Ombré, Sombré och Balayage – vad är det?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Här får du lära dig allt om vad färgningsteknikerna ombré, sombré och balayage egentligen betyder. Du kommer att få lära dig vilken teknik som används för att åstadkomma dessa och hur resultatet blir. Vi kommer också att gå in på vilka färgnyanser som passar med de här teknikerna.

Dessutom får du veta vilken frisyr och hårtyp som passar bäst till respektive teknik. Det finns gott om skickliga frisörer som kan fixa håret åt dig med de här teknikerna. Men är du beredd att lägga ner lite tid och omsorg kan du faktiskt också färga håret själv hemma med speciella hårfärger.

Eftersom vi ofta får frågan om vad som exakt är skillnaden mellan teknikerna, så kommer vi att reda ut begreppen grundligt i den här texten. Vi hoppas våra läsare ska få en klarare bild av vad ombré, sombré och balayage innebär och vilken av dem som kan passa bäst för just din stil.

Olika resultat med ombré, sombré och balayage-färgningar

Ombréfärgningen består av en mörkare botten, som successivt övergår till ljusa toppar. Sombréfärgningen har en solkysst och mer naturlig nyansering, som tas fram med hjälp av tunna slingor över håret. Balayage är en teknik där de skulpterar fram hårets volym genom att pensla på slingor med fri hand.

Ombre Sombre och Balayage

De olika teknikerna - en genomgång

Alla de tre teknikerna har tagit skönhetsvärlden med storm. Även om de tre teknikerna påminner om varandra, får nog ombré sägas vara den mest populära. Det är flera år sedan tekniken blev populär, men framgångarna fortsätter.

1. Ombré

Låt oss titta lite närmare på hur en frisör gör en ombré. I stora drag kan det sägas att ombré består av en mörkare hårbotten, som successivt går över till ljusa längder ner till topparna, som är allra ljusast. Ordet Ombré kommer från franskan och betyder skugga. 

Håret blir alltså ljusare ju längre ner mot topparna du kommer. Ombretekniken är en lek med ljus och skugga och liknar till viss del “dip-and-dye”-tekniken, men ombré är ändå en förfinad variant av den och kräver också mer arbete. Det kan vara en utmaning att ta sig an den här färgningen själv hemma, eftersom kontrasterna lätt kan bli alltför skarpa.

Ombre Sombre och Balayage

Ombré är inte någon toning med en specifik färg. Här finns gott om utrymme att jobba från en färgskala till en annan, även om det naturligtvis är bäst att hålla sig inom sin egen nyans; det vill säga att gå från mörkbrun till ljusbrun, från ljusbrun till blond. Det blir snyggas om du inte skapar alltför skarpa kontraster. Men du kan få en ombréfrisyr, vare sig du är blondin eller svarthårig i grunden.

Fördelarna med en ombré är att den är perfekt för dig som gillar att färga håret. Det är en skonsam teknik som sliter mindre på håret. Det ger också en naturlig look, som håller länge och du kan låta det gå längre mellan färgningarna och frisörbesöken. Tekniken leker med ljus och skuggor i slingorna, vilket gör att håret ser tjockare och mer levande ut.

2. Sombré

Sombré är en förkortning av “soft ombre” och betyder helt enkelt att det är en mindre tonad och jämnare variant av ombre. Kontrasten mellan mörkt och ljust är helt enkelt inte lika skarp. Det här ger ett mer naturligt resultat, där alla färgtoner tillsammans med hårets egen färg, smälter ihop.

Ombre Sombre och Balayage

Passar ombré och sombré för kort hår?

Ombré och sombré är en hårfärgning som passar alla, oavsett om du har kort eller långt hår. En skickligt gjord ombréfärgning utgår från dina egna, naturliga färger och framhäver ansiktsdragen oavsett om du har kort eller långt hår. För en normalkort frisyr eller bob, så fungerar det alldeles utmärkt att färga in en ombré eller sombré.

Kan jag färga ombré och sombré hemma själv?

Det finns hårfärger på marknaden idag som är avsedda att färga med den här tekniken, bland annat från L'Oréal. Det kräver en hel del övning att göra det själv, men det går. För den som vill försöka, är det bra att göra research först och följa någon guide på nätet om hur du färgar ombré hemma.

Ombré och sombré i olika färger

För blonda nyanser utan skarpa kontraster är det sombrémetoden du ska använda. Till en ombréfärgning kan du använda vilka färger som helst, även de moderna nyanserna, som lila, askgrå och rosa. Här kan du låta fantasin flöda och det finns en massa roliga nyanser du kan använda dig av.

3. Balayage

Så ska vi titta lite närmare på den spännande Balayage-färgningen. Balayage kommer från franskan och betyder ungefär “svepande rörelse”. Det här är en fristående teknik där frisören helt enkelt målar slingor på håret med pensel. Det här görs alltså på fri hand efter frisörens egen uppfattning om var slingorna ska gå. 

Ombre Sombre och Balayage

Resultatet påminner om en ombré, men här går slingorna högre upp i håret och ibland låter frisören slingorna börja vid hårbotten uppe på hjässan. Även med den här tekniken kan frisören leka väldigt mycket och det går att jobba mycket med nyanserna och få en frisyr som ramar in ansiktet på ett vackert sätt. Resultatet ger också en naturlig look.

Går det att färga kort hår med Balayage?

Det fina med balayage-tekniken är att den fungerar på i stort sett vilken frisyr som helst. Ett kort hår, en rak bob eller ett långt och svallande hår; tekniken kan användas på de flesta frisyrer. Färgtonerna anpassas efter hårtypen och hudfärgen. 

Så länge utförandet är skickligt gjort, finns det i princip inga hinder för vilka nyanser och färgblandningar du kan ha. Även här kan du låta fantasin flöda!

Sammanfattning - Tre metoder som ger håret nytt liv och lyster

Ja, Ombré, Sombré och Balayage är verkligen ett sätt att leka med håret och skapa ett fylligare och mer levande hår, som ramar in ansiktet. Det passar verkligen alla stilar, från diskreta, naturligt cendréfärgade, till trendiga, färgglada syntetiska färger i rosa, grått och lila.  

Snart sagt alla kändisar och popstjärnor av olika slag använder sig av, eller har någon gång provat de här teknikerna. Det är bara att slå upp vilken damtidning som helst, så ser du exempel på de här olika färgringarna. 

Sarah Jessica Parker är en väldigt känd skådespelerska, som är en av de kända personer som gett ombré ett ansikte. I Sverige har vi kunnat se ombré och balayage-färgningar på många kända personligheter; från prinsessan Sofia till Carolina Gynning.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals