Recension: Lumene Mascara – 11 olika alternativ för ditt fransmål

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Funderar du att köpa en mascara från Lumene? Då har du kommit helt rätt! Här kollar vi närmare på utbudet i Lumenes sortiment. Här finns mycket att välja mellan, och vi ska kika på vilka mascaror som är de bästa i utbudet.

Mascara definierar ögonen och ger ett piggt och fräscht ansiktsuttryck. Det finska kosmetikföretaget Lumene har i decennier jobbat för att ta fram sina mascaror och de är idag ett stort varumärke inom kosmetik och hudvård. De har hela 11 mascaror i sitt sortiment med olika egenskaper. Två av dem är framtagna för allergiker och personer med kontaktlinser.

8/10
PRIS
8/10
LIVSLÄNGD
9/10
DESIGN
7/10
KVALITET

Lumene tar vara på den arktiska naturen

Lumene jobbar konsekvent med att att ta fram ingredienser utvunna från vår nordiska natur. Fokus ligger på att vår arktiska natur har otroligt mycket bra naturliga ämnen och fina växter, som kan användas. Det behöver inte alltid vara tropiska och subtropiska klimat, för att hitta vårdande örter och växter, exempelvis.

Mascara är verkligen en stapelvara, och något som i stort sett alla vill ha i necessären. Utbudet växer verkligen för varje år. Lumene har så här långt stått sig väldigt bra i konkurrensen och inte bara det; de har ökat kvaliteten på sina produkter för varje år.

Vad urskiljer mascaror från Lumene?

Lumene använder sig av naturliga ingredienser samt nordiskt källvatten i sina produkter. De kombineras med en liten mängd säkra, rena och konstgjorda ingredienser för att produkterna ska vara säkra och effektiva att använda. Lumenes mascaror är framställda på ett hållbart sätt för naturen. De är veganska och vissa av mascarorna är också allergitestade.

Nordisk källvatten

Vatten är en vanlig komponent i smink och hudvård. Lumene hämtar sitt vatten direkt från den finska, lappländska vildmarken nära Nordpolen. Källvattnet ligger i en omgivning som är är känt för sin ostörda renhet och är avskild från omvärlden. Vattnet filtreras på ett naturligt sätt genom många lager sand och grus, som bildats från istiden och framåt. Det tappas upp direkt från källöppningen, har ett lågt pH-värde och innehåller mycket mineraler. 

Finland är ett land med enorma arealer skog, långa havskuster och våta myrar. Den finländska naturen bjuder på många andra ingredienser än källvatten och i deras mascaror finns flera naturliga ingredienser. Dessa kan du läsa om längre ner i texten. Man har också avstått från att i största möjliga utsträckning använda tillsatser och kemikalier. 

Lumenes mascaror innehåller inte:

 • Parabener
 • Natrium Laurylsulfat
 • Ftalater
 • Formaldehydgivare
 • Mineralolja
 • Bisfenol A 
 • Klorfenesin
 • Triclosan
 • PAPB
 • Metylisotiazolinon 
 • Metylklorisotiazolinon

Olika Mascaror från Lumene

Vi har alla olika önskemål om vad en mascara ska göra för våra fransar. Vissa vill ha tjocka volymfransar, medan andra hellre vill ha en naturlig look. Här tittar vi närmare på de olika mascarorna från Lumene, så du kan se vilken som passar just dig bäst.

Lumene Birch Black Mascara

Birch Black mascara innehåller en pigmentrik blandning som ger alldeles kolsvarta ögonfransar och samtidigt ger en ögonöppnande effekt, eftersom fransarna böjs av formulan. Borsten har designats med långa och breda strån, för att ge maximal volym och pigmenten som mascaran innehåller kommer från pigment från nordisk björk. 

Den appliceras med sicksack-rörelser från fransroten och uppåt för att på så sätt skapa volym. Ger bra med volym från början, men man kan med fördel bygga på det i flera lager för att skapa extra mycket volym.


Lumene Birch Black Volume Mascara

Lumene Black Volume Mascara är som namnet säger en volymgivande sådan. Även här är björkkol det som skapar svärta. Det Lumene har gjort är att de lagt till en volymbildande formula till Birch Black Mascara. Enligt produktbeskrivningen är den framtagen för att hålla hela dagen och inte kladda eller flagna.

Vi tyckte att den fungerade utmärkt för detta, men det här kan vara individuellt och något som du själv måste prova sig fram med. Den har en näringsrik sammansättning med bland annat ekologisk björksav, som återfuktar och ger näring till fransarna.


Lumene True Mystic Volume Mascara

True Mystic volume mascara ger volym och och svärta. En fördel med den här är att den innehåller vårdande bivax, som gör fransarna mjuka och lätta att böja. Borstens utformning bidrar till att ge fransarna extra volym. Blåbär är det extrakt som vårdar fransarna.


Lumene True Mystic Volume Waterproof Mascara

Samma som ovan, men i vattenfast variant. Ibland finns behov av en vattenfast mascara. Det kan vara om du vistas på stranden sommartid eller på solsemestern, i badhuset eller för en dags poolhäng. 

Den är också volymgivande och den speciella stjärnformade borsten är framtagen för att ge fransarna ett extra lyft. Den är 100 % vattenfast och blåbärsfröolja är den vårdande beståndsdelen i produkten.


Lumene Blueberry Sensitive Mascara

Lumene Blueberry Sensitive Mascara är en vårdande mascara för alla med känsliga ögon. Passar även personer som bär kontaktlinser. Den ger fransarna ett längre och fylligare utseende, men med ett naturligt slutresultat. Den är framtagen i samarbete med finska Allergi- Hud- & Astmaförbundet.

Den har en liten hygienisk plastborste, som gör det enkelt att applicera mascaran. Tvättas enkelt bort med varmt vatten. Mascaran är berikad med vilda blåbär och svarta färgpigment, som är skonsamma för huden.


Lumene Essential Volume Mascara

Essential Volume Mascara är en volymgivande sådan, som både gör fransarna längre och fylligare och böjer dem också en aning. Borsten skapar volym och täcker effektivt varje frans med en krämig och rik formula.

Den vårdande och tongivande ingrediensen är nordisk tuvull. Den återfuktar och mjukgör. De volymbyggande fibrerna är av naturligt ursprung. Formulan är klumpfri och lätt att applicera. Stryks på med borsten i sicksack-rörelser för extra volym.


Lumene Full-On Volume Mascara

Full-on Volume Mascara är framtagen specifikt för att ge rikligt med volym, Borsten separerar fransarna för att förhindra klumpar och flagor. Den ger en rejäl volym-boost åt fransarna. Men däremot inte jättemycket längd. Applicera som vanligt i sicksack-rörelser för att få full effekt.


Lumene Full-on Curl Mascara

Full-on Volume Mascara borsten är framtagen för att ge raka, korta fransar en böjning och extra volym. Den når även de minsta fransarna vid ögonbrynen. Innehåller vårdande bivax som de gör att fransarna mjuka och minskar risken för att de ska gå av. Finns även i vattenfast variant.


Lumene Sensitive Touch Mascara

Lumene Sensitive Touch är en mascara som är skonsam mot ögonen. Sammansättningen har utvecklats i samarbete med finska Astma- Hud- och Allergiförbundet. Den passar särskilt bra för personer med kontaktlinser och känsliga ögon. Här kompromissas trots detta inte med med volym och längd.


Lumene Deep Impact Mascara

Lumene Deep Impact Mascara är framtagen för att skapa långa fransar med intensiv smärta. Borsten är i XXL-variant och gör att både volym och förlängning ökas snabbt och effektivt. Du behöver inte jobba i väldigt många lager för att få full effekt. Mascaraborsten täcker och separerar effektivt.


Fördelar med Lumenes mascaror

När det gäller kvalitet på ingredienserna har Finland oerhört hög standard. Deras kontrollorgan är strikta och finska motsvarigheten till Astma- &  Allergiförbundet har mycket strikta regler för vad de släpper igenom. Det är en stor fördel för dem som är allergiska och söker produkter de kan använda. 

En allergitestad mascara från Lumene är det mycket stor chans att du som allergiker kan använda. Mascarorna har spännande, naturliga, vårdgivare ingredienser såsom björksav, blåbär, ljung och bivax.

Nackdelar med Lumenes mascaror

Mascarorna är ganska känsliga för underlaget de appliceras på, det vill säga ögonfransarna. De måste vara rengjorda och inte ha sminkrester på, för då finns väldigt stor risk att mascaran börjar smula och du får pandaögon. Men förbereder du dig väldigt noggrant, fungerar mascarorna väldigt bra och kvaliteten står definitivt i relation till priset.

Produktfakta

 • 11 olika mascaror i sortimentet
 • Passar känslig hud
 • Mascaror som är lämpliga för allergiker
 • Finns i vattenfast utförande
 • Finns i svarta och bruna nyanser
 • Tillverkas i Finland
 • Innovativa borstar

Sammanfattning

Lumene mascara omfattar alltså allt från volymmascara till sådana med lösögonfranseffekt. De har flera allergitestade mascaror och innehåller en stor mängd naturliga produkter, varav många är ekologiska. Det här är inte en mascara i lyxsegmentet och resultaten är inte alltid perfekta. Vissa har en tendens att smula. 

Men baserat på vad du betalar är mascarorna mycket prisvärda och passar alla från vardagsanvändare till dem som inte vill lägga ner väldigt mycket pengar på smink, men som ändå vill ha bra produkter.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals