Märkesguide: Vichy hudvård – Allt du behöver veta om den mineralrika hudvården

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Söker du en riktigt lyxig, näringsrik hudvård som också skyddar din hy mot väder och vind och har hört att Vichy kan vara märket för dig? Då önskar vi dig hjärtligt välkommen till vår stora märkesguide om Vichy, där vi gör en djupdykning i ämnet!

Vichys hudvård med spårämnen och mineraler från vulkanområdet Auvergne

Vichy är ett högkvalitativt hudvårdsmärke som är baserat på lyxigt och välgörande mineralvatten från den franska byn med samma namn - Vichy. I den här guiden kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om Vichy hudvård. 

Eftersom Vichy främst jobbar med att utveckla produkter i vissa kategorier, vill vi också dela med oss av våra kunskaper om dessa. Längre ner i den här artikeln kan du läsa om Vichys bästa produkter i kategorierna anti age, solkräm och problemhy.

Först ut av våra favoriter är Vichy Liftactiv Supreme Dagcreme. Vidare fastnade vi för Vichy Slow Âge, Vichy Idéal Soleil Dry Touch Creme till ansikte SPF 30, och Vichy Aqualia Thermal Rehydrating Gel som också toppade favoritlistan.

Bästa dagkrämen: Vichy Liftactiv Supreme Dagcreme

Vichy Liftactiv Supreme Dagcreme är perfekt för dig som vistas ute mycket och som vill ha en extra skyddande hudkräm, som inte blir liggande som en kladdig hinna i ansiktet. Här får du en kräm med solskyddsfaktor 30 som också har en mängd vårdande och fuktgivande ingredienser.

Fördelar

 • Passar även känslig hy
 • Kraftigt återfuktande
 • Solskydd

Nackdelar

 • Inte så dryg

Bästa anti-ageing: Vichy Slow Âge

En riktigt lyxig ansiktskräm som är riktat till dem som redan kan se ålderstecken i ansiktet. Den kan i längden minska synliga rynkor enligt företaget och också förhindra uppkomsten av nya sådana. Passar torr hy extra bra. VICHY Slow Âge finns också som hel hudvårdsserie där nattkräm och ögonkräm ingår.

Fördelar

 • Solskyddsfaktor
 • Vårdande ingredienser

Nackdelar

 • Tar en stund innan den absorberas av huden

Bästa solskyddskrämen: Vichy Idéal Soleil Dry Touch SPF 30

De flesta av Vichys ansiktskrämer innehåller någon form av solskydd, men här har vi den klassiska solkrämen som är vattentålig. Den är idealisk att ha på stranden för sol och bad och passar bra för den som svettas mycket, eftersom krämens solskyddseffekt sitter kvar trots det. Krämen har ett solskyddsfilter som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar.

Fördelar

 • Matt finish
 • Vattenresistent

Nackdelar

 • Inget för dem med fet hy

Bästa återfuktningen: Vichy Aqualia Thermal Rehydrating Gel

Vichy Aqualia Thermal Rehydrating Gel är en riktig fuktbomb och fördelen med den är att den kan täcka behovet hos flera familjemedlemmar! 

Gelen kan nämligen användas av dem som har torr hy med extra behov av återfuktning, men den passar också perfekt för tonåringen som behöver återfukta rengjord hud utan att täppa till porerna och öka risken för nya akneutbrott.

Fördelar

 • Återfuktar
 • Passar fet och oren hy

Nackdelar

 • Gelen tar en stund på sig att sjunka in i huden

Vichy hudvård är pionjärer inom skönhetsindustrin

I Frankrikes vulkaniska område Auvergne ligger orten Vichy, och där ligger också den kända vattenkällan med samma namn. När det når dit har vattnet gjort en resa från 4 000 meters djup och på vägen blivit berikad med 15 olika mineraler och spårämnen, som är avgörande för vår huds hälsa och utseende. 

Vichy mineralvatten är en av hörnstenarna i Vichy hudvård. De har under åren, med förfinade metoder och samarbeten med hudvårdsexperter världen över, utvecklat produkter med det mineralrika vattnet som grund. Dermatologen och läkaren Dr. Prosper Haller var den som upptäckte att Vichys mineralrika källvatten kunde användas i hudvård och kosmetika. 

Han var också en pionjär när det gällde att skapa hudvårdsrutiner baserade på olika hudtyper och han var också den som först lanserade serum inom kosmetikvärlden.

Fördelarna med mineraler för huden

Vichys mineraliserade källvatten har alltså en historia på flera tusen år tillbaka i tiden; ända tills vulkanerna i Auvergne var aktiva. Vulkanerna och tidens tand är det som skapat det mineraliserade, högkvalitativa vattnet som företaget baserar sina produkter på.

Men vad gör mineraler egentligen för huden? Jo, det är så att mineraler bygger en barriär i hudens hornlager så att den blir starkare och friskare. Vi moderna människor är väldigt stressade av oss och det påverkar även vår hälsa och vår hy. Då är, förutom kost och träning, även en riktigt bra hudvård viktigt och där kommer Vichys krämer och andra produkter in. 

Är du ute efter skonsam, högkvalitativ och samtidigt effektiv solskyddskräm för barn och vuxna, kan vi också rekommendera Vichy.

Vichy-krämer för åldrande och torr hy

Rynkor, fina linjer och slapp hud är något som kommer som ett brev på posten när huden börjar åldras. Men den som skapar sig noggranna och effektiva hudvårdsrutiner kan verkligen förebygga ett tidigt åldrande, genom ta hand om sin hund varje dag. 

Vichy har en mängd produkter i kategorin för mogen hy, och du kan garanterat hitta en som motsvarar dina behov. Den mogna huden, speciellt efter klimakteriet, är ofta torr och fnasig och behöver boostas i stor utsträckning. Det har Vichy tagit fasta på i ett antal av sina krämer.

Att tillföra fukt i huden med Vichy-hudvård

Alla som har lite torr hud vet som sagt att fukt är en av de saker som verkligen behövs. Många drabbas väldigt hårt av torr hy i olika perioder i livet, men det finns verkligen hjälp att få, det handlade bara om att att hitta rätt produkter. Återfuktad hud är verkligen frisk och vacker hud! 

Vichys krämer har effektivt återfuktande ingredienser, såsom aloe vera, gurka och hyaluronsyra.

Vichy solkrämer

Vi i Skandinavien är verkliga soldyrkare och det är ju inte så konstigt med tanke på hur stor del av året det faktiskt är beckmörkt här hos oss. 

Detta leder till att vi har en viss tendens att överdriva vårt solande, men de senaste decennierna så har vi förstått hur viktigt det är att skydda oss från solens skadliga strålar. Numera vet man att för varje gång man bränner sig i solen, så ökar risken för malignt melanom; cancerformen med hög dödlighet.

Vichy har i decennier satsat stort på solskyddskrämer och har mycket mer än bara en enda basprodukt i kategorin. De har även ansiktskrämer med mycket hög solskyddsfaktor som är utmärkta att använda så fort solen kommer fram, och de har också flera produkter med solskydd för barn.

Ska jag ha solskyddsfaktor 20, 30 eller 50?

Att välja mellan rätt solskyddsfaktor kan är inte alltid helt enkelt. Det här beror ju också helt på omständigheterna. Till vardags behöver du inte gå omkring med en ansiktskräm med solskyddsfaktor 50 under vintern, här på våra breddgrader där vi knappt har någon sol alls under vinterhalvåret. 

Men när vårsolen tittar fram, eller om du är utomhus mycket under senvintern, åker skidor, skridskor eller har andra friluftsintressen, är det absolut idé att sätta på en solskyddsfaktor på 30 under vårsolen. För solsemestrar och om du är ute mycket under högsommaren är en solskyddsfaktor på 50 i ansiktet definitivt något du behöver. 

Önskar du solbränna i ansiktet föreslår vi att du alltid skyddar huden i ansiktet maximalt och istället använder bronzers och tanning drops istället.

Till barn är det en enda grej som gäller: solskyddsfaktor 50+, dräkter, tunna bomullskläder och inte minst solhatt samt mycket vistelse i skuggan.

Passar Vichy oljig och oren hy?

De som har oren hy, blandhy eller oljig hy, har extra stora utmaningar när det gäller att ta hand om den. Många tycker det är väldigt frustrerande med torr hy, men faktum är att kämpa med oren hy är nog snäppet jobbigare. 

Det finns faktorer som inte går att skydda sig från helt och hållet när det gäller hudens hälsa. Yttre faktorer, såsom föroreningar i luften och UV-strålning går inte att påverka. Det du kan göra är att skaffa dig en så bra hudvårdsrutin som möjligt med skyddande produkter, för att helt enkelt skydda dig.

Orenheter och oljig hy upplever nog de flesta åtminstone någon gång i livet, medan andra dras med det i stort sett hela livet.

Vichys produkter i kategorin är anpassade för problemhud av olika slag och flera väldigt intressanta produkter ingår. Dem kan du använda dagligen för att rengöra huden och tillföra näring och ingredienser som minskar lokala orenheter, pormaskar och förstorade och synliga porer. 

Mycket i den här kategorin är väldigt bra mot acne och vi kan varmt rekommendera den till till tonåringar med problemhy också.

Vichy för kroppen

Vichy är berömda för sina ansiktskrämer och solkrämer, men har även vårdande produkter för hela kroppen. Deras hudvård för kroppen innehåller innehåller hyaluronsyra, som i kombination med vitala oljor gör hu kvaliteten jämn och fast och ger mer lyster. Deras bodylotion har vunnit priser för bästa formulan.

Kroppskrämer

Vichy har tagit fram en kroppskräm som ger långvarig fukt för kroppen och passar dem med torr och utsatt hud. De har också ett rikligare body butter i sortimentet. Ideal Body Serum och Ideal Body Cream heter dessa.

Handkräm

Våra händer utsätts dagligen av hushållsprodukter, tvål, vatten, kyla och och bakterier. Precis som ansiktet kräver händerna lite extra omsorg och kärlek och Vichys handkräm innehåller 10 stycken fuktgivande och lugnande oljor, vid sidan av mineralerna från källvattnet.

Handkrämen tillför mycket fukt och näring och absorberas snabbt av huden och är därför praktisk att använda på dagarna på jobbet och när du behöver en snabb insmörjning. Ideal Hard Nail Cream, heter den.


Våra favoritprodukter från Vichy Hudvård

Vichy har många bra produkter i sitt sortiment, och vi vill rekommendera några som vi tycker är extra bra. Håll till godo!

Bästa dagkrämen: Vichy Liftactiv Supreme Dagcreme

Liftactiv Supreme dagcreme för torr hud motverkar uppkomsten av ålderstecken, genom att skydda, vårda och tillföra fukt och ingredienser som gör huden mer elastisk. Krämen har också en solskyddsfaktor på 30, vilket är en jättestor fördel och något som gör att den här krämen inte bara passar för vintern när huden är extra utsatt, utan den passar året runt.

Krämen bildar en skyddande barriär mot yttre påverkan, som oxidativ stress och luftföroreningar. Produkten är framtagen baserat på forskning och kunskap om bromsande av hudens åldrande och lyfta fram hudens lyster.

Krämen är perfekt för dem som vistas ute mycket, exempelvis i arbetet eller som gillar att var ute mycket på fritiden. För den som vill komplettera med samma ingredienser till natten, finns en nattkräm i samma serie som är utan solskyddsfaktor.

Specifikationer:

 • SFP 30
 • Burk med lock
 • Normal till torr hud
 • Finns också som nattkräm

Fördelar

 • Passar även känslig hy
 • Kraftigt återfuktande
 • Solskydd

Nackdelar

 • Inte så dryg

Bästa anti-ageing: Vichy Slow Âge

Slow Age dagkräm återfuktar effektivt och har en solskyddsfaktor på 30. Den här krämen är avsedd för personer som önskar reducera redan utvecklade ålderstecken och förhindra uppkomsten av nya. Passar alltså bra för extra mogen hy och även för torr och känslig sådan.

Den här formulan innehåller bacalin, som är ett rotextrakt. Den innehåller också probiotika, i form av bifidus, som vårdar, skyddar och är antibakteriell. Naturligtvis innehåller den också mineraler, som finns i mineralvattnet från Vichy.

Specifikationer:

 • SPF 30
 • Glasburk med lock
 • Slow Age är en hel hudvårdsserie
 • 50 ml

Fördelar

 • Solskyddsfaktor
 • Vårdande ingredienser

Nackdelar

 • Tar en stund innan den absorberas av huden

Bästa solskyddskrämen: Vichy Idéal Soleil Dry Touch SPF 30

En klar nackdel som många upplever med solkräm för ansiktet är att de gör ansiktet överdrivet blankt och fett. Vichy har däremot tagit fram en solkräm som mattar ner huden, trots att den har ett effektivt filter som skyddar mot både UVA och UVB-strålar.

Krämen är vattenfast och således perfekt att använda under soliga dagar med bad i poolen eller havet. Passar både kvinnor och män som vill ha en mer matt finish i ansiktet, trots att produkten har ett högt solskydd. Ej lämplig för torr hy.

Specifikationer:

 • 50 ml
 • Bredspektrumskydd mot UVA/UVB

Fördelar

 • Matt finish
 • Vattenresistent

Nackdelar

 • Inget för dem med fet hy

Bästa återfuktningen: Vichy Aqualia Thermal Rehydrating Gel

Vichy Aqualia Thermal är ett kraftigt återfuktande gelé som är perfekt för oren hy som är drabbad av akne, kvisslor och pormaskar. Den minskar stora porer och ger en fräsch, uppfriskad finish till huden. Den är dermatologiskt testad och anpassad för känslig hy som är hypoallergen.

Perfekt för alla åldrar då den håller fukten upp till 48 timmar och passar därmed också aktiva ungdomar, som inte är så intresserade av hudvård men som har behov av akneanpassad hudvård.

Specifikationer:

 • Finns som hel hudvårdsserie
 • 30 ml
 • Normal/kombinerad hud

Fördelar

 • Återfuktar
 • Passar fet och oren hy

Nackdelar

 • Gelen tar en stund på sig att sjunka in i huden

Andra bra produkter från Vichy

Vichy har ett imponerande utbud och helt lätt att välja ut fyra favoriter i deras utmärkta sortiment var det i ärlighetens namn inte! Därför har vi valt att ta med ytterligare ett antal fina hudvårdsprodukter som är omtyckta av Vichys entusiastiska användare.

Vichy Liftactiv Collagen Specialist

Vichy Liftactiv Collagen Specialist är precis vad det låter som; en produkt som stimulerar kollagenproduktionen och reducerar rynkor och pigmentfläckar. Kollagen är ett protein som minskar med åren och det är bland annat detta som gör oss rynkigare. 

Många upplever ett klart förbättrat resultat med krämen och att den är som ett ansiktslyft i krämform. Så den är väl värd att prova.

Krämen innehåller också peptider och vitamin C. Notera att den här inte är den allra mest återfuktande krämen på marknaden och man kan behöva kombinera den med riklig, återfuktande nattkräm. Innehåller Inget solskyddsfilter alls.

Specifikationer:

 • Glasburk med plastlock
 • 50 ml

Fördelar

 • Lyftande effekt

Nackdelar

 • Tjock konsistens
 • Kan torka ut huden

Vichy Idéal Soleil Solstift SPF 50+

Solstift är jättebra att ha med sig i väskan under sommaren och inte minst på stranden. Den kan användas till särskilt utsatta områden och där solens strålar tar extra mycket, eller där skyddskrämen har en tendens att försvinna snabbt.

Sådana områden kan vara läppar, öronsnibbar och näsa. Solstiftet från Vichy är både vatten- och svettresistent, har ingen parfym och är dermatologiskt testad. Den som är drabbad av kontaktallergier och är känslig mot många ämnen i hudvårdsprodukterna kan sannolikt använda den här.

Specifikationer:

 • Stift på 9 gram

Fördelar

 • Oparfymerad
 • Solskydd 50+

Nackdelar

 • Lätt att tappa bort

Vichy Capital Soleil Hydrating Milk SPF 30

Vichy Capital Soleil Hydrating Milk till ansikte och kropp är en innovativ solkräm, med solskyddsfaktor 30, som kan användas både till ansikte och kropp. Men den har en återfuktande och mild konsistens som absorberas snabbt och som inte känns som den sedvanliga svårapplicerade lotionen för solskydd.

Den återfuktande egenskapen är också en fördel, när huden är extra utsatt av klor, saltvatten och vind. Skydd mot både UVA- och UVB-strålning.

Specifikationer:

 • Tub
 • 300 ml

Fördelar

 • Kan användas på både ansikte och kropp
 • Återfuktande
 • Vattenfast

Nackdelar

 • Är aningen flyktig, så badar du ofta eller vistas väldigt länge i solen, måste du komma ihåg att smörja dig ofta

Vichy Idéal Soleil Lotion Barn SPF 50

Barns hud är mycket känslig och kräver en bra solkräm. Vichy har tagit fram en serie solskydd för våra allra mest känsliga familjemedlemmar och de har en vattenresistent formula som har både ett UVA och ett UVB-skydd.

Krämen fungerar till både kropp och ansikte och är även dermatologiskt testad. Ideal Soleil för barn är vattenfast och oparfymerad.

Specifikationer:

 • Tub på 30 ml
 • Spf 50+

Fördelar

 • Högsta solskyddsfaktorn
 • Oparfymerad
 • Vattenfast

Nackdelar

 • Har inget fysikaliskt filter, vilket ofta efterfrågas för barn

Vichy Pore Purifying Clay Mask

Reducerar orenheter och överflöd av talg. Penetrerar huden och för en person med oren hy är den lämplig att använda en till två gånger i veckan. Balansera gärna upp med en rikligt återfuktande ansiktsgel från deras sortiment.

Fördelen med den här är att den också kan användas för att åtgärda problem på exempelvis den klassiska t-zonen. Du kan helt enkelt använda lermasken där den behövs i ansiktet, för att inte torka ut huden i övrigt.

Specifikationer:

 • 75 ml
 • För problemhy
 • Passar alla åldrar

Fördelar

 • Effektiv
 • Doftar gott
 • Passar känslig hy

Nackdelar

 • Var uppmärksam på att den är uttorkande

Vichy Normaderm Ansiktsvatten

Att blöta ansiktet med något annat än vatten är viktigt för att huden ska bli balanserad och återställd för att få rätt pH-värde. Ansiktsvatten är sammandragande och förbereder huden för återfuktning. 

Vichy Normaderm ansiktsvatten är speciellt avsedd för fet oren hy, samt för att främja en jämn och frisk hudkvalitet. Kan också användas partiellt på problem-zoner i ansiktet.

Fördelar

 • Porsammandragande
 • Doftar gott

Nackdelar

 • Ska inte användas på mogen hy

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals