Recension: Radico Hårfärg — Färga håret utan skadliga ämnen och tillsatser

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

7/10
PRIS
8/10
LIVSLÄNGD
6/10
DESIGN
9/10
KVALITET

De flesta hårfärger är verkligen fulla av kemikaliska ingredienser och många drabbas till och med av kontaktallergier på grund av att de använt konventionella hårfärger.

Att bli allergisk är också något som man kan bli över tid och efter att ha använt hårfärg länge kan man plötsligt uppvisa symptom. Som tur är finns det några riktigt seriösa företag på den internationella marknaden idag, som jobbar för att vi ska slippa detta när vi färgar våra hår. 

Här kommer Radico hårfärg in i bilden. Företaget etablerades 1992 av en indisk företagare, som också var uppvuxen i en stad i södra Indien där man tillverkade hennahårfärg som är helt och hållet tillverkad av nermalda blad från hennabusken.

Att ta steget till att själv börja tillverka hårfärg med enbart naturliga och ekologiska ingredienser var inte långt, trots att han hade haft en viss framgång som företagare inom teknisk utrustning.

Radico Harfarg

Radico är verkligen pionjärer när det gäller hårfärg och det är det enda företaget som helt och hållet specialiserar sig på ekologisk och naturlig hårfärg.

De har vuxit i raketfart och är numera ett internationellt företag som fortfarande har sin bas i Indien, men som har kontor i Toronto, Los Angeles och Bukarest i Europa.

Köpguide

Man har tänkt mycket långsiktigt när man utvecklat Radico. Färgen består enbart av nermalda hennablad från hennabusken, samt olika örter. Det är alltså det enda som skapar färgen.

Man kan bara tänka sig hur många försök och experiment som gjorts innan man kunnat sätta nyanserna på produkterna. Några exempel på de plantbaserade ingredienserna förutom henna är hibiscus, indigo och kaffe.

Här har man velat erbjuda något mer än bara en vanlig, röd hennafärgning. Man har strävat efter att skapa samma utbud som de andra, stora hårfärgsföretagen erbjuder med konventionella och kemikaliska färger.

Trots att man dessutom måste ta hänsyn till hur de årliga skördarna förändras och också vad det innebär för produkterna och hur de ska användas. 

Radico är faktiskt den första hundraprocentigt naturliga hårfärgen som fick en ekologisk certifiering av det anrika och högkvalitativa Ecocert, som tillhör de tyngsta i världen när det gäller ekologiska certifieringar.

När det gäller hårfärgning ska man verkligen vara försiktig eftersom det är otroligt vanligt att folk blir allergiska vid användning av det.

Radico är däremot helt fri från kemikalier som ammoniak och resorcinol, som är vanliga allergiframkallande ämnen i hårfärgningsprodukter. Fördelen med färgen är också att den täcker gråa hårstrån väldigt effektivt.

Om man inte är helt nöjd med resultatet kan man dessutom färga om det ett dygn senare. Det går inte med någon annan hårfärg, eftersom det sliter på håret för mycket.

Vad är ammoniak och varför finns det i hårfärg?

Ammoniak är en viktig byggsten i kväve som gör att djur, växter, och människor kan överleva. Ammoniak är en färglös gas med mycket stark och speciell lukt.

De flesta vet hur ammoniak luktar, eftersom de används mycket i bland annat rengöringsprodukter och fönsterputs. Syftet med ammoniak i hårfärgningsmedel är att öppna upp det yttersta fjällskiktet i hårstrået, så att färgmolekylerna kan tränga in.

Radico Harfarg

Ammoniaken aktiverar också väteperoxid, som finns i blonderande hårfärger och hjälper därmed till att utveckla färgen i håret. Man har de senaste åren bedrivit forskning för att kunna hitta andra ämnen, istället för skadlig ammoniak att använda i hårfärg.  

Färga håret med örtbaserade växtbaserade färger

Det finns några saker man ska tänka på när man färgar med Radico eller örtbaserade färger. De går tillväga på ett lite annorlunda sätt och det är viktigt att man följer instruktionerna noggrant om man vill ha ett bra resultat. 

Extrema färgningar, från exempelvis blont till svart, måste man ta i flera steg. Det är i princip omöjligt att gå från blond till svart på en enda färgning.

När man ska färga håret med örter är det bra att avlägsna alla kemiska preparat man använt innan och göra en utrensning i håret. Det finns specifika leror som hjälper till att dra ut silikoner och andra ämnen ur håret. 

Lerorna kan man köpa på många webbutiker som säljer hår- och hudvård, eller så kan man göra det hos en så kallad grön frisör som jobbar med naturliga produkter.

När man gjort den här behandlingen kommer färgerna att fungera bättre och resultatet bli jämnare och snyggare. Dessutom är det en skön känsla att veta att man blivit av med alla kemikalier i håret.

Är Radico lika bra som syntetisk hårfärg?

Att färga håret med radico innebär att du kan täcka din egen hårfärg utan problem. Men det kräver lite extra arbete och kanske att du gör det två gånger.

Men det kan det vara värt, för att slippa alla alla giftiga ämnen som finns i konventionella hårfärger. Se bara till att håret är ordentligt rengjort innan.

Vilka färger finns Radico i?

Radico finns faktiskt i hela 23 olika färgnyanser, baserat på olika plantor som skapar färgerna. Det finns allt från ljusbruna färger till riktigt starka, röda färger samt svart.

Att applicera färgen

Med i paketet hittar man, förutom själva växtblandningen, plasthandskar, mössa och en borste att applicera med. Det är väldigt praktiskt för det här är redskap som är oumbärliga för en hennafärgning och något som man annars måste skaffa själv.

När färgen applicerats i håret så måste den verka i minst en timme, beroende på hur mycket effekt som önskas. Färgen sätter sig nämligen runt hårstrået och går inte in i håret på samma sätt som kemisk färg gör.

Den behöver därför längre tid på sig att verka och som du förstår är det extra bra att håret också är rengjort och fritt från rester från stylingprodukter och så vidare.

Radico Harfarg

Färgen håller sig intakt i ca två månader och sedan börjar den tonas ur. En lukt av örter går inte att komma ifrån de första dagarna, men försvinner helt efter ett par dagar.

Färgen släpper också en del ett par dagar efter färgningen. Använd alltid mörka handdukar och örngott de första dagarna. Hårfärgen är annars enkel att färga med, eftersom konsistensen är följsam och enkel att applicera.

Det är mycket färg i förpackningen och har du medellångt hår kommer färgen sannolikt att räcka till två färgningar. Har du riktigt långt hår räcker ett paket i de allra flesta fall.

Fördelar med Radico

Med en växtfärgning som Radico slipper man de skarpa kanterna i utväxten. Färgen sitter i ett par månader, men försvinner sedan successivt och därför slipper du utväxten.

Radicos växtbaserade hårfärger är miljövänliga och man slipper mycket giftiga ämnen som annars spolas ut i naturen igen. 

Med kemikalier sliter man ner håret, medan man med växtfärger bygger upp det och gör håret hälsosammare. Färgen lägger sig runt strået som ett effektivt och skonsamt skydd, som tar hand om håret istället för att bryta ner det.

Ett hår har normalt sett olika nyanser i sig självt och färgen stöder de naturliga nyanserna och ger extra mycket glans. Du får en levande färg med ett vackert slutresultat.

Fördelar

 • Täcker grått hår på ett naturligt sätt
 • Vårdar håret
 • Helt utan kemikalier och gifter

Nackdelar

 • Tar längre tid än vanlig färgning
 • En örtlukt sitter kvar några dagar efter färgningen
 • Färgen släpper en del ett par dagar efter färgning och man måste se upp med att inte handdukar och örngott färgas 

Produktfakta

 • 100% ekologiska ingredienser
 • 23 färgnyanser
 • Inga syntetiska kemikalier
 • Pensel, plasthandskar, instruktioner och plasthätta medföljer
 • Vikt: 100 gram

Sammanfattning

Allting började med en dröm hos en indisk ung man, att vinna internationella framgångar som företagare, med en produkt som han verkligen trodde på.

Att se vart Radico som företag har kommit idag när det gäller ekologiska certifieringar och framgångar världen över är verkligen imponerande.

Att företaget dessutom har en strikt miljöprofil och man vet att man varken får gifter i sig eller att man smutsar ner miljön är ett jättestort plus.

Det gör att vi varmt kan rekommendera Radico till alla. Med tanke på hur stort utbudet av färgnyanser är, så finns det en möjlighet för alla att hitta just sin favorit.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals