Stor guide till Maria Nila – Vegansk hårvård utan starka kemikalier

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Svenska Maria Nila är en riktig framgångssaga. Vi var nyfikna på att veta mer om hårvårdstillverkaren, så i den här märkesguiden tittar vi närmare på företaget och dess filosofi. Vi recenserar också våra favoriter bland Maria Nilas produkter. Välkommen!

Världens första helt veganska hårvårdskollektion

Maria Nilas produkter är I’M VEGAN certifierade av Djurens Rätt. Företaget var ett av de första i Sverige som certifierades som 100 % veganskt. De jobbar med kemister från hela världen och 2017 kunder de stolt presentera världens första, helt veganska hårvårdskollektion. 

Maria Nila

En av anledningarna till att Maria Nila grundades var för att de ville ta fram produkter som inte på något vis utnyttjade djur. Maria Nila är certifierat inte bara av Djurens Rätt, utan även av följande organisationer:

Peta

Peta står för People For Ethical Treatment of Animals och är världens största organisation för djurrättsfrågor. En märkning från Peta innebär att produkterna garanterat inte har testats på djur. Inom EU är djurtester helt förbjudet inom kosmetikaindustrin, men företag får använda ingredienser som härstammar från djur. Peta godkänner inte sådana produkter.

Leaping Bunny

Leaping Bunny listar varumärken inom kosmetik, hygien och rengöring som inte innehåller ingredienser baserat på djur eller där djurtester gjorts. Inget animaliskt får ingå, som exempelvis bivax eller propolis.

Vegan Society

Det var Vegan Society som myntade ordet “vegan” och deras märkning innebär är att produkten är 100 % vegansk.

Maria Nila - made in Helsingborg

Låt oss titta på hur de producerar sina hårvårdsprodukter! I toppmoderna anläggningar i Helsingborg tar Maria Nila fram hårvårdsprodukter av alla de slag. Maria Nilas sortiment är använt av frisörer i hela landet och det är också populärt bland konsumenter.

En policy företaget har är att produkterna alltid ska innehålla ingredienser som är noggrant kontrollerade och av hög kvalitet. Sortimentet är brett och förutom schampo och balsam finns det också värmespray, hårvax och andra hårvårdsprodukter. Maria Nila Head & Hair Heal schampo och balsam är älskat av många användare och längre ner i texten kan du lära dig mer om fördelarna med dem.

Maria Nila

Maria Nila är med rätta väldigt stolta över sin anläggning. De har satsat helt och hållet på hållbarhet och förnybar energi i sin produktion. Yttertaket är klätt med solpaneler, som producerar el till motsvarande 60 hushåll. Det gör att de har en enormt stor produktionskapacitet, enbart med hjälp av dessa solceller. 

Maria Nila kan ha en produktionstakt på så mycket som 5 000 produkter i timmen, med mycket låg energiförbrukning. All överskottsenergi som produceras går in i anläggningen igen och återanvänds. Tack vare innovativ teknik och effektiva maskiner, planerar Maria Nila nu att utöka sortimentet med parfymer och hudvård.

Vilka produkter tillverkar Maria Nila idag?

Maria Nila är mest känt för sina schampo- och balsamprodukter. Men förutom schampo och balsam finns mycket annat. Till exempel en serie inpackningar med icke permanenta färgpigment.

Det är ett verkligt roligt sätt att piffa upp eller fixa festfrisyren med. För någon som gärna vill prova exempelvis ett silverfärgat, rosa eller lila hår, är de här inpackningarna det perfekta alternativet.

Maria Nila har också flera olika stylingprodukter, i form av hårvax, spray och torrschampo. Allting är givetvis veganskt och klimatkompenserat. Här har Maria Nila jobbat intensivt i samarbete med sina kemister, för att få fram effektiva produkter. 

Maria Nila har också tagit fram en serie doftljus som förgyller stämningen hemma. De finns i flera dofter och med olika teman. Deras senaste ljus i samlingen är en med orientaliska och kryddiga dofter. Vi tycker att deras ljus är otroligt snygga och en härlig inredningsdetalj i sig. Ljusen har även en lång brinntid på cirka 50 timmar.

Maria Nila - brett sortiment utan skadliga kemikalier

Förutom att produkterna är veganmärkta har Maria Nila också en strikt miljöpolicy. Hårvardsindustrin är som bekant ökänd för att använda starka kemikalier av olika slag, något som Maria Nila vill gå bort ifrån.

Maria Nila utesluter onödiga och skadliga kemikalier i sin produktion, och sätter ära i att hålla sig ajour med produktutveckling och forskningsrön. På det sättet kan de själva utveckla produkter som är både snälla mot miljö och människor. 

Maria Nilas produkter innehåller inga parabener, sulfater eller ftalater. De har ersatt dessa med naturliga ingredienser som tillför fukt och som har samma effektivitet.

Kemikalier som du slipper i Maria Nilas produkter

Parabener och ftalater används för att produkterna ska kännas djuprengörande och effektiva. Men egentligen skapar de obalans i hårbotten och torkar ut håret. Eftersom hårbotten vänjer sig och anpassar sig till detta, är det inte alltid du märker obalansen. Det är något du kan märka först när du går över till hudvänliga och naturliga hårvårdsprodukter. 

Håret kan då börja upplevas som fett. Här gäller det att komma ihåg att det egentligen beror på att talproduktion i hårbotten håller på att balanseras och bli normal igen. 

Maria Nila

Det är inte helt ovanligt att se produkter med märkningen “parabenfritt” idag. Det beror på att konsumenter allt mer har börjat efterfråga detta. Parabener tas upp av kroppen och går in i blodflödet ganska omgående. Vetenskapen är inte överens om detta är farligt eller inte. Men många vill inte ta den risken, utan föredrar produkter utan parabener. 

Sulfater är det ämne som gör att schampon löddrar. Det löser effektivt upp smuts, silikoner och fetter. Sulfater är en billig ingrediens och används hos många producenter av hårvårdsprodukter, men de har också en uttorkande och irriterande effekt på hårbotten. 

Hudens egen talgproduktion rubbas och sulfat-schampo kan ge irriterad, kliande och torr hårbotten. Mjäll, torrt och livlöst hår är heller inte en ovanlig biverkning av sulfater. Det kan också göra håret fett, eftersom hårbotten försöker kompensera genom att överproducera talg. Många börjar då tvätta håret oftare och den onda cirkeln är ett faktum.

Våra favoriter från Maria Nilas kollektion

Olika typer av hår behöver naturligtvis sina egna specifika hårvårdsprodukter. Maria Nila har därför tagit fram flera schampo- och balsamkombinationer för olika behov. Varje enskild serie har sina egna unika egenskaper, som gör produkten väl anpassad och effektiv. Torrt hår, hår som behöver volym, stylat hår; alla typer av hår har sin specifika hårvårdsserie. 

Här kommer våra favoriter som vi varmt rekommenderar:

Maria Nila Head & Hair Heal Schampo & Balsam

Maria Nila Head & Hair Heal använder du när du vill behandla och förebygga mjäll och andra problem med hårbotten. Schampot stimulerar en balanserad talgproduktion i hårbotten och gör håret glansigt och mjukt, samt vårdar och återfuktar hårbotten.

Maria Nila Head & Hair Heal innehåller antiinflammatoriska ingredienser, stimulerar hårväxten samt behandlar och förebygger mjäll. Båda produkterna motverkar också håravfall. Innehåller bland annat solrosfröolja och aloe vera. Enligt instruktionerna på flaskan är den anpassad för dagligt bruk.

Fördelar

 • Vegansk
 • Mycket vårdande
 • Återfuktande

Nackdelar

 • Innehåller silikon

Maria Nila Structure Repair Inpackning

Förutom olika schampon och balsam, har Maria Nila också inpackningar och kurer. Du får produkter med unika egenskaper som kompletterar ditt schampo och balsam och ger en intensiv vård vid behov.

Maria Nila Structure Repair är hårinpackningen för den som behöver en riktig intensivkur för att kunna återställa och reparera håret. Den är perfekt för dig som har kemiskt behandlat hår, eftersom den tillför vitaminer och skyddar mot uv-strålning, vilket blonderat hår exempelvis är extra känsligt för. 

Fördelar

 • Reparerar effektivt
 • Doftar väldigt gott

Nackdelar

 • Stor åtgång av inpackningen för varje behandling

Maria Nila Style & Finish Finishing Spray 

Maria Nilas hårspray har fått otroligt mycket lovord av sina användare och det här är verkligen en en spray med många fördelar. För det första ger den stadga som håller hela dagen, samtidigt som den är lätt att borsta ur på kvällen.

Håret blir inte stelt och kladdigt, finishen blir naturlig och fräsch. Innehåller UV-skydd. Doftar säreget men gott. Appliceras efter hårföning eller värmestyling.

Fördelar

 • Stronghold
 • Lätt att borsta ur

Nackdelar

 • Söt doft som många tycker är stark

Maria Nila True Soft Argan Oil

Arganolja är en olja som är utvunnen ur arganträdets frö. Det här är oljan som är den aktiva ingrediensen i Moroccanoil, som säkert många har hört talas om. Den här produkten är alltså ren arganolja och den återfuktar, mjukgör och stärker håret.

Det speciella med arganolja är att det är en lätt och flyktig olja, som inte blir kladdig eller gör håret tungt. Den sjunker snabbt in i håret och ger ett mjukt och och blankt hår med fint fall. Du arbetar in produkten i hårtopparna och arbetar dig uppåt längst hårlängderna för att få det bästa resultatet.

Fördelar

 • Mjukgörande
 • Vårdande
 • Mild doft

Nackdelar

 • Dyr

Andra produkter från Maria Nila som vi rekommenderar

Maria Nila har ett brett sortiment som utökas hela tiden. Här nedan presenterar vi några produkter som även de är värda att ta en närmare titt på.

Maria Nila Ember Myth Scented Candle

Doftljusen från Maria Nila är en helt vegetabilisk blandning av sojabönsolja, palmolja, sheasmör, rapsolja och kokosolja. Produkten är GMO-fri och palmoljan som används är certifierad och etiskt framställd. Ljuset doftar härligt och har en lång brinntid på upp till 50 timmar.

Det här är deras nyaste ljus i kollektionen och den har en varm och kryddig doft med orientalisk ton. Designen är också värd att säga några ord om, eftersom den är väldigt stilren och snygg. Det här blir definitivt en vacker inredningsdetalj i hemmet.

Fördelar

 • Lång brinntid
 • Naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Doften kan också upplevas som tung och passar inte känsliga personer

Maria Nila Colour Refresh

Maria Nila har tagit fram en en väldigt smart och rolig serie vårdande hårinpackningar som har färgpigment som snabbt fräschar upp din egen hårfärg eller ger dig en rolig komplementfärg som kontrast till din egen.

De har roliga nyanser som rosa, lila och silver. Färgen sitter kvar i håret cirka 4-10 tvättar. Du kan applicera den i hela håret eller endast i delar av det.

Fördelar

 • Möjlighet att vara riktigt kreativ
 • Tvättas ur efter 4-10 gånger

Nackdelar

 • Dyr
 • För att resultatet ska bli bra måste du vara noggrann med appliceringen

Maria Nila Style and Finish Power Powder

Ett torrschampo eller volymgivande puder som du applicerar nära hårrötterna och gnuggar in för att få ett matt och volymgivande resultat. Passar perfekt att använda innan du fixerar med spray.

Fördelar

 • Extra volymgivande

Nackdelar

 • Torrschampo kan få håret att kännas trassligt

Maria Nila Sheer Silver Shampoo

Silverschampo är en produkt som används för att ge lyster och ta bort guldiga nyanser i blonda hår. Maria Nilas milda men effektiva silverschampo har björnbärsextrakt som aktiv ingrediens.

Det är verkligen otroligt att reflektera över tanken att ett bär kan ge samma effekt som artificiella ingredienser. Schampot ger också ett skydd mot UV-strålning och fria radikaler. Innehåller antioxidanter.

Fördelar

 • Naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Som alla silverschampon kan det vara uttorkande

Maria Nila Structure Repair Schampo & Balsam

För dig som har ett riktigt skadat att hår och behöver återuppbygga det, är Maria Nila Structure Repair den rätta produkten. Har du behandlat ditt hår kemiskt under en längre period, till exempel med extrema blekningar, bygger det upp hårets struktur inifrån på nytt.

Den tongivande ingrediensen är ett reparerande algextrakt, som gör att håret återfår sin naturliga styrka och glans. Här bör du absolut alltid använda balsamet efter schamponeringen. Då det också innehåller ett komplex som gör att håret bevarar sin färg.

Fördelar

 • Reparerande

Nackdelar

 • Finns inga nackdelar för den som behöver ett schampo för skadat hår

Maria Nila Creator Extreme Strong Fibrous Moulding Wax

Ett fibervax som har mycket hög hållbarhet och ger verklig stadga. Avsedd för kort hår och kan appliceras i både torrt och vått hår. Den är perfekt för män som eller kvinnor med kort hår, som gillar hård styling och ett resultat som sitter hela dagen.

Mycket prisvärd; vaxet är oerhört drygt och det går inte mycket åt till varje användning. Tar en stund att mjuka upp mellan fingrarna, då den är ganska hård.

Fördelar

 • För hållbar och fixerad styling
 • Prisvärd
 • Dryg
 • Doftar gott

Nackdelar

 • Ganska hård i konsistensen

Maria Nila Hand Soap

En mild men antiseptisk tvål, som har en härlig doft av av ingefära. Precis som Maria Nilas andra produkter är den här också fri från parabener och sulfater och verkar inte uttorkande på händerna.

Det här är verkligen en exklusiv och trevlig handtvål, som visserligen kostar en slant men som är väl värd investeringen.

Fördelar

 • Underbar doft av ingefära
 • Mild
 • Torkar inte ut huden

Nackdelar

 • Dyr
 • Liten förpackning som tar snabbt slut

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals