Parabener är en grupp konserveringsmedel som finns i många rengöringsmedel, hygienartiklar, och kosmetika. Konserveringsmedel måste användas i produkter som innehåller vatten för att förhindra tillväxt av bakterier och mögel.
Enligt EU-lagstiftningen kring hur mycket av den här produkten det får finnas i smink och hudvård får den inte orsaka irritation och allergiutslag hos merparten av de som använder krämerna och kosmetiken.
Är du en person som har känslig hud eller drabbad av eksem kan det här förvärras av konserveringsmedel som parabener och annat. För överkänsliga är det vanligt att inte tåla parabener och det kommer strax efter doftämnen på listan av ämnen kontaktallergiker är känsliga för.
Men jämför man med konserveringsmedel i övrigt har parabener ändå en låg procent allergiframkallande effekter. Att vara allergisk mot parabener är alltså inte så vanligt som många tror trots allt.
Men parabener har först och främst också kritiserats, inte för sin allergiframkallande effekt, utan för att vara hormonstörande. Omsättningen hos parabener påminner om hormonet östrogen.
De som är för parabener säger dock att det inte tas upp av kroppen och att ingen forskning visar på att någonting negativt av användningen med de tillåtna parabener vi har i Sverige. Parabener är en stor grupp av olika ämnen och det farligaste av dessa är redan bortplockade på marknaden idag.
Parabener i hygien- och kosmetikprodukter
De vanligaste parabenerna som används i kosmetika idag heter metylparaben, etylparaben, propylparaben, butylparaben, och benzylparaben.
Det finns ett regelverk som säger att alla ingredienser i hygienartiklar och kosmetika måste redovisas på förpackningen. Man har ett gemensamt förfaringssätt på detta och de olika ämnena måste också benämnas med samma namn i alla länder.
Produkter med parabener
Vanliga produkter där parabener kan förekomma är till exempel olika typer av krämer som hudlotion och ansiktskräm, men även schampo, balsam, flytande tvålar, och smink.
Det har forskats mycket på parabener och som resultaten ser ut har de mer enklare parabenerna etylparaben och metylparaben, i alla fall vad man vet idag, visat sig vara säkra medan det finns andra typer av parabener som fortfarande inte är helt klarlagda i hur de påverkar människan.
En av dessa är butylparaben och den används inte längre i kosmetiska produkter överhuvudtaget. Parabener finns också i livsmedel, även naturligt. Exempelvis blåbär innehåller parabener. Många företag idag har dock valt att ta bort parabener i sina produkter på grund av trycket från marknaden.
Konsumenterna är mycket mer medvetna om innehållsförteckningarna i sina produkter idag och det har gjort att många flera kosmetikföretag har valt att ta bort parabenerna på grund av att opinionen inte vill ha dem längre. Man vill helt enkelt ge kunderna vad de ville ha.
En av fördelarna med parabener är att de är effektiva mot ett brett spektrum av olika jästsvampar, mögelsvampar, och bakterier. De fungerar i sura och neutrala miljöer, i alkaliska produkter är de inte lika effektiva och man kan inte vara säker på att konserveringen är hundraprocentigt.
Olika parabener reagerar olika i fett och vatten och har dessutom olika effekter på bakterier. Det är därför man brukar blanda flera olika typer av parabener i en och samma produkt för att täcka så mycket som möjligt av spektrat.
Ju mer vatten det är i en produkt, desto högre krav på konserveringsmedlet är det eftersom det är vattnet som sätter fart på bakterietillväxten.
Alternativ till parabener
Idag har det börjat dyka upp spännande och intressanta alternativ till parabener som speciellt den ekologiska marknaden har anammat. Dock bör man vara medveten om att det inte alls är säkert att en ekologisk produkt inte innehåller parabener.
Om du är ute efter parabenfria produkter, var alltid noggrann med att kolla vilka alternativa konserveringsmedel företaget använt sig av och det gäller särskilt om du är allergisk. Många av de alternativa konserveringsmedlen kan skapa hudirritationer om man är överkänslig.
Något som utgör ett spännande alternativ till parabener på marknaden idag är totaro. Det är ett extrakt från totaroträdets bark och har blivit vanligt bland ekologiska kosmetikproducenter.
Idén uppstod hos ett ekologiskt kosmetikmärke vid namn Pure Advantage, vars grundare läste om ett träd som kallades tutaro och som kunde leva upp till 1000 år helt fri från mikrobakteriella attacker och vars trä kunde användas mycket längre än andra träslag utan att ruttna.
Det var början till ett helt nytt naturligt och ekologiskt framtaget konserveringsmedel som idag visserligen fortfarande har mycket forskning som återstår. Men att det är ett spännande alternativ kan nog ingen förneka.
Ett annat naturligt ämne man kan använda som konserveringsmedel är faktiskt vitamin C. Den har en bevisad effekt som konserveringsmedel och anses vara helt ofarlig. Däremot förändrar den miljön på produkten så att den blir sur, vilket inte alltid är så bra i kosmetiska som bör vara basisk.
I Japan använder man sig av ett extrakt från tomatplantor som konserveringsmedel och vissa av företagen i kosmetikaindustrin i väst använder sig av det här ämnet.
Är parabener farliga för miljön?
Idag är Livsmedelsverkets hållning att parabener inte är någon fara för miljön. I den forskning man sett har man inte kunnat se att parabener påverkar miljön.
Man har mätt mängden parabener ute i naturen och konstaterat att de parabener som finns i hudvård och kosmetika idag som kommer ut i naturen igen med avloppssystemet inte kan anses vara skadlig för miljön.
Livsmedelsverket i övrigt
Enligt Livsmedelsverket är det säkert att använda parabener idag i den utsträckning som tillåts. Däremot går marknaden mot att hela tiden minska mängden parabener i våra produkter och hudvårdsprodukter för barn mellan 0 till 3 år har idag nästan inga parabener överhuvudtaget längre.
Gör din egen efterforskning och fatta därefter ett beslut
Huruvida man ska använda sig av produkter som innehåller parabener är ju upp till var och en. Det finns förespråkare och motståndare på båda sidorna och det gäller helt enkelt att bilda sig en egen uppfattning om vad som är bra för oss och våra kroppar.
Vad som är säkert är att kosmetikmarknaden har en stor utmaning i att hitta bra ämnen som håller produkterna fria från mögel och bakterier, men samtidigt inte är negativa för oss på något annat sätt. Mögliga produkter kan infektera huden och därmed skada vävnaden och se till att det kommer in giftiga ämnen in i blodbanan.
Att överdosera är som de flesta förstår inte heller bra och bakterier har dessutom en tendens att bli resistenta när vi använder för mycket av olika ämnen som för att hålla dem borta. Det är alltså inte bara penicillin och antibiotika som reagerar så, utan också konserveringsmedel och desinfektionsmedel.