Bästa ansiktsoljan 2024 – Närande kick för alla hudtyper

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Välkommen till vår stora köpguide och bäst i test om vårdande ansiktsolja! Här kommer du att hitta en olja som är perfekt för just din hudtyp, avsett om den är väldigt torr eller fet. Det finns nämligen en ansiktsolja för alla och har du inte redan inkorporerat en ansiktsolja i din hudvård, är det dags att göra det!

Vårda din hy med en bra ansiktsolja

Huden utsätts dagligen för luftföroreningar, negativ strålning från datorer och lysrör, kyla, vind och solljus. I vilket skede i livet du än befinner dig är det därför viktigt att du tar hand om den på bästa sätt.

Då är oljan verkligen till utmärkt hjälp. En bra ansiktsolja kan hjälpa dig att balansera och vårda huden, utan onödiga tillsatser och med intensivt vårdande ämnen. Det finns dessutom så otroligt många bra ansiktsoljor idag och det finns definitivt en olja för din hudtyp, vilken den än är.

Två av dem är dessutom svenska, vilket förstås är extra roligt. Estelle & Thild BioDefense Nutrient Youth Oil och Maria Åkerberg Coldpressed Jojoba Oil fick vinnarplatser i våra premium- respektive mellankategorier. 

Marulaolja från The Ordinary, blev vår utmärkta budgetvinnare. Så ska du förstås inte missa våra sju utmanare som också är väldigt spännande alternativ!

Premium: Estelle & Thild BioDefense Nutrient Youth Oil

BioDefense Nutrient Youth Oil är en ansiktsolja från Estelle & Thild. Den här ansiktsoljan passar alla som vill boosta huden med intensiv näring och vård. Den är avsedd att användas för mogen hud, men passar alla med normal till torr hud som vill ha extra näring och förebygga synliga ålderstecken.

Fördelar

 • Vegansk
 • Inga tillsatser
 • Svenskt märke

Nackdelar

 • Liten flaska

Mellan: Maria Åkerberg Coldpressed Jojoba Oil

Maria Åkerbergs kallpressade jojobaolja är helt enkelt en given produkt för många att ha i badrumsskåpet. Den är rikligt mjukgörande och återfuktande, eftersom den tillför så många nyttiga fettsyror och näringsämnen på huden.  

Oljan absorberas snabbt och ingen behöver oroa sig för tilltäppta porer eller akneutbrott på grund av oljan. Några enstaka personer med mycket känslig hud och som har födoämnesallergier, kan dock reagera på oljan genom att få utslag.

Fördelar

 • Passar olika hudtyper
 • Mycket vårdande
 • Kan blandas ut med andra oljor eller en hudkräm

Nackdelar

 • Kan vara allergen

Budget: The Ordinary 100% Cold Pressed Virgin Marula

The Ordinary 100% Cold Pressed Virgin Marula är en fantastisk olja och kan med fördel också kompletteras med andra produkter från The Ordinary's utmärkta och prisvärda sortiment.  

Oljan innehåller ingenting annat än vårdande, mjukgörande och kallpressad marulaolja. 

Innehållet får du lätt ur flaskan med en tillhörande pipett. Marulaoljan kan du också använda som hårolja, om du har torra och fnasiga hårtoppar.

Fördelar

 • Riklig på antioxidanter
 • Kan blandas ut med hudkrämen
 • Kan också användas för håret

Nackdelar

 • Tar en stund att absorberas


Köpguide - Bästa ansiktsoljan

Hur hjälper ansiktsoljor huden?

Vår hud är otroligt utsatt för slitage och påfrestningar på olika sätt. Därför är det också viktigt att vi vårdar den. Huden är det organ som skyddar kroppen på olika sätt, med hjälp av sina många funktioner.

En ansiktsolja är ett fantastiskt komplement till allas hudvårdsrutin och vi vill påstå att den borde ingå som standard i den dagliga hudvården. Rent allmänt kan sägas att en ansiktsolja har en del likheter med ansiktskräm och har förmågan att vårda huden intensivt under hela dagen eller natten.

Det finns många olika typer av ansiktsoljor och alla har de sina egna, specifika näringsgivande egenskaper. Gemensamt för dem alla är att de innehåller stora mängder vitaminer och nyttiga fettsyror som vårdar huden intensivt.  

Olja kan absolut bidra mycket till att återfukta huden, även om ansiktsolja inte innehåller någon återfuktning i sig. Men den bidrar med att understödja hudens egen förmåga att återfuktas, genom tillskottet av den höga mängden näringsämnen den innehåller. 

Vidare hjälper ansiktsolja till att kapsla in fukten i huden. Dessutom gör den huden mjuk och elastisk och bidrar med lyster. Det är helt enkelt ett optimalt sätt att enkelt och smidigt tillföra huden massor med näringsämnen som gör att den blir välmående och frisk.

Vilka är de bästa oljorna för ditt ansikte?

I vår artikel om ansiktsolja ska vi djupdyka ner i temat och titta på vad ansiktsolja kan innehålla. Vi ska också ta reda på vilka oljor som passar till olika hudtyper. Som vanligt i våra köpguider kommer vi också att rekommendera några riktigt bra produkter för våra läsare.

Låt oss en gång för alla slå hål på myten att en ansiktsolja endast är bra för torr hud och att den kan täppa igen porerna hos personer med fetare hud eller akneproblem. Det är nämligen så att en olja kan vara både fet och torr.

Ansiktsolja kan därmed vara till nytta både för personer med torr eller mogen hud, likväl som för dem med problem med fet hud och akneutbrott. Det gäller helt enkelt att ha rätt olja eller kombination av oljor, så får alla en passande hudvårdsprodukt, oavsett hudtyp.

Oljor för olika hudtyper

Hur en olja fungerar beror på vilken typ av fettsyrasammansättning den har. Den som har provat en torrolja som exempelvis gurkörtsolja eller ren nyponfröolja, vet att den kan kännas torr och åtstramande i huden. De allra fetaste oljorna som används i hudvård är bland annat kokosolja, macadamiaolja och avokadoolja.

Men du behöver inte utesluta en speciell olja helt och håller för att den har en specifik egenskap. Om du exempelvis vill åt all vitamin A som finns i nyponfröolja men tycker den är uttorkande, kan du kombinera den med en fetare olja. 

På så sätt kan du tillgodogöra dig dess egenskaper utan att den torkar ut huden det minsta. Du kan alltså balansera innehållet på olika sätt, om du vill använda fler oljor. Några exempel på bra basoljor som passar de flesta hudkvaliteter är aprikoskärnolja, arganolja eller mandelolja. Dem kan du använda för att blanda till egna varianter.  

Tycker du att det låter alldeles för komplicerat att hålla på att blanda dina egna oljor? Då behöver du inte oroa dig, för det finns nämligen gott om färdigblandade ansiktsoljor för olika hudtyper. Som vi nämnde i inledningen, kommer vi att rekommendera ett antal sådana av hög kvalitet i den här guiden. Alla har möjlighet att hitta något som passar just den egna hudtypen!

Ansiktsoljor för torr hy:

 • Avokadoolja
 • Baobabolja
 • Macadamiaolja
 • Marulaolja
 • Mandelolja 
 • Jojobaolja

Ansiktsoljor för normal hy:

 • Arganolja 
 • Broccolifröolja
 • Kaktusfikonfröolja
 • Tefröolja

Ansiktsoljor för fet hy:

 • Gurkfröolja
 • Hampfröolja
 • Svartvinbärsolja
 • Nyponfröolja

Är en ansiktsolja och ett serum samma sak?

Ett serum och en ansiktsolja är inte samma sak. Det råder dock en del begreppsförvirring, eftersom återförsäljarna gärna lanserar ansiktsoljor som serum. Visst kan de användas på samma sätt, men är i praktiken inte samma sak. 

Ett äkta serum består av mycket mindre molekyler än ansiktsolja och tränger därför ännu längre ner i huden än vad olja kan göra. En olja är bättre på att vårda hudens yttre lager, som kallas epidermis. Serum och oljor är en utmärkt kombination som kompletterar varandra på ett perfekt sätt.

När ska jag använda ansiktsolja?

Du kan använda ansiktsolja i flera olika sammanhang. Den kan användas som ett steg i din hudvårdsrutin på kvällen efter att du applicerat serum eller ansiktskräm. En bra ansiktsolja är också ett alldeles utmärkt sätt att boosta favorithudkrämen på, särskilt under perioder när huden lätt blir torr, som exempelvis under vintern.

Har du hudproblem som exempelvis akne eller stora porer, kan du också punktbehandla problemområden med en specifik typ av passande olja. Här kan du faktiskt gå på känsla och prova dig fram på vilket sätt en ansiktsolja kan inkorporeras i din egen hudvård.


Våra favoriter

Våra favoriter i köpguiden är tre stycken härliga ansiktsoljor som passar olika hudtyper. Precis som med mycket annan hudvård, finns det gott om information att hämta från nätet och det har vi också gjort, inför valet av de här produkterna. Omdömen, tester och kundrecensioner har utgjort basen för våra val och gjort att vi kunnat rangordna produkterna.

Premium: Estelle & Thild BioDefense Nutrient Youth Oil

Estelle & Thild BioDefense Nutrient Youth Oil är en näringsrik ansiktsolja som passar mogen och torr hy.  Den innehåller höga halter av antioxidanter, vitaminer och fettsyror. De aktiva beståndsdelarna är aprikoskärnolja, jojobaolja och nyponfröolja. Det är verkligen en perfekt formula för att återfukta rikligt och vårda samtidigt.

Jojobaolja och aprikoskärnolja bidrar med många näringsämnen och inte minst mjukgörande sådana. Nyponfröolja är visserligen en torr olja i sig men dess rikliga innehåll på vitamin A och C, bidrar till att föryngra huden. De andra oljorna kompletterar den på ett utmärkt sätt, med mjukgörande och fuktbindande egenskaper.

Extra roligt är det förstås att Estelle & Thild är ett svenskt varumärke. Grundaren Pernilla Rönnberg jobbade länge inom hudvårdsbranschen som VD, innan hon själv beslutade sig för att grunda ett eget märke. 

Anledningen till det var att hon hon tyckte att kemikalierna som finns i våra hudvårdsprodukter är alldeles för många och dessutom kan vara skadliga för oss människor och för miljön. Det var då hon bestämde sig för att grunda märket Estelle & Thild, vars namn är inspirerat av namnen på hennes döttrar. 

Alla Estelle & Thild's produkter är utan tillsatser och kemikalier. De är även ekologiskt certifierade och veganska.

Fördelar

 • Vegansk
 • Inga tillsatser
 • Svenskt märke

Nackdelar

 • Liten flaska

Mellan: Maria Åkerberg Coldpressed Jojoba Oil

Den här gången är även vår mellanvinnare svensk, vilket förstås är jätteroligt! Maria Åkerberg började som ett litet familjedrivet varumärke, men är idag flerfaldigt prisbelönad för sina ekologiska och naturliga produkter. Här har vi hennes jojobaolja för ansiktet. Den passar jättebra att använda som den är, eller för att blanda ut med andra oljor eller krämer.

Jojobaoljans tunna konsistens gör att den snabbt tas upp av huden, trots att den är ganska fet. Den passar därför väldigt många hudtyper och kan användas av alla som önskar att ge huden en extra näringsrik boost. 

Jojobaoljans sammansättning av fettsyror och näringsämnen är mycket intressant, eftersom den påminner mer om ett vax och ligger därmed närmare hudens egen kombination av näringsämnen. Det är säkerligen det som gör att den slagit stort som ansiktsolja. Oljan passar många olika hudtyper och är väldigt näringsrik, men utan att lämna en kladdig hinna efter sig.

Fördelar

 • Passar olika hudtyper
 • Mycket vårdande
 • Kan blandas ut med andra oljor eller en hudkräm

Nackdelar

 • Kan vara allergen

Budget: The Ordinary 100% Cold Pressed Virgin Marula

Lämpligare budgetprodukt av kvalitet går nog knappast att finna. The Ordinary lanserar sig som högkvalitativ hudvård som till skillnad mot andra, lyxigare märken inte kostar så mycket. Med deras produkter ska du kunna få exklusiva oljor och annan hudvård, till ett bra pris som inte gör hål i plånboken. 

Marulaolja har ganska nyligen blivit populär hos oss i Europa. Den kommer ursprungligen från södra Afrika, där den traditionellt använts för att skydda huden från uttorkning och bidra med näring. Marulaolja är en väldigt spännande olja som är mycket rik på bland annat antioxidanter. 

Oljan återfuktar huden och hjälper den att återställa sin naturliga lyster. Formulan från The Ordinary innehåller oraffinerad och kallpressad jungfruolja från afrikanska marulaträdets näringsrika frukter. Det är en bra olja som kan användas av alla och passar särskilt bra att blanda ut med torra oljor, exempelvis mariatistelolja eller nyponfröolja.

Fördelar

 • Riklig på antioxidanter
 • Kan blandas ut med hudkrämen
 • Kan också användas för håret

Nackdelar

 • Tar en stund att absorberas

Våra utmanare

Hittade du inte vad du söker bland våra favoriter? Då kan vi varmt rekommendera att du tar en titt på våra spännande utmanare. Det finns nämligen en uppsjö med bra ansiktsoljor, både av svenska och utländska hudvårdsmärken. 

Det är egentligen bara att läsa på och prova sig fram. Här nedan kan du komplettera någon av favoriterna med en annan produkt eller säkerligen hitta en storfavorit, om du inte gjorde det i våra huvudkategorier.

Rosenserien Carrot Oil

Rosenseriens morotsolja är en väldigt spännande produkt som många användare upplever som rikligt återfuktande och porförminskande. Basen i ansiktsoljan är flera nyttiga och näringsrika oljor. Här hittas jojobaolja, avokadoolja solrosolja och rapsolja i kombination med morotsextrakt och betakaroten.

Det senare är som bekant för många ett förstadium till A-vitamin, vilket är det berömda hudvitaminet. Det gör att oljan kan vårda huden intensivt och förhindra synliga ålderstecken.

Fördelar

 • Vårdande
 • Kan minska stora porer

Nackdelar

 • Tar fort slut
 • Utan pipett

Dr Hauschka Clarifying Day Oil

Dr Hauschka Clarifying Day Oil återställer hudens naturliga fukt och fettbalans. Det här är en olja som många kan använda, då den passar för torr, mogen hud likväl som för fet hy med stora porer. Anledningen till det är att den har en neutraliserande och balanserande effekt.

Oljan innehåller jojobaolja och avokadoolja i kombination med flera växtextrakt, däribland morotsextrakt.

Fördelar

 • Dryg
 • Absorberas snabbt
 • Mattar ner huden

Nackdelar

 • Svårt att få ut allt ur den lilla flaskan

Weleda Almond Soothing Facial Oil

Weledas mandelolja är en härlig basolja som är rik på C-vitamin, omättade fettsyror och linolensyra. Du får ett naturligt och mjukgörande skydd med oljan och den är perfekt som basolja att blanda ut med andra, närande oljor.

Den går också bra att använda i kombination med torra oljor, för att få en optimal hudvård.

Fördelar

 • Fin basolja
 • Mild, nötig doft

Nackdelar

 • Svårt att dosera ut flaskan

Budgie Bluetiful Face Oil

Märket Budgie är vad vi kallar för k-beauty, det vill säga koreansk hudvård. Här har vi deras ansiktsolja med blåbärsfröolja och ametistpulver. Blåbärsfröolja är väldigt vitaminrik och återfuktar med långvarig effekt samt förbättrar hudens elasticitet. 

Ametistpulver och bakuchiol lugnar lättirriterad hud och det är en utmärkt produkt för alla som får rodnande, lättirriterad och röd hud.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Sjunker mycket snabbt in i huden

Nackdelar

 • Kan vara svår att hitta hos enenska återförsäljare

Kora Organics Noni Glow Face Oil

Kora Organics är modellen Miranda Kerrs eget, ekologiska varumärke. Den här mjukgörande oljan innehåller ekologiskt noniextrakt, nyponfröolja, granatäppleolja och havtornsolja. Det gör den exceptionellt rik på antioxidanter och rik på både omega 7 och A-vitamin som förhindrar huden från att bilda rynkor och tappa sin spänst.

Fördelar

 • Rik på vitamin A
 • Med omega 7

Nackdelar

 • Dyr

Loelle Ekologisk Nyponrosfröolja

Loelle är ett svenskt varumärke som satsar mycket på ekologiska oljor i sitt sortiment. Den här nyponfröoljan är mycket exklusiv och utvinns ur vildväxande nypon från Anderna. Dessa handplockas och oljan extraheras ur fröna i en mycket skonsam process som gör att näringsämnen bevaras.

Om oljan känns torr torr på huden, kan den blandas ut med en annan basolja.

Fördelar

 • Rik på vitamin A och C
 • Passar både mogen och ung hud
 • Absorberas mycket snabbt

Nackdelar

 • Kan torka ut huden

Loelle Ekologisk Grön Avokadoolja

Har du torr hud som behöver återfuktning och vård? Då vill vi varmt rekommendera avokadoolja! Den är också perfekt för dig som vill använda torrare oljor i din hudvård för dess näringsämnens skull. 

Avokadooljan passar nämligen väldigt bra att kombinera med andra oljor för att få en mer närande och mjukgörande effekt. Avokadoolja innehåller mängder med fettsyror som bidrar till lyster och elasticitet. Passar också perfekt i ansiktsmasker.

Fördelar

 • Mjukgör och ger lyster

Nackdelar

 • Doften tilltalar inte alla

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals