Tips på hur du tar hand om ditt hår

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

De flesta av oss färgar, slingar, eller stylar vårt hår trots att vi vet att det inte alltid är så bra för håret, så man är ju inte ensam om att ha skadat sitt hår, direkt! 

När jag jämför mitt färgade hår med mina barns friska hår som aldrig färgats eller stylats är det verkligen en jättestor skillnad!

Det är såklart inte så konstigt, men det är ändå intressant att se det så tydligt. Då barnen fått mitt hår blir det ännu mer tydligt hur stor skillnad det är! 

När man väl börjar ta hand om sitt hår och ser, och kanske framförallt känner, skillnaden är det knappast så att man vill börja använda sig av vanliga ”ICA” shampoo längre, det är ett som är säkert! 

Var beredda på att ni kommer vara tvungna att använda dyrt shampo, balsam, och dyra håroljor om ni väl börjat, för skillnaden är så stor att det inte finns en chans att man går tillbaka till de billiga märkena! 

Visst finns det sämre produkter även bland de dyra märkena där man endast betalar för märket, men de allra flesta av de dyra märkena är så mycket bättre att det nästan är löjligt! 

Tips som funkar

Men, det är inte bara att vårda sitt hår med bättre shampoo och balsam som gäller. Det finns lite smått och gott att hämta överallt som kan ge ditt hår längre livslängd och definitivt få dig att känna dig som en stjärna varje dag.

Välj en lite dyrare frisör – det lönar sig

Jag har de senaste 10 åren valt att lägga extra pengar både på hud och på hår, så mitt hår mår betydligt bättre nu än när jag var 19-20 år och experimenterade med gud vet allt!

Idag är jag mindre sugen på galna experiment och det har visat sig vara en god investering eftersom håret är så bra det kan vara om man väljer att färga eller slinga som jag gör. 

Tips pa hur du tar hand om ditt har

När det kommer till frisörer finns det väldigt många att välja mellan, oavsett om man bor i en mindre eller större stad. Att hitta rätt frisör är dock inte lätt för det är mycket som ska stämma. 

Dels ska man känna åtminstone lite att det klickar så att man har en trevlig stund och dels ska frisören förstå exakt vad man vill ha. Utöver det ska man också känna att man litar på frisören helt och hållet och man ska även känna att priset är rimligt för det man får. 

Att betala lite mer, men att också ha en frisör som är proffsig, att få gå till en fräsch och lyxig salong, och att veta att de produkter som används i håret vid besöket är lyxiga gör att det är värt att betala mer pengar!

Bort med gummisnodden! 

Det är många med mig som tycker om att snurra upp håret lite snabbt med en gummisnodd, eller hur? Det är ju så enkelt och snabbt fixat och det behövs vid så många olika tillfällen när man har lite längre hår. 

Det fel som många av oss gör är att vi använder just en snodd av gummi, för det är vad som sliter håret extra mycket. Detsamma gäller den typen av snoddar som har den där lilla biten av metall som håller ihop den. 

Tips pa hur du tar hand om ditt har

Man kan ha snoddar till håret som är gjorda av endast tyg eller liknande och de är mitt tips till er! Kasta genast de vanliga snoddarna och köp nya som varken har metall eller gummi. 

Det de dåliga snoddarna gör med håret är att de sliter håret på samma ställe hela tiden när man sätter upp håret, så varje gång man sätter upp håret slits det av. Tur att det finns bra alternativ man kan använda istället! 

Hårinpackning och hårmask 

När det kommer till inpackning eller mask till håret är det minst lika viktigt som när det kommer till att ta hand om sin hy.

Vissa fuktighetsmasker till ansiktet kan man ju använda dagligen istället för nattkräm och det är samma sak med vissa hårinpackningar och hårmasker. 

Vill du använda denna typ av hårvård istället för bara balsam efter shampoo finns det alltså den typen av produkter på marknaden. 

Jag tvättar dessvärre håret varje dag, även om jag vet att det är det sista man ska göra! Det är bara en gammal vana som vägrar att släppa! 

Jag gör inpackning nästan varje dag, eller så använder jag ett balsam från ett bättre och dyrare märke som är som en inpackning, men de där rinniga och billiga varianterna som jag använde förr kan jag inte ha längre. 

Detsamma gäller för inpackningar och masker, då det är helt sjukt stor skillnad på olika produkter!

Håret måste ju inte glänsa

Ofta är det så att de produkter som finns på marknaden har som funktion att få håret glansigt och det gillar inte jag alls! 

Jag använder alltid mattpulver från ett eller annat märke för att få en torr och rufsig känsla på håret, vilket alltså innebär att jag håller mig långt ifrån den typen av produkter som ska ge glänsande hår! 

Vad jag upptäckt såhär på senare år är att man kan köpa produkter som gör håret mjukt och följsamt vid tvätt och sedan rufsa till det efteråt. 

Tips pa hur du tar hand om ditt har

Förr hade jag stora problem med vilka produkter jag skulle köpa då det antingen var så att jag fick mjukt, glansigt, och välmående hår eller så fick jag torrt hår som knappt gick att borsta ur.

Det är många som har samma problem, men lösningen är alltså att acceptera att håret kanske blir lite väl mjukt och ”fint” efter det att man tvättat det, för sedan när man ska fixa iordning det är det bara att ”torra” till det med stylingprodukter

Skönhet inifrån

Om det är så att du känner att exempelvis din hy eller ditt hår inte mår bra kan det vara så enkelt som att du själv inte mår bra. 

Om man inte mår helt okej och till exempel är stressad kommer det att märkas både på håret och på huden. Att ha detta i tankarna är därför bra då det kan göra att du lättare råder bot på problemet! 

Ett sista tips

Även om du tycker att det är värt att slita på håret nu med färg och styling och allt däremellan (man är ju bara ung en viss tid) kan det vara bra att låta håret andas ibland.

Gå en vecka här och där då du inte gör någonting med håret förutom att shamponera - man kan göra kreativa frisyrer med uppsatt hår också. Annars hoppas jag att ovanstående tips på hur du tar hand om ditt hår har eller kommer vara till hjälp.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals