Bästa hårfärgen 2024 – Fixa underbart salongsfärgat hår hemma

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Den perfekta hårfärgen är det inte många som föds med och ofta vill man ändra sin färg på grund av säsong eller humör.

Vi tackar alla ledande hårvårdsproduktsmärken för att de utvecklat något så fantastiskt som hårfärg så att även vi dödliga kan uppnå filmstjärnestatus - i alla fall när det kommer till vårt hår och dess färg.

Men vad ska man egentligen kolla efter när man är på jakt efter den bästa hårfärgen när det finns så många märken, olika modeller, och börja inte ens tala om de olika nyanser som finns. Det går vi igenom i denna köpguide!

Den absoluta favoriten och vinnaren i mellanklassen blev ingen annan än Préférence Glam Lights från L’oréal Paris eftersom man får underbart vackra och naturliga slingor. Premiumklassens vinnare blev Wella Color Touch.

Ett budgetalternativ har vi med Schwarzkopf Poly Color och vi har även tagit med en bubblare med L’oréal Paris Colorista WashOut för er som konstant vill ändra er look.

Läs vidare för utförliga recensioner om alla hårfärger som var med i testet.

Mellan: L’oréal Paris Préférence Glam Lights

Detta är en hårfärg som är enkel att applicera och som ger naturliga slingor. En specialdesignad borste kommer med så du kan skapa slingor precis där du vill ha dem och få ett underbart vackert resultat; de olika ljusskiftningarna gör att håret får en naturlig färg och lyster.


Premium: Wella Color Touch Pure Naturals

Detta är en ammoniakfri intensivtoning som håller i ungefär 24 tvättar och som ger en fint glansig färg. Keratin Liquid kommer samman i formulan för att ge vård, är skonsam mot håret, och gör att det ser välmående ut. Finns i flera olika nyanser.


Budget: Schwarzkopf Poly Color

Ett bra budgetalternativ från Schwarzkopf som kan rekommenderas till er med känslig hårbotten då den är fri från ammoniak. Den har även ett milt pH-värde och tillsammans med uppbyggande protein fräschar den upp och stärker håret - allt man vill ha i en hårfärg för en billig peng. 


Special: L’oréal Paris Colorista WashOut

Vi tagit med en liten bubblare med färgglada och pastelliga färger som går att tvätta ur snabbt och håller mellan 2 och 15 tvättar beroende på hur intensiv färg du vill ha.

Det är verkligen en rolig idé - speciellt om du vill prova på en mer färgglad hårfärg - som ger en fin nyans. Den passar även utmärkt för personer med mörkare hår.

Bästa hårfärgen för hemmabruk enligt experter

Vilken som är den bästa hårfärgen beror i mångt och mycket på vem du frågar. Det finns många, utmärkta produkter idag och hårfrisörer och professionella stylister har ofta olika favoriter.  

Det finns ett flertal bra märken och också flera olika sätt att färga håret på hemmavid, oavsett hårtyp. Du kan färga det helt och hållet, göra slingor och även blondera håret. 

Att färga utväxten går också att göra själv, bara du är noggrann och läser på lite innan. Lär du dig tekniken, sparar du in på några frisörbesök per år, vilket är både praktiskt och bra för plånboken. 

Mer än 60 % av de europeiska kvinnorna färgar håret. Kemikalieregleringarna inom EU har också gjort att Sverige och EU har den mest välkontrollerade och säkraste marknaden, när det gäller hårfärgsprodukter för hemmabruk.

Visserligen kan de innehålla en mängd kemikalier som kan orsaka allergiska reaktioner, men produkterna innehåller inga otillåtna eller direkt giftiga ingredienser. I den här köpguiden kommer vi att tipsa dig om flera bra produkter via de är detaljhandelslänkar som du hittar i texten.

Är det okej att färga håret hemma?

Grundläggande principer när du ska färga håret själv är för de första att det är bäst att använda dig av färgnyanser som ligger så nära din egen färg som möjligt. Du behöver också veta i grundläggande drag hur processen går till, så att du inte gör för stora hopp mellan nyanserna eller använder fel färg.

Det första, viktiga steget är alltid att läsa bruksanvisningarna i förpackningen så noggrant som du bara kan. Visst går bra att göra det själv, men är du ovan så kan det vara bra att ha en vän eller familjemedlem till hjälp, särskilt för hårpartiet i nacken.

Så handlar du hårfärg för hemmabruk

Det finns några saker du ska tänka på när du handlar hårfärg. Du har inte samma professionella hjälp som när du är hos frisören och du behöver därför vara extra noggrann. 

 1. Kontrollera noga vilken färg du har just nu. Först när du exakt vet din egen nyans, har du en utgångspunkt välja färg från.

 1. Välj en hårfärg från ett etablerat och väl beprövat märke.

 1. Köp alltid hårfärgen från en svensk hemsida.

 2. Kontrollera att handskar och en vårdande efterbehandling ingår i köpet.

Så väljer du hårfärg för att uppnå en perfekt nyans

När det är dags att köpa färg ska du välja en nyans som är högst ett eller två steg från din egna, nuvarande och naturliga hårfärg. Vill du färga håret med en stor skillnad i nyans från den färg du har just nu, behöver du ta det i minst ett par omgångar och kanske fler, särskilt om det är en blondering du ska göra. 

Ska du välja en brun ton, finns det flera saker att överväga. Bruna nyanser kan ha många grundklanger rent färgmässigt. Den kan gå i rött och kopparfärgat eller ha kallare nyans. Är du blond och färgar en brun nyans som innehåller röda pigment, kommer du garanterat att få ett ganska rött hår. 

Har du du egna, röda pigment i ditt ljusa hår, kommer det förstås att förstärkas när du färgar det mörkare. Användarens hårstruktur påverkar också resultatet.

Hårfärgningsingredienser att leta efter

Många hårfärger är numera kompletterade med naturliga ämnen. Bra ingredienser att kolla efter i innehållsförteckningen är: 

 • Havremjölk
 • Sojaprotein
 • Arganolja

De är alla tre bra på att vårda håret och ge en skonsammare färgning.

Ingredienser att undvika

Låt oss börja med att prata lite om vad färger INTE ska innehålla. Ammoniak är en stark kemikalie som kan skapa allergiska reaktioner och hittar du produkter utan det är det bra, särskilt om du är känslig. Alkohol är också starkt uttorkande och kan vara bra att undvika. 

Många gillar inte heller silikon, eftersom det lägger som en hinna på håret, Så brukar du undvika det i schampon, är det bra att veta att hårfärg också kan innehålla dessa ämnen.

Säkerhetstips för hårfärgning

Förutom tipsen här ovan som gäller hur du ska undvika misslyckas med hårfärgningen, finns det förstås en ännu viktigare aspekt, det vill säga att färgningen utförs på ett säkert sätt och varken skadar din hud eller badrumsinredningen. Som tur är har dagens färgmedel för hår utvecklats mycket och är mycket mer lätthanterligt än för bara några år sedan.

Så färgar du håret hemma som ett proffs

Om du är någorlunda påläst och noggrann kan din hemmafärgning faktiskt resultera i ett lika bra resultat som du får på salong. Det gäller oavsett om du vill ha en ny hårfärg, en blondering eller snygga slingor till sommaren. 

Så låt oss titta på hur du ska gå tillväga, steg för steg, för att få till den perfekta hårfärgen hemma i ditt eget badrum. 

 1. Förbered dig genom att läsa bruksanvisningen noga. Plocka fram alla beståndsdelar i paketet och kontrollera att de är intakta och hela.

 1. Under hårfärgningen ska du skydda dina händer med plasthandskar och det brukar finnas med i paketet. Vill du göra det riktigt optimalt för dig, köper du latexhandskar på apoteket och får en mycket bekvämare och välsittande modell än de oformliga, enkla plasthandskarna som brukar följa med i paketet.

Ha kläder på dig som du inte är rädd om, eftersom färgfläckarna inte går bort och kan förstöra plagget. Ha en blöt, liten handduk eller trasa redo, så att du snabbt kan torka upp färgfläckar på golvet. Får du exempel färg i fogarna i kaklet i badrummet, kommer det inte att gå att få bort. Ta vaselin eller annan fet kräm kring hårfästet och på öronen, så slipper du fläckar på huden som är svåra att ta bort.

 1. Är du osäker på om det är rätt nyans? Gör då först en kontrollslinga till exempelvis i håret i nacken och kontrollera nyansen på så vis. Låt färgen verka halva tiden och torka sedan av den med en våtservett och kontrollera färgen i dagsljus. 

 1. Efter färgningen är det viktigt att du använder rätt, vårdande behandling som ger håret glans och spänst. Investera i schampo, balsam och stylingprodukter avsedda för färgat hår. Kom ihåg att djuprengörande schampon och mjällschampon bleker ur färgen snabbare, eftersom dessa vanligen innehåller starka kemikalier. 

 1. Kom ihåg att klor har inverkan på färgningen och kan ge ett oönskat resultat om du badat i pool före eller efter färgningen. Klor öppnar hårsäckarna, vilket gör att de tränger in i hårstråna och kan påverka färgen. 

Blonderat hår kan exempelvis bli grönaktigt efter ett poolbad. Så när att du färgat håret, undvik bassängbad ca två veckor efter att du färgat det.

Att färga utväxten

Att färga utväxt går bra att göra hemma. Det passar både om du färgat håret själv hemma innan, eller om du gjort det på salong och helt enkelt vill spara in på besöken hos en professionell frisör. Färgar du utväxten hemma, kan det räcka med att du går till frisören två gånger i året. Din frisör kan ge dig bra råd och tips om det här. 

Det är generellt svårare att färga utväxten med blonderingsmedel, så ta gärna hjälp av en vän eller familjemedlem när du gör det.

Färga slingor

Numera finns det speciella hårfärgningskit med just slingor och är du noggrann kan du få riktigt bra resultat. Ett specialtips vi kan ge i sammanhanget, är att använda en tandborste och arbeta in färgen i slingorna med den, istället för den lilla borste som följer med kitet. Tandborste ger bättre och naturligare resultat.  

Om du är rädd för att färgen på slingorna ska blöda igenom hättan och sprida sig på hårbotten och ge sämre resultat, kan du linda in slingan i en liten pappersbit under tiden.

Att färga håret under graviditeten

Ämnen som tidigare var vanliga i hårfärgning är numera förbjudna och det finns ingen specifik avrådan att totalt avstå från färgning under graviditeten. 

För att vara på den säkra sidan kan du tänka på några specifika saker: undvik att färga håret under första 12 graviditetsveckorna. Det är under den perioden som fostrets organ med grundläggande funktioner bildas och bebisen i magen är extra känslig. 

Var noggrann med att färga håret i ett rum som har mycket bra ventilation och använd alltid handskar. Var extra noga med att tvätta bort all behandling efteråt. 

Använd endast produkter som du köpt från en svensk webbutik och som har svenska instruktioner. En växtbaserad, naturlig hårfärg kan vara bra här, men kom ihåg att kontrollera innehållsförteckningen ändå.

Våra favoriter

Mellan: L’oréal Paris Préférence Glam Lights

Är du på jakt efter en hårfärg som inte bara håller länge men som även ger naturliga slingor? Då ska du kolla in Préférence Glam Lights från L’oréal Paris. 

Det bästa är att slingorna inte är så intensiva (som på nittiotalet) utan ger mer lyster i olika naturliga ljusskiftningar. Hela håret får även en väldigt fin nyans.

Det som kommer med i paketet är en specialdesignad borste så att det ska vara enkelt att dra igenom håret med borsten för att skapa slingor precis där du vill ha dem och ett schampoo som kan användas efteråt för vårdande behandling.

De som provade denna hårfärg verkligen älskade appliceringen och mest av allt resultatet som blev fantastiskt i både ljusa och mörka nyanser. De andra i testpanelen märkte även förbättringen efter färgningen.

Välj mellan många olika fina nyanser för cirkapriset 130 kr och vi lovar att du inte kommer att ångra dig.


Premium: Wella Color Touch Pure Naturals

Här har du ett premiumalternativ med en hårfärg som är fri från ammoniak och som är en intensivtoning. Just denna toning täcker håret upp till 50%.

Du får ett skinande jämnt resultat tack vare ingrediensen Keratin Liquid. Tillsammans med naturligt bivax hjälper det till att vårda håret och ge mer lyster. 

Eftersom det inte finns någon ammoniak i färgen är den mer skonsam för håret samtidigt som den ger glans och låter ditt hår ha en naturlig nyans. 

Paketet innehåller även ett vårdande schampo som använts för att tvätta ur färgen när det har applicerats och verkat. Den håller sedan i ungefär 24 tvättar.

Ett extra plus är att det finns flera olika nyanser att välja mellan och att den kommer för cirkapriset 140 kr.


Budget: Schwarzkopf Poly Color

Även detta är en intensivtoning utan ammoniak och finns i tolv olika nyanser. Denna rekommenderas varmt till er som har en känslig hårbotten eller som brukar permanenta håret ofta; och såklart till er på en budget.

Det bästa med toningen är att den inte innehåller ammoniak och därför är skonsam för håret men även att man inte får en irriterande utväxtrand man annars får med vanliga hårfärger. Å andra sidan håller färgen inte lika länge utan tvättas ur håret gradvis.

Den har dock ett pH-värde som ligger nära hudens egna värde och har även vårdande protein som hjälper till att stärka håret. Resultatet blir ett naturligt och uppfriskande hår.

För cirkapriset 65 kr är den verkligen värd att testa då vi upplevde att både den ljusa och mörka färgen blev väldigt fina och den mer intensiva färgen man har i början höll längre än vi trodde den skulle göra.


Special: L’oréal Paris Colorista WashOut

Vi har tagit med en bubblare för alla er som vill ha en mer färgglad hårfärg men kanske inte under så lång tid. Colorista WashOut är - som namnet förmedlar - en pastellig eller färgglad hårfärg som tvättas ut gradvis men som kan hålla längst i ungefär 15 tvättar. 

Denna rekommenderas varmt till er som vill prova på att ha en annan hårfärg än blond, brunett, eller rödhårig eftersom man kan testa de flesta färgerna för att se om det är någonting man vill satsa på. Eller varför inte ha en cool hårfärg under helgen när du ska på fest?

L’oréal Paris har verkligen tänkt på att alla hårfärger inte har lika enkelt att absorbera färger och har därför två olika kategorier för blont och brunt hår - pastels och vivid. Dessutom kan man välja om man vill att det ska hålla i en eller två veckor. 

Det smarta är att det även finns ett schampo man kan använda för att tvätta ur hårfärgen fortare så du får tillbaka din naturliga hårfärg snabbare. Det måste dock köpas separat. Cirkapriset på hundralappen är ingenting att bråka om om du vill ha en mer färgglad hårfärg i en eller två veckor.

Våra utmanare

Four Reasons Take Away Color

Letar du efter en hårfärg som är fri från ammoniak men som ändå är väldigt täckande och kommer att ge dig glansig lyster? Då ska du kolla in Take Away Color från Four Reasons. 

Här har en innovativ och patenterad teknik använts som heter ‘Nano Pigment Technology’ som gör att färgen blir väldigt täckande trots att den är ammoniakfri. Det fungerar på det sättet att färgen har byggts på mindre färgpigment i nanoklassen som betyder att pigmenten enklare sätter sig i hårstråna.

Resultatet blir en skonsam underbar nyans som ger glans och fräschar upp ditt hår. Den kommer i hela femton nyanser.


Schwarzkopf Million Color

Denna hårfärg innehåller miljoner färgpigment och tillsammans med oljor vårdar de håret samtidigt som du får en fantastisk hårfärg som kommer räcka länge. 

Den har otroligt bra täckning och för er som letar efter en bra hårfärg för att täcka gråa hårstrån kan den verkligen rekommenderas. 

Det följer även med ett vårdande balsam som används efteråt. Både den ljusa och mörka färgen blev helt fantastisk och priset är verkligen värt pengarna för denna heltäckande hårfärgen. 


Goldwell Colorance pH 6,8

Även denna hårfärg är fri från ammoniak, eller demi-permanent som man brukar säga, men innehåller istället IntraLipid och vitaminkomplex. Detta innebär att du får en naturlig färg på håret samtidigt som det inte skadas för mycket av färgningen. 

Dessutom får du ett väldigt långvarigt resultat. Den finns i flera olika färger och både den mörkbruna och guldblonda nyansen fungerade bra för våra testpersoner.


L’oréal Paris Casting Creme Gloss

Detta är den perfekta hårfärgen för dig som tycker att du själv har en lite tråkig hårfärg (exempelvis om du har råttfärgat hår)och vill ge lite mer färg och glans till helhetsintrycket.

Den fungerar nämligen utmärkt som en uppfriskande hårfärg eftersom den är fri från ammoniak och ger en intensiv toning. 

Resultatet blir naturliga ljusreflektioner och en uppfriskande färg som kommer hålla i ungefär 6 veckor. Den kommer i många olika färger.


Schwarzkopf Brillance

Som många kanske känner till är Schwarzkopf ledande inom hårvårdsprodukter och speciellt inom hårfärger. Det är då inte så konstig att de har tagit fram en fantastiskt fin hårfärg som kommer i många olika nyanser. 

Den innehåller en speciell formula som bevarar färgpigmenten i själva hårstrået samtidigt som det ger håret struktur och maximal hållbarhet.


Schwarzkopf Live Color XXL

Detta är färgen för dig som vill att din nya färg ska hålla länge. Den har nämligen en formula som är vattenfast, vilket betyder att det har ett inbyggt skydd som håller färgen intakt även när du tvättar håret.

Denna hade även den bästa täckningen av alla svarta hårfärger vi provade.

Hårets fibrer tar upp färgpigmenten och det är så du får en hållbar och intensiv färg. Den finns i många olika nyanser och priset är verkligen ett stort kap!


Garnier Nutrisse Cream

Här har du en permanent hårfärg som innehåller fruktoljor. Den är näringsrik för håret och det ingår även en efterbehandling som innehåller avokadoolja och hjälper till att göra håret mjukt och smidigt.

Den har oerhört bra täckning och förpackningen räcker även till er som har väldigt långt hår. Kommer i hur många nyanser som helst och är väl värt pengarna.


Garnier Olia Hårfärg

Testpanelen hade lite olika åsikter om denna hårfärgen från Garnier då en person inte fick en så intensiv nyans man hade hoppats på. Samtidigt är den oljebaserad och innehåller ingen ammoniak vilket är mer skonsamt för håret.

Dessutom hade några av våra privatpersoner upplevt att den kliade lite i hårbotten och detta kommer nog bero på person till person.

Den kommer dock i många olika färger och om du vill ha en mindre intensiv färg kan denna verkligen rekommenderas.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals