Bästa solkrämen 2024 – Effektivt och vårdande skydd vid sol och bad

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I det här testet kommer du att få lära allt du behöver veta inför ditt köp av en bra solkräm. Det finns många parametrar att ta hänsyn till när du ska köpa solkräm. Vi har alla olika hud med specifika behov och det som passar någon annan, kanske inte passar dig så bra.

Därför är det väldigt viktigt att du har så mycket information som möjligt innan du gör ditt val av solkräm. Det vill vi bistå dig med i den här köpguiden och vi har har tittat närmare på 10 solkrämer av hög kvalitet, som alla har egna specifika egenskaper. Tack vare den stora bredden här, hoppas vi att du kan hitta en solkräm som passar just dina behov bäst.

I premiumklassen vann Lancaster Sun Beauty Satin Sheen Oil. I mellanklassen placerade vi den klassiska Hawaiian Tropic Hawaiian Island Sport.

Vi har också en riktigt bra budgetprodukt från Nivea och den heter Protect & Moisture Sun Lotion. Vill du ha en riktigt exklusiv och intensivt vårdande solkräm, ska du ta en titt på vår specialare Decléor Aroma Sun Expert Summer Oil SPF30.

Premium: Lancaster Sun Beauty Satin Sheen Oil SPF30

Premiumvinnaren från Lancaster är för dig som vill ha en riktigt lyxig och vårdande produkt, samtidigt som du får ett effektivt solskydd. Solskyddet är i form av en olja, vilket gör att den har väldigt mycket vårdande egenskaper. Samtidigt får du en produkt med solskyddsfaktor 30.

Fördelar

 • Ger djup solbränna
 • Vårdande olja

Nackdelar

 • Ej för känslig hy
 • Liten flaska som snabbt tar slut

Mellan: Hawaiian Tropic Hawaiian Island Sport SPF 30

Hawaiian Tropic Island är ett solskydd som har en snabbt absorberande formula. Den ger alltså inte en kladdigt hinna efter applicering. Samtidigt får du en hög solskyddsfaktor på 30 och den klarar alltså att skydda huden effektivt även vid stark sol. 

Fördelar

 • Praktisk sprayflaska
 • Har den klassiska kokosdoften

Nackdelar

 • Passar ej torr hy

Budget: Nivea Protect & Moisture Sun Lotion SPF15

Nivea är ett svenskt, pålitligt budgetmärke som är lättillgängligt och finns nästan överallt att köpa. Produkten håller hög standard och du får mycket för pengarna. Det här är en väldigt bra allround-solkräm att ha hemma. Dessutom är den utvecklad med speciell formula, som gör att att den inte fläckar ner kläder, vilket annars kan vara fallet med UV-skydd.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Fläcker inte ner kläder

Nackdelar

 • Endast SPF 15
 • Rinnig

Special: Decléor Aroma Sun Expert Summer Oil SPF30

Decléor Aroma Sun Expert Summer Oil är en solskyddskräm med eteriska oljor som vårdar huden och gör den mjuk och elastisk. Det här är en exklusiv och lyxig produkt, som förutom de eteriska oljorna också har till största delen ingredienser med ett naturligt ursprung. Här finns minimalt med onödiga tillsatser och artificiella ingredienser.

Fördelar

 • Lyxig känsla
 • Med eteriska oljor

Nackdelar

 • Liten flaska som tar slut fort

Hitta en bra solkräm som täcker just dina behov

När det gäller att skydda sig mot solens strålar är vi många idag som är medvetna om hur viktigt detta är. Det bästa sättet att skydda sig mot solen är förstås att vistas i skuggan och skydda kroppen med kläder och hatt. 

Men vi i Skandinavien är som bekant stora soldyrkare. Kanske är det våra mörka, långa och kalla vintrar som gör att vi älskar att vistas i solen. När solen och värmen äntligen kommer, kan vi inte låta bli att vistas i den!

För den som ska vistas i solen, är en riktigt bra solskyddskräm alltså ett måste. Det gäller både barn och vuxna. 

En bra solkräm har skydd mot både UVA och UVB-strålar. UVA-strålar påverkar hudens pigment och tränger ner i hudlagren, där det orsakar hudförändringar som exempelvis rynkor och pigmenteringar. UVB-strålning är det som gör huden brun och i värsta fall bränd.

Kemiskt eller fysiskt skydd

Det finns två olika typer av solkrämer. Antingen består den av ett kemiskt skydd eller ett fysiskt. Det kemiska skyddet innehåller molekyler som fångar upp och oskadliggör själva strålningen. 

Ett fysiskt solskydd innebär att krämen innehåller små partiklar som förhindrar strålarna att att tränga ner få kontakt med hunden. Ett vanligt sådant fysiskt partikelfilter är titandioxid. Den lägger sig på huden och reflekterar bort strålarna.

Titandioxid är vanligt i solkrämer för barn. Dessa krämer kan göra huden aningen vit av de små partiklarna. Det finns också solkrämer som kombinerar de här två teknikerna.

Att smörja in sig på rätt sätt

Det är viktigt att du smörjer in dig INNAN du går ut i solen. Du bör också använda rikligt med kräm. Läkemedelsverkets riktlinje för mängden solkräm, är minst 6 teskedar till hela kroppen. Därefter ska du vänta minst 20 minuter innan du går ut i solen. Utöver detta så bör du bättra på skyddet regelbundet under dagen. 

Solskyddet bryts nämligen ner och försvinner av solens strålar. Även vattenfasta solkrämer minskar i effekt efter bad eller svett. Är du i stark sol är det viktigt att du efter att du tagit ett dopp och torkat av dig smörjer in dig med solkräm på nytt.

Viktigt är förstås att den ska vara behaglig att smörja in sig med och att använda. En kräm som känns kladdig och doftar konstigt har vi en benägenhet att inte vilja använda lika ofta.

När det gäller solkräm för ansiktet är det också extra viktigt att krämen är snabbt absorberande och fräsch. Huden kan reagera negativt på alltför feta krämer.

Har du känslig hud eller lätt för att få fet och oren hy bör du använda en kräm med solskydd specifikt avsedd för ansiktet. Det är definitivt värt att kosta på sig en sådan, även om den kostar en slant.

Olika typer av produkter

Det finns ett väldigt stort bord av solkrämer i olika former idag. Det finns sprayer, krämer och till och med pulver! Det finns många val att göra och du kan lätt känna dig lite vilse.

En mycket viktig sak är naturligtvis också att titta på vilken solskyddsfaktor solkrämen har. Numret som står på solkrämen beskriver hur länge krämen skyddar innan du bränner dig. Men det är inte siffran rakt av, utan du ska göra en beräkning med hjälp av den.

Om du normalt sett brukar bränna dig på 5 minuter för att du har väldigt ljus och känslig hy och använder en kräm med solskyddsfaktor 15, så förlänger krämen tiden i solen till 75 minuter. Du räknar alltså solskyddsfaktorn gånger den tid det tar för att bränna dig, normalt sett. I det här fallet då 5 x 15 minuter.

Generellt brukar hudvårdsexperter och läkare säga att du ska ha en solskyddsfaktor på minst 30. För barn är SPF 50 lämpligt. Då blockerar krämen solen nästan helt ett antal timmar.

Vad kostar solkräm?

Solkrämer kostar mer än vanliga hudkrämer. Det finns ett stort utbud av solkrämer idag och det går att hitta bra produkter som ändå inte kostar jättemycket. Köper du solkräm online får du generellt sett alltid de bästa priserna. Genom att läsa olika köpguider och tester, kan du få en bra överblick för vilka solkrämer som kan passa dig bäst.

Välj rätt solkräm -  smarta tips

Nu när du har lärt dig mer om hur solkrämer fungerar och vilka typer av solskydd det finns, är det dags att fundera på vad du vill få ut av din solkräm. Vistas du sällan i solen och bara vill ha ett prisvärt skydd, kan du köpa en liten tub solkräm för ansiktet som du använder vid behov. 

Ska du åka på solsemester bör du ha i åtanke att solen är mycket starkare på sydligare breddgrader. Åker du till exempelvis Asien, behöver bör du ha ett rejält skydd för där är solen väldigt stark. Ett solskydd på minst 30 för dig och 50 för dina barn är nödvändigt.

Vistas du solen mycket på somrarna och solar en del ska du satsa på en solkräm av hög kvalitet som du trivs med. Den ska vara lätt att applicera och dofta tilltalande. Börja säsongen med en högre solskyddsfaktor. När du sedan solat ett tag under sommaren och börjar få solkysst hud kan du minska ner på solskyddsfaktorn i krämen om du vill. 

Det är alltid bra att ha en vattenresistent solkräm, eftersom vi svettas i solen och solkrämen då rinner av oss. Är du en person som gillar att bada är det nödvändigt att ha en vattenresistent kräm. Kom också ihåg att du behöver smörja in dig på nytt efter att du handdukstorkat dig.

Solkräm Bäst i Test 2024 - Skönhetslandets favoriter

Efter ett många timmars research har vi sammanställt den här informationen och hittat våra favoritprodukter. Resultatet kan du läsa om i den här köpguiden. Vinnarna i våra huvudkategorier är omtyckta av sina köpare och har också fått bra resultat i olika tester.

Premium: Lancaster Sun Beauty Satin Sheen Oil SPF30

Lancaster Sun Beauty Satin Sheen Oil är en extra lyxig solkräm, som är speciellt framtagen för medium till mörk hy. Den passar för hud som successivt blir solbrun och som bränns om den är extra utsatt.

Produkten är i form av en olja och har en mjukgörande och vårdande effekt på huden. Här får du inte bara ett solskydd, utan också en vårdande produkt för hyn.

Lancaster Sun Beauty Satin Sheen Oil har solskyddsfaktor med 30, så den passar bra att använda vid säsongens början eller när du ska på solsemester. OM du har väldigt känslig och ljus hy, kan den här ge för dåligt skydd och du kan behöva en annan typ av produkt. 

Ett extra plus ger vi för att flaskan är i sprayform. Det gör att du minimerar spill och kladd.  Efter att du applicerat den över kroppen, masserar du in den med händerna. Vill du ha ett mer exakt resultat med rikligare mängd olja, rekommenderar vi att du sprayar oljan direkt i händerna och därefter masserar in den i hyn. 

Då kan du kontrollera mängden bättre och ingen olja går till spillo. Lancaster Sun Beauty Satin Sheen Oil absorberas snabbt upp i huden. Den är även vattenfast. Formulan hjälper också till att ge dig en djupare solbränna snabbare.

Produktfakta:

 • Volym: 150 ml
 • Hudtyp: Normal
 • SPF: 30 

Fördelar

 • Ger djup solbränna
 • Vårdande olja

Nackdelar

 • Ej för känslig hy
 • Liten flaska som snabbt tar slut

Mellan: Hawaiian Tropic Hawaiian Island Sport SPF 30

Nästan alla har väl någon gång stött på det klassiska märket Hawaiian Tropic. Numera har de ett brett sortiment av solkrämer av olika slag.

Det här är en prisvärd solkräm, som snabbt tränger in in i huden och inte bildar en fet och kladdig hinna. Dessutom är den i sprayform, vilket gör att att den är enkel att applicera.

Sprayen är vattenresistent men har en väldigt lätt formula som inte täpper igen porerna. Enligt företagets egen produktbeskrivning är den vattenresistent i upp till 80 minuter. Hawaiian Tropic solskydd har både UVA och UVB-filter.

Produktfakta:

 • Volym: 220 ml
 • SPF: 30
 • UVA/UVB

Fördelar

 • Praktisk sprayflaska
 • Har den klassiska kokosdoften

Nackdelar

 • Passar ej torr hy

Budget: Nivea Protect & Moisture Sun Lotion SPF15

De klassiska, svenska varumärket Nivea har också solkrämer i sortimentet. Här har vi en enkel, men väl fungerande formula som ger både UVA- och UVB-skydd. Dessutom innehåller den vitamin E, som effektivt bekämpar fria radikaler, något som solen bidrar till att skapa i huden.

Krämen har en solskyddsfaktor på 15, vilket ger en bra grundläggande allround-användning, även om det inte är tillräckligt en dag på stranden för dig med känslig hy. Då måste du välja en kräm med högre solskyddsfaktor.

Produkten har också en funktion som innebär att den inte fläckar ner kläder, vilket UV-filter annars kan göra. Solkrämen är vattenresistent, men bör återappliceras efter bad och handdukstorkning.

Produktfakta:

 • Volym: 200 ml
 • SPf: 15
 • Vattenresistent

Fördelar

 • Prisvärd
 • Fläcker inte ner kläder

Nackdelar

 • Endast SPF 15
 • Rinnig

Special: Decléor Aroma Sun Expert Summer Oil SPF30

Decléor Aroma Sun Expert Summer Oil var en given vinnare i specialkategorin, tack vare sitt exklusiva innehåll med eteriska och vårdande oljor. Den har en solskyddsfaktor på 30, samtidigt som den gör huden mjuk och elastisk.

Grunden i Decléors solkrämer är alltid eteriska oljor med specifika egenskaper. Decléor siktar på att ha så många naturliga ingredienser i sina produkter som möjligt. Inte sällan är hela 95 % av innehållet från naturligt ursprung.

Med Aroma Sun Expert Summer Oil, får du ett skydd både mot UVA- och UVB-strålar. Huden skyddas mot solen och angrepp av fria radikaler samt ålderstecken förebyggs.

Användarna är särskilt förtjusta i den här tack vare den väldigt mjukgörande och återfuktande formulan. Den håller huden fräsch och frisk, trots dagar i solen och salta bad.

Produktfakta:

 • Volym: 150 ml
 • UVA/UVB-skydd
 • För normal hy

Fördelar

 • Lyxig känsla
 • Med eteriska oljor

Nackdelar

 • Liten flaska som tar slut fort

Solkrämerna som utmanar 2024 - Skönhetslandet gillar

Om du vill kolla vidare bland utbudet av solkrämer har vi några till med i guiden. Dessa nådde inte riktigt ända fram till vinnarplatserna i huvudkategorierna, men är definitivt värda att titta närmare på i alla fall.

Dermalogica Protection 50 Sport SPF50

Dermalogica tillverkar hudvänliga produkter utan parfym och onödiga tillsatser. Varumärkets solskyddskräm är inget undantag och den här är perfekt för den som har känslig hy.

Med en solskyddsfaktor på 50 passar den bra för både vuxna och barn och ger ett maximalt solskydd. Passar också extra bra för den som mycket snabbt bränner sig solen. 

Den är också rikligt återfuktande och torkar inte ut huden, som många andra solkrämer kan göra. Solkrämen absorberas också snabbt av huden och lämnar ingen kladdig hinna efter sig.

Fördelar

 • Dermatologiskt testad
 • Vegansk

Nackdelar

 • En av de dyraste solkrämerna

Shiseido Expert Sun Aging Protection Face Cream SPF30

Shiseido Expert Sun Aging Protection Face Cream är en mycket exklusiv kräm. En solskyddsfaktor på 30 kan vara fet och svårabsorberad av huden. Den här formulan är framtagen för att vara särskilt snabbabsorberande, utan att för den sakens skull förlora effekt. 

Den osynliga, tunna hinnan på huden blir som en andra skyddande hud, utan att täppa igen porerna. Enligt tillverkaren ska krämen till och med bli effektivare vid kontakt med vatten eller svett. Vi vill poängtera att det är ingenting vi lyckats fastställa via några publicerade tester eller recensioner.

Fördelar

 • Snabbt absorberande
 • Fräsch diskret doft

Nackdelar

 • Väldigt liten flaska

Clarins Sun Care Body Lotion Spray SPF 50

Även Clarins Sun Care Body Lotion Spray har en hög solskyddsfaktor på 50. Produkten är i form av en sprayflaska, vilket gör att den är lätt att applicera. Doften är fräsch och frisk, utan att ha den där klassiska solkrämslukten som kan kännas aningen kväljande. 

I kombination med den höga solskyddsfaktorn finns här också ett flertal naturliga ingredienser som gör krämen extra vårdande. Extrakt från oliver, baobab, aloe vera och ärtor, ger en växtbaserad och skyddande formula, som vårdar och mjukgör huden.

Fördelar

 • Vårdande
 • Doftar gott

Nackdelar

 • Tunn konsistens

EVY Sunscreen Mousse SPF 30

Evy solkräm i form av en snabbabsorberande mousse har en solskyddsfaktor på 30. Den här rekommenderar vi för dig som har har mycket ljus och känslig hy. Eftersom krämen dessutom är snabbabsorberande, kan du applicera moussen en extra gång direkt, om du bränner dig väldigt lätt i solen.

Vänta några minuter och låt produkten torka in i huden ordentligt innan du sätter på dig några plagg. Moussen gör produkten lättapplicerad och inget går till spillo tack vare den fasta konsistensen.

Fördelar

 • Passar extra känslig hy
 • Mousse

Nackdelar

 • Passar inte fet hy så bra

Biotherm Lait Solaire Sunscreen SPF15

Franska Biotherm har tagit fram en behaglig solkräm som du kan använda både till kroppen och ansiktet. Den har en återfuktande formula som har en fräsch doft av citrus och du känner ingenting av den klassiska solkrämsdoften. Krämen har både ett UVA- och UVB-skydd. Ett stort plus i kanten ger vi för den generösa storleken på 400 ml.

Fördelar

 • Fräsch doft
 • Återfuktande
 • Stor flaska

Nackdelar

 • Svider i ögonen

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals