Vad använder man vaselin till?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Vaselin har nästan obegränsat med användningsområden. Oftast känner man till några av dessa, men det finns faktiskt långt många fler användningsområden för denna lilla produkt än vad man kan ana. Bland annat kan vaselin användas till mycket i hemmet, så som knarrande gångjärn och liknande, men det finns även mycket som rör skönhet och hudvård som det kan användas till.

Man kan helt klart säga att vaselin är en bra produkt att ha hemma eftersom det finns många tillfällen då det kan komma väl till pass. Om du inte redan har en burk hemma kommer du med största sannolikhet att ha det efter att ha läst det här och upptäckt många av alla användningsområden.

För nariga händer och läppar

Vaselin fungerar alldeles utmärkt för att åtgärda nariga händer och läppar. För att rädda läpparna kan man smörja på lite vaselin och sedan borsta läpparna försiktigt med en mjuk tandborste och sedan avsluta med att ta på ett tunt lager vaselin så att de hålls mjuka.

Vaselin

Till hemmagjord peeling

Varför slösa massa pengar på dyra peelingar när du kan göra en egen enkelt och billigt – med bara två ingredienser? Blanda vaselin med salt eller brunt socker, massera huden försiktigt, och tvätta av med ljummet vatten.

Vid nagelvård

När man fixar naglarna kommer vaselin verkligen till användning, faktiskt vid två tillfällen. Dels kan man smörja det på nagelbanden för att mjuka upp dem och lättare kunna skjuta tillbaka dem med en manikyrpinne eller liknande.

Vaselin

När man sedan målar naglarna kan vaselinet användas för att undvika att nagellack som kommer utanför fastnar genom att helt enkelt applicera vaselin runt nageln och på nagelbanden.

Vaselin när man tatuerar

Om man tatuerar, professionellt eller som hobby, är vaselin ett måste. Det används framför allt under tiden man gör själva tatueringen, delvis för att mjuka upp huden och på så sätt underlätta, men också för att överflödig färg inte ska fastna.

När tatueringen är klar brukar man även avsluta med ett lager vaselin över den innan man tar på plast. Ibland använder man även vaselin några dagar eller veckor efter för att smörja tatueringen, men oftast används andra krämer efteråt.

Även tatueringar som inte är nygjorda kan vara bra att smörja in då och då och oftast använder man även då andra produkter, men ibland används vaselin.

Få ögonfransarna att växa

Många drömmer om långa, starka, fina ögonfransar. Sällan fungerar alla dyra produkter som sägs kunna ge detta, men om det finns ett betydligt billigare och enklare sätt så är det väl värt att testa.

Vaselin

Vaselin sägs fungera lite som ett balsam på ögonfransarna. Smörj in ögonfransarna med vaselin, massera in det lätt, och låt det verka över natten. Efter en tid ska man kunna se skillnad. En del tycker att det fungerar, andra inte.

Andra användningsområden

 • För att göra läpparna mjuka. Använd det helt enkelt som lypsyl eller läppbalsam.
 • Till torr hud, till exempel på fötterna eller armbågarna – men egentligen vart som helst i princip. Smörj helt enkelt in det torra området med vaselin, effekten brukar märkas direkt, men det kan ändå göras regelbundet.
 • Kan motverka ärr efter till exempel operationer.
 • Man kan även göra eget läppglans genom att helt enkelt applicera läppstiftet och sedan applicera vaselin över det.
 • Genom att blanda vaselin med ögonskuggor i olika nyanser kan man få fram en ny ögonskugga i exakt den nyans man vill ha.
 • När du ska färga håret kan du applicera vaselin på huden nära håret för att inte få några färgfläckar som fastnar i huden.
 • Använd vaselin för att få bort sminkfläckar från till exempel kläder. Applicera lite vaselin och skölj av så är fläcken borta.
 • Till frissigt här och risiga hårtoppar fungerar vaselin utmärkt!
 • Applicera vaselin innan du sprayar på parfym så håller doften längre.
 • Om du har fläckar av brun utan sol på huden kan du få bort dessa genom att applicera vaselin och sedan gnugga bort fläcken.
 • Som köldskydd på vintern. Applicera vaselinet på utsatta områden innan du ger dig ut i kylan.
 • För att få bort en ring som fastnat kan man applicera vaselin, så blir det enklare att dra av ringen.
 • Efter hårborttagning fungerar vaselin också bra för att lugna huden och göra den mjuk.
 • Om sminkborttagningen är slut går det bra att använda vaselin istället. Ta lite vaselin på en bomullstuss så går det bort lättare.

Gångjärn, målning, och skor

Förutom att vaselin kan användas till hudvård och skönhet finns det även en hel del användningsområden för hemmet, diverse produkter och så vidare. Vaselin kan vara en riktig räddare i nöden, så nästa gång någonting går sönder eller trasslar – testa vaselin innan du ger upp!

Här är några exempel:

 • Kärvar dragkedjan på till exempel jackan kan man stryka på lite vaselin och sedan rycka lite i dragkedjan, så fungerar den ingen.
 • Använd vaselin för att få läderskor (och andra läderprodukter) glansiga igen och få bort fula hack och liknande i materialet.
 • När du målar kan vaselin komma väl till pass. Om du smörjer in till exempel nyckelhål eller gångjärn så fäster inte färgen där.
 • Om dörrarna gnisslar kan du använda vaselin för att smörja gångjärnen. Stäng dörren och ta bort gångjärnsstiftet försiktigt. Sedan gnider du in vaselin på både stiftet och i hålet där stiftet ska vara innan du sätter tillbaka stiftet. Torka bort överflödigt vaselin, sedan är det klart.
 • Har du slut på myggmedel? Smörj in dig med vaselin istället. Vaselinet lägger sig som ett lager över huden och gör det svårare för myggen att sticka dig.
 • Att mobilen får en spricka i skärmen har vi nog alla varit med om någon gång. Någonting som ska kunna laga det är att helt enkelt applicera vaselin på sprickan och sedan torka bort det överflödiga. Man ska dock vara försiktig så att man inte trycker in vaselinet så att det kommer in i själva telefonen för då kan den bli ännu värre förstörd. Med andra ord, ta bara en liten mängd vaselin och stryk försiktigt över sprickan. Värt att testa innan man lämnar in den på en dyr reparation.
 • Få bort vinfläckar genom att gnida in vaselin över fläcken och låta det verka över natten. Nästa dag ska fläcken gå att torka bort.

Vitt vaselin

Vaselin är vanligtvis genomskinligt och gulaktigt till färgen, men det finns även ett vitt vaselin. Det vita vaselinet är vanligtvis förpackat i tub, det är något tunnare än vanligt vaselin och inte lika fet i konsistensen – lite mer som en kräm, kan man säga.

Vaselin

Det vita vaselinet är skyddande och mjukgörande och kan ofta användas på samma sätt som det klassiska vaselinet – åtminstone till huden. Om det ska användas just till att smörja in torr hud och liknande kan det vita vaselinet vara enklare att använda ibland. Konsistensen gör att det är lättare att smörja in. Dock kan det vanliga vaselinet vara lämpligare vid andra tillfällen och har fler användningsområden än det vita vaselinet.

Vaselinets historia

Vaselinet upptäcktes 1859 av Robert Augustus Chesebrough, en amerikansk kemist. I en oljeby i Pennsylvania har man precis upptäckt petroleum. Han upptäcker då en naturlig biprodukt från raffineringsprocessen; rod wax. Denna biprodukt visar sig ha en reparerande effekt på huden. Oljearbetarna använder detta på sina skärsår och brännsår och Chesebrough får då idén till Petroleum Jelly som senare blir Vaseline.

I elva år jobbar han med sin produkt innan han bestämmer sig för att presentera den för folket. Han reser runt med häst och vagn och visar upp sin ”mirakelprodukt” genom att bränna sin egen hud med syra eller eld för att sedan smörja med vaselin och bevisa den reparerande effekten. En metod som måste ha fungerat, med tanke på hur välkänd och populär produkten är idag.

År 1972 sker namnbytet från Petroleum Jelly till Vaseline och 2 år senare har produkten gjort succé; en burk säljs varje minut och snart finns vaselin hemma hos nästan varenda amerikan. Inte illa för en biprodukt från oljeindustrin!

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals