Recension: Maria Åkerberg – Det ekologiska märket som tagit Sverige med storm

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

9/10
PRIS
9/10
LIVSLÄNGD
8/10
DESIGN
10/10
KVALITET

Köpguide

Maria Åkerbergs intresse för hudvård började på grund av att hon inte kunde hitta en hudvårdsserie som gick i linje med hennes egna önskemål om närande och högkvalitativa hudvårdsprodukter utan syntetiska ingredienser och mineraloljor. Efter hårt arbete lyckades hon ta fram en hudvårdsserie som hon med handen på hjärtat kunde säga levde upp till hennes egna krav.

Öppenhet genom hela tillverkningsprocessen gentemot kunderna är för Maria Åkerberg en väldigt viktig aspekt och hon vill att du som konsument ska veta exakt vad produkterna innehåller och vad de är bra för.

Maria Akerberg

Maria Åkerbergs mål är att ha hela 100% ekologiska ingredienser i sina produkter, vilket får ses som extremt ovanligt då endast en liten del av ingredienserna i det som marknadsförs som ekologiska verkligen är det.

Ja, du läste rätt! Man får alltså kalla sin produkt för ekologisk, även om den bara har en eller två ingredienser av exempelvis 10 som är ekologiska. Alla förpackningar i Maria Åkerbergs produktion är också återvinningsbara.

Maria Akerberg

Maria Åkerbergs hudvårdsserie produceras här hos oss i Sverige. Alla ingredienser kan dock inte produceras i Sverige och importeras då. Man jobbar utifrån fytoterapi och aromaterapi, vilket båda utgår från filosofin om växternas egen inneboende kraft. Det finns inga artificiella färger och dofter i produkterna utan allt kommer från växtextrakt och eteriska oljor.

Komplett redovisning av innehållet

Sedan 1999 är det lag inom EU på en enhetlig innehållsdeklaration på produkter i medlemsländerna. Det innebär att alla ingredienser ska ha gemensamma namn inom hela EU, så att man kan förstå innehållet på en produkt, vilket land man än är ifrån.

Det här gjorde det betydligt svårare för de aktörer som var benägna att fuska och tillsatte billiga och mindre effektiva och kanske direkt skadliga ingredienser i sina produkter. Maria Åkerberg har gått ett steg längre här och översätter alltid de latinska namnen på ingredienserna även till svenska.

Maria Akerberg

När du läser på förpackningarna kan du alltså mycket snabbare få exakt förståelse för vad produkterna består av eftersom du får de svenska namnen vid sidan om de kanske okända, obegripliga latinska namnen.

Naturliga variationer på slutprodukten

När man använder sig av råvaror enbart från växtriket blir slutprodukten olika beroende på hur grödorna ser ut just för tillfället. Skörden av växterna blir helt enkelt olika beroende på tillgång till näringstäthet i jorden, solljus, och vatten.

Till exempel blommor kan också ha olika färger från år till år. Om man vill ha exakt samma slutprodukt från gång till gång krävs det syntetiskt framställda ingredienser, men det här väljer alltså Maria Åkerberg att undvika.

Maria Akerberg

På grund av detta förändras också produkten en aning i doft och eventuellt färg efter att förpackningen blivit öppnad. Det här är inget tecken på att produkten blivit sämre utan något helt naturligt.

Men Maria Åkerberg lämnar ingenting till slumpen och slutprodukterna är noga testade på laboratorium och genom hudtester på människor. Produkterna är också datummärkta enligt EU-standard och anger hållbarhet efter öppnandet.

Förtjocknings- och konserveringsmedel

Konserveringsmedel i Maria åkerbergs produkter består av eteriska oljor och vitaminer. Eftersom produkterna inte innehåller vatten skapar de en grogrund för bakterier såsom vattenbaserade produkter gör. Som förtjockningsmedel används xantangummi och vegetabiliska oljor.

Att vänja sig med en ny hudvårdsserie

Varje gång du byter hudvårdsserie är det viktigt att du vänjer in huden med de nya produkterna och inte byter ut alla produkter med en gång. Detta kan speciellt gälla om du går över från en hudvård med mycket mineraloljor och kemikalier till ekologiska och naturliga.

Maria Akerberg

Sammansättningen är helt annorlunda på de här olika krämerna och huden kan tillfälligt råka i obalans genom att till exempel drabbas av torrhet eller acne. Därför ska du prova ut en produkt i taget så att huden får en chans att vänja sig med den nya, naturliga produkterna.

Miljövänliga förpackningar och innehållsdeklaration

All plast i Maria Åkerbergs produkter kan komposteras och även återvinnas och förbrännas. Vid förbränning bildar förpackningarna koldioxid och vatten, ingenting annat. Det blir inga mikroplaster i grundvattnet alltså. Förpackningarna tillverkas en bit från Maria Åkerbergs fabrik.

De här flaskorna är också återvinningsbara så de kan man lämna i återvinningen när man förbrukat innehållet. Man har överhuvudtaget tänkt väldigt mycket på det närproducerade och det kan vara en väldigt god anledning även det att köpa den här hudvårdsserien. Maria Åkerberg bidrar helt enkelt med hållbar utveckling!

Att använda sig av naturliga produkter är för Maria Åkerberg ett sätt att skapa skonsamma krämer och kosmetik som vårdar och tar hand om huden. Produkternas innehåll kommer endast från växtriket sånär som på bivax i vissa av dem.

Maria Akerberg

Produkterna är framtagna i samarbete med framstående specialister i området och är utvecklade på ett vetenskapligt belagt sätt som ger huden en djupgående näring och förebyggande vård.  Produkterna tas lätt upp av huden och efter en tids användning kommer du att märka stor skillnad på kvalitet och spänst i huden.

Ekologiska ingredienser tenderar att ha ett högre näringsvärde och boostar därför också huden med sin stora mängd antioxidanter, mineraler, och spårämnen. Eftersom näringstätheten är så hög i produkterna ger det också ett långvarigt resultat och förebygger åldrande hy på ett effektivt sätt. Huden kan absorbera och ta upp alla ingredienser i produkten.

Maria Åkerberg är inte bara populär bland oss konsumenter utan även ett mycket respekterat och väletablerat varumärke bland hudvårdsterapeuter och salonger i hela vårt land och även på många ställen i övriga Europa. Många av dem är också återförsäljare av hennes hudvårdsprodukter.

Smink

Vi har pratat mycket om Maria Åkerbergs utmärkta hudvårdsprodukter i den här artikeln, men vi får inte heller glömma att hon har en fantastisk serie smink med precis samma utgångspunkt och principer som hudvårdsprodukterna.

Maria Akerberg

Bland utbudet hittar du prisbelönta läppstift samt eyeliner, foundation, puder, och bronzers bland annat. Den är väl värd att ta en närmare titt på och helt klart något att komplettera din hudvårdsserie från Maria Åkerberg med.

Fördelar

  • Prisvärda och inte så dyra produkter som i lyxsegmentet
  • Ekologiska och växtbaserade
  • Närproducerade

Nackdelar

  • Avsaknaden av artificiella ingredienser som doftämnen och färg gör att produkterna inte är lika väldoftande som andra produkter kan vara
  • Produkterna kan ändra färg, doft, och konsistens efter öppning. Ingenting som gör att produkten försämras, men ett resultat av att den är tillverkad med endast naturliga produkter

Företagsfakta

Grundat i slutet på 90-talet av kemisten Maria Åkerberg. Företaget hette från början Dermanord, men har nu gått över till namnet Maria Åkerberg. Det är en av skönhetssalongernas stora favorit och har vunnit ett flertal priser genom åren, senast 2017 i kategorin Bästa Ekologiska Läppstift.

En sammanfattning av Maria Åkerbergs företag

En gång i tiden var Maria Åkerberg på väg att öppna hudvårdssalong och fann alltså att inga produkter hon ville jobba med egentligen fanns på marknaden. Allt innehöll sådant som hon inte kunde acceptera och stå för.

Utifrån dessa egna behov startade Maria, som är kemist till utbildningen, sin produktion av hudvård och så småningom växte den till en hel serie. Numera är hon ett av de mest etablerade varumärken vi har i Sverige och ett av de främsta ekologiska sådana.

Från början hette produkterna Dermanord, men man har nu bytt ut namnet mot Maria Åkerberg på grund av att just ordet Derma har blivit ett så vanligt ord i produktnamn på hudvård. Man ville ta fram det unika med företaget och döpte därför om hela varumärket till Maria Åkerberg; upphovskvinnans namn.

Det som tilltalar många och får dem att använda Maria Åkerbergs produkter är att de har en hög kvalitet, men också det som Maria Åkerbergs synsätt representerar. Här tar man ett helhetsgrepp på både kemiska ingredienser och miljöperspektivet, vilket tilltalar en allt större kundkrets idag. De yngre generationerna av konsumenter är än mer medvetna och har högre krav på producenterna. Många vill göra medvetna val både för miljön och för kroppen.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals