Vad är Olaplex? – Hårbehandlingen som tagit världen med storm

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för NordicFeel.se

De flesta har vid det här laget hört talas om Olaplex, åtminstone vid ett frisörbesök. Produkten har tagit frisörbranschen med storm och det finns nog snart sagt inte en salong som inte använder sig av Olaplex i någon form.

Produkten lanserades på världsmarknaden våren 2015 och på rekordtid blev den en självklar del av många frisörers utrustning och hårvård.

Vad ar Olaplex

Frisörerna använder det ofta i samband med färgning, eftersom olaplex faktiskt lagar håret och reparerar bindningarna i det. Resultatet blir att du får ett hår som är glansigare, starkare, och friskare.

Olaplex är inte bara effektivt för dig som färgar håret utan även bra för dig som låter göra olika typer av behandlingar i håret, till exempel permanentar eller lägger ner mycket tid på att värmestyla håret, vilket ger ett hårt slitage på hårkvaliteten.

Då är Olaplex ett jättebra alternativ som kan hjälpa dig att vårda och återställa håret på ett mycket effektivt sätt. Och det bästa är att du inte ens behöver gå på salong för att få ta del av den magiska behandlingen, man kan även köpa det för hemmabruk.

Vad ar Olaplex

På grund av det enorma genomslag som Olaplex har fått har det givetvis också tillkommit många produkter på marknaden som imiterar effekten av olaplex och som hävdar att den har samma effekt som originalprodukten.

Det finns säkert många andra produkter som också är bra och väl värda att prova, men de flesta frisörer och personer med stort behov av just den effekt som Olaplex har, brukar inte vilja chansa och prova sig fram med något nytt utan håller sig till just Olaplex.

Hemligheten med Olaplex

Olaplex är en multifunktionell produkt som inte är testad på djur och är 100% vegansk. Den gör på ett unikt sätt det möjligt att minska skadorna på ett hår som behandlas med starka kemiska produkter som till exempel hårfärg eller väteperoxid.

Vad ar Olaplex

Grundstrukturen i ett hårstrå består av flera olika bindningar som försvagas med tiden och till sist går hårstrået så småningom av. Ett obehandlat, friskt hårstrå har starkare bindningar längre och håller också mycket längre, medan behandlat, värmestylat, och blekt hår slits och går av mycket fortare.

Olaplex är utvecklat av kemister som ville åstadkomma en metod för att kunna bygga upp bindningarna i hårstrået igen och det här lyckades de alltså med i sitt laboratorium. Olaplex originalprodukter är också fria från alla dåliga oljor, DEA, sulfater, och silikoner.

Att använda olaplex

Olaplex är en fantastisk produkt, men det betyder inte att du kan blondera håret från och med nu i vilken utsträckning som helst eller styla det på det mest extrema sätt alla dagar.

Olaplex är en stöttande och återuppbyggande produkt, men den kan inte ersätta grunden för ett starkt och friskt hår. För frisörer blir det lättare att uppnå kundens önskemål genom att samtidigt behandla med Olaplex, men den kan inte i längden reparera hårda värmestylingar och täta blonderingar.

Vad ar Olaplex

Hur håret reagerar på Olaplex beror också på dess originalskick. Är håret slitet tar det längre tid innan man märker en positiv effekt av Olaplex. Man måste också komma ihåg att olaplex inte återfuktar håret utan bara stärker strået inifrån.

Håret har stort behov av fukt och det är alltså viktigt att du fortsättningsvis använder dig av ditt balsam och dina hårinpackningar för att ge håret en fuktboost.

Olaplex underlättar däremot för håret att ta upp fukt i och med det faktum att ett friskare hår har lättare att binda fukt. Du får alltså bättre resultat med dina andra hårvårdsprodukter.

Olaplex till olika hårtyper

Olaplex passar för alla typer av hår, men resultatet blir kanske mer synligt med vissa hårtyper än andra. Om du dagligen plattar, lockar, och fönar håret är olaplex verkligen en bra produkt och du kommer säkerligen att märka skillnad på vårdkvaliteten efter en tids användning.

Vad ar Olaplex

Detsamma om du bleker, permanentar, och färgar håret. Då är Olaplex helt suverän på att göra håret starkare. Att kombinera Olaplex med en fuktgivande inpackning eller hårmask är rena rama medicinen för håret.

Tappar man håret av olaplex?

Svaret är nej! Har du börjat tappa håret sedan du började med Olaplex är det säkerligen en olycklig slump och något som orsakats av rubbningar i immunförsvaret eller hormoncykeln.

Stress, sjukdomar, hormonförändringar, vitaminbrist, järnbrist, med mera påverkar också håret i allra högsta grad. Har du börjat tappa håret hade du säkerligen gjort det även om du inte börjat använda dig av Olaplex.

Hur länge varar effekten av Olaplex?

Det här är helt olika beroende på hurdan hårtyp du har och det finns ingen hårvårdsprodukt som gör håret helt outslitligt utan håret har också sin egen livscykel.

Olaplex är inte svaret på alla problem med ditt hår, utan det handlar sist och slutligen om att ha ett helhetsperspektiv på det här med hårvård och inse att kemiska behandlingar och värmestyling av håret sliter på det hur du än vänder och vrider på saken.

Vad ar Olaplex

Repetition är kontinuitet här, precis som när det gäller med alla typer av vanor och försök att få en bestående effekt av olika rutiner.

Att använda Olaplex en gång och tro att du ska få en bestående effekt fungerar naturligtvis inte och håret kommer snart att vara precis som det var innan igen.

Hårvårdsprodukter innehållande silikon

Silikon är en beståndsdel som ofta ingår i olika hårvårdsprodukter eftersom det gör håret glansigt och spänstigt, men i förlängningen har den här beståndsdelen en uttorkande effekt.

När det gäller att kombinera Olaplex med silikonbaserade produkter kan det störa förmågan för hårstrået att ta upp Olaplex eftersom silikon lägger sig som en hinna runt strået. Det är alltså bra att använda ett silikonfritt schampo och balsam i kombination med Olaplex.

Kan Olaplex göra så att håret går av?

Svaret på den här frågan är även det nej. Olaplex bygger helt och hållet upp och stärker håret. Men om du använder Olaplex för att kunna börja med starkare väteperoxidblekningar och permanenter så gör du här ett tankefel eftersom håret slits i alla fall och Olaplex inte har kapacitet att återställa hur mycket som helst av ett hårt behandlat hår.

Vad ar Olaplex

Konkurrerande varumärken till Olaplex

Olaplex äger inte patentet till proteinet som ingår och det finns produkter på marknaden som imiterar Olaplex.

Många frisörer är lojala mot Olaplex trots detta eftersom företaget står för sunda värden och lyssnar otroligt mycket på feedback från frisörer och produktutvecklare.

Världskända frisörer och stylister använder sig av Olaplex och stöttar gärna det lilla företaget som från början bestod av två kemister och en entreprenör i kosmetikbranschen och som nu har vuxit till sig till ett företag med 20 anställda.

Att använda Olaplex själv hemma

Olaplex-hårprodukter som är anpassade för salongsbruk sätter frisörerna direkt i färgningen eller väteperoxiden för att få ett vårdande resultat samtidigt som man färgar. Men de har också utvecklat produkter som passar för privatpersoner och numera kan du ha Olaplex hemma i ditt badrumsskåp.

Det här är perfekt att ha redo som behandling mellan dina frisörbesök och produkten arbetar precis som proffsprodukterna med att bygga ihop svavelbindningarna i hårstrået.

Vad ar Olaplex

Kom bara ihåg det faktum att Olaplex är ett protein och ska komplettera din hårvårdsrutin, inte ersätta något av den. Som vi tjatat om tidigare i den här artikeln ska du fortsätta använda fuktgivande produkter, trots att du även använder Olaplex.

Du tvättar först håret med ett djuprengörande schampo för att håret ska vara absolut fritt från sådant som kan hindra proteinerna att tränga djupt in i hårfibern. Kom ihåg att använda ett silikonfritt schampo.

Handdukstorka därefter håret och applicera en tesked eller två, beroende på hur långt hår du har, av Olaplex. Kamma gärna igenom håret så att du får produkten in i alla hårstrån. Låt sitta minst 10 minuter.

Du kan med fördel använda Olaplex över natten och tvätta ur den på morgonen. Tvätta med schampo och avsluta med en rejäl dos balsam som får sitta i en stund för att återfukta håret alternativt en hårinpackning med mycket fukt.

Olaplex är här för att stanna

Olaplex är alltså det pyttelilla företaget som startades av Dean Christal, som såg potentialen i Dr. Craig Hawkers och Dr. Eric Presslys upptäckt med Olaplex-proteinet. De har på några få år tagit marknaden med storm.

Vad ar Olaplex

Dean Christal är praktiskt taget uppvuxen i skönhetsbranschen; hans mamma var frisör och pappan jobbade med att distribuera och sälja kosmetika till olika kedjor på den amerikanska marknaden.

Olaplex är fortfarande i mångt och mycket ett familjeföretag och deras värdegrund är att skapa högkvalitativa produkter utan fokus på kostsam och exklusiv marknadsföring, utan med fokus på att utveckla en så bra produkt som möjligt.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals