Varför går håret av? – Och så här fixar du det

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Det kan verkligen vara något av en chock när du märker att ditt hår börjar gå av. Håret är en stor del av vår identifikation och när det börjar lossna är det lätt att tappa modet och känna att man förlorar en del av sig själv.

Att håret går av kan vara av helt andra anledningar än när det lossnar med hårrötterna. Det kan betyda att det kan krävas något annorlunda åtgärder för att få håret friskt igen, än om du är drabbad av håravfall från hårbotten.

Det vanligaste är att medellångt till långt hår går av. Det kan verkligen drabba vem som helst, oavsett hårkvalitet. När en större mängd hårstrån börjat gå av har man oftast inget annat val än att klippa av det, om man inte accepterar att leva med en ojämn frisyr.

Varfor gar haret av

När håret blivit så skadat och slitet att det börjat gå av måste man återställa det både genom yttre och inre metoder. Det gäller alltså att för det första se över sina kostvanor och hur man äter.

Det påverkar hårkvaliteten oerhört mycket och stora intag av exempelvis socker, som inte bara finns i godis utan även i halvfabrikat, har väldigt stor betydelse för vilken kondition håret och huden har.

Det andra är att se till att ta reda på vad just den problematik du upplever med håret kräver för produkter för att det ska kunna börja må bra igen Det gäller att lägga ner tid och pengar på att hitta rätt inpackningar, balsam, och skonsamma stylingprodukter så att ditt hår kan bli återställt.

Varför har mitt hår gått av?

Den sannolika orsaken till varför ditt hår gått av om du är frisk i övrigt är att du helt enkelt har behandlat ditt hår så hårt att det har slitits ner och helt enkelt börjat gå av. Om du till exempel blonderar håret ligger du definitivt i farozonen för detta, särskilt om du inte är blond från början.

Har du riktigt blont hår och är mörkhårig är du i teorin precis steget från att håret faktiskt ska trilla av. Så här är det verkligen minutiös hårvård som gäller och se till att ta både vitamintillskott och ha bra hårvårdsprodukter.

Varfor gar haret av

Sannolikt har du också stylat håret med värmeverktyg, vilket sliter oerhört mycket på håret. Om du är en av dem som använt mycket löshår som du flätat in i håret är det inget ovanligt alls att håret går av.

Löshår och flätor sliter väldigt mycket på håret och du får vara beredd på att betala ett pris för att ha fördelarna som löshåret innebär eftersom ditt eget hår garanterat kommer att ta stryk.

Hur du förebygger ditt hår från att gå av

Det gäller först att se till att du får i dig alla näringsämnen som du behöver och speciellt om du slarvar med maten och kosten, se till att ta ett lämplig kosttillskott.

Har du hår som går av lätt kan det vara värt att ta ett kosttillskott även om du anser att du har bra matvanor. Silica och B-vitaminkomplex är två typer av kosttillskott som är särskilt bra för håret.

Du kommer också att vara tvungen att sluta använda värmeverktyg i den utsträckning som du har gjort innan. Hårfön, plattänger, och locktänger sliter oerhört mycket på håret och är ingenting som man bör använda i onödan.

Varfor gar haret av

Ska du välja mellan locktång och plattång, lär dig att göra lockar med plattång istället eftersom det är mycket snabbare och skonsammare än med en locktång.

Var även försiktig med hårvårdsprodukter som gör att håret blir stelt eftersom det också kan bidra till att sköra hårstrån går av. Det du vill ha är fuktbindande hårinpackningar och gärna också en bra hårolja som du kan kan använda på topparna för att få ett mer mjukt och följsamt hår. Hårolja är dessutom mycket stärkande för håret.

Hår som går av i nacken

Det kan vara värt att notera att om du har ett hår som endast går av i området kring nacken och du i övrigt har ett hyfsat friskt hår eller ett hår som i alla fall inte går av, så kan det bero på att håret skaver mot någonting. Kanske är det dina kläder, en keps, eller någon typ av krage som skaver mot håret dagligen så att det går av.

Schampo och balsam

Går ditt hår av ska du undvika att använda schampo till hårlängderna utan endast schamponera hårbotten. Ta så lite schampo det överhuvudtaget är möjligt. Sedan är du extra generös med balsam över hela håret och låter det sitta i flera minuter innan du sköljer ur det.

Något som blivit populärt idag och vunnit mångas hjärtan är den så kallade balsammetoden. Den passar speciellt bra för dem med torrt och frissigt hår och det är mycket möjligt att det här är den perfekta kuren för dig som har hår som går av.

Balsammetoden går ut på att sluta tvätta håret med schampo och endast använda balsam i hårtvätten. Det är noggrant vilken typ av balsam man ska ha eftersom den ska ha vårdande egenskaper.

Varfor gar haret av

Om man googlar på nätet hittar man flera listor med balsam som finns på den svenska marknaden som passar för balsammetoden. Du behöver inte oroa dig för att du skulle få fet hårbotten eftersom balsam också verkligen rengör håret. Det kan möjligtvis hända att det blir aningen fett i början när du byter till metoden, men håll ut så kommer ditt hår snabbt att balansera sig.

Efter balsameringen är det viktigt att du handdukstorkar håret väldigt varsamt och sedan låter det vila inlindat i en turban så att fukten sugs ur. Efter ett tag tar du loss handduken och lufttorkar det sista.

Skippa det heta vattnet i duschen

Hett vatten gör håret väldigt skört och du kommer att märka stor skillnad på din hårkvalitet om du sänker temperaturen på duschvattnet.

Dessutom är det inte bara håret som mår bra av detta utan även hyn kommer att få ett lyft. Kallt vatten är sammandragande och revitaliserande för hårstrået och gör att det drar ihop sig och gör det starkare.

Få håret att växa snabbare

När du vårdar ditt hår och försöker förhindra det från att gå av ännu mer ska du givetvis också göra vad du kan för att håret ska få ny kraft och växa och frodas. Vitamintillskott som B-vitamin och Silica som tidigare nämnts är utmärkt. Omega 3 gör också susen för håret och gör det vitalt.

Så får man inte glömma det viktigaste av allt och det är att håret till största delen består av protein. Det finns ett kosttillskott som kallas för kollagen och det är det protein som 70% av huden består av.

Varfor gar haret av

Det här proteinet har stor inverkan på hur vår hud och vårt hår mår. Att lägga till en dos kollagen och äta proteinrik mat är ett sätt att få mer växtkraft till håret. Järnbrist gör att vi tappar hår och att ta ett extra tillskott av detta är bra idé.

Hormonella förändringar

Torrt och sprött hår som lätt går av kan bero på att du har någon form av hormonell förändring i kroppen. Exempelvis när du är gravid eller om du är på väg in i klimakteriet. Här gäller det att se till helheten. Att äta bra, ta kosttillskott, och vårda håret enligt de bästa premisserna.

Väder och vind

Om du vill att ditt hår ska få en nystart och växa och må bra bör du också tänka på att inte utsätta håret för dagligt solljus, poolbad med klorin, eller salta bad i havet.

Om du badar mycket eller simtränar så lägg i ett skydd innan du går i vattnet. Gillar du att hänga mycket på stranden om sommaren är det bra att sätta upp allt hår i keps eller solhatt.

Att vårda håret så att det inte går av

Det är ett idogt arbete som kräver tålamod om du ska återställa ditt hår och göra det så pass friskt att det inte går av längre. Men trägen vinner och det går definitivt att få tillbaka ett friskt hår, om du sköter det rätt. Kanske blir ditt hår till och med ännu friskare än det var från början.

Det är sist och slutligen också viktigt att notera om ditt hår går av ofta och du i övrigt inte känner dig frisk och kry bör du göra en koll hos läkaren. Se till att ha koll på hela din hälsa!

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals