Recension: Philips Lumea – Skräddarsydd hårborttagning med tre modeller

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

4/10
PRIS
5/10
LIVSLÄNGD
7/10
DESIGN
7/10
KVALITET

Välkommen till vår genomgående produktrecension av hårborttagningsprodukten Philips Lumea! Vi är många som har letat efter den perfekta hårborttagningsmetoden. En metod som inte irriterar huden, som ger ett långvarigt resultat, som är enkelt och smidigt - eller kanske en metod som inte blir så vansinnigt dyr i längden som en del kan bli.

Philips Lumea erbjuder hårborttagning med IPL

Hårborttagning med IPL är en metod som har blivit populär sista tiden. IPL kan göras på salong eller hemma, och självklart finns det såväl fördelar som nackdelar med båda metoderna. 

Philips Lumea är en serie med tre olika IPL-enheter, alla fungerar på samma sätt men även här finns det lite olika fördelar och nackdelar med de olika produkterna.

Dessa produkter är väldigt intressanta, och vi ville såklart veta mer om dem. Hur bra fungerar de, och vad är skillnaden mellan IPL på salong och IPL hemma? Vilken av de olika IPL-enheterna ska du välja? Hur använder du dem? Och är de värda sitt pris, eller finns det bättre hårborttagningsmetoder? Det och mycket mer kommer du att få veta!

Philips Lumea är väldigt dyra - framför allt Advanced och Prestige. Fördelen är att det är en engångssumma, och du behöver inte köpa några tillbehör. Om produkten inte laddas var tredje månad så dör batteriet. I övrigt finns det ingenting att anmärka på när det gäller livslängden.

Modellerna är en aning klumpiga, framför allt de större modellerna, men i övrigt en snygg och praktisk design. En del av modellerna är dessutom sladdlösa. Philips Lumea håller en relativt hög kvalitet, och förutsatt att du laddar produkten regelbundet och sköter den enligt anvisningar så håller den bra.

Tre olika produkter i serien Philips Lumea

Philips Lumea är en serie med tre olika IPL-produkter:

 1. Lumea Essential
 2. Lumea Advance
 3. Lumea Prestige

Samtliga produkter fungerar till stor del på samma sätt och kan användas till såväl ansikte som kropp. Den mindre modellen är smidigare, men inte fullt lika effektiv. De större modellerna är dock en aning klumpigare, och ungefär dubbelt så dyra.

Vad Philips Lumea lovar

Philips Lumea utlovar IPL som på salong, fast hemma. Den stora skillnaden är dock att produkterna inte är fullt lika starka som de som används på salong, och därför är de heller inte fullt lika effektiva.

Philips Lumea lovar inte ett permanent resultat, utan snarare ett långvarigt resultat och möjligheten att håren blir färre. Efter en inledande period med tätare behandlingar så ska produkten användas en gång i månaden.

Philips Lumea Prestige

Philips Lumea Prestige

Philips Lumea Advanced

Philips Lumea Advanced

Kliniska tester har gjorts som visar att Lumea har kunnat reducera hårväxten med hela 92 procent, och det efter bara tre behandlingar.

Några av de fördelar som Philips Lumea utlovar är:

 • Bevisat långvarig hårborttagning
 • Extra säkerhet med SmartSkin-sensor
 • Fungerar för ljus till mellanbrun hud
 • Len och hårfri hud i upp till åtta veckor

Vad är IPL och hur fungerar det?

IPL står för Intense Pulsed Light, och det är en ljuspulsbehandling som når djupt ned i hårsäckarna. Behandlingen försätter hårsäckarna i vilofas. Ljusimpulserna absorberas av melaninet i håret, det vill säga färgpigmenten, och saktar in hårets återväxt.

Eftersom att ljusimpulserna absorberas av hårets melanin, så är effekten beroenden på melaninhalten i håret. Blont hår, grått hår och vitt hår innehåller inte tillräckligt mycket melanin, och därför fungerar inte IPL på dessa hårfärger. Det fungerar inte heller på rött hår, eftersom det innehåller en annan typ av melanin.

Även hudtypen har betydelse för att IPL ska fungera. Det krävs att huden har en låg melaninhalt för att det ska fungera, så att inte huden attraherar ljuset.

Philips Lumea

Philips Lumea fungerar alltså bara om du har ljus eller mellanbrun hud, och enbart på mörkare hår. Det finns en hudtonssensor i Philips Lumea som gör att ljusimpulserna bara kan starta om hudtonen är lämplig för behandlingen.

Detta anser vi vara en stor nackdel, då det utesluter många användare.

Så använder du Philips Lumea

Lumea Prestige kan användas med eller utan sladd, medan övriga modeller används med sladd. I övrigt fungerar behandlingen på samma sätt för samtliga modeller.

Produkten är väldigt enkel att använda. Samtliga produkter har fem nivåer som du kan välja mellan, och på så sätt blir behandlingen smärtfri - du väljer helt enkelt den nivå du tycker känns bäst. Lumea Prestige har även en SmartSkin-sensor som kan känna av vilken nivå som är bäst lämpad för dig och din hud.

Philips Lumea

Du behöver inga tillbehör, som kräm eller liknande när du använder produkten. Du drar den bara helt enkelt över området du vill behandla. Det som kan vara lite klurigt är att du inte ser resultatet direkt, utan först någon dag senare, och därför kan det vara svårt att komma ihåg vart du redan har använt den och inte.

Fördelar med Philips Lumea

Produkten är enkel att använda, speciellt när du har gjort det några gånger. Det är inte mycket mer avancerat än att använda en rakhyvel, bara lite klumpigare. Det är ganska stora enheter, så det kan kännas lite bökigt.

Fördelen med Prestige och Advanced är att de har ett handtag som gör dem lite smidigare att använda. Lumea Prestige är även sladdlös, vilket såklart gör det lite enklare. Den mindre modellen Essential är också klumpig för att vara så liten, men möjligtvis är den ändå lite smidigare.

Smärtfri och enkel hårborttagning

Metoden är faktiskt förvånansvärt enkel ändå, och framför allt smärtfri. En del som har gjort behandlingen på salong kan tycka att det känns lite, men det gör inte Philips Lumea, tack vare att du själv kan ställa in styrkan.

Förvånansvärt bra resultat

Här utlovas ingen permanent hårborttagning, utan enbart att håret växer långsammare. Och ja, det gör det faktiskt. En del upplever dock att effekten är som bäst i början, när du använder produkten oftare, och sedan hinner håret växa ut mellan behandlingarna.

Philips Lumea Essential

Philips Lumea Essential

Det blir dock en stor skillnad om du jämför med till exempel rakning. För en del blir resultatet likvärdigt med det du får av vaxning, för andra är resultatet bättre.

Dock handlar det som sagt väldigt mycket om såväl hudtyp som hårtyp, och en del som har ljus hud och mörkt hår tycker inte att det fungerar särskilt bra - trots att de har rätt nyans på både huden och håret. Det är alltså väldigt individuellt.

Skonsam mot huden

En stor fördel är också att behandlingen är väldigt skonsam mot huden, och inte alls irriterar på något sätt. Att den dessutom inte behöver användas så ofta gör det förstås ännu bättre.

Om du jämför med till exempel vaxning, som ger ungefär lika långvarigt resultat, så är fördelen förstås att Philips Lumea är betydligt mer skonsam. Vaxning kan också vara väldigt smärtsamt, medan denna metod är helt smärtfri.

Nackdelar med Philips Lumea

Det är relativt tidskrävande att använda Philips Lumea, speciellt när du behandlar större områden som benen. Det kan också vara lite svårt att komma åt på vissa ställen. Dock behöver du inte använda den så ofta, även om du använder den oftare i början. Så i längden blir det inte särskilt tidskrävande, även om det känns så just när den används.

Philips Lumea

Priset är den stora nackdelen

Trots att produkten faktiskt fungerar väldigt bra för många, så måste vi säga att den inte känns helt prisvärd. Det är nämligen en väldigt dyr produkt, och för det priset hade vi önskat ett ännu bättre resultat.

Lumea Essential som är den billigaste modellen är dessutom inte fullt lika effektiva som de dyrare. Prestige är utan tvekan den bästa av modellerna, men också den dyraste. Här hade vi nästan önskat att resultatet var permanent, eller åtminstone att resultatet skulle vara mer långtidsverkande. 

Jämfört med behandling på salong är det förstås inte särskilt dyrt, men istället så kan behandlingar på salong ge ett mer permanent resultat.

Fördelar

 • Smärtfri
 • Får håret att växa långsammare
 • Effekten kommer fort
 • Praktiskt med flera olika nivåer
 • Den praktiska funktionen “Smart Skin” väljer rätt nivå för din hud (Prestige)
 • Enkel att använda
 • Kan användas sladdlös (Prestige)
 • Skonsam mot huden
 • Kan ge nästan samma effekt som på salong

Nackdelar

 • Möjligen en aning klumpig
 • Relativt dålig batteritid
 • Ganska tidskrävande
 • Måste laddas var tredje månad, annars blir batteriet förstört
 • Ljusimpulserna kan vara jobbiga för ögonen
 • Fungerar inte för alla hudtyper

Produktfakta

 • Produkttyp: IPL-hårborttagning
 • Antal nivåer: 5
 • Användningsområden: Armar, ben, mage, haka, överläpp, käklinje, under armarna, bikinilinje
 • Drift: Sladd och batteri (endast Prestige och Advanced)
 • Egenskaper: Utbytbart huvud, Smart Skin
 • Tillbehör: Tillbehör för kroppsbehandling, ansiktstillbehör, tillbehör för bikiniområdet

Sammanfattning

Det finns två stora nackdelar med Philips Lumea. Den ena är att den inte fungerar för alla, dels för att IPL enbart fungerar för ljus till mellanbrun hud och mörkare hårstrån. Men även bland de som passar in på den beskrivningen så varierar resultatet, för en del fungerar den väldigt bra och för andra fungerar den inte alls särskilt bra.

En annan stor nackdel är priset. Det är väldigt dyra produkter, och allra dyrast är Prestige som är den som fungerar allra bäst och har flest fördelar. Vi är faktiskt tveksamma om Lumea är värd sitt höga pris, men en del verkar faktiskt tycka det.

Och visst finns det många fördelar med dessa produkter också. Det är dessutom relativt enkelt att använda dessa produkter, även om de är en aning klumpiga och det kan ta lite tid. Att de bara behöver användas någon gång i månaden är förstås också en stor fördel.

Om du vill ha en skonsam metod som ger ett långvarigt resultat, och som dessutom är smärtfri, då kan Lumea vara ett bra val. Dock är det som sagt en dyr investering, men trots det tycker många att den är värt det.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals