Vad är gellack? – Och så fixar du det snyggt hemma

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Håller du på mycket med naglar och är en riktig nagelnörd kan det verkligen vara lätt att känna sig förvirrad i djungeln av nagelprodukter som bara verkar bli fler och fler hela tiden.

Överlack, shellac, gellack, akryl, och gelé. Det finns hur många produkttyper som helst och hur ska man exakt veta skillnaden egentligen? Och är det en så stor skillnad på dem?

Just gellack är en produkt som har tagit nagelmarknaden med storm eftersom det är en produkt som äntligen får nagellacket att sitta som berget i flera veckor i sträck.

Gellack kan användas både på lösnaglar i akryl eller gelé och de här lacken har också blivit jättepopulär bland dem som inte vill använda lösnaglar, men som vill ha snygga, vårdade kortare naglar med färg på.

Gellacken är också praktiskt om du har det direkt på egna naglar eftersom det bildar ett effektivt skydd som verkligen sitter och som gör att dina egna naglar kan växa mer.

Vad ar gellack

Det fina med gellack är att man också kan vara lite kreativ tack vare hållbarheten och även du som inte kör med långa lösnaglar kan få härligt glittriga eller konstfulla motiv på naglarna som sitter kvar länge.

Gellack skall inte blandas ihop med gelnaglar. Det senare är alltså en typ av lösnaglar som man skulpterar fram i kombination med plasttippar. Gellack är en typ av tjock färg som man sedan fixerar med en speciell typ av värmelampa.

Gellacket håller länge

Gellack är en blandning mellan nagellack och gelé. Detta stelnar när man har den i en UV-lampa. Den bildar alltså en stärkande och hållbar hinna på den egna nageln utan att förlänga den. Idag finns det gellack i alla dess färger och du kan välja fritt vilken nyans du vill ha.

Gellack är mångas favorit

Om du är en av dem som har naglar som nagellacket inte fastnar särskilt bra på eller är en person som arbetar mycket med händerna är ett gellack definitivt värt att överväga.

Gellack är perfekt för dig som simtränar, badar mycket, eller är tvungen att tvätta händerna ofta på dagarna. Om du har ett jobb där du stöter i naglarna mycket är också gellacken perfekt.

Idag finns det fantastiska gellacker att köpa för proffsbruk och är din nagelsalong välsorterad kommer du att kunna välja mellan matta-, neon-, och metallicfärger.

Vad ar gellack

Det finns också färger med en effekt som tonar ut i en annan färg som är rolig att använda om du vill ha något festligare. Går du till en nagelsalong som ägs av en riktig nagelkonstnär går det även att få motiv på naglarna som målas på med mycket smala penslar.

Manikyristens favorit

Från början var gellack en produkt som var utvecklad speciellt för nagelteknologerna och man kunde få det påmålat endast på salong. Idag finns det faktiskt också många produkter av gellack som är anpassade för hemmabruk.

De gellacker man kan köpa för att använda hemma är slitstarka, men inte på samma sätt som den man får fixat på salongen där man använder en effektiv UV-lampa för att fixera färgen. Gellack för hemmabruk håller i snitt i cirka en vecka, medan gellack från salongen håller i ungefär 3 veckor.

Det är en riktigt härlig känsla att få lyxa till det och gå på salong och faktum är att man att det inte blir så dyrt i längden eftersom man kan sluta köpa alla de där produkterna till naglarna som man sannolikt har gjort innan.

Men om du är riktigt nördig och själv vill göra det som på salong fast hemma kan du faktiskt köpa ett helt kit med nagellackslampa och få alla tillbehör du behöver hemma för att göra det á la salong.

Vad ar gellack

Det här kan vara kul om naglar är en hobby eller om ni är fler i familjen som gillar att fixa naglarna. Då sparar man en hel del pengar på att investera i en sån här lampa. Du får precis den långa hållbarheten, varaktiga glansen, och tåligheten som du får på salongen.

Gellacken för hemmabruk som man kan köpa i affären fungerar genom att man applicerar ett geléaktigt topplack ovanpå den vanliga färgen och på så sätt får du liknande egenskaper som gellack på salong har. Du får en stark yta som håller länge.

LED-lampa eller UV-lampa

För att få det professionella resultatet ska man alltså använda ett lack i kombination med en UV-lampa eller LED-lampa. Vissa nagelteknologer menar att UV-lampan gör gellacket hållbarare och vill man inte chansa så kan man alltid satsa på en sån om man vill köpa en själv.

På salongerna är det även UV-lamporna man brukar använda sig av. UV-belysningen skadar inte händerna eller nageln på något sätt, så det behöver man inte oroa sig över. Den skadar heller inte ögonen och torktiden i lampan brukar inte vara mer än ca 30 sekunder.

Ta bort gellack

Gellack tar längre tid att ta bort än vanlig lack. Som de flesta produkter som sitter på längre är det också en del arbete med att få bort dem. När lösnaglar och lack börjar lossa lite grann från naglarna kan det vara väldigt frestande att börja pilla på dem.

Men det är någonting man verkligen ska undvika. Det du riskerar då är att du drar loss den övre, skyddande delen av den egna nageln och försvagar den kraftigt och gör den skör och tunn.

Du kan ta bort lacket själv genom de kit som man kan köpa i kosmetikaffären, men det gäller att vara väldigt noggrann och gå försiktigt tillväga. Den här processen tar också en god stund att göra, får man vara beredd på.

Det enklaste är naturligtvis att gå till salongen och ta bort den och samtidigt få nytt lack. Man kan ha en stående tid på sin salong precis som hos frissan och förnya gellacket regelbundet.

Men har du tid och tålamod att ta bort gellacket själv sparar du ju en bra slant. Så därför har vi sammanställt en enkel och effektiv guide som du kan följa när du vill ta bort ditt gellack.

Så här tar du bort gellacket själv

Till att börja med behöver du aluminiumfolie som du klipper i kvadratiska bitar på cirka 5 x 5 centimeter. Du behöver vanlig nagellacksborttagning anpassad för gel och akryllack och även bomullsrondeller. Bomullsrondeller är bättre att använda än bommulspads som lätt fastnar.

Dränk bomullsrondellen i removern och placera den ovanpå nageln och vira in hela fingret med en bit folie. Var noggrann så att folien håller tätt runt hela fingret. Upprepa sedan på de andra naglarna.

Vad ar gellack

En smart idé kan vara att göra en hand i taget så att du så att säga kan jobba med den andra handen när du sedan ska ta bort foliet och de kvarvarande resterna. Låt folieremsorna och medlet sitta på i minst 10 minuter, så att lacket löser upp sig.

Ibland kan det behövas längre tid än så. När du märker att lacket är upplöst tar du bort aluminiumfolien och torkar och gnuggar av resten med bomullsrondeller. Tillsätt mer remover om det behövs.

Eftervården är verkligen superviktig här och efteråt ska du tvätta händerna noggrant och återfukta rikligt med en kräm och en nagelbandsolja.

Du kan med fördel sova med ett par tunna bomullshandskar under natten efter att du preparerat med en fet kräm eller olja för att snabbt återfå händernas mjukhet igen.

Många alternativ med gellack

Som vi nämnde i inledningen är nagelproduktsindustrin enorm och det finns så otroligt mycket produkter så man knappt vet var man ska börja.

Dessutom finns många saker för professionellt bruk som håller en annan kvalitet än de som är gjorda för hemmabruk och som man numera själv kan köpa via nätet.

Även många av de vanliga kosmetikkedjorna har nu alldeles utmärkta UV-lampor och hela kit som du kan skaffa för att skapa din egen lilla nagelsalong hemma.

Även om det är en lyx att gå på salong, så sparar du givetvis i förlängningen en bra slant på att fixa dina naglar själv. Och det även om du investerar i en UV-lampa eftersom detta en engångskostnad.

Och när du väl har grejerna hemma är det egentligen bara att öva och sedan är det endast fantasin som sätter stopp för hur snygga naglar du kan få.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals