Bästa ekologiska duschkrämen 2024 – Bra för huden och miljön

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ekologisk duschkräm blir alltmer efterfrågad. Med ekologisk duschcreme blir du härligt ren och vårdar både din hud, dina sinnen, och miljön. I det här testet ska du få lära dig allt om vad du ska tänka på inför ditt köp av ekologisk duschkräm. Välkommen!

Anledningen till att du vill ha en ekologisk duschkräm kan vara fler. Kanske är du trött på att använda så mycket kemikalier i din dagliga hudtvätt. Eller så är du miljömedveten och vill inte bidra till att smutsa ner naturen med massa onödiga kemikalier, som hamnar ut i vårt grundvatten efter att vi använt dem.

Vilken anledningen än är, så kan vår köpguide hjälpa dig att hitta rätt produkt. På premiumplats rekommenderar vi Meraki Duschgel Silky Mist. I vår mellankategori vann Estelle & Thild Citrus Menthe Refreshing Body Wash.

Vi har också en budgetvinnare som heter Weleda Calendula Shampoo & Body Wash. Missa heller inte vår specialare! Bamford B Vibrant Shower Cream heter den och är något för den som gillar lyx och flärd.

Vi hoppas kunna hjälpa dig hitta den bästa ekologiska duschkrämen som passar just ditt hår!

Premium: Meraki Duschgel Silky Mist

Meraki Duschgel Silky Mist är en ekologisk duschkräm från Danmark. Nästan hela ingredienslistan kommer från naturliga ämnen och cirka 15 % av dessa är ekologiska. Meraki håller också fanan högt när det gäller designen. Den stilrena flaskan är genomtänkt och den enkelt designade etiketten pryder definitivt badrummet.

Fördelar

 • Vacker design
 • Praktisk pumpflaska

Nackdelar

 • Innehåller citrus, som kan vara allergiframkallande

Mellan: Estelle & Thild Citrus Menthe Refreshing Body Wash

Estelle & Thild Citrus Menthe Refreshing Body Wash är en ekologisk duschkräm, tillverkad i Sverige. Upphovskvinnan bakom företaget har ett genuint intresse av ekologisk hudvård och grundade varumärket för att hon själv inte ville ha så många kemikalier i sin hudvård, som brukligt är i väldigt många produkter. 

För den som är intresserad av ekologisk duschkräm är den ett bra alternativ tack vare sina naturliga, ekocertifierade ingredienser. Citrusen i duschkrämen ger huden en frisk, mild doft.

Fördelar

 • Helt naturligt innehåll
 • Ekologisk aloe vera
 • Vegansk

Nackdelar

 • Passar ej riktigt torr hud

Budget: Weleda Calendula Shampoo & Body Wash

Weleda Calendula Shampoo & Body Wash är en mycket högkvalitativ produkt för både barn och vuxna. Den är mild och minimerar riskerna för allergier. 

Weleda är ett av de äldsta företagen som finns på marknaden, med fokus på ekologiska produkter. De har sedan början på 1900-talet ägnat oss åt produktutveckling och med att ta fram olika typer av hud- och skönhetsvård, med betoning på ekologiskt och naturligt innehåll.

Fördelar

 • Milt och vårdande
 • Inga syntetiska ingredienser

Nackdelar

 • Aningen tråkig doft

Special: Bamford B Vibrant Shower Cream

Bamford B Vibrant Shower Cream har inte sparat på krutet när de komponerat innehållet till sin duschkräm. Här får du lyxiga oljor med en mängd vitaminer och mineraler i en blandning som gör huden mjuk och skyddar mot fria radikaler. Det här är produkten för dig som vill betala vad det kostar för överlägsen hudvård!

Fördelar

 • Vårdande oljor
 • Väldoftande

Nackdelar

 • Kostar mycket
 • Liten tub

Ekologisk duschkräm - alltmer efterfrågat

Ekologisk duschkräm har gått från att vara något som finns på ett undanskymt ställe i hälsokostaffären, till att numera uppta mer och mer plats i våra badrum. Det gäller hela den ekologiska trenden, med allt från livsmedel till smink och hudvård. 

Duschkräm är något vi använder väldigt ofta. Många av oss duschar varje dag och då behöver du naturligtvis en bra duschkräm. En syntetisk duschkräm innehåller en hel del kemikalier. En av anledningarna till att du kanske vill övergå till ekologisk duschkräm, är att du inte vill tillföra kroppen dessa kemikalier, trots att dessa är godkända av Livsmedelsverket och EU:s regelverk.

Vad innehåller ekologisk duschkräm?

Men om du har en ekologisk duschkräm som inte har syntetiska ingredienser eller mycket lite av detta, vad innehåller den då? Ekologisk hudvård betyder att åtminstone en del av ingredienserna i produkten har naturligt ursprung. Det innebär oftast att ingredienserna kommer från växtriket.

Ibland kan det vara animaliska ingredienser, som exempelvis bivax eller honung. Hur som helst så ska en så stor andel som möjligt av dessa naturliga ingredienser vara ekologiska. Det innebär i sin tur att de är odlade i samklang med naturen och inte innehåller kemikalier eller bekämpningsmedel.

Så är det också viktigt att skilja på naturligt kontra ekologisk innehåll. Det är lätt att tro att det är samma sak, men det egentligen inte. Även om begreppen visserligen hänger ihop.

Ingredienser i ekologisk duschkräm

Ekologiska ingredienser innebär alltså att det växtbaserade innehållet har odlas med ekologiska metoder utan gifter. Exempel på dessa kan vara havre, kaktus, lavendel, ringblomma och aloe vera.

Duschkräm med naturliga ingredienser

När det talas om produkter med naturligt ursprung, innebär produkter som inte är syntetiska, utan som kommer från naturen. Det behöver inte vara växter utan det kan även vara mineraler, vatten och till och med animaliska ingredienser. Det finns till och med mycket exklusiva hudvårdsprodukter numera som innehåller snigelslem.

Hur stor andel av ingredienserna måste vara ekologiska?

Det är väldigt få ekologiska duschkrämer som innehåller 100 % ekologiska ingredienser. Produkterna kan också sällan innehålla helt och hållet naturliga ingredienser, då det ofta behövs någon form av förtjockningsmedel eller konserveringsmedel. 

Det som ekologiska produkter ofta däremot inte innehåller är parabener och mineraloljor. Detta är ingredienser som sliter på jordens resurser och som ekologiska märken med ett miljöansvar oftast vill undvika.

För att få kalla sig ekologisk behöver alltså inte alla ingredienser med naturligt ursprung vara framställda med ekologiska metoder. Det räcker med att en viss andel av innehållet är ekologiskt, för att produkten ska kunna kallas ekologisk. Det skiljer det sig alltså markant från hur det fungerar med livsmedel.

Hur hittar jag ekologiska duschkrämer?

Det gäller att använda dig av ett varumärke du litar på, alternativet läsa innehållsförteckningen och recensioner och tester online, för att försäkra sig om produkten är helt eller delvis ekologisk.

Det finns gott om produkter som kallar sig för ekologiska, som nästan inte innehåller ekologiska ingredienser alls. Detsamma gäller det som marknadsförs med naturligt innehåll.

Eko-Certifieringar för ekologiska duschkrämer

Det finns flera märkningar som är pålitliga och som säkerställer att en viss mängd av innehållet är ekologiskt. Har produkterna en känd märkning, kan du vara säker på att produkten är helt eller delvis ekologisk. 

När det gäller hur stor andel ekologiskt innehållet är procentuellt, varierar det mellan märkningarna.

COSMOS

En märkning som garanterar att minst 10 % av ingredienserna är ekologiska.

Natrue

Här krävs en större del andel ekologiskt innehåll för att få bära märkningen. Minst 50 respektive 70 % ska produkterna ha för att få använda någon av organisationens två olika märkningar.

Ecocert

En märkning som kräver att 95 % av innehållet ska vara naturligt och minst 10 % ekologiskt.

BDIH

BDIH är en certifiering som fokuserar på förbud av olika ämnen i produkterna. Detta gäller bland annat syntetiska doftämnen, paraffin och silikon. Råvarorna bör vara ekologiska i så stor utsträckning som möjligt.

USDA 100% Organic

En mycket sträng märkning, som innebär att innehållet måste vara ekologisk, förutom vatten och koksalt. Certifieringen har också en en variant där kraven ligger på 95 %.

The Soil Association

Även detta är en mycket sträng märkning, som innebär att 95 % av ingredienserna måste vara ekologiska.

Är ekologisk duschkräm bättre för huden och hälsan än andra, liknande produkter?

Att hitta långsiktiga studier och undersökningar som styrker det har vi inte direkt kunnat hitta. Det som däremot finns är användares egna erfarenheter. 

Det finns gott om personer som skrivit ingående om hur deras hud reagerat efter att de använt ekologisk duschkräm och andra ekologiska hudvårdsprodukter, under en längre tid. Att huden blivit mindre aknebenägen, fått mer lyster och blivit fastare.  

Vi kan konstatera att ekologiska märken med duschkrämer av hög profil, oftast vill undvika ingredienser som anses vara dåliga för huden och dåliga för miljön. Mineraloljor, cykliska silikoner och parabener är exempelvis några sådana ämnen, som många är tveksamma till. 

Långvarigt användande av produkter med mineralolja kan torka ut huden. Den innehåller inga fettsyror eller vitaminer och tas inte upp av huden. Kritikerna menar att mineralolja lägger sig som ett lock på huden och rubbar dess naturliga förmåga att återfukta sig. MIneralolja brukar uteslutas ut ekologiska produkter. 

Cykliska silikoner är en vanlig ingrediens i duschkrämer och annan hudvård. Det har höjts kritiska röster mot ämnet, eftersom det finns forskning som visar på att det har en negativ inverkan på andningsorgan och lever. Apoteket har exempelvis tagit bort alla produkter från hyllorna som innehåller cykliska silikoner. 

Parabener är ett konserveringsmedel som är bakteriedödande. Det kan framkalla allergier och vara hormonstörande enligt kritikerna. Många ekologiska duschkrämer är också fria från den här typen av konserveringsmedel.

Ekologisk duschkräm Bäst i Test 2024 - Skönhetslandets favoriter

För att hitta bra ekologisk duschkräm att rekommendera, har vi i den här köpguiden letat fram produkttester, recensioner och informationen som vi kunnat sortera och utvärdera. Några saker vi haft i åtanke är produktens innehåll, pris, tillverkningsmetod, popularitet, samt deras för- och nackdelar utifrån konsumenternas egna åsikter.

Premium: Meraki Duschgel Silky Mist

En ekologisk certifierad duschkräm i gelform. Kombinerar ekologiskt, högkvalitativt innehåll med vacker och stilren design. Företaget är danskt och håller fanan högt när det gäller dansk designtradition.

Duschkrämen är ekologisk certifierad enligt danska kriterier. Tongivande produktinnehåll är ekologisk aloe vera, gurkextrakt och äpple. Både aloe vera och gurka är rikligt återfuktande och har en PH balanserande effekt på huden. Äpple innehåller massor med antioxidanter och mineraler. 

Tvålen är skonsam och kan användas dagligen. Den passar de flesta hudtyper. 97 % av alla naturliga ämnen i produkten kommer från ekologiskt certifierade odlingar.

Produktfakta:

 • Flaska med pump
 • 98,7 % naturligt innehåll
 • 15 % ekologiskt innehåll

Fördelar

 • Vacker design
 • Praktisk pumpflaska

Nackdelar

 • Innehåller citrus, som kan vara allergiframkallande

Mellan: Estelle & Thild Citrus Menthe Refreshing Body Wash

Estelle & Thild Citrus Menthe Refreshing Body Wash är en krämig och lätt löddrande duschkräm som resulterar i en mjuk fräsch och uppfriskad hud. Estelle & Thild Citrus Menthe Refreshing Body Wash är helt vegansk och innehar två ekologiska certifieringar.

En tongivande ingrediens är aloe vera, som är bekant för de flesta som väldigt återfuktande. Estelle & Thild är den typen av företag där grundaren startade företaget för att hen saknade produkterna på marknaden. I det här fallet var det Pernilla Rönnberg som konstaterade att en vanlig hudrutin kunde innehålla 200 kemikalier. Helt i onödan enligt henne. 

Vid den tiden var hon VD för ett stort kosmetikmärke, men bestämde sig för att starta ett eget hudvårdsmärke som levde upp till hennes egen standard på hudvård.

Produktfakta:

 • 200 ml
 • Flaska med lock

Fördelar

 • Helt naturligt innehåll
 • Ekologisk aloe vera
 • Vegansk

Nackdelar

 • Passar ej riktigt torr hud

Budget: Weleda Calendula Shampoo & Body Wash

I budgetkategorin har vi glädjen att få tipsa om ett märke av hög kvalitet! Weleda har tillverkat en ekologisk hudvård 1920-talet och är världsledande på marknaden i kategorin.

Det speciella med den är att den marknadsförs som en produkt för bebisar, men kan även användas av vuxna och barn som har känslig och torr hy. Den är dessutom mycket prisvärd om du jämför med andra ekologiska duschkrämer.

Weleda Calendula Shampoo & Body Wash passar bäst som duschkräm och kan också användas som schampo. Produkterna är silikonfria, innehåller inga syntetiska doftämnen och heller inga syntetiska färgämnen.

Duschkrämen från Weleda innehåller mandelolja som binder massor med fukt. Den innehåller också e-vitamin, vilket har mycket goda egenskaper för huden. Sesamolja har även det mjukgörande egenskaper och ger ett lent och mjukt resultat. Ringblomsextrakt (calendula) är antiseptisk och verkar lugnande och vårdande på huden.

Fördelar

 • Milt och vårdande
 • Inga syntetiska ingredienser

Nackdelar

 • Aningen tråkig doft

Special: Bamford B Vibrant Shower Cream

Bamford B Vibrant Shower Cream har en given plats i specialkategorin. Duschkrämen har har en fantastisk blandning av mineraler, vitaminer och många naturliga och mycket närande ingredienser för huden. 

Kalium, zink och magnesium skyddar och bygger upp hudens egna naturliga fuktbarriär. Den har en otroligt återfuktande effekt, tack vare aloe vera i kombination med kokosolja, som kapslar in fukten på ett effektivt sätt. Ekologisk kokosolja är en effektiv antioxidant och skyddar huden från fria radikaler. 

Vidare innehåller den eteriska oljor, naturliga dofter från pepparmynta, eukalyptus, rosmarin, mejram och basilika. 

Bamford är ett brittiskt företag och de använder alltid ingredienser av absolut högsta kvalitet för att framställa sina produkter. Utöver ekologisk, certifierad hudvård har de också doftljus av vax och doftpinnar.

Fördelar

 • Vårdande oljor
 • Väldoftande

Nackdelar

 • Kostar mycket
 • Liten tub

Ekologiska duschkrämen som utmanar 2024 - Skönhetslandet gillar

Om du inte hittade det du sökte i våra favoritkategorier har vi några produkter till som vi kan rekommendera. Här nedan följer en kort genomgång av dem.

Björk & Berries Botanist Hand & Body Wash

Björk & Berries ett litet, sympatiskt projekt som startade i norra Sverige, med utgångspunkt i den svenska naturens dofter, skönhet och läkande egenskaper. Företaget bygger sina produkter på naturliga och ekologiska ingredienser som är framtagna med samklang i naturen och är snäll mot både huden och miljön. Allt är tillverkat i Sverige med svenska ingredienser. 

Tvålen ger ett mjukt och milt lödder. Den innehåller ekologisk havtorn, vilket är en kraftfull antioxidant. I produkten finns också kamomillextrakt och även det är tillverkat med ekologisk framställning.

Fördelar

 • Endast naturliga ingredienser
 • Högt ekologiskt innehåll

Nackdelar

 • Löddrar dåligt

John Masters Organics Blood Orange And Vanilla Body Wash

John Masters är ett exklusivt ekologiskt märke, med en lång rad produkter i sitt sortiment. Produkten innehåller inga sulfater, men har ändå ett krämigt och vitt lödder.

Milda ingredienser från kokosnöt och havre, vårdar huden och den passar dig som har känslig hud. Blodapelsin ger en härlig doft och har en svag antiseptisk och antibakteriell effekt på huden.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Löddrar rikligt

Nackdelar

 • Liten flaska

Dr. Bronner's Liquid Soap Eucalyptus

Den ekologiska duschkrämen Dr. Bronner's Liquid Soap Eucalyptus är spännande på flera sätt. Den är mångfaldigt certifierad och har ett högt ekologiskt innehåll. Den är också Fairtrade-certifierad och tillverkad med ett etiskt förhållningssätt och omtanke till jordbruken, som producerar ingredienser till produkterna. 

Förutom det har det väletablerade företaget velat jobba för en värld där alla inkluderas och rasism och hat mot olika folkgrupper inte tolereras. Därför framför de sitt budskap på produkterna, tillsammans med innehållsförteckningen.

Den principen kvarstår än idag. Det är ett sympatiskt företag som är älskat sina användare, även om den kostar en slant mer än genomsnittet.

Fördelar

 • Doftar gott
 • Även Fairtrade-märkt

Nackdelar

 • Marknadsförs som refill, men det är svårt att hitta refillförpackningar

Dr Organic Activated Charcoal Purifying Body Wash

Aktivt kol är en unik ingrediens som är multifunktionell. Det har en effektiv, renande effekt, samtidigt som det skonsamt för huden. Aktivt kol kan användas för allt från matförgiftning till att bleka tänderna.

Här har den alltså en uppgift i att ha en revitaliserande och renande effekt i en duschkräm. Kombinerat med detta, har vi ett fruktextrakt och oljor, som ger en härlig doft och som mjukgör och återfuktar.

Fördelar

 • Utan onödiga tillsatser
 • Med aktivt kol

Nackdelar

 • Kan vara allergiframkallande

Såklart Duschtvål Eko

Såklart Duschtvål är en dansk produkt, som är både ekologisk och vegansk. Den har en spännande ingredienslista med bland annat extrakt från bambu. Duschtvålen har minimalt med ingredienser och innehåller inga onödiga, syntetiska ämnen.

Förpackningen är gjord av återvinningsbar plast. Den här ekologiska duschkrämen är Svanenmärkt. Rekommenderad av Astma & Allergiförbundet och passar alltså de allra flesta som har känslig hy.

Fördelar

 • Allergivänlig
 • Återvinningsbar förpackning

Nackdelar

 • Tråkig doft

Urtekram Purple Lavender Shower Gel Eko

Urtekram är nästan numera stapelvara på stormarknader och i mataffärer. Vi tycker att det är jätteroligt att en så högkvalitativ och prisvärd produkt hittat en så bred publik och är så lätt att få tag på. Fördelen med att köpa på nätet är dock naturligtvis att du får ett bättre pris.

Den här är särskilt avsedd för torr hud och passar även mogen hy speciellt bra. Den innehåller probiotika som återfuktar och vårdar huden. Lavendel har en mild, renande effekt och dessutom doftar den alldeles underbart.

Fördelar

 • Prisvärd
 • God doft

Nackdelar

 • Tunn konsistens enligt vissa

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals