Recension: Olaplex – Är mirakelkuren lika bra som hypen?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

8/10
PRIS
7/10
LIVSLÄNGD
6/10
DESIGN
7/10
KVALITET

Köpguide

Hårprodukter är inte det lättaste att välja. Förutom att de ska passa just din hårtyp, så ska de även passa just ditt hår. För en del fungerar nästan vilka produkter som helst, men för andra är det nästintill omöjligt att hitta någonting som fungerar.

Och förutom schampo och balsam så finns det en rad andra produkter som man ska hitta - inpackning, olja, värmeskydd, och så vidare. Det kan verkligen kännas omöjligt att veta vad man ska välja när det kommer till hårvårdsprodukter.

Det kan vara bra att välja produkter från samma serie om det är möjligt, eller åtminstone av samma märke. Man bör också tänka på att det sällan behövs 10 olika hårvårdsprodukter, men prova dig fram och ta reda på vad just ditt hår mår bäst av.

Kanske är det bara schampo och balsam? Kanske även en inpackning då och då? Kanske behöver du någon mer produkt? Prova dig fram helt enkelt, och se vad ditt hår mår bäst utav.

Kolla gärna på innehållsförteckningen när du väljer dina produkter och välj dem som har så många bra ingredienser som möjligt, och så få dåliga som möjligt. Parabener och silikoner är exempel på sådant som gärna ska undvikas.

Men det viktigaste är egentligen att ta reda på vad just ditt hår gillar, för det är väldigt olika. En produkt som fungerar för en person kanske inte alls fungerar för en annan, och det gäller egentligen allting, och inte bara hårprodukter.

För att göra det lite lättare för dig så har vi kollat närmare på just hårprodukter, och framför allt ett specifikt märke - nämligen Olaplex.

De har ett flertal olika produkter och finns även som behandling hos frisören, och vi har tagit reda på om Olaplex är så bra som det verkar och som vi har hört. Hur fungerar Olaplex? Vad bör man tänka på när man använder Olaplex? Vem passar Olaplex för? Det och mer kommer du att få veta.

Olaplex

Det var snart 5 år sedan som Olaplex dök upp här i Sverige, och det dröjde inte länge innan det var omåttligt populärt och syntes överallt på sociala medier. Då var det främst en behandling som gjordes hos frisörer och oftast i samband med färgning och andra behandlingar.

Det gick dock att köpa med en produkt hem från frisören, men mer än så var det egentligen inte. I dag är utbudet av produkter större, och vi kan lätt klicka hem produkterna - och även göra en hårkur hemma.

Olaplex har valt att döpa sina produkter till “No.1”, “No.2”, “No.3”, “No.4”, “No.5”, “No.6”, och “No.7”. De två första används främst på frisörsalonger, men de går att beställa hem om man vill använda dem själv.

Olaplex

Dessa är dock inte tänkta att användas för hemmabruk egentligen, och från början användes de endast på frisörsalonger. “No.3” var den första produkten som man kunde använda hemma, den köptes då ofta hos frisören och användes mellan besöken på salongen.

Nu finns det alltså ytterligare fyra produkter, och vi kommer att kolla närmare på var och en av dem längre fram. Sättet som Olaplex används på har förändrats lite sedan produkterna gjorde entré på den svenska marknaden.

Från början användes de för att skydda håret vid olika behandlingar, till exempel färgning, och de gjorde även så att färgen höll sig kvar längre.

No.3 användes mellan besöken, ungefär en till två gånger i veckan för att vårda håret samt inför frisörbesöken. Men idag används Olaplexs produkter främst för att reparera skadat hår, och de sägs kunna göra underverk för håret.

Så den stora frågan är; gör produkterna verkligen underverk? Ja, här verkar de som har testat vara ganska överens. Det fungerar faktiskt, men endast om man har just skadat hår.

En del som använder det för att håret är torrt eller livlöst tycker inte att det gör någonting alls, och en del tycker till och med att det blir sämre. Men faktum är att det faktiskt enbart fungerar om håret är skadat, slitet, och/eller skört.

Åtminstone fungerar det för många, men alla är olika och det finns ingen produkt som fungerar precis likadant för alla. Men det korta svaret är ja, Olaplex fungerar när det kommer till att reparera slitet och skadat hår.

Men även om det kanske är det främsta användningsområdet idag så är det knappast det enda. Produkterna används fortfarande för att förbereda inför frisörbesök, om man använder platt- eller locktång eller om man färger eller bleker håret - oavsett om det är hemma eller hos frisören.

Så man kan säga att Olaplexs produkter har två användningsområden; som skydd vid behandlingar och styling, och för att reparera skadat och slitet hår.

Och det leder oss förstås in på de olika produkterna och dess användningsområden. Det finns som sagt sju olika produkter, och även om alla skyddar håret och/eller reparerar det så är de förstås lite olika.

Därför ska vi beskriva var och en av dessa produkter lite kort, och då även No.1 och No.2, trots att dessa främst används på frisörsalonger och kanske inte är några produkter som man kommer att köpa och använda själv.

Men man kan som sagt köpa även dessa och använda dem själv om man vill det, men det är i första hand produkter som används på frisörsalonger.

No.1 Bond Multiplier

Den här produkten använder frisören vid blekning och andra behandlingar och den hjälper till genom att den länkar samman svavelbindningarna och skyddar håret under behandlingarna. Den kan även användas som en fristående behandling för skadat hår.

No.2 Bond Perfector

Den här produkten använder frisören efter att de har blekt håret eller utfört någon annan behandling. Den har samma patenterade molekyl som den första produkten, No.1, men den har mindre koncentration och den är i krämform. Den hjälper till med att länka samman de svavelbindningar som inte länkades samman med No.1.

No.3 Hair Perfector

Den här produkten är alltså för hemmabruk, och det var den första produkten som man kunde köpa för just hemmabruk. Den används 1-2 gånger i veckan för att vårda håret, och även inför frisörbesök för att förbereda håret. Det är en intensiv hårinpackning som helt enkelt vårdar håret. Det gör håret mjuk, glansigt, följsamt, friskt, och välmående.

No.4 Bond Maintenance Schampoo

Som namnet avslöjar så är detta ett schampo. Schampot innehåller den patenterade Olaplex-molekylen precis som alla andra produkter från Olaplex. Hårets styrka och fuktnivå återställs och håret får en fantastisk glans och hållbarhet.

No.5 Bond Maintenance Conditioner

Det här, inte helt oväntat, ett balsam som används tillsammans med schampot - eller rättare sagt, efter schampot. Även denna innehåller såklart Olaplex-molekylen.

Balsamet återställer, reparerar, och återfuktar håret utan att tynga ned det. Det eliminerar även skador och frizz och ger ett starkt, hälsosamt, och glansigt hår.

No.6 Bond Smoother

Bond Smoother är en leave-in creme som är fri från sulfater, parabener, och ftalater. Den gör en hel del för håret - skyddar, reparerar, återfuktar, eliminerar frizz, stärker, mjukgör, och förkortar föntiden. Håret blir silkeslent och vackert.

No.7 Bonding Oil

Det här är ett serum och hårolja, och den första i sitt slag. Det är en stylingolja som ger glans, stärker, och mjukgör håret samt förbättrar hårkvaliteten på alla hårtyper.

Den innehåller värmeskydd upp till 230 grader, och kan användas innan alla typer av värmeverktyg. Den kan även användas tillsammans med No.6 för att ge extra glans.

Utbudet

Dessa är alltså alla produkter som Olaplex erbjuder idag, två stycken som främst är för frisörsalonger och fem stycken för hemmabruk. No.3, No.4, och No.5 kan användas som en behandling eller kur hemma.

Det är dock främst No.3 som är själva behandlingen, och den kan även användas utan schampot och balsamet, även om man gärna kan använda dem tillsammans för bästa resultat.

Olaplex

Att säga vilken av dessa produkter som är bäst går inte riktigt, eftersom det är ganska olika produkter. Om man vill börja med att prova en så kan No.3 eller No.7 vara bra att börja med, beroende på vilka behov man har.

Ett mycket skadat och slitet hår kan må bra av hårinpackningen, No.3, men om man däremot ofta använder värmeverktyg så är No.7 ett bättre val. Det beror helt enkelt på om man vill reparera eller skydda håret.

Priset

När det gäller priset så ligger Olaplex oväntat lågt, med tanke på att det är väldigt bra produkter och dessutom väldigt populära. En Olaplex-behandling hos frisör kostar omkring 200-300 kronor om det görs i samband med en annan behandling, och ungefär det dubbla om man vill göra en fristående Olaplex-behandling.

Produkterna är inte heller överdrivet dyra, men priset varierar förstås mellan olika produkter. Från 200 kronor och uppåt ligger priset på, och man kan även köpa olika paket med flera produkter, vilket kan göra att styckpriset blir lite lägre än om man köper produkterna var för sig.

Så det är egentligen inga jättedyra produkter, med tanke på hur effektiva de är, och även med tanke på att det är välkända och populära produkter. Just sådant brukar göra att priset blir väldigt högt, men inte här.

Så vi skulle vilja säga att det helt klart är prisvärda produkter, även om de såklart inte fungerar för alla, och det påverkar ju också prisvärdheten lite. Men generellt så måste vi ändå säga att priserna är bra.

Negativa aspekter?

Men nu undrar man kanske om det finns några nackdelar? För en produkt kan väl inte bara vara fantastisk? Nej, självklart inte.

Men det mest negativa är egentligen att om man använder produkterna på hår som redan är fint så kan det bli sämre, många tycker åtminstone att deras hår har fått sämre kvalitet - men det är just för att håret var fint innan.

Det här handlar förstås främst om produkterna som ska reparera håret, till exempel No.3. De som främst skyddar håret vid värmestyling, framför allt No.7, gör kanske inte samma sak - det låter vi vara osagt.

Men produkterna är helt enkelt anpassade för skadat och slitet hår, och man bör därför inte använda dem om man inte har skadat eller slitet hår.

Det blir lite som att laga en tand som inte har hål, eller att laga någonting som inte är trasigt - det blir inte bättre, snarare tvärtom. Precis så är det här, antingen händer ingenting eller så blir det sämre.

Andra nackdelar är lite svårare att peka ut, men en del upplever att håret blir fantastiskt efter en Olaplex-behandling hos frisören, men sämre efter en tid helt utan produkten - det vill säga om man inte använder No.3 mellan behandlingarna.

Det kan alltså vara så att produkten är gjord för att användas regelbundet, och att håret behöver den här Olaplex-molekylen regelbundet för att hålla sig fint. Huruvida det är så eller inte låter vi vara osagt, och det här kan förstås även variera.

En del tycker att man kan göra en behandling eller använda en produkt under en kort tid, och sedan sluta, utan att det påverkar håret. Andra tycker att håret blir väldigt dåligt när de inte använder produkten.

Men här kan det förstås också vara så att Olaplex tillför håret något som det behöver, och att det därför blir sämre när man slutar tillföra det.

Det är såklart omöjligt att gissa sig fram till hur det ligger till, men det här är ändå en nackdel som en del personer upplever av produkterna.

Vad ska man tänka på när det gäller hårvårdsprodukter?

När man köper hårvårdsprodukter är det viktigt att tänka på att de ska fungera för just ditt hår - inte bara för din hårtyp. Det enda sättet att få veta det är förstås att prova sig fram. Det kan kännas besvärligt, men är tyvärr det som gäller med nästan alla produkter.

Man måste prova för att veta om det fungerar. Det är också bra att försöka använda produkter från samma serie, eller åtminstone samma märke, i så stor utsträckning som möjligt.

En annan bra idé kan vara att börja med schampo och balsam och sedan lägga till en produkt i taget för att se vad håret behöver. Dels får du veta om håret behöver fler produkter än de du redan använder, och dessutom får du veta om det är just den produkten som behövs.

Kanske räcker det med bara schampo och balsam, eller kanske behövs något mer. Prova dig fram, och försök att inte använda mer än vad du behöver - det kan nämligen göra mer skada än nytta.

Olaplex

Det är också bra att försöka att inte använda hårvårdsprodukter för ofta - inte ens schampo och balsam. Många tror att de måste tvätta håret varannan dag, eller till och med varje dag, men har inte ens testat att göra det mer sällan.

Oftast mår håret bättre av att göra det mer sällan, men du kan behöva ta det stegvis. Att tvätta håret varannan vecka kan faktiskt vara tillräckligt, men om du gör det dagligen så kan det vara bra att minska ned det stegvis - först varannan dag, sedan var tredje och så vidare.

Prova dig fram även när det gäller hur ofta du tvättar håret. Det kanske är svårt att tro det innan, men att börja göra det mer sällan kan faktiskt bidra till en mycket friskare och mer välmående hår.

Och välj gärna produkter som innehåller så få dåliga ingredienser som möjligt, som till exempel parabener och silikoner.

Vem passar Olaplex för?

Olaplex-produkter passar för den som har skadat och slitet hår. En del produkter, framför allt No.7, passar bra för den som vill skydda håret vid värmestyling.

Olaplex skyddar även vid färgning och blekning, men trots det kan vi inte rekommendera produkterna om man inte även har skadat och slitet hår.

En del produkter kan fungera även för den med välmående och starkt hår, enbart som skydd vid färgning eller blekning, men det är ingenting vi garanterar. Olaplexs produkter passar egentligen främst för den som vill rädda ett skadat eller slitet hår, men det fungerar inte för alla.

Fördelar

 • Ger fantastiskt resultat för många som har väldigt skadat och/eller slitet hår.
 • Relativt billiga produkter.
 • Kan göras som behandling på salong, men också användas hemma.
 • Finns olika typer av produkter, men samtidigt inte för många olika.
 • Produkterna är lätta att använda.
 • Många av produkterna kan kombineras och användas samtidigt, men även var för sig.

Nackdelar

 • Kan göra håret sämre om man använder det på hår som inte är slitet eller skadat.
 • Kan göra håret sämre än innan om man slutar använda det.
 • Passar inte ihop med alla blekningar och färger.

Produktfakta - Olaplex No.3 Hair Perfector

 • Typ av produkt: Hårinpackning
 • Innehåll: Parabenfri, silikonfri
 • Förpackningstyp: Flaska
 • Egenskaper: Glansgivande, mjukgörande, stärkande, återfuktande, reparerande, värmeskyddande, veganskt
 • Passar för (hårtyp): Fett hår, frissigt hår, färgat hår, lockigt hår, normalt hår, slitet hår, tjockt hår, torrt hår, tunt hår, skadat hår, blandat hår, permanentat hår

Sammanfattning

Vi har hört och läst en hel del positivt om Olaplex-produkter, men även en del negativt. Det är en väldigt populär produkt, men det finns även några frågetecken.

Är den verkligen bra för håret? Passar den för alla typer av hår? Blir håret beroende av den så kallade Olaplex-molekylen? Är det en bra eller en dålig produkt?

Det är väl helt enkelt så att ingen produkt fungerar för alla. Produkterna från Olaplex är anpassade för skadat och slitet hår, men det innebär inte att de fungerar för alla med skadat eller slitet hår.

Generellt så är det väldigt effektiva produkter som har räddat många hår, men det finns några saker man bör tänka på.

För det första så är produkterna anpassade för hår som är just skadat och/eller slitet, och har man inte skadat eller slitet hår så bör man inte använda dessa produkter. Troligtvis så kommer det antingen inte hända någonting alls, eller också så blir håret sämre.

Hur det ligger till med till exempel No.7, som främst skyddar håret vid till exempel värmestyling, låter vi vara osagt. Men till exempel No.3 som reparerar skadat hår bör endast användas om man faktiskt har skadat hår.

Dessutom tycker många att behandlingen och/eller produkterna gör underverk i början, men om man sedan slutar använda dem eller inte använder dem regelbundet så blir håret sämre än det var innan.

Det är inte säkert att det blir så, alla är olika och våra hår också, så kanske blir det inte så för just dig - men det kan hända.

Vi kan inte säga vad det beror på eller om det är något negativt, kanske är det bara så att håret behöver Olaplex, och kanske går det att reparera även med andra produkter. Men det kan ändå vara bra att tänka på att det är något som kan hända, eller som åtminstone har hänt många andra.

Men för många som har skadat eller slitet hår, och som använder produkterna regelbundet, är Olaplex en räddare. Det gör underverk för skadat hår, på många sätt.

Alla produkterna har flera egenskaper, som ofta innebär att det till exempel skyddar håret från värme och gör det mjukt och starkt - och reparerar det, som sagt. En annan fördel är att produkterna inte kostar särskilt mycket, trots att de faktiskt är effektiva och väldigt populära produkter.

Om man vill testa så rekommenderar vi dock att man provar sig fram, och kanske börjar med No.3 eller No.7. För som sagt så fungerar det inte för alla, men för väldigt många är detta fantastiska produkter.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals