Bästa Tandblekningen 2024 – Tandblekningen som du kan använda hemma för att fixa ett skinande vita tänder

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Ett vackert leende är något som de flesta av oss vill kunna bjuda på. Missfärgade och gula tänder kan dock sätta stopp för det och göra att man väljer att inte le lika brett eller till och med försöker dölja tänderna, något som förstås är tråkigt.

Många drömmer om att kunna göra en tandblekning hos tandläkaren, men stoppas av att metoden ofta är ganska kostsam. Då är det tur att det finns en rad effektiva tandblekningar man enkelt kan använda hemma själv.

Efter många timmars efterforskning så har jag kommit fram till att Dentway Starter Kit är den bästa tandblekningen för de flesta. Det är en skonsam tandblekning och teknologin är densamma som tandläkarna använder – vilket betyder perfekt vita tänder.

Testvinnare – Bästa tandblekningen (2024)

  1. Bästa tandblekningen i premiumsegmentet: Dentway Starter Kit
  2. Bästa tandblekningen i mellansegmentet: Swiss Clinic Whitening System
  3. Bästa tandblekningen i budgetsegmentet: Smile Lab Advanced Teeth Whitening Strips S
  4. ConfidentSmile Tandblekningspenna
  5. Beconfident Tandblekning Premium Kit
  6. Simple Smile Klassiskt Startkit
  7. Beconfident Dual Foam Tandblekning
  8. Warpaint Tandblekning

1. Bästa tandblekningen i premiumsegmentet: Dentway Starter Kit

Dentway starter kit är ett tandblekningsset som passar de flesta, även de med känsliga tänder och tandkött som lätt blir irriterat. Detta beror på att tandblekningens sammansättning dels är PH-neutral och dels saknar väteperoxid.

Vi slogs speciellt av hur lätt denna produkt var att använda och hur snabbt den gav vitare tänder. Redan efter första användningen tyckte vi oss se en nyansförändring till det bättre på tänderna. Vi gillar också att produkten känns säker och trygg.

I paketet ingår två tandskenor som du kan forma efter dina egna tänder, 9 ml tandblekningsgel, en bruksanvisning, och dessutom ett smart etui där du kan förvara dina tandblekningsskenor.

2. Bästa tandblekningen i mellansegmentet: Swiss Clinic Whitening System

Här hörrni, har vi verkligen en storfavorit, både bland kundrecensioner vi har läst och bland oss testare. Den är en skonsam behandling som man gör hemma själv, det är enkelt, och det bästa av allt är att det är väldigt billigt.

Det man gör är att man börjar med att borsta tänderna. Ta sedan en skena och doppa den i 80 graders varmt vatten i 2-4 sekunder, när du ser att kanterna börjar vika sig stoppar du den i munnen.

Sedan applicerar du 0,5 ml av tandblekningsgelen i skenan och låt verka i 45 minuter. För varje behandling ökar du tiden med 15-20 minuter. Denna behandling kan du göra dagligen, men det behövs oftast 3-14 veckor.

Det som vi gillar bäst med denna variant är att tänderna håller sig vita upp till 1-2 år, men då måste man verkligen ha gjort en grundlig behandling. Om du märker att vitheten bleknar kan du göra om processen eftersom paketet innehåller 36 behandlingar.

Även du som tycker att tandblekning är lite obehagligt och får ilningar i tänderna kan använda denna. Vi upplevde inga ilningar eller andra obehag och inte heller att den påverkar tandköttet eller emaljen negativt.

Swiss Clinic Whitening System är också framtagen i samband med tandläkare, är godkänd enligt EU-bestämmelser, och är säker – och enkel – att använda. Billig är den också. Full pott för denna med andra ord.

3. Bästa tandblekningen i budgetsegmentet: Smile Lab Advanced Teeth Whitening Strips S

Är du ute efter en snabb och skonsam tandblekning? Då kan denna produkt vara precis rätt för dig. Produkten består av smala, genomskinliga tandblekningsremsor som du fäster på tänderna och låter verka i 30 minuter.

I paketet finns hela 14 set med tandblekningsremsor. I ett set ingår en remsa för både under- och överkäken. Vi gillade speciellt den här produkten eftersom den gav ett snyggt vitare tänder och dessutom var lätt att använda.

Formulan är framtagen av tandläkare, något som känns både tryggt och säkert. Ett extra plus är dessutom att remsorna varken ger ifrån sig någon dålig lukt eller smak.

4. ConfidentSmile Tandblekningspenna

Har du missfärgningar på tänderna och vill få bort dom snabbt? Då ska du kolla in tandblekningspennan från Confident Smile. Visserligen får du inte ett resultat som räcker i år och dar, men du får en snabb process som ger vitare tänder.

Man penslar helt enkelt ett lager gel på båda tandraderna efter att man har borstat tänderna utan tandkräm, bara med vatten. Låt det verka i 15 minuter, spotta sedan ut, och skölj munnen.

Borsta tänder igen utan tandkräm och så är du klar! Du kan upprepa processen om du behöver tills du har fått den nyans du är nöjd med. Även denna penna håller EU-kraven och är säker att använda hemma själv.

Den är till och med fri från peroxid och denna kan man också enkelt ta med sig på redan, perfekt helt enkelt.

5. Beconfident Tandblekning Premium Kit

Beconfident är ett varumärke som på senare tid blivit mycket populärt när det kommer till tandblekning.

Vi i testpanelen är inte ett dugg förvånade över det eftersom produkterna är mycket effektiva och dessutom skonsamma då de inte innehåller väteperoxid.

Beconfidents tandblekning premium kit är naturligtvis inget undantag. Vi upplevde att denna produkt var mycket enkel att använda och gav ett mycket tillfredsställande resultat.

Tänderna bleks med Dual Boost tandblekningsgel som läggs i skenor och sedan får verka. Efter en behandling på tolv till fjorton dagar har man uppnått maximalt resultat och behöver bara underhålla blekningen ibland.

Bra att veta är att denna produkt även har Läkemedelsverkets godkännande, något som gör att du kan känna dig trygg.

Ett extra plus är att det i kittet även ingår en tandblekningspenna och en specialtandkräm som är berikad med vitaminer.

6. Simple Smile Klassiskt Startkit

Med klassiskt startkit från Simple Smile får du en riktigt bra tandblekning till ett mycket lågt pris.

Trots att man knappast behöver tömma sina konton för att köpa denna blir resultatet mycket bra och produkten känns skonsam och säker att använda.

I paketet ingår tre tandblekningsskenor och en tub med 10 ml tandblekningsgel. Naturligtvis följer också en bruksanvisning med.

Kort kan man säga att denna produkt visade oss att tandblekning faktiskt inte behöver vara dyr för att fungera riktigt bra.

Vi kan faktiskt knappt se någon skillnad mellan resultatet denna gav och det resultat vi fick av dyrare produkter. Sedan finns det även refiller och andra utföranden när man har använt upp kitet.

7. Beconfident Dual Foam Tandblekning

Dual Foam tandblekning från Beconfident är en spännande produkt som består av två tuber med en skumformula man applicerar på tänderna.

Den ena produkten används för att rengöra tänderna innan blekning. När vi använt den slogs vi av hur rena tänderna kändes, nästan som vi varit hos tandläkaren.

Den andra produkten är själva tandblekningen. Den ska appliceras på tänderna och sedan inte sköljas av.

Produkten ska användas som vanlig tandkräm i tre veckor eller fram tills att förpackningens innehåll är slut. Efter detta har du uppnått maximalt resultat.

Det smarta med denna produkt är att den verkligen bleker alla sidor på dina tänder, även på ställen där det annars är svårt att komma åt med gel och tandblekningsskena.

En väldans smart variant på tandblekningen, tyckte hela testpanelen och kan verkligen rekommenderas. Priset är inte heller så farligt.

8. Warpaint Tandblekning

Denna produkt är lite speciell, den är nämligen en tandblekning i pulverform där den aktiva ingrediensen är aktiv kol. Även de övriga ingredienserna i denna tandblekning är naturliga.

Du hittar bland annat bentonitlera i innehållsförteckningen, något som sägs tillföra viktiga mineraler till tänderna. Produkten innehåller också apelsinskal, pepparmintsolja, och citronmyrten vilka sägs förhindra infektioner, dessutom ger de dig en fräsch andedräkt.

Den som är sugen på en naturlig produkt ska absolut våga prova denna då vi upplevde att den faktiskt gav resultat. Den är dessutom enkel att använda: Du blöter bara din tandborste och doppar den sedan i pulvret och borstar som vanligt. Produkten kan användas varje dag och en burk räcker till ungefär 150 borstningar.

Köpguide – Hitta bästa tandblekningen för dina behov

Vad är tandblekning?

Tandblekning är en produkt som används för att bleka tänderna, alltså för att få vitare tänder. Att bleka tänderna har blivit otroligt populärt på senare år, framförallt inför en viktigare händelse eller event. 

Som med det mest så finns finns det en hel del olika varianter av tandblekning, så att du själv kan känna vad som passar just dig bäst. Den vanligaste varianten är en gelé som appliceras i en tandskena och som du sedan har i munnen i ett visst antal minuter.

Det finns även tandblekningar som fungerar som tandkräm som du borstar tänderna med. En annan variant är en tandblekningspenna, och ytterligare en är stripsen som du bara behöver placera över tänderna.

Det finns helt enkelt ett stort utbud och många olika slags tandblekningar, samt ett stort antal olika märken. Ofta är det väldigt lätt att använda, och du kan därför göra det hemma själv utan egentliga svårigheter. Möjligheterna är många, oavsett situation och behov.

Vem behöver en tandblekning?

Känns dina tänder gula och tråkiga? Kanske är det missfärgade av för mycket kaffe- eller tedrickande? Då kan en tandblekning för hemmabruk vara den perfekta lösningen för dig, speciellt om du vill spara lite pengar.

Och som sagt så finns det tandblekningar för alla behov, både för den som har mycket missfärgade tänder och den som har mindre problem. Bäst resultat får du nog dock om missfärgningarna är måttliga.

Det är viktigt att tänka på att dina tänder ska vara vid god hälsa när du sätter igång med en blekning. Om du har hål eller irriterat tandkött gör du bäst i att göra ett besök hos din tandläkare innan du skrider till verket med en tandblekning, annars kan processen innebära skaderisker och obehagliga upplevelser.

Hur fungerar tandblekning?

För en kort beskrivning av hur tandblekning fungerar kan vi säga såhär: tandblekningsmedlet som du använder, oavsett om det är hemma, hos en tandläkare eller specialist, verkar genom att bryta ner de missfärgningar som bildats på emaljen. 

Det är ju just dessa missfärgningar som du vill få bort, och alltså gör denna taktik att tänderna till slut blir vitare. Det kanske låter som att detta är mycket slitsamt och skadligt för tänderna, men faktiskt är det inte så illa som det låter. 

Faktum är att de flesta tandblekningsmedel är peroxidinfria, vilket alltså innebär att de är relativt snälla och varsamma om dina tänder och vävnaden runt omkring. Dock måste du komma ihåg att inte alla tandblekningar verkar skonsamt mot tänderna, utan det beror helt på vilken variant och vilket märke du använder. 

Något du kan konstatera är att fenomenet om tandblekning utvecklats väldigt fort de senaste åren, på grund av den ökade efterfrågan och den utvecklade tekniken. Det gör ju i sin tur att det är rätt så logiskt att alla metoder inte hunnit utvecklats till det där säkra och skonsamma som vi önskar, med tanke på att allt gått rätt fort. 

Det vi vill komma fram till är att tandblekning fungerar genom att äta upp ett ämne för att låta ett annat lysa igenom tydligare, och att denna metod är otroligt uppmärksammad idag. Men, det är viktigt att göra det på rätt sätt och att använda ordentliga produkter för hemmabruk.

Hur använder du tandblekning?

Det beror lite på vilken sort du använder, eftersom de alla är uppbyggda på olika sätt och verkar för lite olika ting. För att få bästa instruktion om hur just den specifika tandblekningen ska användas bör du läsa instruktionerna på förpackningen, som ofta är tydliga och ordentliga. 

Den vanligaste, gelén, applicerar du i en tandskena. Tandskenan är ofta utformad efter ens egna tänder, eftersom du vill att den ska passa perfekt för att ge bästa möjliga resultat.

Med tandblekningspennan ”målar” du över tänderna, likt en penna som du målar på ett papper – därav namnet tandblekningspenna, som känns rätt logiskt. De sorter som fungerar som en tandkräm borstar du helt enkelt tänderna med. 

Oavsett vilken sort du använder ska blekningen användas dagligen. Beroende på styrka och utformning varierar tiden för hur länge blekningen ska användas konsekvent, och det kan variera från några dagar, till ett antal veckor, eller till och med månader.

Ibland behöver också behandlingen upprepas efter en tid. Eftersom alla produkter för tandblekning används på olika sätt är det som sagt viktigt att läsa och följa instruktionerna noggrant, annars finns det tyvärr ingen garanti för att det blir som du önskar.

Hur länge håller tandblekning?

Hur resultatet blir och hur långvarigt effekten håller i är olika beroende på vilken tandblekning du använder och om du gör det hemma eller hos en specialist. 

Däremot är tandblekning väldigt välutvecklat idag och procedurerna görs ordentligt, så ofta sitter de i länge. Dock kan du behöva göra om behandlingen efter en tid.

Sen är också resultatet individuellt beroende på kvalitén på ens tänder, hur du tar hand om dem, vilka problem du har, och så vidare. Men oavsett resultat kommer tänderna successivt bli missfärgade igen. 

Därför kan det vara bra att göra en ny tandblekning efter något år, eller när du tycker att tänderna inte är lika vita längre.

Vad kostar tandblekning?

Denna fråga varierar också beroende på vilken tandblekning du köper, där variant och märke spelar in. Skillnaderna ligger främst i om du bleker hemma eller om du gör det hos en specialist. 

Så beroende på kan en tandblekning kosta allt ifrån några hundra kronor upp till flera tusen, där saker som hållbarhet och kvalité också hör till priserna. Om du gör tandblekning hemma så brukar det hamna på runt 300-500 kr, medans det hos en tandläkare kan hamna på flera, flera tusen. 

Hos tandläkaren kan du göra tandskenor, och då får du även få gelén där. Många tandläkare har även andra metoder för tandblekning, till exempel laser. Men som sagt, tandblekning hos tandläkare kostar betydligt mer, vilket är logiskt. 

Att göra tandblekningen hos en tandläkare är säkrare och resultatet håller ofta längre, men processen i sig är lite mer krävande än att kunna göra det när du vill hemma. Så resultat och kvalité kan skilja sig rejält, men du ska heller inte underskatta de tandblekningarna som finns för hemmabruk idag – även de håller en hög standard.

Är det skadligt att bleka tänderna?

Många som funderar på att bleka tänderna ställer sig frågan om det på något sätt är skadligt eller dåligt för tänderna. Många underskattar tandblekning så som de utförs idag. För några år sen var kvalitén inte ens i närheten av där vi är nu, vilket beror på att kunskapen ökat och utvecklingen gått fort framåt de senaste åren.

Men att du oroar sig för förändring, som du själv kanske inte har så stor kunskap i, hör ju till vår natur. Däremot brukar tandblekning inte innebära några problem, så vida du har rätt förutsättningar, och att du följer instruktionerna för hemmabruk mycket noggrant.

Är dina tänder friska?

Sen är det ju lite av en egen risk att bleka tänderna, framförallt om du väljer att köpa hem en tandblekning för hemmabruk. För faktum är att du kan få bieffekter såsom ilningar och obehag då blekningen sliter på emaljen, som är det som skyddar tänderna. 

Att riskerna är större för de som köper tandblekning för hemmabruk beror på att de som gör det ofta inte vet om att du innan blekningen bör genomgå en konsultation och undersökning hos en tandläkare. 

Det är något som vi, och alla andra, verkligen rekommenderar att du gör, oavsett om du ska bleka hemma eller hos en specialist. Eller ja, det gäller egentligen framförallt om du ska göra det hemma, då den kontrollen ingår om du gör hela grejen hos en tandläkare. 

Vid den konsultationen, eller undersökningen som det egentligen är, så går tandläkaren igenom dina tänder och ser efter om de är tillräckligt friska för att klara av behandlingen. För det är ändå en rätt kraftig behandling, och som sagt kan det slita en del. 

Om du till exempel har några hål, skador eller tandsten i dina tänder ska dessa behandlas innan du bleker tänderna. Det är en av anledningarna till att du verkligen bör rådfråga en tandläkare innan, för att undvika onödiga risker. 

Ofta kan du också göra ett besök efter blekningen för att se att du inte fått några oönskade bieffekter.

Gravida bör inte chansa

Sen finns det faktiskt också en rekommendation om att du som gravid, eller om du ammar, inte bör bleka tänderna. Med tanke på att det inte finns några undersökningar eller studier som varken stärker det ena eller det andra, alltså hur eller om barnet påverkas, så kan det vara onödigt att chansa.

Mat kan påverka

Det är också viktigt att du tänker på vad du äter under tiden som du bleker tänderna, och efteråt. Att äta mat som missfärgar eller gör tänderna gula är indirekt inte farligt, men eftersom det gör att hela blekningen tappar sitt syfte och liksom förstör resultatet så blir det ju som en skada i sig. 

Om maten missfärgar tänderna under eller efter processen så gör ju det att du ofta måste hålla på längre, som i sin tur innebär att du bleker fler gånger och att du ibland måste använda starkare medel. Det kan vara skadligt, då ett för konsekvent och effektivt användande sliter mer än nödvändigt.

Hur gör jag för att få mina tänder vitare?

Som vi gått igenom lite grann ovan så finns det flera olika sätt att bleka sina tänder på. Antingen kan du göra det hos en tandläkare eller specialist, där du kan välja enstaka eller upprepande behandlingar, och om du vill göra det med laser eller med skena. 

För hemmabruk finns det också ett flertal olika sätt att göra det på; tandblekningspenna, stripes, skena, tandkräm, och så vidare. Beroende på vilka behov du har, hur grova missfärgningarna är, och hur ens tänder mår kan tandblekningen variera. 

För lättare missfärgningar och för mindre områden kan det räcka med att du bara putsar till tänderna, vilket varken brukar vara särskilt dyrt eller jobbigt. Det är egentligen inte en blekning, men syftet är ju det samma. 

Är du i behov av en mer omfattande och kraftfullare behandling är det blekning som gäller, och då får du helt enkelt välja om du vill göra det hemma eller om du vill gå till en tandläkare. Något som kan vara bra att veta om är att hemmablekningar ofta behandlar på ytan, medan de hos en tandläkare ofta går in lite djupare för ett bättre resultat.

Funkar det att bleka tänderna med aktivt kol?

Något som också blivit mycket populärt på senaste är olika typer av blekningsprodukter med aktivt kol. Antingen kan du köpa en tandkräm med aktivt kol, eller så kan du köpa det i pulverform som du liksom doppar tandborsten i. 

Ofta marknadsförs dessa produkter som väldigt bra då metoden är mer skonsam och naturlig än andra blekningsmetoder, samtidigt som resultatet också påstås bli väldigt bra och att det håller länge. 

Men, hur bra det än låter så är detta en behandlingsmetod som tar lång tid och som kräver konsekvent användande. Alltså kommer inte resultatet på en dag, som det kan göra om du bleker med andra medel. 

Och tänderna kommer heller inte bli lika vita som du kan få dem av andra metoder, alltså går det inte att jämföra med en behandling utförd av en tandläkare. 

Det aktiva kolet ger en viss förändring ja, så på ett sätt funkar det ju. Men eftersom det bara verkar genom att absorbera smutset och missfärgningarna går det inte i närheten av så snabbt och effektivt som mycket annat.

Vad ska du tänka på när du bleker tänderna hemma?

Att bleka tänderna är idag väldigt enkelt, framförallt då det finns otroligt mycket att välja mellan och då det är lättillgängligt. Men bara för att det finns mycket att välja mellan betyder inte det att du kan göra det hur som helst. 

För att resultatet av blekningen ska bli så bra som möjligt finns det några saker du bör tänka på, både innan du bleker tänderna, under tiden och efter. Här har ni våra bästa tips:

Rådfråga en tandläkare

Som vi nämnt innan så är det viktigt att ens tänder är i rätt skick för att de ska klara av en tandblekning utan komplikationer. För att vara säker på att just dina tänder är redo för en blekning bör du rådfråga en tandläkare innan du sätter igång med proceduren. 

De gör då en undersökning för att se om något behöver åtgärdas innan blekningen, och så kan de även tipsa dig om vilken metod som kommer göra sig bäst hos dig. Om du inte gör denna kontroll innan blekningen riskerar du att uppleva obehag efter behandlingen. 

Vilken metod vill du använda?

Eftersom det finns en del olika metoder att använda när du bleker tänderna kan det vara bra att bestämma sig för vilken av dem du vill använda. Ska det vara stripes, en penna för några få fläckar, en skena med gel, eller vill du kanske göra det hos en tandläkare? 

Att göra det hemma är inte svårt så länge du följer instruktionerna, och det till punkt och pricka. Att göra det hos en tandläkare är säkrare, innebär ofta ett bättre och mer hållbart resultat, men å andra sidan är det ju bekvämt att göra det hemma. Du får helt enkelt känna av vad du själv är bekväm med! 

Var noggrann

Detta gäller såklart för er som ska göra tandblekningen själv hemma, eftersom det då är du själv som ansvarar för hur bra det blir. För det första ska du följa instruktionerna mycket noggrant.

Och för det andra, oavsett om du använder dig av stripes, gel eller penna så är det oerhört viktigt att blekmedlet inte hamnar utanför tänderna, alltså på tandköttet. Såklart är det lätt hänt att det glider ut lite, och så länge det inte är allt för mycket så är det ingen fara. 

Men det som kan hända om medlet ligger på för länge, framförallt med blekgel, är att tandköttet blir irriterat. För trots allt är det ett kraftigt medel du använder, och går inte allt som det ska kan det ge obehagliga konsekvenser. 

Passar skenan?

Om du ska bleka tänderna med hjälp av en munskena och blekgel så är det viktigt att du är noggrann med hur skenan utformas. Detta är första steget i processen, och blir inte det bra så kommer inte heller blekningen bli bra. 

För bästa resultat bör du testa dig fram så att skenan sitter bra i munnen innan du applicerar gelen där i. Vill du ha garanterad bra passform kan du gjuta en exakt hos en tandläkare – det kostar en slant, men det kan det vara värt! 

Överdriv inte

Att ha ett sådär perfekt, vitt, fint leende är det många som lockas av. Men ska vi vara ärliga så är det egentligen ingen som tycker det är särskilt snyggt med alldeles för kritvita tänder.

Med andra ord bör du inte överdriva användandet av tandblekningen; det är lätt hänt att det blir för mycke. Sen är det heller inte särskilt skonsamt för tänderna att blekas för ofta och för mycket, då finns det en större risk att du får otrevliga biverkningar – lagom är bäst.

Kan resultatet variera?

Eftersom allas tänder är olika, har olika kvalité, olika färg och olika förutsättningar kan samma blekning variera i resultat från person till person. Alla tänder som är av naturliga tillstånd går att bleka, och där du kommer se ett resultat. 

Men hela slutresultatet beror på vad du har att utgå ifrån. En person med relativt vita tänder kommer inte se samma resultat som en med väldigt missfärgade tänder, precis som att en med brungula missfärgningar kommer se större skillnad än en med gråblå – de är lättare att bleka. 

Om du använder dig av en hemmablekning kan resultatet variera väldigt, då allt handlar om hur dina tänder mår innan du bleker dem. Har du hål, skador eller tandsten som inte fixas innan kommer du få ett sämre resultat, och också uppleva fler biverkningar.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals