Påsar under ögonen – hur får man bort dem?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Påsar under ögonen kan bero på många saker, men en sak är säker – man känner sig inte som bäst med puffiga ögon som vägrar gå ned. Så vad kan man göra för att få bort påsar under ögonen? Först kan det vara bra att förstå orsaken till detta. Kanske har du sovit lite sämre, har en dålig kost, eller har varit lite mer stressad under en tid, detta kan vara självklara orsaker till påsar under ögonen. Här kan du läsa om hur man får bort mörka ringar och svullnader under ögonen.

Att äta en mer vitaminrik kost, sova mer regelbundet, och använda kylande krämer kan hjälpa till att få bort påsar under ögonen. Även laserbehandlingar och kollagenmasker kan hjälpa och det är bra att undvika för mycket alkohol och koffein.

För de som lider av svullna ögon och mörka ringar kan ibland känna att det får dem att se äldre och tröttare ut. Det är sant att naturligt åldrande är en av orsakerna till påsar under ögonen, men det kan även bero på flera andra faktorer. Det första som kan vara bra att göra är att lokalisera det mest uppenbara problemet genom att se över din livssituation. Kanske har det blivit lite sämre sömn de senaste veckorna eller månaderna, ett större intag av koffein på grund av detta, och det kanske har blivit en hel del skräpmat och alkohol i samma veva.

Allt detta kan orsaka svullna och trötta ögon, men det är egentligen ganska lätt att åtgärda med några enkla ändringar av vanor, en bra ögonkräm, eller annan behandling. Det finns flera olika behandlingsalternativ med laser eller plastikkirurgi för envisa fettdepåer och mörka pigmentförändringar under ögonen och de flesta ger ett gott resultat med en relativt snabbt återhämtning.

Pasar under ogonen

Mörka ringar under ögonen orsakas av att blodådrorna under den tunna huden utvidgas och därmed ser mörkare ut. Det kan ofta uppstå svullnad i samband med detta samt att huden blir torr och irriterad, och tillsammans bildar allt detta en påsliknande ring under ögonen som kan vara mörkare. Vitaminbrist och en kost som är rik på salt tillsammans med sömnbrist är ofta boven i dramat. Ofta kan det faktiskt räcka med att dra ned på alkoholintaget och minska på morgonkaffet för att ögonen genast ska se piggare ut.

En bra ögonkräm kan också hjälpa en hel del mot problemet. Sömnen är otroligt viktig den också och att lägga sig en eller ett par timmar tidigare än man brukar kan göra underverk för huden överlag. Satsa gärna på att få cirka sju till åtta timmars sömn varje natt. Även vätska är en viktig komponent och att återfukta kroppen inifrån genom att dricka mycket vatten gör att huden inte torkar ut lika lätt och torrheten under ögonen försvinner.

Sömn

Ibland kan det vara svårt att få dygnets timmar att räcka till och sömnen kan lätt bli lidande. Att få tillräckligt med sömn syns inte bara i ansiktet, utan märks i hela kroppen. Energin stiger och man blir gladare och kan ofta jobba mer effektivt än innan. Alla människor är olika och behöver olika mycket sömn, men det kan vara bra att satsa på att sova sju eller åtta timmar varje natt. Att få en bra sömn kan göra underverk för både kropp och själ.

Några tips för en bättre sömn:

Lägg dig vid samma tid varje kväll

Kroppen gillar regelbundna vanor och när man lägger sig vid samma tid varje kväll lär sig hjärnan till slut när det är dags att sova och även insomningen blir lättare.

Drick en kopp te utan koffein innan läggdags

En kopp te, exempelvis kamomillte, kan få kroppen att slappna av innan det är dags att sova. En värmande dryck känns dessutom skönt i magen och är perfekt för kalla kvällar. Dock man vakna mitt  natten av att man behöver gå på toaletten och har du ofta svårt med att somna om när du väl är uppe borde du inte dricka mycket ungefär en timme innan du går och lägger dig.

Lägg bort skärmarna

Att ha en mobil- eller datorskärm nära ansiktet innan läggdags kan göra att hjärnan har svårt att varva ned. Därmed kan det ta lite längre tid att somna. Lägg därför bort skärmarna och stäng av TV:n i god tid före läggdags. Att exempelvis läsa en bok är mer skonsamt för hjärnan och kan istället hjälpa dig att varva ned.

Räkna andetag

För de som lider av stress kan det vara svårt att somna på kvällarna, vilken kan resultera i ännu mer sömnbrist och därmed ett tröttare ansikte. Om tankarna far vid läggdags kan det hjälpa att räkna andetag för att komma till ro. Vid inandning kan man tänka ett och vid utandning två. På det viset tvingas hjärnan att slappna av och du kan somna lättare.

Kost

Att äta mycket skräpmat eller helt enkelt en ganska allsidig kost med mycket salt kan göra ansiktet svullet. Genom att ändra sina kostvanor litegrann och satsa på att få i sig mer frukt och grönsaker samtidigt som man dricker mer vatten kan påsarna under ögonen försvinna ganska snabbt. Det är bra att försöka dricka minst en liter vatten varje dag för att effektivt återfukta kroppen. Vatten är inte bara bra för huden utan även hjärnfunktionen och energin.

För mycket alkohol och salt i maten kan speciellt få den tunna huden under ögonen att se glåmig och svullen ut. Genom att undvika de värsta kostfällorna kan hela kroppen må mycket bättre. De värsta bovarna kan vara alkohol, salt, och vitaminbrist som kan bero på att du inte får i dig alla ämnen som kroppen behöver. Man skulle kunna säga att de olika negativa faktorerna skapar en ond cirkel i din kropp.

Vitaminer

Om man inte äter en varierad kost finns det risk för att få vitaminbrist och en av bieffekter är påsar under ögonen. För den som misstänker en eventuell vitaminbrist kan det vara bra att ta ett blodprov på vårdcentralen eller hos din husläkare för att se om ett tillskott behövs.

Många kvinnor lider exempelvis av järnbrist utan att veta om det. En bieffekt på järnbrist är – ni gissade rätt! - mörka ringar under ögonen. Dessutom hjälper järn till att transportera syret i kroppen, minskar stresshormoner, och ser till att koncentrationen fungerar som den ska. Järntillskott finns receptfritt på apoteket och när nivåerna i kroppen återställs kan hela ansiktet få mer färg och lyster.

Andra tillskott som kan vara bra att ta är:

  • C-vitamin - C-vitamin finns som både vanliga tabletter och brustabletter.
  • D-vitamin - Eftersom de svenska vintrarna kan vara långa och mörka kan det vara bra att ta ett D-vitamintillskott för att fylla på depåerna i kroppen.
  • A-vitamin - Det här vitaminet är känt för att vara riktigt bra för huden och återställer kapillärerna, vilket effektivt kan motverka de mörka ringarna under ögonen.
  • Vitamin B3 - B3 är mycket effektivt mot den förmörkande huden, används ofta mot acne, och finns även i krämform för att behandla påsar under ögonen.

Krämer

Det finns ett stort utbud av krämer som är riktigt bra och som kan göra mirakel för både påsar under ögonen och hela ansiktet. Eftersom det finns så otroligt många krämer på marknaden kan det vara bra att veta vilka som verkligen fungerar och vad de innehåller. Nedan har vi listat några av de allra bästa typerna av kräm.

Ekologisk tistelolja

Tisteloljan innehåller Tokoferol som är en variant av E-vitamin som hjälper till att föryngra huden och speciellt den tunna huden under ögonen. Denna typ av kräm finns i flera olika märken bland annat på Apoteket.

Fuktgivande gel

Vanliga fuktgivande krämer från bland annat Yves Rocher är effektiva mot påsar under ögonen genom att de återfuktar den vanligtvis torra huden och ger en mer jämn hudton.

Arganolja

Krämer med arganolja kommer i många varianter, men en sak de alla har gemensamt är att de hjälper cellerna i huden att syresättas, vilket gör att huden ser yngre och fräschare ut.

Hyaluron filler cream

Krämer som innehåller ämnet Hyaluron gör att trött hud får ny lyster och gör under för rynkor i ansiktet. Eftersom dessa krämer agerar lite som fillers i ansiktet är de dessutom effektiva mot påsar under ögonen.

När man ska välja en bra ögonkräm är det bra att välja någon som passar bra ihop med din  hudvårdsrutin. Det finns både krämer som är bra mot påsar under ögonen som även kan användas i hela ansiktet och på halsen och krämer som enbart används på problemområdet. Välj gärna en kräm som innehåller vitaminer och använd både morgon och kväll för bästa effekt.

Plastikkirurgi och laserbehandlingar

För de som har testat det mesta och som känner att de vill fräscha upp ansiktet lite till finns det plastikbehandlingar som hjälper till att ta bort påsar under ögonen. Det finns flera olika varianter, bland annat ögonlocksplastik som tar bort överflödig hud och fettdepåer.

Vid en operation tas hud och fett bort från övre och/eller undre ögonlocken. Huden sträcks även ut för att minska eventuella rynkor. Operationen kan utföras med endast bedövning eller med narkos och återhämtningstiden är relativt kort. En plastikoperation mot påsar under ögonen kan ge mycket goda resultat för den som vill fräscha till ögonlocken och få en snabb lösning på problemet.

En annan typ av behandling är laserbehandling som räknas till plastikkirurgi, men som med nyskapande teknik minskar både svullnader och ärrbildningar och minskar återhämtningstiden avsevärt. Man kan ofta se resultat efter bara ett par veckor med laserbehandling och ingreppet kräver bara lokalbedövning.

Pasar under ogonen

En annan typ av laserbehandling som är särskilt effektiv mot mörka ringar under ögonen är en klassisk pigmentbehandling som ljusar upp huden och ger ett snabbt resultat. För den som behöver lite mer volym finns alternativet med fillers som även detta kan motverka påsar under ögonen och fungerar lite som ett lyft för trötta ögon. Effekten av fillers sitter inte i för alltid och man kan förvänta sig att behöva ”fylla på” efter cirka ett år.

Oavsett vilken behandling man lutar emot att prova är det alltid bra att boka in en konsultation med en professionell plastikkirurg, specialist, eller hudterapeut. De kan gå igenom en behandlingsplan och svara på frågor om bieffekter och vilken typ av kirurgi eller behandling som skulle passa bäst för just dig.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals