder/Large Kabuki Brush

Alla Iduns Minerals borstar är tillverkade av syntetfiber av mycket hög kvalitet, som efterliknar naturborst in i minsta detalj. Men förstås utan de nackdelar som naturhår har. Teklon, som syntetmaterialet heter, är hållbart och irriterar inte huden på ett sätt som naturborst kan göra. Så är det förstås en fördel att den är helt vegansk.

Borsten är också allergivänlig och passar bra för de med känslig hy, som har kontaktallergier. Kabukiborste en bra allroundborste som brukar användas för puder, bronzer och foundations.

Fördelar

 • Syntetborst
 • Allergivänlig

Nackdelar

 • Stor i storleken

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals